Mangart csúcshódítás

Via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Csúcsmászás a Júlia-Alpokban, Európa legmagasabb vízesése és egy vadregényes szurdok vár rád ezen a kalandos hétvégén. Ha vonz a via ferrátázás, és szeretsz távol a civilizációtól meseszép tájakon barangolni, akkor ezt a túrát neked találták ki!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazási menetidő: Budapest - Bovec >> 6 óra / 500 km

1. nap  Találkozó péntek délután-este szlovéniai szálláshelyünkön. 

2. nap  Túránk korán reggel kezdődik, megmásszuk Szlovénia negyedik legmagasabb csúcsát, a 2679 m magas Mangartot. A csúcshódítást a Via Italianával, vagyis az Olasz úttal kezdjük, melynek nehézsége C-D, majd kevéssel a csúcs alatt áttérünk a Szlovén A-B nehézségű útra, amely felvisz minket egészen a hegytetőre.

A Via Italiana a Júliai-Alpok egyik legnehezebb és leglátványosabb ferratája. A hágó felső parkolójában hagyva autóinkat felgyalogolunk a peremre és megkeressük a lefelé vezető egyetlen jelzett utat, amely a Bivak Nogarához visz minket, e fölött van a beszállás 1850 méter magasan. Az út legmerészebb részén egy 300 méteres szakadék fölött lépkedünk. Ezen a ponton ér véget az Olasz út és csatlakozunk át a könnyebb Szlovén útra, melyen szinte felszökkenünk a csúcsra. Lefele a Via Italiana felső, túra jellegű szakaszán ereszkedünk vissza a Mangart-hágóba, ahonnét visszatérünk szállásunkra. A leküzdött teljes szintkülönbség 830 m, ebből mászás 600 m mintegy 9 óra alatt.

3. nap  Előző napi fáradalmainkat megkoronázandó, ellátogatunk Európa legmagasabb vízeséséhez, a Boka-vízeséshez. Rövid gyaloglás után megpillanthatjuk, ahogyan a hatalmas víztömeg 144 méteres magasságból zuhan a mélybe, miközben félelmetes dübörgését már messziről hallani. Innen tovább autózunk Zatolmin felé egy vadregényes, valószínűtlenül kék vizű szurdokba, a Trigláv Nemzeti Parkban. A Tolminska Korita a nemzeti park legdélebbi pontja, könnyen megközelíthető, hihetetlenül látványos és vad szurdok. Először az Ördög hídját ejtjük útba - egy alagúton keresztül érjük el a szédítő, 60 méteres szakadékot átívelő hidat. Innen nem messze pedig megpillanthatjuk a Zadlaška barlangot, más néven Dante barlangját. A legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. (A barlang csak speciális felszerelésben, vezetővel látogatható.) Innen lépcsőkön leereszkedünk a vadregényes Zadlaščica szurdokba, ahol a legérdekesebb látnivaló a Medvefej (Glava Medved), amely egy óriási háromszög alakú sziklatömb, beszorulva a szűk kanyon két függőleges sziklafala közé. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény és állandóan magas a páratartalom, így a mediterrán klímának köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció. Órákon át lehet bolyongani a mesébe illő tájon, a kanyargós ösvényeken, titkos alagutakon, szédítő függőhidakon.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 18 - 20.

Részvételi költség vendégként:

20.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

10.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
  ~ 15.000 Ft / fő autóval - üzemanyag, autópályamatricák

* szállást:
   ~ 28 euro / fő / éjszaka - 2-3-4 személyes szobákban

* az étkezéseket, opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel!

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Képek forrása: slovenia-trips.com; vnaravi.si, turistika.cz,explore-share.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>