Jeges kaland a hófödte tátrai csúcsok között

Hétvégi szurdoktúra a Szlovák Paradicsomban

Itthon már titkon érkezik a tavasz de Te még téli kalandokra vágysz? Gyere velünk a márciusi hosszú hétvégén a Szlovák Paradicsomba egy igazi jeges kalandra! Itt még csúszkálhatsz befagyott patakokon, megcsodálhatsz jéggé dermedt vízeséseket, élvezheted az utolsó téli napokat és meglesheted egy kilátóból a messzi Tátra hópalástba burkolózó csipkés csúcsait. 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Podlesok, kb. 4 óra/270 km

1. nap  Reggel érkezést követően egy fél órás sétával beérünk a Sucha Bela szurdokvölgyébe. A bejáratnál rövid ismertetést tartunk a túráról, a körülményeknek megfelelően esetleg szükséges eszközökről és használatukról. Feltehetően ezekben a völgyekben ilyenkor még tart a hideg és várhatóak jeges szakaszok, így ha szükséges, akkor hágóvasat vagy macskit (kis szegecsekkel ellátott, gumival a cipőre erősíthető csúszásgátló) használva fedezzük fel a szurdok szépségeit. Útközben megmásszuk a 30 méter magas Tálak-vízesés oldalát, áthaladunk a Szűkület nevű kanyonszerű völgyszakaszon, majd a 13 méter magas Ablakos vízesés, illetve annak csodálatos jégbe dermedt alakja tárul elénk. A túra során utunkat létrák és kötél vagy drót kapaszkodók segítik. A kb. 3 órás út után a szurdokvölgy tetejére érve meglátogatjuk Klastoriskon (Menedkkő) épült, 14. századi karthauzi kolostor romjait, majd pedig kanyargó erdei ösvényen ereszkedünk vissza a Hernád-áttörés kiindulópontjához, ahol időjárástól és bátorságtól függően a hídon vagy a jégen kelhetünk át a folyón. Szállásunkra kellemes fáradsággal érkezünk és az est további részében a szlovák gasztronómiának hódolhatunk a falu egyik hangulatos éttermében.

 Táv: 14 km; szint: 550 méter; menetidő: 6-7 óra.

2. nap   Másnapi túránkat kora reggel Cingovból (Csingó) indítjuk, ahonnan egy órás kaptatóval érünk fel a Tomásovsky Vyhladra (Tamásfalvi kilátó). Ez nem más, mint egy gyönyörű, magas, függőleges sziklaperem, ahonnan nemcsak a környező völgyek vonulataira, de jó időben egészen a Magas-Tátráig is ellátni. A kilátó megtekintése után ismét visszaereszkedünk a völgyek mélyébe, ahol mai kalandunkat a Velky Kysel (Nagy-Savanyú) szurdokban folytatjuk, amely három nagyobb vízesést és több létrás szakaszt tartogat számunkra. Ezek leküzdése után a zöld jelzésen, a Biley-potok (Fehér-patak) völgyében érkezünk vissza autóinkhoz és szállásunkra utazunk.

 Táv: 15 km; szint: 600 méter; menetidő: 7-8 óra.

3. nap   Mai túránk célpontja a Nagy Sólyom-völgy (Velky Sokol). Reggel Pilába autózunk el, ahol hajdanán egy fűrésztelep üzemelt, napjainkban pedig üdülőházak sorakoznak, hogy még utoljára a civilizációra emlékeztessék a kiszakadni készülő túrázót. Autóink leparkolása után fél órás bemelegítő sétával érkezünk meg a szurdok bejáratához. Cserjékkel-bokrokkal szegélyezett nyílt völgyben, a bővizű Sólyom (Sokol) patak mentén kezdjük kirándulásunkat a 6 kilométer hosszú Nagy Sólyom-völgyben. A kanyon 610 méteres magasságból indulva 289 métert emelkedik. Nevezetes vízesései: a Maly 8,5 méter, valamint a Velky 7 méter magasságból zuhannak alá. Doronglétrahidak, lépésre faragott csupasz fatörzsek, létrák-láncok segítik utunkat a vízesések, zuhatagok, és a bedőlt fák között. A szurdok végigjárása után enyhe emelkedéssel érkezünk meg a Glac rétre, amely érintése után szép lassan elkezdünk visszaereszkedni a völgybe autóink irányába. Ha szerencsénk van Pilába visszaérkezve nyitva találjuk a menedékházat, ahol lehetőség nyílik a túrát megkoronázni egy meleg étellel, vagy egy hideg itallal.

 Táv: 17 km; szint: 500 méter; menetidő: 5-6 óra.

4. nap   A hosszú hétvége utolsó napján kidugjuk az orrunk a szurdokokból, hogy keressünk egy kis friss hegyi levegőt, és egy királyi csúcshódításra adjuk a fejünket. Mai napi túránk célpontja az Alacsony-Tátra keleti gerincének legmagasabb domborulata, a Király-hegy (Kráľova hoľa). Reggel összepakolunk, majd könnyes búcsút veszünk szállásunktól, és autóba szállunk. Úticélunk Garamfő, ahonnan megkezdjük emelkedésünk az 1946 méteres célunk irányába. A települést elhagyva kellemes réteken, majd fenyveseken haladunk keresztül, aztán a fenyők elkezdenek összemenni, míg meg nem érkezünk az 1690 méter magas Király-sziklához, ahonnan már a jól megérdemelt kilátásban gyönyörködhetünk. Motiváció gyanánt megpillantjuk a Király-hegy tetején magasodó adótornyot, amelyhez már egyre kopárabb tájon át vezet az út. A csúcsról tiszta idő esetén pazar panoráma nyílik északi irányba a nagy testvérre, a Magas-Tátra kecses csúcsaira. A csúcsfotók elkészülte után körbebarangoljuk a televízió-adó épületét, megnézzük II. világháborús emlékoszlopot, és bekukucskálunk a nagy épület oldalában található sürgősségi menedékbe is egy szendvics erejéig. Majd egy másik útvonalon a Zubrovica patak völgyében szépen visszaereszkedünk Garamfő településére, ahonnan megkezdjük hazautunkat Magyarországra. Budapestre késő este érkezünk.

 Táv: 12 km; szint: 1100 méter; menetidő: 8 óra.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

-

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a felszerelések bérleti díját és használatuk oktatását 

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az autókat segítünk összeszervezni
   

* szállást:
   

* a nemzeti park belépőt, az étkezéseket és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Túráink egész naposak, ezért kényelmes, meleg, vízálló ruházat ajánlott. 

Élelem - Nagyon fontos, hogy mindkét nap legalább 2 liter víz legyen nálad! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Hágóvas lesz nálunk, de ha neked van sajátod, akkor ne felejtsd otthon!

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (szlovákul: Národný park Slovenský raj, NPSR) 1988-ban nemzeti parkká nyilvánított 19 763 ha kiterjedésű védett terület Szlovákiában, a Káposztafalvi-karszt (más néven Káposztafalvi-mészkőhegység) vidékén. Fő látványosságai a Hernád-áttörés látványos szurdokvölgyei és az azokat összekötő hágók, valamint a Dobsinai-jégbarlang. (Ez utóbbi majustól látogatható.)

Tavaszi pirkadat a jég- és hófödte tátrai csúcsok között -  Hétvégi szurdoktúra a Szlovák Paradicsomban

Bár a helyszín többeknek ismerős lehet nyári túrákról, amikor a létrás, kicsit mászós kalandok mellett leginkább hűsölni érkezünk ezekbe a csodaszép szurdokokba – azonban a Szlovák paradicsom meredek völgyei téli körülmények között is tartogatnak kincseket.

Tavaszi pirkadat a jég- és hófödte tátrai csúcsok között -  Hétvégi szurdoktúra a Szlovák Paradicsomban

A felvidéki mészkő formálásában a víz itt kiemelkedően szép munkát végzett: bejárva a Sucha Belat (Száraz Béla patak) csaknem minden karsztjellegű képződményt megtalálhatunk: kivájt völgyek, medencék, lefolyások. És ami télen ezt még szebbé varázsolja az maga a víz, a csodálatos jégformációk, melyek még tovább alakítják a kőzetet.

Tavaszi pirkadat a jég- és hófödte tátrai csúcsok között -  Hétvégi szurdoktúra a Szlovák Paradicsomban

A Király-hegy (Kralova hola) az Alacsony-Tátra keleti részének legmagasabb, egyik legszebb kilátással rendelkező csúcsa (1946 méter), melyről szemet gyönyörködtető kilátás nyílik minden égtáj felé, elsősorban a Magas-Tátra és a Gömör-Szepesi Érchegység vonulataira. Az Alacsony-Tátra (szlovákul Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam folyók völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Hatalmas, kiterjedt gyephavas, az Alacsony-Tátra keleti részének legmagasabb orma, a hegység e részének névadója a Király-hegyi-Tátra. Csúcsplatója kelet-nyugat irányban megnyújtott. Északkelet felé az Úplazon és Predna hoľán keresztül a Pópa-hágóra (sedlo Popová) húzódó vonulat összekapcsolja az Alacsony-Tátrát a Szlovák Paradicsommal.

Tavaszi pirkadat a jég- és hófödte tátrai csúcsok között -  Hétvégi szurdoktúra a Szlovák Paradicsomban

 Képek forrása: tusistika.vetroplachmagazin.sk, podlesok.sk, Bieli Potok by stankowskitravel, mapio.net, panoramio.com