Hegymászás, sziklamászás

A függőleges birodalom

SZIKLAMÁSZÁS

A sziklamászás - bár csak nem régóta lett divatos - látványos teret hódított. Megszabadult attól a klisétől, mely szerint nyaktörő lenne és bekerült a teremsportok közé még az iskolákban is.
Ez a fejlődés nem túl meglepő a hagyományos hegyi sportok csoportján belül minden kétséget kizáróan ez a legjátékosabb. A sziklák érintése a mozdulatok merészsége és a fal keménysége közvetlen öröm forrásai.

Képek forrása: MAKASE, kepguru.hu


Az anyag a szikla egyszerűsége megkönnyíti a tanulást. Erőssége meg ingathatatlan támaszt, alapot nyújt a modern biztosító eszközöknek. A sziklamászás aligha csak az objektív legjellegzetesebb Alpesi területeken található veszélyekből áll (a gleccserekből, a hó-vagy jégfolyosókból, vegyes falakból) áll. Ma már "fertőtlenített területekről" is beszélhetünk amelyek olyan rövidebb hegyoldalak ahol mindent átrendeztek a teljes biztonság érdekében és figyelembe vettek kényelmi szempontokat is. A sportmászás nem tartozik a veszélyes sportok ördögi kategóriájába. Csak a ritkán bekövetkező emberi hibák lehetnek bosszúság, s baleset okai.
A teremben lévő falaknak illetve a számos biztosítási ponttal felszerelt hegyoldalaknak köszönhetően a sportmászás már sok helyen művelhető, és csak kevés eszközt igényel. Hívei különösen magas szintre fejlesztették e speciális tevékenység technikáit és edzés módszereit. Csak néhány nélkülözhetetlen fokozat választja el a fejlettebb, bonyolultabb sport tevékenységektől mint amilyen a nagy sziklafalak megmászása, a magashegyi sziklák meghódítása, a vegyes mászás. A sziklamászás tehát megmarad eredeti jellegzetességénél, és elsősorban egy kalandos program.

A sziklamászás, mint tevékenység talán egyidős az emberiséggel, azonban sportággá csak az utóbbi évtizedekben vált. A sziklamászás egy szabadban űzhető sporttevékenység, ami azt vonja maga után, hogy többnyire napközben, tavasztól-őszig, jó időben űzhető. A falmászást, mint tevékenységet valószínűleg sziklamászók találták ki, akik otthon, időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül - kondíciójuk megőrzése céljából - sportolni szerettek volna. A mászás remekül fejleszti a fizikai és szellemi erőnlétünket, valamint közelebb visz a természethez, ismeretlen tájakra kalauzol.

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is. A falmászás olimpiai sporttá történő minősítéséért is folynak törekvések. A mászósport több versenyágra bontható:

Nehézségi mászás

A mászó dinamikus kötél segítségével mászik, miközben a kötelet bizonyos távolságokban a falba szerelt nittekhez kapcsolja ún. köztesek (schling) használatával, ezzel önmagát biztosítja. Mászás során a földről biztosító ember segítségével történik a biztosítás. Ez az ún. előlmászás. A mászó feladata a műfalon kijelölt út kimászása, ill. minél tovább történő mászás, az idő másodlagos szempont.

 

Egy nehéz mászás, különösen egy nehéz szólómászás kezdetén fölfokozottan tudatosul bennünk a hátunk mögött tátongó mélység. Szüntelenül érezzük vonzását, kielégíthetetlen étvágyát. Hallatlan szellemi erőfeszítést igényel, hogy ellenálljunk neki, egy pillanatra se merjünk lazítani. A szakadék sziréndala éberségre késztet minket, puhatolódzóvá, sutává, görcsössé teszi mozdulatainkat. A mászás előrehaladtával azonban egyre inkább megszokjuk a kitettséget, a végzet érintését, lassan elhisszük, hogy bízhatunk saját kezünkben, lábunkban, fejünkben. Megtanulunk az önfegyelmünkre hagyatkozni. Figyelmünk apránként annyira összpontosul, hogy már észre sem vesszük kidörzsölődött ujjperceinket, combunk sajgását, az állandó koncentráltság fenntartásának feszültségét. Révületszerű állapot fedi el az erőfeszítést, a mászás éberen megélt álommá szépül. Órák röppennek el, akár a percek. A hétköznapi létezés fölhalmozódott bűntudata és zavara - a lelkiismereti botlások, a kifizetetlen számlák, az elfuserált lehetőségek, a por a kanapé alatt, a kínzó családi bajok, a gének könyörtelen börtöne - átmenetileg feledésbe merül, kiszorítja gondolatainkból a világosan kirajzolódó, hatalmas cél és a pillanatnyi feladat komolysága.

Jon Krakauer, amerikai író és hegymászó

 

Gyorsasági mászás

A mászó ún. felső biztosítással mászik, feladata a műfalon történő feljutás minél rövidebb idő alatt.

Boulder

Biztosítás nélküli nehézségi mászás alacsony magasságokban. Az esetlegesen leeső mászót a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől. A boulder mászás elve, az alacsony mászási magasság miatt a mászó nem eshet akkorát, ami miatt megsérülhetne. Meredek technikás sziklákon, jellemzően kisebb magasságokban, kötél biztosítás nélküli mászás. Nem kell más, csak egy mászó cipő egy magnéziás táska és Te. A kis magasságok ellenére, a balesetek elkerülése végett, a mászó hely alá egy úynevezett boulder szőnyeget (vastag szivacs) fektetnek. Európa egyik legkedveltebb boulder parkja a franciaországi Fontainebleau-ben van.

 

HEGYMÁSZÁS

Az alpesi és magas hegyi hegymászás a hegy mitikus tanai közé tartozik. Hogyan is menekülhetnénk el - miután szemeinket áhítattal a hegy felé fordítottuk, hogy elképzeljük megmászásának nehézségeit - a nagy magasság hívó szava elől?
Az örök hó birodalma mióta elvesztette a régi időkben ráragadt elátkozott hírét szüntelenül vonzza magához fenntartások nélküli rajongóit, a fenségesség keresőit.
Bizonyos, hogy a hegymászás - fizikai oldalát illetően a sportok közé tartozik-. Azonban hívei már jó ideje megemlítik kulturális, az az spirituális természetét is. Egy terület különösen alapos ismerete a kemény törvényű szűz természet megközelítése, a személyes teljesítő képesség felmérése, önmagunk és saját korlátaink ismerete, mély barátságok: ezek mind összekeverednek ebben a szenvedélyben amely nagy hatással van azokra, akik átadják magukat ennek a gyakran saját drámákon keresztül megélt kalandnak.
A hegymászás még ha nem is teljesen veszélytelen, nem kizárólag a vakmerő embereknek való. A közelmúltból származó statisztikák nem várt módon a megfontoltságot emelik ki ennél a tevékenységnél, és csak annyi kockázatot látnak benne, mint az autóvezetésben... Kétségtelen azonban, hogy a hegymászás még így is megfizettet a látványosságért...
A magas hegyek látogatása rengeteg lehetőséget, különlegességet kínál: Túrázást havon, jégen vagy különösen sziklás területen, északi oldalakon, napos falakon, szédítő hegygerinceken, elő -alpesi mészköveken vagy a Himalája óriásain. Minden helynek megvannak a maga hegyei és hegymászási módja, ahogy minden embernek is megvan a maga hegy - és útválasztása, melyek - egy napra vagy egy életre - felejthetetlen boldog pillanatokat hozhatnak...

 

A mászás (climbing) további fajtái:

 

  • Buildering : Mászás városi környezetben - felszerelés, biztosító berendezés nélkül - elkerülve a szokásos módokat a feljutáshoz, mint a lépcsők és a lift. Ezzel kapcsolatban érdemes megnézni a mozgás művészetét az úgynevezett Parkour-t. (Egy másik hasznos cikk róla.)
  • Canyoning : Mászás és ereszkedés kanyonok, vízfolyások mentén illetve annak medrében, sportolás és kikapcsolódás céljából.
  • Jégmászás : Meredek jég vagy hó képződmények mászása, erre a célra kifejlesztett speciális berendezésekkel, mint pl. a jégcsákány és a hágóvas. A technikák hasonlóak a sziklamászáshoz, bár a biztosító eszközök némileg különbözőek lehetnek (jég csavarok, ékek, stb...).
 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>