Tengeri kajak, vízitúra

Vízitúra hullámokon, szigetek között, folyókon és folyamokon

Ha valaki unja a szokványos, strandon fekvős vakációkat, s nem szeretne ugyanazon a partszakaszon eltölteni kereken egy hetet, annak kiváló lehetőséget kínálnak a tengeri kajaktúrák.

Így a várva várt pihenés aktív feltöltődéssel párosul, hisz a nem mindennapi látványt kínáló öblökért, kisebb-nagyobb szigetekért kellemesen fárasztó, de nem túl megerőltető mozgással jut el az ember. Irreális tarifák az autópályán

Jelen sorok írója a horvátországi Rab-szigetén vett részt hasonló kajakos (kaland)túrán, de ne siessünk ennyire. Először nézzük meg, milyen körülmények, lehetőségek és nem utolsósorban árak fogadják a turistákat a horvát tengerparton jelenleg.

Kajakos kirándulás a horvát Alcatrazhoz - sok-sok fotó

Milyen az árak Horvátországban?

Általánosságban mindenképp elmondható, hogy az utóbbi években infrastruktúrában rengeteget fejlődött déli szomszédunk - 2005-2006-hoz képest is -, igaz, ennek megvan az ára, melyet a horvátok nyilvánvalóan előszeretettel fizettetnek meg a külföldi turistákkal.

Az autópályák használati díja például irreálisan magas: egy-egy 100 km-es szakaszért külön-külön elkérnek 36-40 kunát, mely átszámítva durván 1500 forint. (Csak viszonyításképp: itthon idén 1650 forintba kerül személygépkocsiknak a 4 napos sztrádamatrica, míg Ausztriában a 10 napig érvényes tikett 2370 forint.)

Hasonlóan mélyen zsebbe kell nyúlni, ha valaki a szigetekre induló kompokat veszi igénybe. Jablonac és Rab-sziget közötti 1-1,5 kilométeres tengeri úton az autók szállítási díja 92 kuna (körülbelül 3500 forint) volt, plusz személyenként 16 kunát (600 forint) is kellett fizetni.

Kajakos kirándulás a horvát Alcatrazhoz - sok-sok fotó

Aki keres, talál jó szállást

Noha az utóbbi években a horvát tengerparton gombamód nőttek ki a földből a kiadásra kínált, bazi nagy, akár 4-5 emeletes apartman házak, ám ha valaki nem foglal jó előre szállást az interneten, akkor nem találja könnyű helyzetben magát.

Persze, a mondás is úgy tartja, hogy aki "keres, az talál", s ez igaz az Adria legnépszerűbb üdülőparadicsomaira is.

Kajakos kirándulás a horvát Alcatrazhoz - sok-sok fotó

Mindenképp érdemes több szállást kínáló tulajdonoshoz is bekopogni, kicsit alkudni, s ha már 2-3 házban tudnak szabad szobát biztosítani, akkor van viszonyítási alapunk az árakat illetően.

Nekünk szerencsénk volt: kisebb társaságunk napi 40 euróért (11 ezer forint) térhetett nyugovóra egy takaros szobában, amely tarifáról mindent elmond, hogy Rab-szigetén található Lopar városának kempingjében az első éjszaka három főre 36 euróba kerül.

Tenger alatti barlanghoz evezni

Rab-szigete 22 km hosszú, legnagyobb szélessége 11 km, s közel 10 ezer állandó lakóval büszkélkedhet. Leghíresebb városa, Rab több mint ezer éves múltra tekint vissza, míg leghíresebb szülötte a San Marinói köztársaság megalapítója, Marinus.

Múlt emlékei mellett napjainkban Rab egyre több turistát vonz különleges természeti szépségével, s az "anyaszigetet" körülölelő kisebb-nagyobb szigetekkel (Goli Otok, Grgur, Lukovac, Skoljic).

Kajakos kirándulás a horvát Alcatrazhoz - sok-sok fotó

Lopar közelében tengeralatti barlang (Medova buza) is felkereshető, sőt, a szerencsések a Rab-sziget közeli vizekben delfincsapatokkal is találkozhatnak - sajnos, nekünk utóbbi élmény ezúttal nem jött össze.

Ha valaki Magyarországról szervezett tengeri kiránduláson vesz részt, akkor a napi kajakbérlés és túravezetési díj 5000-6000 forintból kijön. Ezért cserébe kaland és pihenés, valamint jóleső mozgás garantált nap mint nap.

A horvát Alcatraz

A tengeri kajakozás - a hajók kétszemélyesek és súlyuk nem nyom többet 30 kg-nál - révén mégis csodálatos, a természet érintetlenségét megőrző helyekre lehet eljutni a szigetvilágot ismerő túravezetők segítségével, vagy az egykoron politikai elítéltek fogva tartását szolgáló börtönbe, a Goli Otok-i fegyintézetbe.

Utóbbit a népnyelv nemes egyszerűséggel horvát Alcatraznak hív.

Kajakos kirándulás a horvát Alcatrazhoz - sok-sok fotó

A korábbi kommunista Jugoszláviában Goli Otok volt a férfi politikai foglyok börtönszigete, de 1989-ben a szigetet kiürítették és azóta elérhető mindenki számára látogatható.

Közvetlenül Goli mellett található a Sveti Grgur, ami korábban női börtönsziget volt.

 

Szeghalmi Balázs

sok-sok képet, valamint a szerző további publikációit itt találod - kisalföld.hu

{phocagallery view=category|categoryid=14|imageid=0|limitstart=0|limitcount=14|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>