Kerékpártúra a csodás Triglav Nemzeti Parkban

Szlovénia szíve: Bled, Bohinji-tó és a Vintgar szurdok

A varázslatos szépségű Bledi-tó, festői alpesi környezetben fekszik a Triglav nemzeti park közvetlen szomszédságában Szlovéniában.  A tó közepén álló kis szigeten található Csodatévő templom, a tó fölé magasodó mesés szépségű Bledi vár, a káprázatos Vintgar szurdokvölgy, a Bohinji-tó – csak néhány a környék legszebb és leghíresebb nevezetességei közül. A húsvéti hosszú hétvégén négy fantasztikus napot  töltünk a gyönyörű Bledi-tó partján, ahonnan napi körtúrákban kerékpárral és gyalogosan fedezzük fel ezt a nem mindennapi vidéket.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap    Budapest - Bled   (520 km kb. 5 óra)

Kora délután találkozunk a Bledi-tó partján. Elfoglaljuk szállásunkat, majd  gyalog járjuk be a környéket, felkapaszkodunk a várba, behajózunk a szigetre. Este egy közös vacsora mellett megismerkedünk  és ráhangolódunk a következő napi túrákra.

2. nap    Mojstrana - Radovna völgy

Másnap már komolyabb kerékpáros kihívás következik.  Látványos kerékpárúton tekerünk fel Mojstranaba, majd a Triglav nemzeti park felé vesszük az irányt és a Radovna folyó völgyében tekerünk vissza Bled-be.

Túra hossza: 48 km

3. nap  Bohinji-tó

Mai célpontunk a háborítatlan alpesi környezetben fekvő Bohinji-tó, Szlovénia legnagyobb természetes tava. A Júliai-Alpok szívében, meredek sziklafalak között, egy gleccser vájta völgyben fekszik  a festői szépségű tó, melynek partján tilos az építkezés ezért megőrizte háborítatlan, vadregényes jellegét. Néhány órát eltöltünk a parton, bejárjuk a környéket, meglátogatjuk a festői templomot, majd visszaindulunk Bled-be.

Túra hossza: 58 km

4. nap  Vintgar szurdok

Utolsó napunk célpontja Szlovénia legcsodásabb szurdok völgye, a Vintgar szurdok. Kerékpárral közelítjük meg majd gyalog járjuk be az 1.6 km hosszú szurdokot. Végül egy kisebb körtúrával visszatérünk kiindulási pontunkig.

Túra hossza: 25 km

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2021. április 2-5.

Részvételi költség vendégként:

22.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* szervezés és túravezetés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ kb. 18.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 43 euró / fő / éjszaka - négyágyas, tóhoz közeli konyhával rendelkező apartmanokban

   ~ 75 euró / fő / éjszaka - kétágyas, tóhoz közeli konyhával rendelkező apartmanokban

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! A túra a sorozatterhelés miatt nehezebb! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: elsősorban túrakérékpár, trekking, mountainbike.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A varázslatos Bled

A település területe már a kőkorszak óta lakott. A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10-re datált adományozólevelében található, mikor Uelden néven I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket.
Az Osztrák–Magyar Monarchia széthullása után a területet 1918-ban a Jugoszláv Királysághoz kapcsolták, Bled Karađorđević kormányzó nyári rezidenciája lett. Ezt a hagyományt Josip Broz Tito is folytatta, ő is itt építtette fel nyári lakhelyét (ma ez az épület egy luxusszálloda).

Húsvéti kerékpáros hosszú hétvége a mesés Bledi-tónál

A 19. század második felében Arnold Rikli (1823–1906) svájci üzletember jelentősen hozzájárult a város turisztikai fejlődéséhez. Az enyhe éghajlat miatt Bledet már számos arisztokrata látogatta akkoriban a világ minden tájáról. Ma fontos kongresszusi és sportközpont (golf, horgászat, lovaglás), valamint hegyi túrák kiindulópontja, melyek egy része a közeli Triglavi Nemzeti Parkba vezet a Vintgar-szurdok felé.

Húsvéti kerékpáros hosszú hétvége a mesés Bledi-tónál

A tó közepén egy kis szigeten áll a Nagyboldogasszony-templom. A szigetről gyakran hallani harangzengést, mivel az a hiedelem, hogy aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz. A szigeten már az őskorból való nyomokat is találtak. A templom előtt itt állt Živa, a szláv szerelem- és termékenységistennő szentélye. A szigetre csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni.

Bled Szlovénia-szerte ismert a vaníliakrémes krémeséről (kremna rezina vagy kremšnita – a név eredete a német Cremeschnitte, azaz „krémes szelet” szóra vezethető vissza).

Húsvéti kerékpáros hosszú hétvége a mesés Bledi-tónál

Középkori ékszerdoboz a Bohinji-tónál

A hatalmas hegyek közé szorított, csodálatos fekvésű Bohinji-tó partján áll a képeskönyvbe illő, kívül-belül középkori freskókkal díszített, apró gótikus Keresztelő Szt. János-templom. A tó kristálytiszta, kékeszöld vizében tükröződő épület látványa lenyűgöző, a színes, autentikus, középkori falfestmények igazi csemegét kínálnak a Júliai-Alpokban kirándulóknak.

Húsvéti kerékpáros hosszú hétvége a mesés Bledi-tónál

A Bohinji-tó keleti végében, a Sava Bohinjka kiömlésénél, közvetlenül a folyó északi partján, egy régi kőhíd mellett épült templom története egyes feltételezések szerint egészen a XI. századig nyúlik vissza. Az egész épületet középkori fal veszi körül. A templom hajójának déli falán láthatjuk Szt. Kristóf nagy alakú falfestményét, vállán a kisded Jézussal. Az épület belsejét szinte teljesen beborítják az érdekesebbnél érdekesebb falfestmények. A hajót a szentélytől elválasztó diadalíven Keresztelő Szt. János lefejezését illusztrálja a középkori művész meglehetősen naturális stílusban. A különböző bibliai jelenetek között láthatjuk Káint és Ábelt, és Sárkányölő Szt. Györgyöt is. Érdekesség, hogy Káin vállán egy fehér ördög ül, egy meglehetősen ritka szimbólum.

Húsvéti kerékpáros hosszú hétvége a mesés Bledi-tónál

Vintgar szurdok

A meredek sziklafalak között tajtékzó patak vájta Vintgar szurdok Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. A Bled-től nem messze fekvő szurdokot 1891-ben fedezték fel, majd a függőleges sziklafalba rögzített függőjárdák segítségével tették látogathatóvá a turisták számára. A szurdok 1600 m hosszú, és helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog a Radovna patak. A fából épített járdák és hidak a szurdok teljes hosszában rendkívül megkönnyítik a látogatást. Néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör, az út végén a 16 m magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot.

Húsvéti kerékpáros hosszú hétvége a mesés Bledi-tónál

Forrás, képek forrása: kirandulastippek.hu, depositphotos.com, slovenia.info, travelslovenia.org, best-wallpaper.net

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>