Kerékpárral a Millenniumi vasút nyomán,

túra a Júlia-Alpok árnyékában

Kalandozz velünk a Júlia-Alpok hegyein és völgyein keresztül, jelentősebb szintemelkedés nélkül. Hogy is lehetséges ez? Egykor Jaszenovácot Trieszttel egy káprázatosan szép vasútvonal kötötte össze. Ma már azonban a vasút máshol fut, az egykori vonal helyét pedig egy festői hátterű kerékpár út váltotta fel. Utunk során számtalan alagúton és viadukton fogunk átkelni. Elgurulunk többek közt Tarvisio és Pontebba régi vasútállomásai mellett is.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Tarvisio, Olaszország >> 5-6 óra / 550 km

1. nap   Találkozó 10 órakor Tarvisioban. A tájékoztató valamint a kerékpárok kiosztása és beállítása után megkezdjük aznapi túránkat a Millenniumi vasútvonal mentén. Utunk során egykori állomásépületek és megállóhelyek mellett haladunk el, érintjük Pontebba városát, végül alagutakkal és viaduktokkal tarkított részeken át érjük el az napi szállásunkat Gemona del Friuliban.

2. nap   Egy pihentető alvás után, 8:30-kor indulunk vissza Tarvisioba, az útvonal Chiusafote városáig megegyezik az előző napival, azonban itt elbúcsúzunk a régi vasúttól és bevetjük magunkat a hegyek közé, hogy Sella Neveán keresztül térhessünk vissza Tarvisioba, ahonnan autóinkkal megyünk át a szlovéniai Dovjéba.

3. nap   Hiányérzetünk csökkentése érdekében, ma visszatérünk a Millenniumi vasútvonal szlovén részére, tehát 10 órakor elindulunk Tarvisio irányába. Utunkat a Sava-patak fogja színesíteni. Egy kellemes ebéd után ugyan ezen az útvonalon kerekezünk vissza a szálláshelyünkig.

  • Táv: 60 km
  • Menetidő: 4-6 óra
  • Szállás: Camping Kamne

4. nap   10 órakor autóinkat hátrahagyva, eldugott, kis, hegyek közti utakon érkezünk meg a Vintgar-szurdokhoz. Kerékpárjainktól itt egy ideig meg kell válnunk, hiszen a szurdokon csak gyalog haladhatunk végig, azonban az előző napok viszonylag hosszabb kilométerei után jól fog esni egy kellemes séta. Végül legurulunk a Bled-tó partján lévő szálláshelyünkre.

5. nap   10 órai indulásunk után teszünk még egy kellemes biciklitúrát a Bohinji-tóhoz, majd visszatérünk Bled parti szállásunkhoz.       

  • Táv: 60 km
  • Menetidő: 4-6 óra
  • Szállás: Camping Bled

6. nap   Szállásunkat 10 órakor elhagyva, még egy utolsót tekerünk a hegyek között, majd visszatérünk hátrahagyott járműveinkhez, Dovjeba, ahol elpakoljuk kerékpárjainkat és elindulunk haza, Magyarországra.
A napi távolságok könnyűek illetve közepes nehézségűek, átlagsebesség körülbelül 17-20 km/óra, ami azt jelenti, hogy ezt a sebességet szinte mindenki, aki átlagosan sportos erőnléttel rendelkezik, hosszú időn keresztül tudja tartani.

Fontos azonban, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek kerékpárjaiknak, illetve ismerjék a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat. Kizáró ok a tériszony illetve bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség..

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros - túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között  túracipőre, túrazokni (+ tartalék), esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt) és fejlámpára. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában 

A túra folyamán elkerekezünk a Bled és a Bohinji-tó környékére is, amelyet Szlovénia egyik ékkövének tartanak, a magas hegyek és a kék vizű tavak együttesének köszönhetően. A Bled-tó szigetének legismertebb jelképe a Mária mennybemenetele templom, hosszú és gazdag történelmével, de a dús növényzet mögött több érdekes szigeti épület is található, mint például: a harangláb, a templom, a plébánia és a prépost háza, a kis remeteség, valamint néhány titokzatos legenda.

 

Kalandos kerékpártúra a Júlia-Alpokban

 Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában 

Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a függőleges sziklafalas Hom és Boršt közé ékelődik be, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon tanösvény vezet, amely a 13 m magas Šum-vízeséssel fejeződik be.A Vintgar-szurdokban két, emberi kéz által épített, látványosság található. A bohinji vasútvonal egyíves kőhídja valamint egy gát, ahonnan a víz a 'Vintgar pod Šumom' kisebb

 Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Kerékpárral a Milleneumi vasút nyomán, a Júlia-Alpok árnyékában

Képek forrása: MAKASE

Süveg Nóra - Regényi Róbert

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>