Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1

Nagyszalóki csúcs (2452 m) - Bejárjuk a Magas-Tátra szinte teljes szlovák oldalát.

Valószínűleg nincs olyan ember (de legalábbis természetjáró) Magyarországon, aki ne vágyna a Magas-Tátrába, vagy ne látogatta volna meg legalább egyszer. Hogy ezt a különös rajongást a hegység iránt a történelmi múlt, a magashegység közelsége vagy egyszerűen a környéket övező hangulat okozza, nehéz lenne megmondani. Túráink során mindenesetre módszeresen bejárjuk a tájegység turisták által látogatható részeit. Aki még nem járt erre, annak ez egy nagyszerű lehetőség a szlovák oldal megismerésére, aki pedig már jártas a környéken azért tartson velünk, hogy ne maradjon felfedezetlen túraút előtte.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Ótátrafüred, Szlovákia >> 4 óra / 300 km

1. nap   Magyarországról már hajnalban elindulunk, hogy túránkat időben elkezdhessük. Ótátrafüredről reggel a fogaskerekűvel utazunk tovább a Tarajkára (1263 m), ahol hegyi szálló és turistaközpont várja a kirándulókat. A hegyfok a nevét sajátos „taraj” formájáról kapta. Innen a népszerű piros jelzésen (Felső-turistaút, Magisztrálé) megyünk tovább, hogy aztán a csúcsra vezető útra térve lassan elhagyjuk a fenyőerdőt. Megpihenünk a nagyszerű kilátást nyújtó Miksa-magaslatnál, ahonnan remekül belátni  a szomszédos Nagy-Tarpataki völgyet illetve a környező csúcsokat, majd továbbhaladunk felfelé a szerpentines úton. A törpefenyvest is elhagyva hatalmas sziklákon vezet az ösvény, a csúcs elérése előtt még áthaladunk a Királyorr (2283 m) nevű csúcson is. A hagyomány szerint egyszer Mátyás király is feljutott idáig zergevadászat közben, innen a kicsit tréfás elnevezés. Már csak egy rövid mászás vár ránk és felérünk a Nagyszalóki-csúcs keresztjéhez, 2452 méteres magasságba. Kifújjuk magunkat, megebédelünk, a kötelező csúcsfotók és csokik elfogyasztása után a már ismert úton visszamegyünk a Tarajkára, hogy a fogaskerekűvel visszajussunk Ótátrafüredbe. (Ha a csapatnak van kedve és ereje, természetesen gyalog is le lehet jutni az autókhoz, ez kb. fél óra és 1,5 km pluszt jelent lejtmenetben). Késő este érünk haza Budapestre.

Menetidő: 8-9 óra, 12 km, szintemelkedés: 1267 m fel, 1267 m le

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m felett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Magas-Tátra túrasorozat állomásai:

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m) 

6 alkalmas túrasorozatunkat úgy állítottuk össze, hogy (kellő elszántság mellett) az is teljesíteni tudja, aki még sohasem volt magashegységben: a túrák fokozatosan nehezednek, a kezdeti könnyebb, egynapos kalandokat a sorozat végére 2-3 napos magashegyi trekkingek váltják fel. Az első alkalmak kiváló bemelegítési lehetőséget kínálnak a kevésbé tapasztalt túrázóknak, hogy a későbbi durvább terepen is könnyedén helytálljanak.

Mi vár rád?

  • A Magas-Tátra 9 csúcsának meghódítása
  • Átkelés 8 hágón és nyergen
  • Sok-sok vízesés és tengerszem
  • Gyönyörű panorámák
  • A Magas-Tátra szlovák oldalának szinte teljes bejárása
  • Felejthetetlen élmények

  Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m) 

Nagyszalóki-csúcs túra (2452 m)

Soha nem jártál még a Magas-Tátrában, de mindenképp szeretnél megismerkedni annak kincseivel? Félsz, hogy esetleg nem fogod bírni, de mégis vonz a hegyvilág? Ezt az egynapos túrát neked találták ki! Sorozatunk első alkalmának nem titkolt szándéka egy viszonylag könnyű, de látványos túrával megismertetni a nagyközönséggel ezt a csodálatos helyet. 

A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegysége és a világ legkisebb magashegysége, főgerince mindössze 26 km-en húzódik, teljes területe 371 km2. 1949 óta nemzeti park, melynek bizonyos területei a turisták elől teljesen el vannak zárva. A Tátrai Nemzeti Park rendkívül gazdag állat és növényvilággal büszkélkedhet. A legjellemzőbb növény az erdőhatárig a fenyő, melynek több fajtája is megtalálható itt, bár a 2014. májusi vihar kegyetlenül megtépázta az erdőket. A magasabb régiókban különböző havasi virágok, mohák és zuzmók élnek. A nemzeti park jelképe és a hegység legjellemzőbb állata a tátrai zerge, de élnek itt mormoták, vidrák, vadmacskák, sőt olyan állatfajok is, melyek Nyugat-Európában szinte már teljesen kipusztultak. Ilyen a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. Igazi ritkaság - különösen szerencsésnek érezheti magát az, aki találkozik is egy példánnyal - a kőszáli sas, melyből már csak két-három pár fészkel a területen.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m) 

A Kárpátok és így a Tátra is az alsó és felső krétakor határán alakult ki az alpi hegységképződés során, az akkoriban még jelenlévő tengerek üledékes kőzetéből (mint az Alpok, Kaukázus vagy az Andok). Ezután a paleocén és az eocén határán ismét egy hevesebb gyűrődés ment végbe a hegységen, majd az oligocén korban a tenger is visszahúzódott a hegység lábától. A Tátra mai arculatára azonban a földtörténeti újkor jégkorszakai voltak a legnagyobb hatással. A hegység fő tömegét adó gránitból ugyanis a visszahúzódó jégtakaró vájta ki a ma is látható hegyeket és völgyeket, valamint hagyta hátra a számos kisebb-nagyobb tengerszemet. A gleccserképződés és eltűnés nyomai leginkább a visszamaradt morénák és jellegzetes sziklafelületek képében láthatóak.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m) 

A Magas-Tátra felfedezése a 17. század első felére tehető, ekkortájt jelentek meg az első írásos beszámolók a hegységről, az 1600-as évek végén már rendszeressé váltak a szervezett kirándulások, hegymászások. Az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a hegység, több külföldi utazó is beszámolt magyarországi útleírásában róla. Az igazi fellendülést a 19. század hozta, ekkor épült meg az első, Rainer János György építette menedékház a Tarpataki-völgyben (a később róla elnevezett Rainer kunyhó ma is áll), majd sorra épültek a hegyi házak. 1879-ben megalakult a Magyarországi Kárpát Egyesület, az országban az első, a világon a hatodik ilyen turistaegyesület. A szervezet tagjai és vezetői közt olyan nevek foglaltak helyet, mint báró Eötvös Loránd, id. Lóczy Lajos, Thirring Gusztáv vagy Téry Ödön, akiknek munkássága megteremtette a hazai (és a mára külföldivé lett) turizmus alapjait.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #1 - Nagyszalóki csúcs (2452 m)

Képek forrása: MAKASE, flickrhivemind.net

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>