Windsurf, Kite

Fogd be a szelet és hasíts a vízen

Tata a Gerecse-hegység lábánál, a Kisalföld keleti csücskében kedvező természeti környezetben létesült város, a Tatai-medence közepén. Bővizű forrásai, valamint vízimalmai miatt gyakran illetik a „Vizek városa” jelzővel. Sajnos a szomszédos Tatabányán folytatott bányászati munkák miatt ezeknek a forrásoknak nagy része eltűnt, de jó hír, hogy így évtizedekkel a bánya bezárása után újra előbukkantak, s ezzel nagy fejtörést okozva az egykor mocsaras részek mostani lakóinak.

A tó rövid története:

A Tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tavat a középkorban is használták, és folyamatosan bővítették. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta, vizében kezdetben a Dunából származó halakat tárolták.

{phocagallery view=category|categoryid=22|imageid=0|limitstart=0|limitcount=15|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

Tata a 13-14. században keletkezett nagyobb település, mezőváros a víz körül. Zsigmond és Mátyás királyok alatt királyi birtok, a Tatai vár királyi nyaraló, a török időben végvár. Tata 1727-től az Esterházy család birtokközpontja. A 18. században alakult ki a környék mocsarainak lecsapolásával a ma is meglévő tórendszer. Az Öreg-tó, a maihoz hasonló formáját Mikoviny Sámuel neves vízrendezési mérnök tervei alapján alakították ki 1747-ben. A tó akkori területe ~600 hold (~345 ha) volt, s az Esterházy uradalom részeként halastóként használták, valamint voltak a tavon vízimalmok és egy vízi vágóhíd is.

Öreg-tavi szörfös / kiteos spot - Tata és az Öreg-tó bemutatása hullámlovas szemmel

Az Öreg-tó a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született un. Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik. A vonuló vízimadarak védelméről 1971-ben nemzetközi szerződést írtak alá az iráni Ramsar városában.

Az egyezményhez napjainkig számos (több mint 120) ország, köztük Magyarország 1979-ben csatlakozott. Az őszi-tavaszi madárvonulási időszakban több ezer madár, főleg vadludak, de sirály, réce és egyéb vízimadár is megpihen a tavon, illetve a tó közvetlen környezetében.

Tatáról szörfös szemmel:

Tatára nem szabad csak a szörfözéssel / kiteozással kapcsolatban gondolni. Amikor nincs szél, akkor is el lehet tölteni itt pár kellemes napot. Megnézni a Várat, a Cseke tavat, enni egy jót valamelyik étteremben (büfében), vagy csak sétálni a tó partján, az egész családnak tartogatván kikapcsolódást! A tavon közlekedik még sétahajó is, vannak sárkányhajósaink, a parton pedig a kisvonat várja a fiatalabbakat. A közelben található Magyarország egyik legjobb horgász tava a Derítő-tó.

Öreg-tavi szörfös / kiteos spot - Tata és az Öreg-tó bemutatása hullámlovas szemmel

Ősszel mikor már jönnek a hidegebb idők, a tavat leengedik. Ilyenkor rendezik a nagy lehalászást, amit mindenkinek érdemes egyszer megnéznie. Ahogy a tó elkezd befagyni - szinte az egész felülete eljegesedik - birtokba veszik a korcsolyázók, "jég kite-osok" (korival, síléccel) és a "jég szörfösök".

Az Öreg-tó megközelítése, valamint a szörfözésre és kite-ozásra legalkalmasabb helyek

Tata megközelítése Pestről és Győrből is az M1-es autópályán a leggyorsabb és legegyszerűbb, persze mellékutakon is viszonylag gyorsan elérhető, minkét irányból olyan 65 km-re található. Három használható spot van nálunk.

 

Az első spot - térképen jelölve (1).

Öreg-tavi szörfös / kiteos spot - Tata és az Öreg-tó bemutatása hullámlovas szemmel

„Madár les” - Egy kerítéssel elkerített terület (parkoló), egy méretes füves placc fogad minket. A kapukhoz van kulcsunk, és reméljük idén is kapunk majd engedélyt a behajtásra, mivel természetvédelmi terület (tavasz körül tárgyalunk róla)! Ezt a spotot használjuk 90%-ban amikor É-ÉNY-i a szél.

Második spot - térképen jelölve (2).

„Tó farok” - Ide nem kell kulcs, se engedély, a gond hogy itt lesz egy 50m-es sétánk a partig a kocsitól. Kb 200-300m-el lejjebb van mint az előző, de fel lehet kreuzolni. Ez a spot is É-ÉNY-i szélben használható.

Harmadik spot - térképen jelölve (3).

„Casablanca (rózsaszín ház)” - Ide sem kell kulcs, se engedély. Riggelésre van egy jó füves placc. Hátránya, a közeli félsziget egy kicsit feljebb, ami leárnyékol (É-ÉNY-i szélben) olyan 50m-t a vízen, ezért ezt a spotot csak D-i szélben használjuk.

 

Jellemzők:

A víz minősége fürdésre és szörfözésre is megfelelő (ivásra nem annyira:-). A part fokozatosan mélyül, sokat be lehet sétálni a 2-3m-es vízmélységig. A legkedvezőbb széljárás az É-ÉNY-i. Ilyenkor a hullámok viszonylag kiszámíthatók, a szél pedig jól befogható (általában:-). D-i szélnél a 3. spotot használjuk, ez van legfeljebb. A víz ilyenkor choppos, a vár falról visszaverődnek a hullámok, s a légáramlás is elég kiszámíthatatlan. A többi szélirány nem használható, mivel a tavat fák határolják.

Egyre kedveltebb ez a vidék. Szörfös / kiteos csapatunk már legalább 15-20 főt számlál. Gyakori vendégeink Komáromból, Győrből (Blue Lake team), valamint Szlovákiából érkeznek. Aki még nem tette volna, mindenképpen próbálja ki ennek a történelmi helynek a szabadidős lehetőségeit.

 

Térképek

Tata, Öreg-tó

Az Öreg-tó megközelítése, valamint a szörfözésre és kite-ozásra legalkalmasabb helyek.

  Az Öreg-tó megközelítése, valamint a szörfözésre és kite-ozásra legalkalmasabb helyek.

Google Térkép, Tata

  Google Map Tata

 

Szállás

ÖREG-TÓ KEMPING TATA

  2890 Tata, Fáklya utca 2.
Telefonszám   (+36) 34 383-496
e-mail cím   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal   www.tatacamping.hu

 

Zoltay Tamás (Zozó)

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>