Hóba és jégbe zárt Hernád

A Szlovák Paradicsom téli csodavilága

Már sokat hallottál a Szlovák Paradicsom kalandos útjairól és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Vagy esetleg már voltál, de télen is megnéznéd? Tarts velünk és fedezzük fel együtt a jégbe zárt, barlangokban és szurdokvölgyekben gazdag csodálatos vadregényes tájat!

A túra átlagos kondícióval teljesíthető de szédülésmentességet igényel.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Podlesok autóval, 350 km; 4-5 óra

1. nap   Utazás, érkezés Podlesok-ba, Hernád áttörés

Találkozó 9:00 kor Podlesok parkolóban. Tájékoztató, majd célba vesszük a Hernád áttörést a Szlovák paradicsom leghíresebb túraútvonalát. Közepesen nehéz gyalogtúra következik, több helyen lánccal biztosított tálcás szakaszokon, ahol függő hidakon kelünk át a folyó felett. Tovább haladva a Kolostor szakadékon közelítjük meg Klastoriskót. Megebédelünk, - jó időben megkémlelhetjük a Magas Tátrát - majd egy erdei úton térünk vissza autóinkhoz. Szállásunk elfoglalása után este lehetőség lesz a közeli Iglón boltba vagy étterembe vásárolni, enni.

 Távolság: 10 km, szintemelkedés: 321 méter, menetidő: 5-6 óra.

2. nap   Suchá Belá szurdok

Ismét a parkolóban találkozunk. Túránkat a Sucha Bela szurdokban folytatjuk. Az egyik legreprezentatívabb szurdok az egész hegységben. Bejárásával a karszt gazdag formakincsét ismerhetjük meg. Létrákon mászunk fel zuhatagok mellett, doronglétra hidakon jutunk át a másik partra, szűk sziklaszoroson préselve át magunkat. A szurdokból kiérve egy szép erdei úton jutunk vissza autóinkhoz. Elköszönünk egymástól és élményekkel gazdagodva elindulunk haza...

 Távolság: 8 km, szintemelkedés: 400 méter, menetidő: 4-5 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február 15-16. BETELT!
2020. február 29 - március 01.

Részvételi költség vendégként:

15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
* technikai felszerelés bérleti díját (hágóvas)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást: - egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)
   ~ 10.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* a szállást
   ~ 25 EUR / fő / éj (2-10 ágyas szobákban)

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 3-5 óra. Előzetes mászótudás nem, de szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Meseszép téli Szlovák Paradicsom - Jégvarázs a Hernád áttörésben

A Szlovák Paradicsom (szlovákul Slovenský raj) szűkebb értelemben a Káposztafalvi-karszt (más néven Káposztafalvi-mészkőhegység) mai szlovákiai elnevezése. A Gömör-Szepesi érchegységhez tartozó 19 763 ha kiterjedésű területet 1988-ban nyilvánították nemzeti parkká. Nyugatról az Alacsony-Tátra, északról a Hernád medence, keletről a Hernád völgye határolja. A hegységet mintegy 300km hosszú jelzett turistaúton járhatjuk be, melyből mintegy 100km hegyvidéki, szakadékos területeken halad keresztül. A Paradicsom ösvényein 356m vaslétra, 1047m doronglétra, 335lépcső, 687m vaslánc, 114m sziklajárda, 84m vashíd és sok-sok sziklatálca található.

Meseszép téli Szlovák Paradicsom - Jégvarázs a Hernád áttörésben

Amint azt túráink során tapasztalni fogjuk, a szurdokok mindegyikében patakokat, kisebb-nagyobb vízeséseket, zúgókat találunk. A hegység legmagasabb csúcsa az Elülső-havas (1545m), mely a Szlovák Paradicsom és az Alacsony-Tátra határán található, ám jelzett turistaút nem vezet fel a tetejére.

Hidrológiai szempontból a Hernád vízgyűjtő területéhez tartozik a vidék. Geológia felépítéséből adódóan a karsztos terület arányban gazdag forrásokban. Túráink során több forrás mellet is el fogunk haladni. A kis területű hegység változatos természeti adottságai, párás éghajlata, tagolt domborzata és az ásványi vegyületek gazdagsága együttesen biztosítják a növénytakaró sokszínűségét. A domboldalakat sűrű erdőség borítja, az összefüggő tűlevelű és lombos erdőket kisebb-nagyobb tisztások szakítják meg. A Szlovák paradicsom területén számtalan állatfaj található. Élnek itt gerinctelen állatok, lepkék, bogarak, puhatestűek, madarak. Némely állatfaj védett, mint pl.: az apolló lepke. Az itt előforduló mintegy 200 gerinces állat közül 130 védett.  A Szlovák paradicsom a táj elzártsága és megfelelő feltételei miatt kedvező életfeltételeket biztosított a ragadozó madarak számára, melyek közül napjainkban az egerészölyv és a sólyom található meg itt. Értékesebb fajok közé tartozik a szirti sas, a kis békázó sas és a karvaly. A térség nehezen megközelíthető részein él a medve, farkas, hiúz, vadmacska, barlangokban pedig a denevérek különböző fajai.

Meseszép téli Szlovák Paradicsom - Jégvarázs a Hernád áttörésben

Képek forrása: MAKASE, dreamstime.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>