Sas-út túra

A Magas-Tátra legizgalmasabb hegyi útvonala

Egyenetlen sziklafelszín, óriás gránittömbök, durva törmelékek jellemzik e gerincvonulaton végigvezető egyedülálló és lélegzetelállító turista útvonalat. A legtöbben csak úgy ismerik a Sas út (Orla Perć), mely legendásan a legnehezebb gerinctúrának számít a Magas-Tátrában...

Túránk célja e híres, hírhedt Sastúra teljesítése. Azonban a megszokottaktól eltérően kis csapatunk ezúttal nem Zakopane felől, a “normál úton” közelíti meg, hanem egyenesen Szlovákiából a Magas-Tátra főgerincén átkelve egy egyedülálló 4 napos kalandozást biztosítva.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

Nehézségi szint: Nehéz, nagyon nehéz, ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség feltétel. 

Az utazás egyénileg történik teleautós rendszerben. Az autókat segítünk összeszervezni!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Csorba-tó (Szlovákia) autóval, 290 km; 2,5 óra

1. nap   Utazás, Csorba-tó
Reggeli találkozó pontunk a Csorba-tó parkolója, innen rövid tájékoztató után 4 napi túrafelszerelésünket magunkra véve célba vesszük Lengyerországot. A Poprádi-tó mellett elhaladva a gyönyörű kilátásáról nevezetes Tengerszem-csúcson keresztül érkezünk meg Legyelországba – amely nem mellesleg az ország legmagasabb pontja is egyben! Az éjszakát a Halastavi menedékházban töltjük..

2. nap   A fenséges tátrai tengerszem, a Sas út kezdete
A fenséges tátrai tengerszem árnyékában ébredünk és korán tovább is indulunk a mai napi szállásunk, a Lengyel-Öt-tavi menedékház felé. A menedékháztól rövid pihenő és a szükségtelen felszerelésektől megszabadulva folytatjuk utunkat a Zavrat-hágó felé. Itt kezdődik hivatalosan a Sastúra, melyből a mai napon a Zerge-hegyig (Kozi Wierch) tartó részt teljesítjük. Innen visszaereszkedünk a menedékházhoz.

3. nap   Sas túra
Reggeli után ott folytatjuk a Tátra legnehezebb túra útvonalát, ahol előző nap abbahagytuk. Visszakapaszkodva a gerincre észak felé vesszük az irányt, innen jó idő esetén csodálatos kilátásban lehet részünk, akár Zakopáné városáig elláthatunk. A Kereszt-nyeregben (Krzyzne), mely a hivatalos sastúra végállomása csúcscsokinkat végre elővehetjük. Visszatérve a menedékházhoz megpihenünk, összeszedjük hátrahagyott hátizsákjainkat és elindulunk visszafelé a Halastavi menedékházhoz.

4. nap   A végső út
Hosszú út vár ránk hazafelé, többek közt a Tengerszem-csúcs megmászása Lengyelország felől mely önmagában is szép kis kihívás. Késő délután érkezünk vissza a hátrahagyott kocsijainkhoz.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 16 - július 19. (BETELT!)

Részvételi költség vendégként:

28.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 7.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15.000 Ft / fő / 3 éjszaka - Menedékházban

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, mert az út kitett és fárasztó. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

   

Sas-út a Magas-Tátra legizgalmasabb turista útvonala

Az útvonal a Magas-Tátra közepén található. legmagasabb pontja a Zerge-hegy (Kozi Wierch) tszf 2291 m. Az ösvény a Zawrat-hágónál (2159 m tszf.) kezdődik és a Kereszt-nyeregben (Krzyżne) (2112 m tszf.) ér véget, keresztülvezetve számos csúcson és több hágón leginkább a hegyek gerincén halad végig érintve – többek között – a Zerge-hegy (Kozi Wierch) és Gránát-csúcs (Granaty) nevű csúcsokat. A túrázók számára számos kiépített segítség (lánc, létra, kapaszkodó) áll rendelkezésre a legtöbb kitett, meredek vagy függőleges szakaszon.

Sas-út túra - A Magas-Tátra legizgalmasabb hegyi útvonala


Az útvonal létrehozásának ötlete 1901-ben fogant Franciszek Henryk Nowicki lengyel költő és hegyi vezető agyszüleményeként. A nyomvonal kiépítését és a jelzések felfestését a Polskim Towarzystwem Tatrzańskim végezte Walenty Gadowski tarnowi plébános vezetésével 1903 és 1906 között, de az egyéb kisegítő és kapcsolódó útvonalak jelzései csak 1911-re készültek el. Az útvonal 1951 óta nem vezet át Wielka Buczynowa Turnia (2182 m) csúcsán... - Forrás: hu.wikipedia.org


Sas-út túra - A Magas-Tátra legizgalmasabb hegyi útvonala

Fotó: MAKASE, pixabay.com, Albin Marciniak / Onet, podroze.onet.pl

 Peringer Tamás

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>