Túra az Atlanti-óceán csúcsára (3718m)

Nomád kalandozások a Kanári-szigetek vulkánjain és esőerdejében

Kalandnyaralás kora tavasszal? Igen! Dobd el a nagykabátot és tarts velünk melegebb éghajlatra! A gyönyörű Kanári-szigetek eldugott kincseit fedezzük fel egy izgalmas túra során. Most két legyet ütünk egy csapásra, Tenerifét és Gran Canáriát is bejárjuk! Túránk csúcspontja a 3718 méter magas Teide vulkán megmászása.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Tenerife, Spanyolország

1. nap   Délutáni órákban szállunk le Tenerifén. Az egyórányi időeltérés és a rohamokban feltörő honvágy leküzdése után kis bevásárlást és a szigettel való ismerkedést követően elfoglaljuk aznapi szállásunkat.

2. nap   Tenerife egyik legszebb települését Mascat fedezzük fel, majd a sziget legnyugatibb pontjához, Punta de Tenóhoz utazunk, melyet egy, a hét szempontjából bemelegítő túrával érünk el. / Amennyiben végre újra megnyit a Masca-völgy, megcsináljuk ezt a túrát, majd egy fekete homokos tengerpartra érve hajóra szállunk, hogy visszatérjünk Los Gigantes-be.

3. nap   Nem lacafacázunk, meghódítjuk az Atlanti-óceán legmagasabb csúcsát: a Teide vulkánt. Éjszakánkat már egy part menti apartmanban töltjük.

4. nap   Punta del Hidalgo - Tenerife varázslatos északi részén kalandozunk, buja növényzet, vad, sziklás környezet és kristály tiszta vizű csatornák között...

5. nap   A mai nap ismét egy teljesen egyedi környezet vár minket. A sziget észak-keleti részét fedezzük fel, s bebarangoljuk az itt található – Spanyolországban egyedülálló – mesés esőerdőt. Délután beérünk Santa Cruz városába, ahonnan kis városnézést követően kihajózik kompunk.

6. nap   Az éjszakát a kompon töltöttük, a hajnal már Las Palmas városában ér bennünket. Az előző napok fáradalmai után autóval indulunk felfedezni a Kanári-szigeteknek nevet adó Gran Canáriát. Délelőtt meglátogatjuk a helyi őslakosok barlangjait, majd Maspalomas homokdűnéi között, igazi sivatagi élményben lehet részünk, ahogy megközelítjük a sziget legvarázslatosabb tengerpartját. Strandolás!

7. nap   Miután könnyes búcsút vettünk az “Örök tavasz szigetétől” korán reggel utazunk haza Gran Canária repteréről.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. október 19 - 25.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

 

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ 70-80.000 Ft / fő, retúr jegy + poggyász - Repülő

* 5 éjszaka szállást (4-6 fős apartmanban), buszbérlés (sofőr, parkolás, üzemanyag), kompjegy + 1 éjszaka hálófülke:
   ~ összesen 365 Euro / fő - a túra előtt 2 hónappal fizetendő

* opcionális:
   ~ 15 Euro / fő - Vízitaxi (Los Gigantes)

* az étkezéseket, a belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Jó állóképességet követelő túra, ugyanakkor bárki számára teljesíthető. A túra nehézségét főként két dolog adja. Először is a Teide vulkán mérete, ami komoly, majdnem 4000 méteres magasságával nem csak a szintemelkedés, hanem a magashegyi körülmények miatt is valódi kihívás. "Mentőövként" felvonó is választható (felfelé és/vagy lefelé), amelynek felső állomása 3550 méteren van. Másik, hogy a túrák többsége egész napok gyaloglást jelent, helyenként nehéz terepen, nagy szinteket leküzdve (le és fel egyaránt).

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

A túra során közepes minőségű apartmanokban, hotelekben szállunk meg. Mindenhol lesz ágynemű. Szobáink legtöbb esetben 2-4 ágyasak.

 

E fenséges monolit nem csak Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb csúcsa, de a tengerfenéktől számított 7500 méteres magasságával egyben a világ 3. legnagyobb vulkánja is. A Teide nemzeti park egy elhagyott marsbéli tájra emlékeztet, így nem véletlen, hogy több film forgatási helyszíneként is szolgált, mint például a Titánok harca, Csillagok háborúja - Birodalom visszavág és a Majmok bolygója. Nomád gyalogtúránk során felfedezzük a két sziget legvarázslatosabb természeti látnivalóit.

 Túra az Atlanti-óceán csúcsára (3718m) – Nomád kalandozások a Kanári-szigetek vulkánjain és esőerdejében 

Kalózok szigete

500 évvel ezelőtt Tenerife és a Kanári-szigetek még a legkülönfélébb kalózok vadászterületének számított. Természetesen azokban az időkben nem volt könnyű megmondani ki számít és ki nem kalóznak. Sir Walter Raleigh, Sir Francis Drake és Robert Blake a brit haditengerészet hősei voltak. Azonban a spanyolok számára ők egyszerű kalózok, megtalálod őket a kalóz múzeumban, Lanzarote szigetén!

Blake 1657-ben megtámadta Santa Cruz városát, amiről a szigetlakók büszkén mesélik hogyan is álltak ellen. A valóságban azonban 16 spanyol hajót süllyesztett el, anélkül, hogy ő egyet is veszített volna. A 16. Század közepén Francis Drakeneka mai Costa Adaje városában volt a központja, ami bázisként szolgált az Afrikában zsákmányolt rabszolgák Nyugat-Indiába szállításánál, ill. gyakran indította innen portyázásait és a többi sziget megtámadását.
Az elrejtett kincseket magad is megpróbálhatod felkutatni, amikor ellátogatunk Masca településre, ami hírnevét onnan szerezte, hogy megközelíthetetlensége révén tökéletes rejtekhelyéül szolgált a kalózok zsákmányának.

A Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 km-re, az ész. 27–30 és a nyh. 13–18 foka között találjuk azAtlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2. A turisztikai paradicsom két provinciára, tartományra oszlik.Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete, Santa Cruz de Tenerife tartományt Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro alkotja. A szigetek egy úgynevezett forrópont (köpenyoszlop) felett keletkeztek, ezért kizárólag vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyikük közepén egy-egy vulkánnal.

Tenerife

Tenerife 2 058 km²-es területével a Kanári-szigetek legnagyobbika.A szigetet két hegység is megosztja: északon az Anaga-hegység, Nyugaton a Teno-hegység csipkés láncai törnek a magasba. Központi részén emelkedik a 3718 méter magas Teidetűzhányó, amely utoljára 1909-ben tört ki. A 20. század második felében fellendült itt a turizmus: Európában hamar elterjedt az a közkedvelt elnevezés, hogy Tenerife az örök tavasz hazája. A távoli utazókat valóban lenyűgözi a sziget kettőssége: a hatalmas, sötét és az aljukban virágzó, homokos strandok – a homokot Nyugat-Afrikából hozták ide nagy hajókon, mivel a hullámverés rendszeresen elhordja a strandokról, alkalmanként hasonló módszerrel pótolják.

Santa Cruz de Tenerife a sziget ÉK-i részén fekszik, és régen ez volt az ide látogatók fő célpontja – mostanára azonban a sziget déli részén kiterjedt üdülőfalvakat építettek rengeteg szállodával. A sziget fővárosába nemcsak a vámmentes boltok csábítják az idegeneket, hanem a neoklasszicista és a gyarmati építészeti stílust elegyítő városközpontja is. A sziget második legnagyobb városa, Puerto de la Cruz gyógyfürdőként már régóta ismeretes: hamarabb vonzotta a turistákat, gyógyulni vágyókat, mint a strandok. A sziget őslakói a guancsok voltak.A turistacsalogató güimari piramis építésének célja és az építmény eredetisége erősen kétséges, de kiválóan alkalmas arra, hogy találgatásokat indítson el arról, a guancsok a kedvező Kanári-áramlatot kihasználva nem juthattak-e el egészen Amerikáig, mint ezt később maga Kolumbusz Kristóf tette.

 Túra az Atlanti-óceán csúcsára (3718m) – Nomád kalandozások a Kanári-szigetek vulkánjain és esőerdejében 

Gran Canaria

A Gran Canaria, vagyis „Nagy Kanári-sziget”a Kanári-szigetek névadó tagja. A csaknem kör alakú sziget 1532 km²-en terül el az Atlanti-óceánban; közepén az 1949 méteres Pico de las Nieves vulkán magasodik, a Tejeda-hegység legmagasabb tagjaként.
A hegység hágói, völgyei és sziklái vadregényes tájakkal választják ketté Gran Canaria déli és északi részét. Az éghajlat kettőssége, eltérő flórája és faunája miatt a szigetet kis kontinensnek is nevezik. Ez az elválás nem csupán égtáj szerint értendő: amíg a sziget északi részén csapadékos éghajlatot találunk buja növényzettel és ültetvényekkel, közepe kopár „holdbéli táj”, déli partja pedig száraz, szinte sivatagos. Így aztán északon fejlett a mezőgazdaság: a vulkánok lankáin nem ritkák aszőlő-, banán- vagy dohányültetvények. Itt vannak a fontosabb városok; többek között Las Palmas, a sziget legnagyobb városa, a Keleti Kanári-szigetek fővárosa. A spanyol hódítók több sikertelen kísérlet után 1478-ban, Juan Rejón vezetésével vetették meg a lábukat rajta.

Néhány tény amit talán eddig nem tudtál a Kanári-szigetekről:

  • A név ellenére a szigetek nem a kanári madarakról kapta nevét. A Gran Canaria nevet a rómaiak adták a szigetnek, és az rajta maradt annak ellenére, hogy római valószínűleg sosem tette rá a lábát. Ez vélhetőleg a kutya latin nevéből (Canis) származik, mert II. Juba Észak-afrikai uralkodó beszámolója alapján a névadó idősebb Plinius úgy gondolta, hogy a szigeteken sok kutya él. Más források szerint nem is kutyákat találtak a szigeteken, hanem sok-sok fókát, amit a rómaiak “tengeri kutyának” neveztek.
  • La Palma szigetén található a világ legtöbb teleszkópját tartalmazó gyűjtemény. Többek közt a világ legnagyobb csillagászati távcsöve, a Gran Telescopio Canarias is itt található. A teleszkópokat természetesen nem véletlenül telepítették ide – az itteni körülmények a megfigyelésekhez az egyik legideálisabbak az északi féltekén.
  • Innen indult ki a spanyol polgárháború. 1936-ban Francisco Franco a Kanári-szigetek főparancsnoka volt, a központja pedig Las Palmasban volt. Ő és emberei itt dolgozták ki stratégiájukat anélkül, hogy feltűnést keltettek volna Spanyolországban, mielőtt a kontinesre utaztak.
  • Akár vulkán felett is sütögethetsz itt. J Mint tudjuk a szigetek mind vulkanikus eredetűek. Természetesen jelenleg nincs vulkáni tevékenység egyik szigeten sem. Lanzarotén ugyan 1824-ben történt az utolsó vulkán kitörés, mégis jelentős hőmennyiség található azóta is közvetlenül a felszín alatt. A Timfaya nemzeti parkban meglátogathatjuk a “Restaurante Diablot” vagyis az ördög éttermét. Itt egy 9 méter mély árkot ástak, aminek a tetejét grillként használják. A grill folyamatosan közel 400 celsius fokos…
  • Az európaiak csak a tengeren túli útjaik során mutattak érdeklődést a szigetek iránt. Kolombusz Kristóf La Gomera szigetét használta bázisnak első Amerikába tartó útjai során.A szigeten található idősebb épületek jelentős része ezért a gyarmatosítás stílusjegyeit hordozza.
  • La Goméra szigetén maradva ez a sziget arról is nevezetes, hogy saját nyelvet fejlesztettek ki az itt lakók. A Silbo Gomero füttynyelvet arra használták, hogy völgyeken keresztül, nagy távolságokra is tudjanak kommunikálni. A nyelv a 20. században majdnem kihalt, azonban mostanában már újra oktatják az iskolákban, így újra elterjedőben van a szigeten.

Fotók forrása: tenerifevakantie.net, keywordsking.com, fotonatura.org, fromthegrapevine.com, aluz.com, efetur.com, Roger Narbonne, walkingwomad.com, blog.clearbluetenerife.com, Michael Kirste Photography

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>