A beszakadt óriásbarlang völgyében

Kétnapos gyalogtúra Szádelő és a Gömör-Tornai karszt vidékén

Hétvégi túránk alkalmával a barlangászok nyomdokaiba eredünk, és felkeressük a hajdan barlangok beszakadásából keletkező, vadregényes, sziklacsodákkal teli Szádelői szurdokvölgyet, valamint a gyönyörű vízeséseiről híres Áji-völgyet és végigjárjuk az Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény izgalmas karsztfelszíni képződményeket bemutató állomásait.

A monda szerint itt bukott alá repülő szárnyas lováról a fellázadt gótok által üldözött Dengezik herceg, Attila fia. A holttestet fivére, Ellák herceg találta meg és ide temettette el, maga pedig népével együtt az itteni hegyek oltalmában telepedett meg. A patakot az elesett herceg emlékére nevezték el Szár-pataknak, a környező hegyeket pedig Szár-hegységnek.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Szádelő 3 óra / 260 km

1. nap  Találkozó Szádelőn a park bejáratánál lévő parkolóban reggel 8:30-kor. Rövid tájékoztatót követően elindulunk mai túránkra. Kezdetben a 200-300 méter mély, látványos szurdokvölgyben haladunk, ahol hatalmas, vakítóan fehér mészkősziklafalak közt bájosan csörgedezik az erdei patak. Majd felkapaszkodunk a Szádelői-fennsík idilli karsztplatójára, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a szurdok vad sziklabirodalmára. Itt megpihenünk egy kicsit, majd letérünk az Áji völgybe, mely gyönyörű vízeséseinek és sziklaképződményeinek köszönhetően a Gömör-Tornai Karszt egyik legszebb sziklaszorosa. Itt megtekintjük a több kisebb-nagyobb teraszról lezúduló Garádics patak által létrehozott vízesés-sorozatot, majd ellátogatunk a Tornai vár romjaihoz, melynek omladozó ablaknyílásai a lemenő nap fényében lenyűgőző látványt nyújtanak. Szállásunk Jabloncán, egy hangulatos parasztházban lesz.

Táv: 16 km, szint: 1080 m fel, 1150 m le, menetidő: 7-8 óra.

2. nap  Reggelit követően Bódvaszilas felé vesszük az irányt, ahol az Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény szépségeit vesszük számba. Jó néhány, országos jelentőségű zsomboly bejáratát keressük fel, miközben érintjük a 200 éves Bükkmatuzsálemet és az egykor szebb korokat idéző szabó-pallagi vadászházat. Letérve a tanösvény vonaláról meglátogatjuk Szádvár középkori erődítményének romjait, majd túránkat a különös hangulatú Derenk romközség meglátogatásával fejezzük be.

Táv: 16 km, szint: 580 m, menetidő: 6-7 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. június 16-17.

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

   ~ 4.000 Ft/fő - üzemanyag, autópálya matricák

   ~ 1,5 EUR/autó - parkolás

* szállást:
   ~ 10 EUR/fő - parasztház, többágyas szobákban

* étkezést, az opcionális belépőket és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Szádelői völgy

A Szádelő község határában kialakult hatalmas szurdokvölgy a vidék kiemelkedő természeti szépsége. A völgy alján kanyargó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a hasadék belsejébe felé. A halkan csörgedező patak, a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi a Szádelői völgyet. A hasadék legérdekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs a Cukorsüveg, mely a hegymászók kedvelt célpontja. A völgyben ezen kívül számos barlang, vízmosás is található.

A beszakadt óriásbarlang völgyében - kétnapos gyalogtúra Szádelő és a Gömör-Tornai karszt vidékén

Áji völgy

A völgy legismertebb sziklaképződménye az ördög hídja, mely a völgy legszűkebb pontját képezi. Található itt számos kisebb barlang is, melyek régészeti szempontból fontosak. A hasadék mélyén meredek út vezet, mely Áj és Falucska községeket köti össze. A völgyet gyalogosan vagy kerékpárral végigjárva megcsodálhatjuk a környező sziklafalakat, a különleges élő- és növényvilágot, és persze nem utolsó sorban az áji vízeséseket. 

A beszakadt óriásbarlang völgyében - kétnapos gyalogtúra Szádelő és a Gömör-Tornai karszt vidékén

Tornai vár

A várat 1357-ben Nagy Lajos király engedélyével a Tornay fivérek építették. A Gömörből a Szepességbe vezető útvonal védelmét látta el, később Torna vármegye központja lett. A 15. században a Felső Magyarországot elözönlő husziták ostromolták, majd az egyre erősödő török veszély miatt átépítették, és a közeli Szádvárral együtt sikeresen védték az egész Torna-vidéket a rablócsapatok támadásai ellen. Később a kurucok többször is elfoglalták, és innen irányították az elnyomó Habsburgok elleni felkeléseiket. Ez is lett a vár veszte, császári parancsra 1685-ben védműveit lerombolták, ezzel is megelőzve a kurucok kicsapongásait. A vár azóta romos. Utoljára 1848 Szabadságharcosai találtak itt menedéket, de egy tűzvész a várat végleg lakhatatlanná tette. A várat a II. világháborús események tovább rontották.

A beszakadt óriásbarlang völgyében - kétnapos gyalogtúra Szádelő és a Gömör-Tornai karszt vidékén

Forrás: tornavidek.info
Képek forrása: mapio.net, commons.wikimedia.org, hu.wikipedia.org, elbiferrum.blogspot.hu