Tavaszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Tavaszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Már sokat hallottál a Szlovák Paradicsom kalandos útjairól és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Tarts velünk és fedezzük fel együtt a barlangokban és szurdokvölgyekben gazdag csodálatos vadregényes tájat!

A túra átlagos kondícióval teljesíthető de szédülésmentességet igényel.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Kiinduló pont: Erdőalja (Podlesok)

Rekreációs szint: közepes
Aktív, élvezetes kihívás mindenki számára, közepes fizikai megterheléssel. Előzetes mászótudás nem de szédülésmentesség szükséges.

A túra költsége tartalmazza: 

  • Szakmai vezetés (túravezető)

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Podlesok autóval, 350 km; 4-5 óra

1. nap   Utazás, érkezés Fűrésztelep-re (Píla), Nagy Sólyom völgy, Pals- gerinc, Fűrésztelep, Erdőalja (Podlesok)

Találkozó 11:00-kor Fűrésztelepen (Píla), ahol autóinkat a parkolóban hagyva indítjuk a napi túránkat, amely a Nagy- Sólyom völgybe, a Szlovák paradicsom leghosszabb szurdokába vezet. A völgy alsó részén a Sólyom- patak vízlépcsőin haladunk, így érkezünk el a völgy középső részére a Kő- kapu szorosba, ahol doronglétra hidakon és vaslétrákon áthaladva érkezünk a Róth- szakadékhoz. Az összeszűkülő sziklafalak között a Róth Márton emléktábla alatt elhaladva érkezünk a szurdok felső részébe. A Glatz utat érintve a Pals-gerincen keresztül jutunk vissza az autóinkhoz Fűrésztelepre. A túra végeztével átautózunk Erdőaljára (Podlesok), ahol elfoglaljuk szállásunkat a helyi kempingben.

 Távolság: 17 km, szintemelkedés: 400 méter, menetidő: 5-6 óra.

2. nap   Hernád áttörés, Tamásfalvi kilátó, Létánfalvi malom, Zöld hegy, Erdőalja

Reggeli után a szállásunkról indulva a Szlovák paradicsom leghíresebb és talán legszebb túraútvonalára indulunk a Hernád-áttörésbe. Kalandos utunk során több helyen is a sziklafalba rögzített vastálcákon, illetve láncokkal biztosított útszakaszokon, függőhidakon keresztül haladunk. Az áttörésből kiérkezve a Tamásfalvi kilátóhoz jutunk, ahonnan lélegzetelállító kilátás mellett megcsodálhatjuk a Magas Tátra távoli csipkés csúcsait is. Visszafelé vezető utunk a Létánfalvi malom felé vezet, majd a Zöld- hegyet érintve, az esti órákban érkezünk vissza a szállásunkra.    

 Távolság: 18 km, szintemelkedés: 700 méter, menetidő: 8-9 óra.

3. nap   Suchá Belá szurdok, Menedékkő fennsík, Erdőalja

A mai napon reggeli után szállásunkról indulva a térség leglátogatottabb szurdokvölgyét keressük fel. Izgalmas utunkat a mai napon is vaslétrák, láncok, doronglétra hidak fogják megkönnyíteni. A szurdok kevésbé megerőltető alsó része után érkezünk a sziklafalak közé. A Tálak vízesések után egy szűkületen áthaladva érkezünk a következő vízesésekhez (sorban Ablakos, Teknős, Oldalsó, Lépcsős) majd a szurdokból kiérve egy erdei tisztásra érkezünk. Egy kis kerülőt téve megtekintjük a Menedékkő fennsíkon találhatón Karthauzi kolostorromot, ezután visszasétálunk Erdőaljára és elbúcsúzunk, majd ezt követően elindulunk hazafelé.  

 Táv: 13 km, Szintemelkedés: 500 m, menetidő 5-6 óra 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* a szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban 

A Szlovák Paradicsom (szlovákul Slovenský raj) szűkebb értelemben a Káposztafalvi-karszt (más néven Káposztafalvi-mészkőhegység) mai szlovákiai elnevezése. A Gömör-Szepesi érchegységhez tartozó 19 763 ha kiterjedésű területet 1988-ban nyilvánították nemzeti parkká. Nyugatról az Alacsony-Tátra, északról a Hernád medence, keletről a Hernád völgye határolja. A hegységet mintegy 300km hosszú jelzett turistaúton járhatjuk be, melyből mintegy 100km hegyvidéki, szakadékos területeken halad keresztül. A Paradicsom ösvényein 356m vaslétra, 1047m doronglétra, 335lépcső, 687m vaslánc, 114m sziklajárda, 84m vashíd és sok-sok sziklatálca található.

 Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban 

Amint azt túráink során tapasztalni fogjuk, a szurdokok mindegyikében patakokat, kisebb-nagyobb vízeséseket, zúgókat találunk. A hegység legmagasabb csúcsa az Elülső-havas (1545m), mely a Szlovák Paradicsom és az Alacsony-Tátra határán található, ám jelzett turistaút nem vezet fel a tetejére.

Hidrológiai szempontból a Hernád vízgyűjtő területéhez tartozik a vidék. Geológia felépítéséből adódóan a karsztos terület arányban gazdag forrásokban. Túráink során több forrás mellet is el fogunk haladni. A kis területű hegység változatos természeti adottságai, párás éghajlata, tagolt domborzata és az ásványi vegyületek gazdagsága együttesen biztosítják a növénytakaró sokszínűségét. A domboldalakat sűrű erdőség borítja, az összefüggő tűlevelű és lombos erdőket kisebb-nagyobb tisztások szakítják meg. A Szlovák paradicsom területén számtalan állatfaj található. Élnek itt gerinctelen állatok, lepkék, bogarak, puhatestűek, madarak. Némely állatfaj védett, mint pl.: az apolló lepke. Az itt előforduló mintegy 200 gerinces állat közül 130 védett.  A Szlovák paradicsom a táj elzártsága és megfelelő feltételei miatt kedvező életfeltételeket biztosított a ragadozó madarak számára, melyek közül napjainkban az egerészölyv és a sólyom található meg itt. Értékesebb fajok közé tartozik a szirti sas, a kis békázó sas és a karvaly. A térség nehezen megközelíthető részein él a medve, farkas, hiúz, vadmacska, barlangokban pedig a denevérek különböző fajai.

  Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban 

Bővebb információ:

http://www.podlesok.sk/

http://www.slovenskyraj.sk/

http://szlovakparadicsom.lap.hu/


Látnivalók a környéken:

 Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Képek forrása: MAKASE, atom.hu, ittvoltam.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>