Túra a fagylaltgombócokon

Hótalppal a Nagy-Fátrában

Ezen a januári hétvégén Szlovákia legbarátságosabb hegységébe, a családias hangulatú Nagy-Fátrába csábítunk titeket. A hegység magassága és az évszak következménye a biztos és maradandó hótakaró, amely a tél végére tekintélyes vastagságot is elérhet. A gerinc, kitettsége miatt pedig hideg szelek otthona, így az erre túrázóknak komoly kihívásokat nyújt a téli természet.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Kiinduló pont: Szlovákia, Liptovské Revúce – Vyšná Revúca, bolt előtti parkoló

Szállás: Kráľova studňa turistaszálló (1277m), 12,5 Euro/fő/éj (saját hálózsákkal)

Rekreációs szint: Nehéz

Amennyiben a hóviszonyok hótalpazáshoz nem megfelelőek, az esemény akkor sem marad el, téli túraként lesz megtartva. Nehéz kihívás mindenki számára, jelentősebb emelkedőkkel, komoly fizikai megterheléssel, esetlegesen zord, téli körülményekkel.

Az utazás egyénileg történik teleautós rendszerben. Az autókat segítünk összeszervezni!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest -  Liptovské Revúce (4 óra, 226 km)

1. nap   Vyšná Revúca – Zöld-völgy – Kýšky-nyereg – Ostredok – Krížna –  Kráľova studňa turistaszálló

Távolság: 17,7 km, szintemelkedés: 1130 m, menetidő: 7-8 óra.

A revúcai parkolóban rövid ismerkedés és ismeretterjesztés után megkezdjük hosszú emelkedésünket a Nagy-Fátra főgerincére. A Zöld-völgyön (Zelená dolina) megyünk sokáig lankás makadámúton, majd hirtelen komoly kaptató következik. Az emelkedő végén kiérünk a fenyőövből, hóval borított havasi legelőn érjük el a  Kýšky-nyerget. Innen továbbra is komoly szinteket leküzdve egyre magasabbra emelkedünk a hegység legmagasabb pontja, az Ostredok felé. Innen kezdődik aznapi túránk jutalomfalatja, a Nagy-Fátra legmagasabb, és legegységesebb gerincszakaszának magával ragadó hangulata. Fagylaltgombócokon sétálva, és közben a Tátrákban gyönyörködve, elérjük a Krížna nevű hegyet, amely a hegység legdélebbi ormaként emelkedik a szomszédos alacsonyabb hegységek fölé. Rövid ereszkedés után megérkezünk fűtött, barátságos menedékhelyünkre, a Király-kúti turistaszállóba, ahol az éjszakát eltöltjük teát és/vagy forralt bort szürcsölve.

2. nap   Kráľova studňa turistaszálló – Krížna – Repište – Prašnické-nyereg - Vyšná Revúca

Távolság: 13,2 km, szintemelkedés: 420 m, menetidő: 6-7 óra

Második napunkat a Krížna újbóli megmászásával kezdjük, és megkezdjük ereszkedésünket a hegység egyik oldalágán. A Rybovské-nyergen át elérjük a Repište magaslatát, ahol már fenyvesekben vezet utunk. Innen a Prašnické-nyerget is mellőzve elhagyjuk a gerincet, és egy fenyvesekkel tarkított festői völgyön leereszkedünk Revúcába, ahol az autóinkat hagytuk.

Általános információk:

  • A téli magashegyi időjárás meglehetősen zord lehet erős, jeges szelekkel, fagyos ködszitálással, esetleg hófúvással.
  • A szállásdíj saját hálózsákkal értendő. Anélkül a szállás ára magasabb.
  • Többrétegű öltözék szükséges, vízhatlan téli bakancs, valamint váltóruha. Javasoljuk a megfelelő aláöltözetet, a polár pulóvert és a soft shell felső réteget. Legkülsőbb rétegnek pedig vízhatlan külső héjak a legideálisabbak. (Lásd lejjebb)
  • Kesztyű, sapka, sál kötelező!
  • Hóvakság könnyen kialakulhat hómezőkön, így legalább 4-es fokozatú uv-szűrővel rendelkező szemüveg viselése kötelező!
  • Legalább 50 faktoros naptejet kell hozni. Érdemes lehet napvédő szájzsírt hozni, mert az ajkak könnyen leégnek.
  • Élelmiszert mindenki hozzon magával, elsősorban könnyen és gyorsan fogyasztható nagy energiatartalmú ételeket napközbenre, mint csokit, müzliszeletet, estére pedig klasszikus hideg ételek ajánlottak. Jól jöhet egy meleg leves vagy konzerv, bár a súly miatt az utóbbi megfontolandó.
  • A szálláson lehetőség lesz félpanziót igénybe venni, vagy étlapról rendelni.
  • Fejenként legalább 2 liter folyadékot kell hozni naponta. Érdemes ennek egy részét meleg tea formájában termoszban tárolni.
  • Havazás esetén hólánc ajánlott, sőt a hatóságok kötelezővé is tehetik.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában 

Hótalp használatával könnyedén meghódíthatóak a téli Nagy-Fátra fagylaltgombóc hangulatú csúcsai, háttérben a Magas-Tátra fejedelmi bérceivel

A viszontagságok ellenére nagyon nagy élményt nyújt a téli hegyek látványa, a helytállás a zord vadonban, valamint a menedékházakban összegyűlő hegyi emberek társasága a forró tea mellett. Ezt a különleges hangulatot a Nagy-Fátrában meglehetős biztonsággal érhetjük el. Veszélyek persze itt is vannak, de ez a hegység nem tartozik a veszedelmesebbek közé.

 Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában 

Utunk során a hegység legmagasabb és legtagolatlanabb gerincszakaszát is be fogjuk járni. Az idevezető úton komoly szintemelkedésekre kell számítanunk, ám ide felérve, kellemes hullámvasutazással jutunk egyik csúcsról a másikra. Mindeközben gyönyörködhetünk a környező hegyek látványában, mint például a Magas-, Nyugati- és Alacsony-Tátra, a Kis-Fátra továbbá számos kisebb hegység is körül vesz minket.

 Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában 

Ezen a gerincszakaszon helyezkedik el a Nagy-Fátra legmagasabb csúcsa az 1592 méter magas Ostredok, régi magyar nevén Közbérc. Tetejéről csodálatos körpanoráma nyílik a behavazott tájra. A megemlítendő még a Krížna csúcsának a látványa, ahonnan dél felé lenyűgöző kilátás nyílik az alattunk hullámzó alacsonyabb hegységek irányába.

 Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában 

Szállásunk a Király-kúti turistaszálláson lesz, amely egy hangulatos hegyi menedékház. Rendelkezik büfével és konyhával. Van lehetőség félpanziót igényelni. Este a társaság frissen maradt részével programokat szervezünk, közösséget kovácsolunk :)

Ha sikerült felkeltenünk érdeklődésedet Szlovákia egyik igazi ékszerdoboza iránt, akkor barangolj velünk lenyűgöző, vad hómezőkön és behavazott fenyvesekben egy élményekkel teli hétvégén!

 Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában

Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában

Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában

Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában

Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában

Túra a fagylaltgombócokon - Hótalppal a Nagy-Fátrában

Képek forrása: MAKASE, hiking.sk, flickr.com

Czigány Gábor

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>