MAKASE Hírek

Sporthírek, esemény beszámolók, újdonságok

Rengetek érdeklődést kapunk tőletek, még mielőtt jelentkeznétek túravezető tanfolyamunkra, mint a "Milyen előképzettségekre van szükségem?", "Meg tudom-e csinálni?" és egyáltalán "Lehet-e belőlem túravezető?"...

Összetett a téma, de megpróbálok pár támponttal szolgálni azok számára, akik e mesterséget választanák hivatásuknak. Hadd kezdjem mindjárt a sort egy számomra nagyon kedves idézettel:

" - A múltban nem titkoltam Gusteau chef híres mottójával kapcsolatos ellenérzésemet: "Főzni bárki tud!" - De csak most jöttem rá, most értettem meg igazán, mit akart mondani: "Nem lehet mindenki a konyha művésze, de a konyhaművész bárhonnan érkezhet." - El se képzelhetnénk hátrányosabb helyzetű szakácsot annál a zseninél, aki ma Gusteaunál alkot. Aki a kritikus véleménye szerint ma Franciaország legnagyszerűbb szakácsa."

L'ecsó


És igen, a tapasztalatok is azt mutatják, hogy bárkiből lehet túravezető, viszont nem lesz mindenkiből túravezető! Ennek megértéséhez nézzük meg, melyek azok a főbb tulajdonságok illetve legfontosabb képességek melyekre mindenképpen szükséged lehet, hogy a szakma mestere légy.

A VEZETŐ - A VEZETŐI KOMPETENCIÁK

Az gondolnánk vezetőnek lenni sima ügy lehet. Pedig nem az. Attól, hogy valaki a sor elejére áll, tapasztalt természetjáró, gyakorlott hegymászó esetleg pedagógus, még nem lesz vezető. A vezető egy olyan embert jelent, aki az eseményeket irányítja, aki tervez, és kézben tartja a dolgok folyását. Képes vészhelyzetben, stresszhelyzetben hatékonyan mérlegelni, dönteni és ennek megfelelően késlekedés nélkül cselekedni. Ehhez nem elég az előbb említett szakmákban szerzett tapasztalat, viszont előnyünkre válhat minden megszerzett tudás. Megfordítva, minél több mesterséget ismerünk, annál értékesebbek lehetünk mint vezetők. Jó, de akkor mégis milyen képességekre van szükségem, hogy vezető legyek? Gyakran idézem a Magyar Természetbarát Szövetség 1961-ben kiadott könyvét (Túravezetők Könyve 3. kötet), mely ajánlás a mai napig jól összefoglalja, milyen készségekkel kell rendelkeznie egy túravezetőnek:

A túravezető képességei a vezetői munka gyakorlatához szükségesek. Legyen a túravezető jó szervező. A szervezői képesség nem öröklött, nem velünk született tulajdonság. Alapjainak ismeretében, kellő gyakorlat során mindenki elsajátíthatja.

A szervezés, irányítás alapmotívumai:

  • a lényeges és lényegtelen különválasztása, célkitűzés;
  • a rendszerezés, feladatok és az elvégzésükre szánt idő aránya; 
  • az előrelátás, körültekintés, meggondoltság; 
  • a rugalmasság, a lehetőségek és körülmények ismerete; 
  • az összefogás, a szerteágazó munkafolyamatok egybe-hangolása.

A jól szervező túravezető rendelkezzék az irányítás képességével. Az irányítás lényege az, hogy a vezető nem merül el a részletkérdésekben, hanem ,,felülről", átfogóan tud cselekedni. Ismeri az összefüggéseket és feladatának végrehajtását a hely, idő és körülmények egységében, tehát dialektikus módszerrel végzi...

A megkezdett témához fontos információként szolgálhat mindenki számára, ami már az idézet első bekezdésben is megtalálható: "Alapjainak ismeretében, kellő gyakorlat során mindenki elsajátíthatja". Bár itt konkrétan a szervezői képességekre hegyezték ki a szerzők e kijelentést, én az egész fejlődési-, képesség szerzési folyamatra vonatkozóan igaznak mondanám. Ennek eléréséhez azonban szükséges a tanuló részéről a nyitottság. Ne elégedjünk meg azzal, ami van, legyünk képesek tanulni mindenkitől. Nagy önfegyelem kell, szorgalom, alázat, türelem és precizitás, valamint elengedhetetlen a jó és hatékony kommunikáció. Egy vezetőnek, egy közösség irányítójának szüksége van hatékony kommunikációra! 

A szociális-közösségi kompetenciák és az ezzel szorosan összefüggő kommunikációs képesség olyan tulajdonság a túravezető számára, mely nélkül nem létezhet. Aki magányos túrázó, mogorva erdőjáró, hegyi ember és nem képes magát megerőszakolni, hogy beszélgessen, társalogjon csapatának tagjaival, nem lesz értékes túravezető.

Hogy miért nem, azt következő a jegyzetben részletesen bemutatjuk. Addig is szolgáljanak bátorításként mindenki számára L'ecsó szavai: "Nem lehet mindenki a konyha művésze, de a konyhaművész bárhonnan érkezhet."

Elek Péter - MAKASE TEAM