Via Ferrata, klettersteig

Belépő a sziklafalak varázslatos világába

Kalandra éhes csapatunk nem kis feladatot tűzött ki maga elé ezen a hétvégén - a Hochschwab via ferrátáinak meghódítását. A csoport nagy része kezdő ferrátázó, Akik klettersteigekről jórészt csak könyvekben olvastak. Az időjárás előrejelzés "meleget" (15 fok) jósolt, ezért ha már ilyen messzire eljöttünk, egy nagyvadat szerettünk volna levadászni.
Hamar megszületett a döntés, irány a Kaiser - Franz - Joseph klettersteig, ami Ausztria egyik legmagasabb szintkülönbséggel (860m) bíró ferrátája. Nehézsége "D", ami a nagyon nehéz kategóriába sorolandó. A teljes túraidőre 6-7 órát írtak a kalauzok, amiből a via ferrata csaknem 4 órás.


Ferenc József császárAz indulással kicsit megcsúsztunk, 11-12 óra körül szálltunk be a klettersteigbe. A napsütés ellenére ekkor még nem sokkal fagypont felett volt csak a hőmérséklet. Gyors oktatás, technikák bemutatása, objektív veszélyek, majd indulás. A K-F-J -nek van egy jól elhatárolható kezdő szakasza, melynek a végén menekülőút található. Már ezen a részen lehetőségünk van kipróbálni egy-két combos "D"-s szakaszt, így aki itt elbukik, az inkább ne is próbálkozzon a további falakkal.

Csapatunk kisebb zökkenőkkel ugyan, de jól vette az akadályokat. Majdnem mindenki átjutott a bevezetőn, de aki nem, annak sincs oka szégyenkezni, mert a legnehezebb részt Ő is kimászta, s utána fogyott el karjaiból az erő. Itt említeném meg még egyszer, ez nem kezdő ferráta, egyes részei komoly kondíciót követelnek a túrázóktól! A túravezető felelőssége, hogy helyesen becsülje meg csapata erejét!Kaiser - Franz - Joseph klettersteig

A bevezető szakasz után változatos, néhol elég kitett párkányokon vezet tovább az út. Nagyon izgalmas, különböző jellegű mászásokkal találkozhatunk, amihez csodálatos panoráma társul. Egészen a via ferrata végéig találkozhatunk nehezebb részekkel, ezért aki itt próbálkozik takarékoskodjon az energiájával.
A befejező szakaszon található egy opcionális kötélhíd, ami adrenalinfüggőknek mindenképpen kötelező feladat.

A nagy szintkülönbség kicsit megtépázta csapatunkat, de mindenki lelkesen és büszkén indult meg a levezető úton. Öt órakor kezdtük meg a lejövetelt, ami az "előírás" szerint 2 órát vett volna igénybe. Kicsit itt is csúsztunk időben, de mindenki az előírások szerint volt felszerelkezve, így amikor ránk sötétedett, előkerültek a hátizsákokból a fejlámpák, s folytattuk utunkat. Nem sokkal este 8 után érkeztünk meg autóinkhoz a parkolóba, ahol regeneráltuk magunkat egy kis folyadékkal és némi élelemmel, majd visszatértünk szállásunkra.

 

Mindenki elváráson felül teljesített, és gratulálok a csapatnak ezért a komoly teljesítményért. Kezdő ferrátázóként indultatok, de haladóként értetek célba. További sok sikert, és jó túrázást mindenkinek!

 

 

MAKASE Csapat

 

{phocagallery view=category|categoryid=25|imageid=0|limitstart=0|limitcount=15|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>