Túrázás, teljesítménytúra, magashegyi trekking

Bakanccsal a Föld körül

A természetjárás során az emberek kiszakadnak városi környezetükből, és a természetes környezetben töltik el idejüket. Ennek leggyakoribb módja a gyalogos kirándulások és gyalogtúrák, de ide tartoznak a vízitúrák, sítúrák és más, fizikai igénybevétellel járó, csoportos, nem egyszer versenyként lebonyolított túrák is. Már Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a teljesítménytúrázás. Lehet akár egyéni, akár közösségi, a szabadidő eltöltésének egy olyan formáját nyújtja, ami kihívást jelent és nem csekély sport értékkel bír. A teljesítménytúra a természetjárás egy speciális ágazata, melynek során a szervezők által kijelölt útvonalat kell egy meghatározott időn belül végigjárni. A sikeres teljesítéshez a szintidő betartásán kívül az útvonalon elhelyezett ellenőrzőpontok érintése is szükséges. Ezt a menetlevélbe, a pontőrök által történő bejegyzések igazolják.

Képek forrása: MAKASE, klettern.de, project-himalaya.com

 

A teljesítménytúrák célja: a természetjárók fizikai teljesítőképességének, erőnlétének, állóképességének növelése, a rendszeres túratevékenységre való ösztönzés, és a szabadidő hasznos eltöltése.

A társadalom egyik fontos célja az, hogy természeti környezetünket megóvjuk, ezért a természetjárás fontos része a fiatalok, illetve a természetbe vágyók oktatása: hogyan őrizzék meg a természetes állapotot, hogyan zavarják meg legkevésbé azt; ne szemeteljenek vagy ne gyújtsanak tüzet erre nem alkalmas helyeken. Ennek hiányában a természetjárók okozta károk elhárításának költsége jelentős terhet jelent az adott régiónak, országnak, az el nem hárítható károkat nem is említve. A természetvédelemmel összekapcsolt turizmus újabbkeletű fogalma az ökoturizmus.

A természetjárás ágai:

 • Barlangászat
 • Gyalogos
  • Gyalogos túrázás
  • Tájfutás
  • Geocaching
 • Hegymászó
 • Ifjúsági
 • Kerékpáros
  • Országúti-kerékpározás
  • Túrakerékpározás
  • Terep-kerékpározás
 • Lovas
 • Nemzetközi
 • Természetvédelmi
 • Vízi

 

A túrázás: paradoxonok világa

Nem létezik túra választás nélkül: választhatjuk a gyaloglást vagy az egyszerű kedvtelésből megtett sétát. Innen származik a túra tagadhatatlanul modern meghatározása. Minden túrázó gyalogol, de nem minden gyalogló szánja el magát szükség képen a túrázásra. A túrázás felszabadít a pénzügyi és földrajzi korlátok alól. A magaslati völgyek lakói nem túráznak: ők gyalogolnak! Gyalogolnak az életért és a túlélésért, azért,hogy felvigyék az állatokat a legelőre, lehozzák a fát, megműveljék a hegyoldalon fekvő földet...

A túrázás - amelyet egykoron a költök, a felfedezők és kalandorok engedhettek meg maguknak - mára az egyik leggyakoribb szabadidős tevékenységgé vált, mivel egyszerű és pénztárca kímélő. Egy olyan korban, amelyben a szabadidő a munkától függ meglehetősen ritka és értékes az olyan tevékenység, amely csak annyiba kerül, hogy az egyik lábunkat a másik elé tegyük...

Túrázás közben van időnk magunkra. A gyalogláshoz szükséges erőkifejtés természetes, és csak a korai gyermek korban megszerzett testi egyensúly szükséges hozzá. Létezhet ennél egyszerűbb sport? Hány mozgásformának sikerül ennyire felszabadítania, ellazítania a szellemet, időt adva neki a gondolkodásra? A gondolat a lépése ritmusában halad, az embert elragadja képzelet elidőzik az érzésnél, anélkül elemez egy problémát hogy azonnal meg akarná (meg tudná?) oldani. A hétköznapok néhány órára, néhány napra eltávolodnak, zárójelbe kerülnek - ezalatt nem hatnak ránk.
Belső utazáson veszünk részt, miközben  a természetet járjuk, és találkozunk a hegyen lakókkal is.
A gépies és gyakran embertelen városi környezetből való elmenekülés szüksége együtt jár a természet utáni sóvárgással. Sóvárgással a természet után, melyet sokan rosszul ismernek, néha ellenségesnek tartanak. Újra kell tanulni, meg kell szelídíteni, újra fel kell fedezni működési módját. Elég csak nézni és hallgatni. A lábakkal jól láthatunk, mert lassan tesszük. Figyeljünk oda az emberekre akikkel találkozunk azokra akik a hegyekből vagy a hegyeken élnek! Ők tanuk élő emlékezetek. Ismerik a fényeket a rejtett ösvényeket az állatok ritmusát. Ismerik az ottani történeteket a tegnap meséit és néha elmondják véleményüket arról amit hallanak a lenti világról...

A túrázás általános fogalom, amely olyan különböző tevékenységeket foglal magába mint például egy hegyen töltött szünidei délutánon étkezés után megtett séta, vagy három héten át tartó magashegyi túra (trekking) az Annapurna örül vagy az Andok fennsíkján...
A kisebb nagyobb túrák kiegészítik egymást, de soha nem viszonyulnak ugyan úgy a helyekhez, a dolgokhoz és az emberekhez.A kisebb túrák motivációja a kíváncsiság, az intimitás és a jelenlét. A nagy túrák a legendás elődök útjait követik. Azonban kétségtelen: annyi fajta túra létezik, ahány túrázó... Időtartamuktól és helyüktől függően, különböző nagy családokat alkotnak.

 

Könnyű túra

Egy- vagy két órás, jó ösvényeken lehetséges követni egy hegyi patakot megajándékozhatjuk magunkat a szabad kilátás élményével, felfedezhetjük a falu felett diszkréten megbúvó kápolnát... Legyen bár edzés vagy öncélú tevékenység, a szállástól nem messze történő könnyed túrázás tényleg csak az, ami, a kellemes időt kihasználó egyszerű séta, vagy a gyermekek örömében való osztozás.

Egynapos túra

Korábban kelünk fel, hogy élvezzük a friss időt, és felfedezzük a reggel szép fényeit, még mielőtt el nem jön a párás köd. Az ösvény egy karcsú hágóhoz vezet, majd meredek völgybe kúszik, és egy kis csúcs legelőjén ér véget. Az út nagyobb erőfeszítésre késztet értelmet nyer a szintkülönbség szó. Az egynapos túra egyike a hegyen töltött vakáció alatt kipróbálható tevékenységeknek, akár meghatározó eleme lehet a több napos szervezett vakációnak.

Magashegyi túra, Trekking

A trek angol kifejezés, mely a Holland eredetű Afrikánerektől származik és a túrát párosítja a túrázással. Általában nagyobb magasságokban folytatott, hosszabb gyaloglást jelent egy távoli országban, és gyakran olyan területeken, amelyek nem is nagyon érhetőek el másképp, mint gyalog. A trek alapos felkészülést igényel.
Kétnapos szervezés és információ gyűjtés szükséges egy három hetes trekking gyalogláshoz. A felszerelés gazdagodik, és speciálisabbá válik. Megállók szálláshelyeken, menedékházaknál vagy esetleg sátrakban. Lakott vagy elhagyott, közepes vagy nagy magasságú hegyek. Amíg Európában csak alpinisták túráznak 4000 m magasságban addig Nepálban ez a magasság csupán közepes magasságú, általános trekkingnek számít... Míg Európában az ösvények jól kijelöltek... addig az Andok vagy a Himalája hegyeiben más kalandok kínálkoznak!! A trek vonzereje azokban az előre nem látható dolgokban is rejlik, amelyek becsusszannak a szép  szervezés hézagaiba. - Ez a sportos kaland bizony olyan, mint az élet.

A gleccsertúra

Az alpinizmus határát súroló gleccsertúra lehetőséget ad a jó gyaloglónak a hó és a gleccserek világának felfedezésére. Még ha a gyaloglás technikailag könnyűnek is tűnik (a hegymászó szemében, mivel itt nem mászásról van szó), nem kis elszántság és nem kevés tapasztalat szükséges hozzá. Az újoncok számára nélkülözhetetlen egy magashegyi vezető kísérete. Bakancs jégcsákány és hágóvasak, kötél és beülő: egyszóval a túrázó itt egy kicsit alpinista is...

 

A hegyek megszállottjai minden alkalommal egy csodálatos és teljes világot fedeznek fel. Sziklák, jég ,fauna és flóra együttesen olyan pazar díszletet alkotnak amelyben nagy örömmel vannak jelen a túrázók, hegymászók és alpinisták. Ennek a világnak sajátos törvénye, kultúrája van. Az embernek még is sikerült baráti viszonyba kerülnie ezzel a néha egyetlen univerzummal. Ahogy régen a földművelők alkalmazkodtak ahhoz a területhez amelyen éltek a modern ember is kifejlesztette a fejlődéséhez a nagy magasságban folytatott életéhez szükséges sajátos technikát. Ez a szaktudás nélkülözhetetlen azokhoz az utazásokhoz amelynek célja - Ahogy Robert Tézenas du Moncel nevezte a hegyeket  - " a világ, mely nem a miénk".

Sport? Játék? Kultúra? Hová soroljuk mind azokat a tevékenységeket, melyeknek a hegy ad otthont? Nem rég még egyszerűen csak alpinizmusról beszéltünk. Az alpinista az a személy volt aki bejárta az Alpokat. Vizsgálódás, túrázás, hegymászás, felfedezés volt a tevékenysége. 
Sokáig úgy kezelték a hegyet mint egy akadályt, természetes határt, elérhetetlen helyet terméketlen és haszontalan területet. Az időjárás, az erózió és a természet túlkapásainak szeszélyei nehézségeket, vagy akár boldogtalanságot jelentettek az ott élőknek... Mit mondhatunk ma erről a hatalmas játszótérről ami felkínálja magát nekünk? Az Elő-Alpok zöld legelőin való egyszerű gyalog sétától a magas csúcsok szédítő falainak megmászásáig, a hegyi patakok a folyók vízéig vagy egészen az égig vállalkozó szellemű embereknek a hegy gazdagsága számos önkifejezési formát sport tevékenységet kínál - élményeket és lelki egyensúlyt.