Jánošík betyár hajmeresztő ösvényein

Kalandhétvége a Kis-Fátrában

A mintegy 50 km hosszú Kis-Fátra Szlovákia legnyugatibb fekvésű magashegysége. Látványosságaiból a kanyonok, szakadékok, szikla hegycsúcsok és a turisták által kedvelt hegygerinctúrák a legjelentősebbek. Három napos túránkon a Felvidék legváltozatosabb magashegységében, a Kis-Fátrában, a hajdani betyárok legendás, hatalmas sziklatornyok között húzódó, látványos ösvényén túrázunk a Vrátna völgyét szegélyező különleges alakú sziklaformációkra és a Kriváni-Fátra csúcsaira nyíló kilátást élvezve. Megmásszuk a Kis-Rozsutec látványos dolomittömbjét, majd bejárjuk a káprázatos, Szlovák Paradicsomot idéző Horné diery szurdokvölgyet. Levezetésként az utolsó nap még meghódítjuk az 1709 méter magas Nagy-Krivánt ahol a gerincről álomszép kilátás nyílik szinte az egész hegységre.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás: Budapest - Terhely (Terchova) 355 km / kb. 4 óra

1. nap  Terhely - Vrátna völgy - Obšivánka szurdok - Terhely

Találkozó 11-kor a Terhely melletti Camping Bela Nizné Kamence előtt. Autóinkat hátrahagyjuk és elindulunk Terchová-tól délre nyíló, a Kis-Fátra szívébe vezető Vrátna völgyének. A szurdokból kapaszkodunk fel szédítő szakadékok mentén egy nyeregig, lépcsősorokon, meredek, sziklás csapáson emelkedünk egyre feljebb, minden oldalról különleges alakú sziklaformációk kísérik utunkat. Innen a Betyár-ösvényen mászunk át az Obšivánka szurdokába, melynek több pontjáról is lélegzetelállító kilátás nyílik a változatos alakú sziklaalakzatokra, a mélyben fekvő házaira. Az ösvény több helyen is meglehetősen kitett, a kritikusabb pontokon lánccal, drótkötéllel biztosított, átlagos túrázóknak viszont nem jelent komolyabb kihívást, végül leereszkedünk a régió központi üdülőfalvába Terhelyre.

Táv: 11 km, szint: 670 méter, menetidő: 5-6 óra.

2. nap  Terhely - Dolné - Horné diery - Kis-Rozsutec - Terhely

Mai napi programunk a lélegzetelállítóan vadregényes Diery-szurdokrendszer felfedezése. A Szlovák Paradicsom szurdokaihoz hasonlatos három, egymásba csatlakozó szűk, mély, sziklás szorost jól kiépített, vaslétrákkal, fémlépcsőkkel, drótkötelekkel biztosított, jelzett turistaúton fedezhetjük fel. A hatalmas, függőleges sziklafalakkal határolt kanyonokban vezető túraútvonal a Felvidék egyik legszebb kirándulóhelye. Végig járjuk mindhárom sziklaszorost: előbb a Dolné, majd a Horné diery-t , ezután következik a Kis-Rozsutec impozáns sziklaorma, ahová látványos kapaszkodókkal megerősített ösvényen mászunk fel. Visszafelé még a Nové diery-t is útbaejtve visszatérünk a kempingbe és kipihenjük a nap fáradalmait.

Táv: 12 km, szint: 870 méter, menetidő: 6-7 óra.

3. nap  Terhely - Nagy-Kriván csúcs - Terhely

Utolsó napunkon levezetésként mi mást tűzhetnénk ki célnak mint az 1709 m magas Nagy-Kriván meghódítását. A Vrátna völgyből induló lanovkának küzdjük le az első nehézségeket, majd a felvonó hegyi állomásától indulva a Bublen-hágón és a Pekelník csúcsán át kapaszkodunk fel az elképesztően szép füves hegygerincen a Nagy-Krivánra, majd a Chleb (1646 m) csúcsán keresztül a barátságos menedékháznál erőt gyűjtve térünk vissza a drótkötélpályához.

Táv: 10 km, szint: 630 méter, menetidő: 4-5 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

Forrás: Dr. Nagy Balázs: A Felvidék legszebb túraútvonalai

A túra időpontja:

2020. szeptember 4-6.

Részvételi költség vendégként:

20.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a tagdíjat és a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  ~ kb. 6.000 Ft / fő - az autókat segítünk összeszervezni

* szállást:
  
   ~ 28 Euro / fő /  éjszaka - panzióban reggelivel

* az étkezéseket, a felvonó díját ( 11 Euro / fő / oda-vissza) és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Vrátna-völgy a Kis-Fátra legszebb, legvonzóbb völgye, mely Terhely festői szépségű községének szomszédságában található.

Foto: SIMON TRNKA PHOTOADVENTURES

Rozsutec természetvédelmi területen található a Jánosík rejtekhelyei (Jánošíkove diery) tanösvény, mely által megismerhetünk Terhely történelmével, a helyi flórával és a lélegzetelállító sziklaképződményekkel, vízesésekkel.

A Nagy-Kriván a Kis-Fátra legmagasabb hegycsúcsa, 1709 méter. Körülötte 41 km-es sugarú körben nincs nála magasabb hegycsúcs.

 Foto: SIMON TRNKA PHOTOADVENTURES, kirandulastippek.hupodroze.se.pl