3 nap a Paradicsomban

A szlovák karsztvidék és a Kysel szurdok

Már sokat hallottál a Szlovák Paradicsom kalandos útjairól és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Kipróbálnád a via ferratazást egy nem túl nehéz, de nagyon látványos pályán? Fedezzük fel együtt a barlangokban és szurdokvölgyekben gazdag csodálatos vadregényes tájat!

Hihetetlen élmények várnak minket a Szlovák Paradicsom legvadabb szurdokában a Kysel szurdokban! Tarts velünk a felejthetetlen kalandokért!

 

MIRE SZÁMÍTHATSZ?

  • A Szlovák Paradicsom rejtett szurdokvölgyei
  • Káprázatos sziklaalakzatok, vízesések, kristálytiszta erdei patakok
  • Via ferrátával egybekötött szurdoktúra
  • Az Alacsony-Tátra egyik legmagasabb csúcsa
  • Pazar kilátás a Magas-Tátrára
  • Egy világhírű jégbarlang megtekintése

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Garamfő (230 km / 3,5 óra)

1. nap   Utazás, érkezés - Garamfő > Király-hegy

Egy királyi csúcshódításra adjuk a fejünket. Túránk célpontja az Alacsony-Tátra keleti gerincének legmagasabb domborulata, a Király-hegy (Kráľova hoľa). Garamfőről kezdjük emelkedésünket egészen az 1946 méteres magasságig. A települést elhagyva kellemes réteken, majd fenyveseken haladunk keresztül, míg a fenyők elkezdenek összemenni mellettünk. 1690 méteren érintjük a Király-sziklát, ahonnan már varázslatos kilátásban gyönyörködhetünk. Motiváció gyanánt kiszemeljük a Király-hegy tetején magasodó adótornyot, amelyhez már egyre kopárabb, de annál egyedibb tájon át vezet az út. A csúcsról tiszta idő esetén pazar panoráma nyílik a nagy testvérre, a Magas-Tátra kecses csúcsaira. A csúcsfotók készítése után körbebarangoljuk a televízió-adó épületét, megnézzük II. világháborús emlékoszlopot, és bekukucskálunk a nagy épület oldalában található sürgősségi menedékbe is egy szendvics erejéig. Egy másik útvonalon a Zubrovica patak völgyében szépen visszaereszkedünk Garamfő településére. Autóinkba ülünk és szállásunkra utazunk.

Táv: 12 km; szint: 1100 méter; menetidő: 8 óra.

2. nap   Tamásfalvi-kilátó, Kysel szurdok

Túránkat kora reggel Cingovból (Csingó) indítjuk, ahonnan egy órás kaptatóval érünk fel a Tomásovsky Vyhladra (Tamásfalvi kilátó). Ez egy gyönyörűen magas, függőleges sziklaperem, ahonnan nemcsak a környező völgyek vonulataira, de jó időben egészen a Magas-Tátráig is ellátni. A kilátó felfedezése után visszaereszkedünk a völgyek mélyébe, és a Biley-potokon (Fehér-patak) keresztül elérkezünk túránk legizgalmasabb részéhez, az egyedi szépségű és remek kalandot tartalmazó Velky Kysel (Nagy-Savanyú) szurdokhoz, amely három nagyobb vízesést, több létrás szakaszt és egy remek via ferráta útvonalat tartogat látogatóinak. Hódításunk után megtekintjük a Menedékkő fennsíkon található Karthauzi kolostorromot, megpihenünk a menedékházban, majd visszasétálunk autóinkhoz.

Táv: 14 km; szint: 800 méter; menetidő: 7-8 óra

3. nap   Suchá Belá szurdok, Dobsinai jégbarlang

Reggeli után szállásunktól búcsút véve, a térség legreprezentatívabb szurdokvölgyét keressük fel. Izgalmas utunkat vaslétrák, láncok, doronglétra hidak fogják megkönnyíteni. A szurdok kevésbé megerőltető alsó része után érkezünk a sziklafalak közé. A Tálak vízesések után egy szűkületen áthaladva további vízesésekhez (sorban Ablakos, Teknős, Oldalsó, Lépcsős) majd a szurdokból kiérve egy erdei tisztásra érkezünk. Visszatérünk parkolónkba, és átautózunk Dobsinára, hogy megtekinthessük az egyedülálló, világörökségi címet viselő impozáns jégbarlangot.

Autóinkhoz visszatérve, elköszönünk egymástól és élményekkel gazdagodva elindulunk haza.

Táv: 9 km, szintemelkedés: 450 méter, menetidő: 4-5 óra

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. augusztus 14-16. (Csak 15-16-ra is lehet csatlakozni!)

Részvételi költség vendégként:

24.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 10.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást vendégházban, 2-3 ágyas szobákban:
   ~ 25 euró / fő / éjszaka reggelivel 

* esténként lehetőség lesz étteremben vacsorázni

* a belépőket: dobsinai jégbarlang - 8 EUR/fő, Sucha Bela belépő - 1,5 EUR/fő

* parkolódijak

* az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 3-5 óra. Előzetes mászótudás nem, de szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Szlovák Paradicsom (szlovákul Slovenský raj) szűkebb értelemben a Káposztafalvi-karszt (más néven Káposztafalvi-mészkőhegység) mai szlovákiai elnevezése. A Gömör-Szepesi érchegységhez tartozó 19 763 ha kiterjedésű területet 1988-ban nyilvánították nemzeti parkká. Nyugatról az Alacsony-Tátra, északról a Hernád medence, keletről a Hernád völgye határolja. 

A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája - Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

A hegységet mintegy 300km hosszú jelzett turistaúton járhatjuk be, melyből mintegy 100km hegyvidéki, szakadékos területeken halad keresztül. A Paradicsom ösvényein 356m vaslétra, 1047m doronglétra, 335lépcső, 687m vaslánc, 114m sziklajárda, 84m vashíd és sok-sok sziklatálca található.

 

Kyseľ-szurdok és via ferrátája

"Az egyedi szépségű szurdokot 40 évvel ezelőtt egy hatalmas, valószínűleg felelőtlen turisták által okozott tűzvész miatt kellett lezárni. A pusztító tűzvészt követő, idáig eltelt években a szurdokban emberi beavatkozás nélkül lassan helyreálltak a természetes állapotok, így lehetővé vált a völgy e részének újbóli megnyitása a turisták előtt. A Kyseľ-szurdok 2016 átadott, június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferratája egyirányú, csak alulról felfelé járható.

Az ösvényen a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok újonnan megnyitott része a nemzeti park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter. A szakadékon történő átjutás nem könnyű, az alsó részt acél drótkötelekkel és sziklahágcsókkal biztosított via ferrata útvonalként építették ki." 

A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája - Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Amint azt túráink során tapasztalni fogjuk, a szurdokok mindegyikében patakokat, kisebb-nagyobb vízeséseket, zúgókat találunk. A hegység legmagasabb csúcsa az Elülső-havas (1545m), mely a Szlovák Paradicsom és az Alacsony-Tátra határán található, ám jelzett turistaút nem vezet fel a tetejére.

Hidrológiai szempontból a Hernád vízgyűjtő területéhez tartozik a vidék. Geológiai felépítéséből adódóan a karsztos terület arányaiban gazdag forrásokban. Túráink során több forrás mellet is el fogunk haladni. A kis területű hegység változatos természeti adottságai, párás éghajlata, tagolt domborzata és az ásványi vegyületek gazdagsága együttesen biztosítják a növénytakaró sokszínűségét. A domboldalakat sűrű erdőség borítja, az összefüggő tűlevelű és lombos erdőket kisebb-nagyobb tisztások szakítják meg. A Szlovák paradicsom területén számtalan állatfaj található. Élnek itt gerinctelen állatok, lepkék, bogarak, puhatestűek, madarak. Némely állatfaj védett, mint pl.: az apolló lepke. Az itt előforduló mintegy 200 gerinces állat közül 130 védett.  A Szlovák paradicsom a táj elzártsága és megfelelő feltételei miatt kedvező életfeltételeket biztosított a ragadozó madarak számára, melyek közül napjainkban az egerészölyv és a sólyom található meg itt. Értékesebb fajok közé tartozik a szirti sas, a kis békázó sas és a karvaly. A térség nehezen megközelíthető részein él a medve, farkas, hiúz, vadmacska, barlangokban pedig a denevérek különböző fajai.

 

Dobsinai Jégbarlang - A világörökség jégcsodája

A Dobsinai-jégbarlang a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Míg az ismert osztrák alpesi magashegyi jégbarlangok, az Eisriesenwelt és a Dachstein-Rieseneishöhle, vagypedig a romániai Scărişoara jégképződményei 1100 - 1120 m tengerszint felett fekszenek, a Dobsinai-jégbarlang jégrétegei ezredévek óta megmarad 920 - 950 méteren.

A Dobsinai-jégbarlang a Sztratenai-barlang rendszerének része. A Sztratenai-takaró másodidőszaki középtriászi világos steinalmi és wettersteini mészkövében keletkezett szerkezeti törések mentén. Hossza 1491 m, szintkülönbsége 75 m.

A barlang fő részét egy hatalmas üreg képezi, amely a felszíni nyílástól 70 m mélységig lejt. A földalá bukott Hnilec ősfolyó által kialakított egykori járatszint mennyezetének beszakadásával jött létre. Túlnyomó részét jelenleg jég tölti ki, amely néhol a mennyezetig ér. A termet több részre tagolja (Malá sieň, Veľká sieň, Ruffínyho kori­dor, Prízemie). Jég tölti ki az Omlás-terem (Zrútený dóm) egy részét is, amelynek északnyugati szegélye a közeli Duča-szakadék alá húzódik. A terem eredeti folyóvízi formáit mára már átalakította a fagy általi aprózódás.

A barlang felső, jég nélküli részeit főleg vízszintes járatok és termek képezik, helyenként a folyóvízi járatképződés jellegzetesen ovális formáival és mennyezeti medreivel. A cseppkőképződmények néhány fajtájával is találkozhatunk itt. (álló- és függőcseppkövek, cseppkőbekérgeződések, lágy fehér cseppkőlefolyások)

A jégképződés feltételei valószínűleg már a negyedidőszak közepén kialakultak a járat mennyezetének beomlása után, amivel a Dobsinai-jégbarlang és Sztratenai-barlang elszigetelődött egymástól. Az omlással egy hatalmas zsákszerű ferde üreg jött létre. Ebben megülepedett a hideg levegő, amely az üregbe az omlás által felszakadt nyíláson keresztül áramlott be (ez a barlang jelenlegi bejárata is). A beszivárgó csapadékvíz az üregben jéggé fagyott.

A jég a barlangban mint padlójég, jégesés, jégsztalagmit vagy jégoszlop jelenik meg. A jeges rész területe 9772 m2, a jég köbtartalma több mint 110 100 m3. Legnagyobb vastagsága a Nagy-teremben 26,5 m A jég a csapadékvíz évi beszivárgásától függően réteges szerkezetű. A kőzettel való érintkezési felületen lassú olvadás áll be, ezért a jégösszlet nagyjából minden 1700 - 2000 évben kicserélődik. A jég a bejárattól valamint a Kis- és Nagy-teremtől lassú mozgásban van a Földszint (Prízemie) és a Ruffíny korridor irányában (2 - 4 cm egy év alatt). A Dobsinai-jégbarlang a világ egyik legjelentősebb jégbarlangja, amelyet a magashegyi övön kívüli fekvése is kiemel .

A jeges Nagy-terem évi átlaghőmérséklete –0,4  –1,0 °C (februárban –2,7, –3,9 °C, augusztusban +0,2 °C körül). A barlang alsó részeinek léghőmérséklete egész évben fagypont alatt van. A levegő relatív páratartalma a jeges részeken 75 - 90 %, néha 90 % fölött mozog. A levegő hőmérséklete a jégnélküli részeken +0,8 -  +3,5 °C, relatív páratartalma 85 - 98 %. A barlang sztatikus-dinamikus, télen és nyáron eltérő légáramlással. Télen a hideg levegő a felszíntől a barlangba áramlik, nyáron pedig fordítva.

Bővebb információ: http://szlovakparadicsom.lap.hu/

Forrás és fotó: http://www.npslovenskyraj.sk, MAKASE, atom.hu, ittvoltam.hu, atlasobscura.com, Daniel Baránek, Slovakia.travel, Tóth Roland

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>