Eseménynaptár

MAKASE

Chadar Trek avagy India Alaszkája - 2014

 
Kezdés 2014. Január 20. , Hétfő -  8:00
Befejezés 2014. Február 05. , Szerda -  5:00
Találatok : 1601  
Ladakhba utazni téli időszakban nem könnyű. Meredek hegyoldalak, a hóesés elzárja a hágókat, vannak falvak, amiket teljesen elzár a külvilágtól november és március között. Az egyik megoldás, hogy mégis eljussanak az emberek ezekbe a falvakba az, hogy a befagyott folyók jegén teszik meg az utat. Ilyen a Chadar Trek is.

A chadar szó jelentése takaró, ami utal a befagyott folyót takaró jégrétegre. Ezt az utat már évszázadok óta használják kereskedelemre és szállításra. A legmegbízhatóbb időszak a február, mert ilyenkor a legstabilabb a jégréteg. Az éjszakát az emberek a kanyon falában lévő barlangokban töltik. Az egyik legextrémebb és legegyedibb túrának mondják a Chadar Trekket. Lélegzetelállító érzés, amikor a befagyott folyó jegén sétálsz és alattad pár centivel a mély, gyors és jéghideg folyó robajlik...

Chadar Trek avagy India Alaszkája

{phocagallery view=category|categoryid=46|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

 

Információk az eseményről:

     Részletes információkért kattints ide >>

 

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

 

Részletes program:

1.nap: Megérkezünk Delhibe, az éjszakát egy közeli hotelben töltjük.

2.nap: Visszamegyünk a reptérre és egy másfél órás repülőúttal a délelőtti órákban megérkezünk Lehbe (3500 m ). Reptéri transzferrel a hotelbe utazunk, majd szabadnapunkat pihenéssel töltjük. Az utazás fontos része az akklimatizáció, fordítsunk rá elegendő időt.

3.nap: Megismerhetjük a helyi tradíciókat, kultúrát Lehben, Ladakh legnagyobb városában.

4.nap: Leh környékének bejárása, Thiksey kolostor, Shey kolostor.

5.nap: Leh - Sumdha (Chilling 3180 m) autóval - túra Shinga Yokma (5-6 óra)
Elindulunk a legizgalmasabb utunkra a Zanskar folyón. Kezdésnek Lehből Chillingbe utazunk autóval. Utunk az Indus folyót követi egészen a Zanskar folyó összefolyásáig ahonnan már a Zanskart követve eljutunk Chillingig. Ezután gyalogtúra vár ránk a befagyott folyón, hogy elérjünk Shinga Yokma faluba. A falu mellett sátrazunk vagy vendég házakban töltjük az éjszakát.

6.nap: Shinga Yokma – Trib (5-6 óra)
A következő 5 napban csodás mély völgyekben túrázunk a befagyott folyón. Mivel több lehetőség is van a kempingezésre, ez idő alatt magunk oszthatjuk be, hogy mennyit akarunk haladni. Szintén számos barlang akad útközben ( a helyiek Bawo-nak hívják) ahol menedékre találhatunk. Az estét Markhalában töltjük.

7.nap: Trib – Nyerak(6 óra)
Elkezdjük utunkat Tribból és jégre szállunk. A túra alatt elképzelhető hogy fel kell adnunk a jégen sétálást a jég állapota miatt és a sziklákon kell folytatni utunkat. Az vacsorát és az éjszakát kempingben vagy barlangban töltjük.

8.nap: Nyerak – Yosta –Zangla (6-7 óra)
Reggel elindulunk Nyerakból. Utunkon gyönyörű kanyonokat láthatunk, amikor áthaladunk a befagyott vízeséseken. Nirik Pullo után már emberi nyomokra bukkanhatunk. Yosta falu után újra utóba szállunk és Zanglaba ahol a hajdani Zanskari király lakik. Meglátogatjuk az erődöt ahol Körösi Csoma Sándor 16 hónapot töltött és megalkotta az első tibeti-angol szótárat és amit magyar önkéntesek szívvel lélekkel igyekeznek felújítani évről évre. Az éjszakát a faluban töltjük.. Több mint tíz barlang is van a befagyott folyó partján. Itt az utazók megfőzik a teájukat a tűzön és a korommal borított barlangokban szoktak éjszakázni.

9.nap: Zangla – Padum (2 óra)
Reggel elindulunk Zanglából autóval Padumba ahol már éttermek és boltok kínálatából választhatunk. Itt egy napos pihenőt tartunk.

10.nap: Padum – Hanamur – Nyerak (6 óra)
Hanamur felé vesszük az irányt autóval. Majd újra kezdetét veszi a túránk. Innen Nyerakba térünk vissza ahol elfogyasztjuk vacsoránkat és az éjszakát töltjük.

11.nap: Nyerak – Trib (6 óra)
Elindulunk Nyerakból és 5-6 óra túrázással Trib faluba érünk ahol az éjszakát töltjük majd.

12.nap: Trib – Shinga (5-6 óra)
A mai napunk teljes egészében a túrázásról szól ismét. Trib faluból Shingáig menetelünk a meseszép jeges környezetben.

13.nap: Shinga - Leh
Túránk utolsó napjához érünk és Shinga fluból Chillingbe indulunk. Innen majd autóval visszautazunk Lehbe. Szállás hotelben.

14.nap: Szabadnap Lehben
Megnézhetjük a tibeti kézműves piacot és szert tehetünk számos remek szuvenírre. Éjszakát hotelben töltjük.

15.nap: Leh – Delhi
Delhibe repülünk a reggeli órákban, a délután szabadprogrammal telik. Az éjszakát hotelben töltjük.

16.nap: Hazaút
Repülő indulástól függően esetleg délelőtti vásárlás, szabad program.

 

  • Előfordulhat, hogy a rossz időjárási körülmények miatt egy két napot pihennünk kell egy egy állomásunkon és ez által a túra napi leosztása is változhat.

 

{phocagallery view=category|categoryid=46|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

 

Hulin Gergely