Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5

Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) - Bejárjuk a Magas-Tátra szinte teljes szlovák oldalát.

Valószínűleg nincs olyan ember (de legalábbis természetjáró) Magyarországon, aki ne vágyna a Magas-Tátrába, vagy ne látogatta volna meg legalább egyszer. Hogy ezt a különös rajongást a hegység iránt a történelmi múlt, a magashegység közelsége vagy egyszerűen a környéket övező hangulat okozza, nehéz lenne megmondani. Túráink során mindenesetre módszeresen bejárjuk a tájegység turisták által látogatható részeit. Aki még nem járt erre, annak ez egy nagyszerű lehetőség a szlovák oldal megismerésére, aki pedig már jártas a környéken azért tartson velünk, hogy ne maradjon felfedezetlen túraút előtte.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Csorba-tó, Szlovákia >> 4 óra / 300 km

1. nap   Találkozó és indulás a Csorba-tó egyik parkolójából, a Magisztrálén (Felső-turistaút, piros jelzés) haladva érünk fel a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso, 1494 m), a menedékháznál pihenünk egy nagyot és elfogyasztjuk tízórainkat. Innen még egy kemény emelkedő és egy izgalmas, láncokkal biztosított útszakasz vár ránk mire elérjük a Tengerszem-csúcsot (Rysy, 2503 m). A hely lenyűgöző panorámával hálálja meg fáradozásainkat, a csúcs egyben Lengyelország legmagasabb pontja is, innen akár le is ereszkedhetnénk a szomszédos országba. A környező völgyekben csillogó tengerszemek tükröződnek, a lengyel oldalon a Tengerszem és a Halastó, ide vezető utunkon pedig a Menguszfalvi-völgyben a Békás-tavak fekszenek. Az itt épült menedékház a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza, de az éjszakai szállásunkhoz még vissza kell ereszkednünk a Poprádi-tóhoz.

Menetidő: kb. 9 óra17 km, szintemelkedés: 1331 m fel, 1161 m le

2. nap   Reggel a menedékházból - hogy ez a nap se teljen csúcstámadás nélkül - ÉNY-nak indulunk, hogy felmásszunk a Kapor-csúcsra (Kôprovský štít, 2363 m). Útközben nyugat felől a Bástya-gerinc a bíztató nevű Sátánnal, kelet felől a Poprádi-gerinc tekint le ránk, miközben a hegytetőn felbukkan előző napi célpontunk is. A Nagy-Hincó-tavat elérve már látszik a csúcs, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra. Miután megpihenünk, ugyanezen az úton térünk vissza a Poprádi-tóhoz, ahol ha időnkből kitelik, meglátogathatjuk a Szimbolikus-temetőt. A tótól nem messze található hely a Tátrában életüket vesztetteknek állít emléket. Márványtáblák, kopjafák, különböző hegymászó-ereklyék és egy kis kápolna is található itt, bejárása sajnos több időt igényel, mint gondolnánk… Innen a már ismert úton térünk vissza az autókhoz, délután indulunk haza.

Menetidő: kb. 9 óra16 km, szintemelkedés: 1013 m fel, 1183, m le

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* az étkezéseket, a szállást, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m felett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Magas-Tátra túrasorozat állomásai:

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) 

6 alkalmas túrasorozatunkat úgy állítottuk össze, hogy (kellő elszántság mellett) az is teljesíteni tudja, aki még sohasem volt magashegységben: a túrák fokozatosan nehezednek, a kezdeti könnyebb, egynapos kalandokat a sorozat végére 2-3 napos magashegyi trekkingek váltják fel. Az első alkalmak kiváló bemelegítési lehetőséget kínálnak a kevésbé tapasztalt túrázóknak, hogy a későbbi durvább terepen is könnyedén helytálljanak.

Hogy mi vár rád?

  • A Magas-Tátra 9 csúcsának meghódítása
  • Átkelés 8 hágón és nyergen
  • Sok-sok vízesés és tengerszem
  • Gyönyörű panorámák
  • A Magas-Tátra szlovák oldalának szinte teljes bejárása
  • Felejthetetlen élmények

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) 

Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) csúcstúrák

Sorozatunk ötödik részéhez érve felköthetjük a gatyánkat, hiszen két, kétezer méter feletti csúcs várja, hogy meghódítsuk. Hétvégi programunk mindkét napja kemény hegymenetet ígér, de az egész utat övező panoráma mindenért kárpótol.

  Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) 

A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegysége és a világ legkisebb magashegysége, főgerince mindössze 26 km-en húzódik, teljes területe 371 km2. 1949 óta nemzeti park, melynek bizonyos területei a turisták elől teljesen el vannak zárva. A Tátrai Nemzeti Park rendkívül gazdag állat és növényvilággal büszkélkedhet. A legjellemzőbb növény az erdőhatárig a fenyő, melynek több fajtája is megtalálható itt, bár a 2014. májusi vihar kegyetlenül megtépázta az erdőket. A magasabb régiókban különböző havasi virágok, mohák és zuzmók élnek. A nemzeti park jelképe és a hegység legjellemzőbb állata a tátrai zerge, de élnek itt mormoták, vidrák, vadmacskák, sőt olyan állatfajok is, melyek Nyugat-Európában szinte már teljesen kipusztultak. Ilyen a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. Igazi ritkaság - különösen szerencsésnek érezheti magát az, aki találkozik is egy példánnyal - a kőszáli sas, melyből már csak két-három pár fészkel a területen.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) 

A Kárpátok és így a Tátra is az alsó és felső krétakor határán alakult ki az alpi hegységképződés során, az akkoriban még jelenlévő tengerek üledékes kőzetéből (mint az Alpok, Kaukázus vagy az Andok). Ezután a paleocén és az eocén határán ismét egy hevesebb gyűrődés ment végbe a hegységen, majd az oligocén korban a tenger is visszahúzódott a hegység lábától. A Tátra mai arculatára azonban a földtörténeti újkor jégkorszakai voltak a legnagyobb hatással. A hegység fő tömegét adó gránitból ugyanis a visszahúzódó jégtakaró vájta ki a ma is látható hegyeket és völgyeket, valamint hagyta hátra a számos kisebb-nagyobb tengerszemet. A gleccserképződés és eltűnés nyomai leginkább a visszamaradt morénák és jellegzetes sziklafelületek képében láthatóak.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m) 

A Magas-Tátra felfedezése a 17. század első felére tehető, ekkortájt jelentek meg az első írásos beszámolók a hegységről, az 1600-as évek végén már rendszeressé váltak a szervezett kirándulások, hegymászások. Az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a hegység, több külföldi utazó is beszámolt magyarországi útleírásában róla. Az igazi fellendülést a 19. század hozta, ekkor épült meg az első, Rainer János György építette menedékház a Tarpataki-völgyben (a később róla elnevezett Rainer kunyhó ma is áll), majd sorra épültek a hegyi házak. 1879-ben megalakult a Magyarországi Kárpát Egyesület, az országban az első, a világon a hatodik ilyen turistaegyesület. A szervezet tagjai és vezetői közt olyan nevek foglaltak helyet, mint báró Eötvös Loránd, id. Lóczy Lajos, Thirring Gusztáv vagy Téry Ödön, akiknek munkássága megteremtette a hazai (és a mára külföldivé lett) turizmus alapjait.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #5 - Tengerszem-csúcs (2503 m), Kapor (2363 m)

 Képek forrása: MAKASE, flickr.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>