Legendák árnyékában

Panoráma-gyalogtúra a Jungfrau-régióban

Zubogó vízesések, színes alpesi rétek, legelésző tehenek, magányos pásztorkunyhók, hófödte hegyek, hatalmas gleccserek, égszínkék tengerszemek, kristálytiszta hegyi levegő és lélegzetelállító panorámák.

Túl giccses, ugye?

Tényleg az, mégis sokunk álma rákerülni a svájci képeslapokra. Klasszikus hátizsákos túránk során minden nap új perspektívába kerülnek a legendás négyezresek ahogy bejárjuk a környező hegyeket. A káprázatos táj szűnni nem akaró változatossággal kecsegtet itt... a legendák árnyékában. 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  Budapest - Interlaken 

Hajnalban indulunk, hogy délutánra Interlaken városába érkezhessünk. Az esti órákat pihenéssel, városnézéssel, a helyi éttermek felfedezésével töltjük. 

Utazási idő: kb. 13-14 óra 

2. nap  Interlaken

Miután kipihentük magunkat, bevesszük magunkat a jellegzetes svájci üdülővárosba. A két tó (Thun-i és Brienz-i tó) közé épült város már a XIX. század eleje óta vonzza a turistákat az idilli fekvésének, a hegyi levegőnek és az itt létesült szállodáknak, gyógyfürdőnek is köszönhetően. A környék látnivalóinak felkeresése mellett lehetőségünk lesz a következő napokra beszerezni a hiányzó felszerelést, élelmet. 

3. nap  Schynige Platte (1967 m) - Faulhorn (2681 m)

Autóinkat Wilderswil vasútállomásnál hagyjuk, innen alpesi vonattal utazunk gyalogtúránk kiindulópontjára. Mielőtt elindulnánk, meglátogatjuk az Alpok első magashegyi botanikus kertjét, ahol a természetes környezetükben élő különleges alpesi növényekkel ismerkedhetünk meg.

A Faulhornra vezető túránkat a 2681 m-es csúcs alatt fekvő szállás koronázza meg. A hegycsúcsról fantasztikus körpanoráma nyílik minden irányba: tiszta időben Északon akár a Fekete-erdőig is ellátni, Nyugaton a Thuni- tó, Délen pedig a nagy hármas, az Eiger (3970 m), a Mönch (4107 m) és a Jungfrau (4158 m) uralják a tájat.

Első éjszakánkat egy autentikus svájci hegyi hotel matraclágerében töltjük, ami nehéz megközelítéséből adódóan a legnomádabb szállásunk lesz a hét során. A ház eredetileg 1830-ban épült így ez az Alpok egyik legrégebbi ilyen típusú hegyi fogadója. Felejthetetlen naplemente-élmény garantált! :)

Táv: 11 km
Szint: 827 m fel, 111 m le

4. nap  Faulhorn (2681 m) - Grosse Scheidegg (1962 m)

Miután elfogyasztottuk kiadós reggelinket, megkezdjük az ereszkedést a következő célpontunk, a Grosse Scheidegg hágó felé. Első állomásunk máris ikonikus panorámával ajándékoz meg: a Bachalpsee kristálytiszta vize a Jungfrau masszívummal a háttérben minden természetfotós álma. Innen kb. még egy óra a First, ami egy felvonóval is könnyen megközelíthető népszerű kirándulóhely nemcsak a turisták, de télen a síelők számára talán még inkább. Mondani sem kell, hogy innen is fantasztikus kilátás nyílik a tájra.

A csapat erőnlététől függően választhatunk egy hosszabb és komolyabb erőfeszítést igénylő ösvényt is a Schwarzhorn (2928 m) megkerülésével. Ez az út bár lényegesen megerőltetőbb, de épp emiatt kevésbé forgalmas magashegyi útvonal. Sokak szerint egy misztikus helyen járunk amikor kis tengerszemek mellett haladunk el (Haagelseeli és Häxeseeli) az Engelhörner vad csúcsaival a háttérben.

Táv: 12 km
Szint:  136 m fel, 848 m le

vagy

Táv: 14 km
Szint:  662 m fel, 1306 m le

5. nap  Grosse Scheidegg (1962 m) - Bäregg (1775 m)

A mai nap bár távban a legrövidebb, de a szintkülönbségek miatt közel sem lebecsülendő. Alpesi legelőkön haladva és a környék egyetlen autóval járható szerpentines útját többször keresztezve ereszkedünk kb. 1000 métert, majd a Schwarze Lütschine folyón egy hídon kelünk át és megkezdjük a hegymenetet. A tekintélyes Mättenberg (3104 m) tömbjének lábánál túrázunk tovább, fokozatosan magunk mögött hagyva először az erdőt, majd a törpefenyvest is. Célunk a Mättenberg és az Eiger közötti gleccservölgyben lévő hütte.

A nap hátralévő részében felfedezzük a havas óriások és gleccserek ölelésében fekvő ház környékét.

Táv: 11 km
Szint:  1038 m fel, 1276 m le

6. nap  Bäregg (1775 m) - Kleine Scheidegg (2109 m) 

A mai napon visszaereszkedünk a Gletscherschlucht szurdok mentén, majd annak túloldalán kapaszkodunk fel a világ egyik legemblematikusabb helyére: közvetlenül az Eiger hírhedt északi fala alá. A hegy árnyékában, a kb. 1800 méteres falra feltekintve egy kicsit mi is átérezhetjük a hegymászók embert próbáló teljesítményét. Hosszú túránk során nekünk is komoly szinteket kell leküzdenünk, de szerencsére itt már lehetőségünk lesz a hegyi vasúttal rövidíteni a távon ha szükséges. A mai etap a Kleine Scheidegg hágónál ér véget.

Délután fakultatív programként a Jungfraujoch, másnéven  "Top of Europe" látogatóközpont innen elérhető vonattal. Az egyedülálló élményen és a fantasztikus kilátáson túl étterem és "csokoládé mennyország" várja a látogatókat.

Táv: 15 km
Szint:  1594 m fel, 1218 m le

vagy

Táv: 10 km
Szint:  1146 m fel, 1259 m le

7. nap  Kleine Scheidegg (2109 m) - Lauterbrunnen (795 m)

Utolsó hegyen töltött napunkon kedvünkre túrázhatunk, hiszen a környéken számos túraút halad át és a fogaskerekű is több helyen megáll. Pár óra lejtmenet után a  festői szépségű Lauterbrunnen városkába érve elfoglaljuk utolsó napi szállásunkat. 

Délután felfedezzük a környék híres vízeséseit. A kb. 10 perc buszozással elérhető Trümmelbach-vízesés egész Európában egyedülálló látványosságnak számít: A gleccserek táplálta víz egy szurdokrendszert vájt a hegybe, így annak belsejében dübörög óriási erővel.

Svájc második legnagyobb vízesése, a majd’ 300 méter magasból alázúduló Staubbachfall szállásunktól pár száz méterre zubog, feltehetően könnyen észre fogjuk venni :)

Táv: 10 km
Szint:  98 m fel, 1415 m le

8. nap  Interlaken - Budapest 

Vissza vonatozunk az autókhoz és haza indulunk Magyarországra.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. augusztus 31. - szeptember 7.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezés és a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:
(Az árak tájékoztató jellegűek, 2018-as árak alapján)

* az utazást:
   ~ benzinköltség és autópálya-matricák: kb. 25.000 Ft / fő - az autókat segítünk összeszervezni

 * szállást:
   ~ 3 éjszaka hostelekben: 50 EUR / fő / éj reggelivel
   ~ 4 éjszaka hegyi hotelekben, turistaszálláson: 70 EUR / fő / éj, reggelivel (Bäregg-en félpanzióval)

* helyi közlekedést:
   ~ Jungfrau vonatjegyek: 34 EUR / fő

* parkolójegyet:
   ~ Wilderswil vasútállomás: 22 EUR / autó / 5 nap

* OPCIONÁLIS belépőket:
   ~ Jungfraujoch fogaskerekű: 114 EUR / fő
   ~ esetleges addicionális vonatjegyek: 6-14 EUR / fő
   ~ Trümmelbachfälle buszjegy és belépő: 15 EUR / fő

* az étkezéseket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - A napi túrák időtartama 4-8 óra, sportos életmóddal és kellő kitartással könnyen teljesíthető, azonban a jelentős szintemelkedések miatt megerőltető lehet.  A gyalogtúra során a meredek kaptatók, a sorozatterhelés és a hátunkon lévő saját felszerelésünk súlya jelenti a nehézséget. Túrázási tapasztalat, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. A menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák (vagy legalább egy hálózsákbélés) használata.

A gyalogtúra során a szállásaink "Berghotelekben" lesznek. Ezek színvonalas hegyi szállók, amikben néhány ágyas szobák és matraclágerek is vannak - mi a csoportos szálláshelyeket vesszük majd igénybe. Reggelit minden nap kapunk (a Bäregghütte-ben vacsorát is), félpanzió igényelhető. Ebből adódik, hogy a napközbeni élelemről magunknak kell gondoskodni, így a szükséges felszerelés mellett ezt is hozzá kell kalkulálni a hátizsák tartalmához. Az első szállásunkat leszámítva mindenhol van ivóvíz és zuhanyzási lehetőség. 

A Szűz, a Barát és az Ogre

Réges-régen egy csak nők számára fenntartott kolostor állt a Jungfrau (a Szűz) csúcsán. A szomszédos Eigeren (az Ogre) szintén állt egy, kizárólag férfiak számára. A kettő között pedig a Mönch (a Barát) gondoskodott arról, hogy ezek lakói ne találkozhassanak.

Egy másik legenda szerint a Barát azért őrködik, hogy megvédje a Szüzet az Ogrétól. Akárhogy is van, a Berni-Alpok ikonikus hármasa már az első emberek megjelenése óta mozgatja azok fantáziáját.

Svájc legjava

Svájc szövetségi köztársaság, 26 kanton alkotja. Leginkább talán stabil és virágzó gazdaságáról, politikai semlegességéről, erős bankrendszeréről, a csokoládé- és óragyártásról, valamint a kivételes természeti adottságairól ismert. Az ország területének kb. 60%-át az Alpok alkotja. A földtani szempontból fiatalnak számító hegység gyűrődéssel keletkezett, felszínét pedig a gleccserek munkája alakította - és alakítja jelenleg is - a mai formájára. Ennek nyomai a meredek sziklafalak és a jellegzetes hágók, gleccservölgyek.

A leginkább síparadicsomként ismert és kedvelt Jungfrau régió nyáron a túrázók nagy kedvence. Számtalan jól jelzett túraút szeli át a hegyeket, viszonylag könnyen elérhetővé téve az egyébként nehezen megközelíthető helyeket is. Svájc fejlettségét mi sem bizonyítja jobban minthogy 2000 méter feletti helyek is könnyen elérhetők a fogaskerekű vasúttal.

A régió nem véletlenül az Alpok legemblematikusabb helye hiszen sok mindenben vezet a legek listáján. Azon túl, hogy az UNESCO természeti világörökség részét képezi, itt található pl. Az Alpok legnagyobb gleccsere (az Aletsch-gleccser 24 km hosszú) és az Alpok legnagyobb-északi fala is (az 1800 m magas Eiger Nordwand) de pl. a Lauterbrunnen gleccservölgy a maga 72 vízesésével és gigantikus sziklafalaival Svájc egyik legnagyobb természetvédelmi területe. A természeti csodákon túl az egészen elképesztő mérnöki teljesítménnyel is közvetlen közelről ismerkedhet meg az ide látogató: a Jungfraubahn ugyanis a hegy belsejébe fúrt alagúton keresztül egészen 3454 méter magasra felvisz, így a Jungfraujoch Európa legmagasabban lévő vasútállomása. A fogaskerekű összesen 9 km-en, ennek nagy részét a hegybe vájt alagúton, végig kb. 15-20%-os meredek pályán teszi meg csaknem 1400 méter szintet leküzdve.


 Képek forrása:  fuchs-on-tour.ch, jungfrau.ch, Caspar Brog, getyourguide.com, zuerich.com, imgnooz.com, fanpop.com, sarahbeekmans.com, railbookers.com,
eigerultratrail.ch, shutterstock, sofitel.accorshotels.com, kolemsietoczy.pl, myswitzerland.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>