Triglav via ferrata túra csúcsmászással

Egy igazi kalandtúra a Júliai Alpokban

A Júliai Alpok Olaszország és Szlovénia területén fekszik, elnevezése a latin Iulia („Julius-féle karsztvidék”) tájegységre utal, amely nevét Julius Caesar-ról kapta az építtetett közeli Forum Iulii város és Via Iulia Augusta út emlékére. Legmagasabb csúcsa a Triglav (2864m), egyben Szlovénia nemzeti jelképe is. Toronyszerű, kiemelkedő mészkő-csúcsok, alpesi rétek, vadul zubogó hegyi patakok, vízesések és ezek által kivájt mély szurdokvölgyek kápráztatják el az idelátogatókat.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

Túránk során helyenként jelentős szintkülönbségekkel, kitett szakaszokkal kell számolni. A napi távok 8-12 km közöttiek. Az eseményre célszerű nagyobb hátizsákkal való túrázással vagy egyéb sporttal felkészülni, hogy az ízületek hozzászokjanak az átlagosnál nagyobb igénybevételhez. A menedékházakban kapható főtt étel, azonban ajánlott könnyű, de tartalmas élelemről, energia szeletekről is gondoskodni a vándortúra alatt!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Trenta, Szlovénia (6 óra)

1. nap   Kora hajnalban indulás Budapestről, déli órákban megérkezés a Soca völgybe. Elfoglaljuk helyünket Trenta na logu kempingjében, majd ellátogatunk a 144m magas Boka vízeséshez.

2. nap   Felpakoljuk hátizsákjainkat a szükséges felszerelésekkel, és kora reggel elindulunk 3 napos vándortúránkra a Soca völgyből a Hét-tó völgyébe. Az első éjszakát egy csodálatos panorámával rendelkező, szűk hágóban töltjük a Triglav árnyékában. Hó és jég olvasztásával készítünk magunknak ivóvizet a következő napokra.

3. nap   Reggeli után, pár perc sétára találjuk a következő próbatételt, ami nem kevesebb mint egy gerincen végigfutó "D"-s via ferrata. Egészen a Triglav alatt kúszó gleccserekig mászunk, majd egy kis pihenő után a főcsúcsot is meghódítjuk (Triglav 2864m). Estére érünk a Hét-tó völgyébe, ahol az éjszakát is töltjük.

4. nap   Csodálatos napfelkeltében lesz részünk a fennsík szélén kapaszkodó menedékházból, miközben elfogyasztjuk reggelinket. A csodálatos Hét-tó völgyén keresztül ereszkedünk vissza kempingünkbe, varázslatos és mesebeli erdei díszleteket keresztül szelve. Délután érünk a szállásunkra, majd átutazunk a Bled tó partjára, ahol elfoglaljuk következő sátorozóhelyünket. Strandolás, jól megérdemelt pihenés.

5. nap   Városnézés Bled-ben, mely méltán az egyik legnépszerűbb üdülőhely a környéken. Hazaindulás a kora esti órákban.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2017. augusztus 02. - aug. 06.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 15.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15 euró / fő / éjszaka - Kemping
   ~ 25 euró / fő / éjszaka - Menedékház - egyénileg foglalandó

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció mindenképpen szükséges!

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), vízfertőtlenítő tabletta, de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is.

Utazásaink alkalmával kempingekben, menedékházakban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Szlovéniai via ferrata túra, nem csak haladóknak!

Izgalmas, változatos, kihívásokkal teli megmérettetésre vágysz? Ez a túra fizikai és pszichikai állóképességedet is próbára teszi, ugyanakkor felejthetetlen élményekkel gazdagít egy páratlan környezetben. Belekóstolunk a magashegyi túrázás, via ferrátázás világába, egy csodaszép hágón bivakolunk, égbeszökő szirteket mászunk, gleccsereket szelünk át, havat melegítünk ivóvíznek.

 Triglav via ferrata túra csúcsmászással - Egy igazi kalandtúra a Júliai Alpokban 

Kalandozásunk magját egy három napos vándortúra képezi, aminek keretében meghódítjuk a Triglav csúcsát, felfedezzük a mesés Hét-tó völgyét, s kipipálunk pár zúzós via ferrata utat. Vándorlásunkat követően a közeli Bled tó partján szállunk meg, ahol fürdőzve kipihentetjük elfáradt végtagjainkat.

 Triglav via ferrata túra csúcsmászással - Egy igazi kalandtúra a Júliai Alpokban 

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>