Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában

A törökországi Lükiai út a világ egyig legszebb gyalogos túraösvénye amely Fethiyétől Antalyáig vezet délnyugat-Törökországban.  Az tenger fölé magasodó sziklaszirteken túrázva varázslatos panoráma tárul elénk, miközben több ezer éves ókori emlékek, régészeti lelőhelyek, titokzatos elsüllyedt városok és templomok szegélyezik utunkat.    Nyolcnapos túránk a természeti és történelmi csodák valamint a természetjárás és strandolás tökéletes kombinációja!

 

Részletes információ

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap   Utazás Dalamanba (Budapet- Istanbul majd átszállás után Istambul-Dalaman) repülővel. A reptéren buszra szállunk, ami átvisz minket Ölüdenizbe, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Este sétálunk egyet a hegyekkel szegélyezett homokos tengerparton és ráhangolódunk a következő napok élményeire.

2. nap   Szállásunkról gyalog indulunk tovább, célpontunk pedig a  vadregényes tájon fekvő  Pillangó -völgy, ami csak gyalogosan vagy hajóval közelíthető meg.  Meredek és kitett az ösvény vezet  a pillangók által lakott szurdokhoz de cserében háborítatlan nyugalomba töltjük az éjszakát a mesés tengeri öbölben.

3. nap   Reggeli után felkapaszkodunk a Pillangó - völgy tetejére majd, az Alica altt elterülő fantasztikus panorámát csodálva túrázunk el Bogazic-ba. Ott buszra szállunk és irány Patara romvárosa és a mellette elnyúló part, ami Törökország három legjobb strandja között van számontartva.

4. nap  Ma egésznapos kirándulást teszünk a Saklikent Nemzeti Parkba. A park fő nevezetessége a 18 km hosszú és 300 méter mély kanyon, amit a világ egyik legmélyebb kanyonjaként tartanak számon. A látványos kanyontúra után elfoglaljuk szállásunkat Kasban és a tengerparti városkában pihenjük ki a nap fáradalmait

5. nap  Ma egy kicsit félretesszük a bakancsokat és a nap nagy részében vízről próbáljuk felfedezni Törökország víz melletti és alatti csodáit. Kasból hajóval indulunk tovább, kiszállva, vagy kiúszva látogatjuk a meg a sokszor már víz alatt levő, elsüllyedt városokat, Aperlait, Kekovát, Simena várát. Kirándulásunk végén buszra szállunk és a lenyűgöző Myra romvárosában fejezzük be a napot.

6. nap   Ma látványos trekking túrát teszünk a Gelidonya fokhoz. A túra nem kevés szintet tartalmaz, de megéri a fáradtságot, hiszen a látvány kárpótol minket, fáradalmainkat pedig a lenyűgöző Andresani öböl egyik tengerparti panziójában pihenjük ki.

7. nap   Elhagyjuk Andresant és gyalog érjük el a közeli Olympos romvárosát, ahol a nap hátralévő idejét töltjük. A környék gyalog távon belül bővelkedik látnivalókban, többe közöt felmászunk a  Chimaira hegyre, az örök tűz birodalmába, ahol a föld alól szivárgó gáz már évszázadok óta táplálja a kisebb-nagyobb tüzeket.

8. nap   Reggeli után buszra szállunk, ami elvisz minket Antalya repterére, ahonnan Isztambuli átszállás után hazautazunk.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020 október 1-8.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a tagság, a szervezés és a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ kb. 70.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő
   ~ 120 / fő / 8 nap - Autóbusz sofőrrel, reptéri transzfer
   ~ 35 / fő - Hajókirándulás az elsüllyedt városhoz (ebéddel)

* a szállást:
   ~ 35 / fő / éjszaka - apartman, hotelszoba (7 nap reggeli, 2 nap vacsora)

* a további étkezéseket, az opcionális belépőket (20 ) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Az utazás programjában főleg gyalogtúrák szerepelnek, amiket minden egészséges, átlagosan sportos résztvevő teljesíteni tud. A túrák távolságai nem nagyok és a szintemelkedések sem jelentősek. A gyalogtúrák enyhén kitaposott ösvényeken vezetnek. A programban szerepel egy kanyontúra, amelynél vízben kell gázolni, kisebb sziklákra felmászni, közepesen technikás. A túrák során melegre kell számítanunk, így minden alkalommal sok vízre lesz szükségünk.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre, ez ideálisabb) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra alkalmával szállodákban és helyi apartmanokban éjszakázunk. Az időjárástól és magasságtól függően a levegő hőmérséklet változhat, ezért éjszakára rgy nyári hálózsák ajánlott. Zuhanyozási lehetőség mindenhol biztossított.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A legtöbb szállás költsége tartalmazza a reggeliket. A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A vezetékes víz fogyasztása nem javasolt, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető.
IDŐJÁRÁS:
Utazásunk időpontjában kellemesen meleg időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-35 °C között várható, reggelente pedig 15-20 °C valószínű. Jelentős csapadék nem valószínű. A következő oldalon ellenőrizheted Dalaman aktuális időjárását.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Törökországba, azonban az útlevélnek mindenképpen érvényesnek kell lennie a hazautazás dátumától számított további 6 hónapig. Ha korábban jár le az útleveled, inkább kérj újat. Továbbá az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak. Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes török nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
Törökország pénzneme az Új török líra, készpénz kivitelét ebben a formában ajánljuk. Több helyen válthatunk az említett helyi fizetőeszközre; jellemzően a repülőtéren és a szállodákban. Törökországban a nagyobb településeken fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Egy nagyobb 45-55 literes hátizsákba érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Több helyen az autóbusz csomagtartójába tudjuk majd szállítani a csomagot, de lesz amikor kisebb távon a hátunkon kell cipelnünk.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
WHO ajánlás!

 

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Barangolás virágokkal teli réteken, hófödte hegycsúcsok alatt és kristálytiszta hegyi patakok mellett. Strandolás eldugott és félreeső öblökben, de egy utazás a kultúra szerelmeseinek is, hiszen napról-napra ókori görög, római és perzsa eredetű régészeti lelőhelyek, ezeréves sziklasírok, elsüllyedt városok valamint bizánci templomok hozzák vissza a letűnt korok varázslatos hangulatát.

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Törökország hátizsákkal – Kalózok, elsüllyedt városok, birodalmak féltett kincse

Lükia (latinul Lycia) ókori földrajzi egység, a mai Fethiye-től Antalya-ig terjedt. Nevét a lukkák népének görög alakjáról kapta. Félszigetszerű hegyvidék Kis-Ázsia délnyugati tengerpartjának sűrű erdővel borított részén, a mai Törökország területén. Független városállamok szoros szövetsége volt, melynek története legalább i. e. 1250-ig nyúlik vissza. Partvidékén az 1970-es évekig csak tengeri szállítási útvonal létezett, ezért szinte háborítatlan valójában találkozhatunk a csodálatos természeti látványosságokkal és a letűnt korok emlékeivel.

Lükia legismertebb korai felfedezője Charles Fellows brit kalandor és utazó volt, neki köszönhető, hogy a vidék felkeltette a Nyugat figyelmét. Fellows egy vagyonos selyemkereskedő és bankár fiaként 1838-ban szervezte első lükiai expedícióját. Ezen és a következő utazásain felfedezte a legismertebb lükiai város, egyben a főváros, Xanthosz és 13 további település maradványait. Sok esetben Fellows volt az első nyugati, aki látta e városokat azóta, hogy lakóik a késői antik korban elhagyták őket.


 

Angliába hazatérve Fellows közzétette beszámolóját a feltárásokról, ami arra ösztönözte a British Museumot, hogy hajót küldjön a lükiai leletek összegyűjtésére és elszállítására, hogy megőrizzék őket. E műtárgyak kiállítása Londonban legalább akkora szenzáció volt, mint a görög Parthenonból származó Elgin-márványoké 40 évvel korábban.

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

A Lycian partvidékre jellemző hegyvonulatok, sziklák és vízmosások csak itt találhatók meg az egész török parton. Ezek a vizek és tagolt, zátonyokkal teli partjaik kevésbé barátságosak, mint a Carian- és Ión-partok, ezért a korábbi tengerészek féltek is errefelé, azonban nem csak e miatt. Az itt élő hajósnépet, a lük kalózokat, a Földközi-tenger keleti medencéjének leghírhedtebb tengerészeiként tartották számon.


 

A századok folyamán a stratégiailag fontos helyen lévő Lükia megszerzése kihívást jelentett Perzsiának, a görögöknek, Nagy Sándor makedón seregének, a Római és a Bizánci, majd végül az Oszmán Birodalomnak. Kekovát - az elsüllyedt várost - a bizánci időkben építették újra, és ismét virágzott, végül lakói a század végén hagyták el a kalóztámadások és az arab rajtaütések miatt. A lükiai partokat egészen a 18-19. századig nem sikerült megtisztítani a kalózoktól...

 

Lyciai földrajza

Kis Ázsiának félszigetszerű tarotmánya, melyet Északon a Taurus választ el Cabaliától és Pisidiától, Északkeleten a Solyma hegység Pamphyliától, Északnyugaton pedig a Daedala hegység és a Glaucus folyó (ma Makri folyó) Cariától. Déli, délkeleti és délnyugati részét a Lyciai tenger mossa.

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Lycia, hegyes vidék A tartomány belsejében átvonuló, egykor részben vulkanikus hegyek közül Nyugaton a Cragus (Kmago, 3000 m. magas) és Anticragus (1800 m.) a Telmissus és Xanthus (ma Esen) folyók között egészen a tengerig nyúlik.
Az utóbbi és a Limyrus folyó között, a tartomány közepén van a Masicytus (m. Akdagh) hegy. Keleten van az Olympus vagy Phoenicus, a Hierum vagy Chelidonium (ma Khelidonia) fokokkal és a Solyma hegység (2400 m. magas) a Climax szorossal. A tenger Nyugaton a Glaucus öblöt (ma Makr öböl), Keleten a Pomphyliai öblöt (m. Adalia öböl) képezi. Lakóit a görögök thermülainak nevezték, és Krétáról származtatták őket

 

Lycia történelme

A hettita forrásokban lukka néven jelennek meg. I. e. 546-ban, legyőzve a lükiaiak ellenállását, a Perzsa Birodalom foglalta el a területet.
Ezután Lükia számtalanszor gazdát cserélt (Déloszi Szövetség, Kária, Ptolemaioszok, Újperzsa (Szasszanida) Birodalom, Rodosz). A lakosság hevesen ellenállt a rodoszi uralomnak, így a Római Birodalom i. e. 169-ben szabadnak nyilvánította. Ez a szabadság egészen 43-ig tartott, ekkor Claudius Lycia-Papmphylia néven római provinciává szervezte a területet.


 

A lükiaiaknak szokatlan érzékük volt az együttműködésre és a szövetkezésre: már a perzsa uralom idején, amikor minden lükiai várost a saját uralkodója igazgatott, a városok pénzeinek egyformasága valamiféle szövetséget sejtet közöttük. Nem sokkal i. e. 200 előtt hivatalosan is létrejött a lükiai szövetség, amelynem tanácsában és gyűlésében minden egyes város nagyságának és jelentőségének arányában képviseltette magát.

Az i. e. 169-et követő kétszáz évben a szövetség töltötte be egy független állam összes funkcióját, amely a római uralom alatt is fennmaradt, még ha korlátozott hatókörrel is. Az egyes városok nevében a szövetség bocsátott ki egységes -lantot, a lükiaiak védőistenének, Apollónnak jelképét ábrázoló- pénzérméket.

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Képek forrása: MAKASE

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>