Via Ferrata, klettersteig

Belépő a sziklafalak varázslatos világába

Két látványos via ferratát hódíthatnak meg egyszerre a hegyek szerelmesei a Lienz (Ausztria) mellet található hatalmas szurdokban. Egy komplett szabadidőpark fogadja a kikapcsolódásra vágyó turistákat, s a csapat/család minden tagjának tartogat meglepetéseket. Az utazók legtöbb esetben csak áthaladnak Lienz festői városán, azonban érdemes itt megállni egy kis szusszanásra. Hangulatos vendéglő, hatalmas játszótér és egyéb érdekes látnivalók színesítik az amúgy is egyedi és monumentális hegy, a Dolomitok ezen részét. A klettersteigek megszállottjai kiélhetik ferde hajlamaikat, mert két igen komoly kihívást nyújtó utat tudhatnak magukénak.

Klettersteig Galitzenklamm

A Dolomitok ezen része kevésbé látogatott, a közelben található Cortina d'Ampezzo, illetve a távolabb fekvő Brenta Dolomitok (Garda-tó mellett) vidékéhez képest. A legtöbben csak átutazóban járnak e katlanban elterülő településen, Lienz városában. Alpesi és mediterrán jellegzetességeket találhatunk egy helyen. Eldugottságának köszönhetően, míg a környező hegyekben rossz idő tombol, a legtöbb esetben itt napsütés és meleg várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az egyik legjobb menekülő célpont esős frontok esetén.
A határoló hegyek, vadvizű patakok számos aktív programot biztosítanak mindenki számára. Érdemes betérni egy helyi turisztikai információs egységbe, ahol egy életre ellátnak minket a legkalandosabb programokkal.

Csapatunk is egy esős hétvége elől menekülve került ide, útban hazafélé a Garda-tó partjáról. Szikrázó napsütés és meleg levegő fogadott minket, melyet csak kisebb bárányfelhők vonulása zavart meg néha.

Célpontjaink a Galitzenklamm és az Adrenalin via ferrata / klettersteig. Két viszonylag új biztosított útról beszélhetünk, mely varázslatos környezetben található, s technikailag jól biztosított. Több változatos pályaelem illetve kötélhíd színesíti túránkat. A hegy tetejére tartó drótos út két szakaszra oszlik, mely külön is teljesíthető. Az első része a Klettersteig Galitzenklamm, egy "C"-s (nehéz) via ferrata útvonal, mely szinte mindenki számára teljesíthető. A végénél gyalogos levezető út található a bejáratig.Klettersteig Adrenalin
A második szakasz az Adrenalin klettersteig, ami már egy húzósabb "D-E" és "E"-s nehézségű ferráta. A folyamatos igénybevételnek köszönhetően, hamar elhasználja erőtartalékait a kevésbé gyakorlott túrázóknak. Az "E"-s szakasz kerülhető, de képzetlenek számára a felette található "D/E" is komoly kihívást jelenthet. Amennyiben csoportunk vegyes erőnlétű túrázókból áll, mindenképpen vigyünk magunkkal ereszkedéshez szükséges felszerelést valamint a használatához értő szakembert.
Aki mindkét utat teljesíti, nagyjából egy órás levezető gyaloglással számolhat még a parkolóig. Az első szakasz - mely a bejárattól kezdődik - megmászása kb. 45 percet, míg a második kb. 2 órát vesz igénybe.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy gratuláljak csapatunk tagjainak, akik nem kis erőfeszítések árán, de teljesítették az ADRENALIN szakaszt: Kézsmárki Borbála, Medgyesi József, Katona Gábor, Dombóvári Zsolt.

 {phocagallery view=category|categoryid=23|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

A szurdok nem látogatható bármikor, mielőtt ide terveznénk kirándulást, mindenképpen tanulmányozzuk át a nyitva tartást. Az azonban biztos, hogy ez a két via ferrata egy élménydús és kihívással teli délutánt tartogat az ide látogatók számára, mindenképpen ajánlott.

 

A klettersteigek nyitvatartása:

2012.05.12 - 13
2012.05.17 - 20
2012.05.26 - 28
2012.06.01 - 2012.09.30

Május, június, szeptember - 10.00-17.00 óráig

Július, Augusztus - 09.00-18.00 óráig

 

 

Térképek

Budapest - Lienz útvonal

A Galitzenklamm parkolója

  Klettersteig Galitzenklamm - Adrenalin klettersteig - Kalandos via ferrata túra a LIENZ-i Dolomitokba

 

Szállás

Camping Falken

 
Falkenweg 7.
A-9900 Lienz
Telefonszám   +43 (0) 664 4107973
Weboldal   www.camping-falken.com
Megközelíthetőség:   Google térkép

 

Egyéb szállás túrázóknak:

http://www.dolomitenhuette.at/

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>