Los Picos de Europa

8 napos magashegyi trekking Asztúria 2000 méteres hegycsúcsai között

Spanyolország északi részét a kontrasztok jellemzik. Az Atlanti-óceántól alig 15 km-re már több, 1000 méteres hegycsúcs magasodik. A Picos de Europa Nemzeti Parkot a hegy-és sziklamászók Mekkájaként tartják számon. De nem csak emiatt különleges ez a terület; fontos történelmi események szemtanúi az itteni hegyek és völgyek. Ha otthon ülsz, lemaradsz mindezekről! Inkább gyere velünk, fedezzük fel együtt az Ibér-félsziget tüdejét, szívjuk magunkba az óceán sós levegőjét, és töltődjünk fel egy jó adag spanyol életérzéssel!


Miért pont ide?

 • 2600 méter feletti csúcsok alig 15 km-re a tengertől
 • Egyedülálló természeti rezervátum kanyonokkal, vízesésekkel, sziklába vájt utakkal
 • Történelmi helyszínek, ahol a legenda valósággá válik
 • A hegy- és sziklamászók Mekkája

 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az esemény hossza: 8 nap. 

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!NAPI PROGRAMTERV:

 

1. nap   Megérkezés

Estefelé érkezünk Santanderbe. Miután mindenki magába szívta az északi sós levegőt és átvette a spanyol életérzést, elfoglaljuk a szállásunkat, és elintézzük a szükséges bevásárlást.

2. nap   Sierra del Cordel

Nem tétlenkedünk, azonnal egy hosszabb, bemelegítő túrára indulunk. Megmásszuk a Sierra del Cordel 2125 méteres csúcsát, a Pico Cornónt, ahonnan a Picos de Europa csúcsait is látni lehet már.

16 km – 1100 m szint

3. nap   Covadonga - a Picos de Europa kapuja

Igazi történelmi helyszínre látogatunk, Covadonga településre, ahol a legenda szerint az Asztúriai Királyság megalakult, és ahonnan elindult az arabok visszaszorítása a félszigetről. Könnyed kirándulást teszünk a Lago Enol és a Lago de la Ercina tavak körül, miközben gyönyörködünk a távolban lévő hegycsúcsokban. Ez már tényleg a Picos de Europa Nemzeti Park kapuja. Esti szállásunk a hegyekben lesz, egy kis faluban.

4. nap   Ruta del Cares – gyalogtúra a Cares kanyonban

A mai nap a nemzeti Park legnépszerűbb trekking útvonalát járjuk végig, a Ruta del Carest, ami két apró falut köt össze, és egy hatalmas kanyonon halad át. Fekvése miatt Spanyolország legszebb útjának tartják. Barlangokon, hidakon ketesztül, sziklába vájt utakon fedezzük fel ezt az egyedülálló környéket.

21 km - 680 m szint

5. nap   Refugio Vega de Urriellu - éjszaka a Pico de Urriellu hegy lábánál

Összekészítjük hátizsákjainkat, és bevesszük magunkat a Nemzeti Park szívébe. Egy egész napos trekkinggel érkezünk meg az 1950 méteren álló Vega de Urriellu menedékházba, ahol az éjszakát tölteni fogjuk. Körülöttünk csipkézett hegyek, felettünk a határtalan csillagos ég. A hegyek ölelésében hajtjuk álomra a fejünket.

13,5 km – 1730 m szint

6. nap   Búcsú a hegyektől

A napfelkelte megcsodálása után visszaereszkedünk Sotresba egy könnyebb útvonalon, búcsút intünk a Picos de Europának, és estefele megérkezünk Santanderbe.

10 km – 1200 m szint

7. nap   Altamira és a Playa de Langre

A mai nap meglátogatjuk az altamirai barlangot, megnézzük amit az ősök hagytak ránk, aztán az északi partszakasz egyik legszebb partja felé vesszük az irányt. Hatalmas sziklákkal körülölelt, vad, homokos tengerpart vár ránk, ahol lemoshatjuk magunkról az út porát. Este egy közös vacsorával koronázzuk meg ezt az izgalmas hetet.

8. nap   Hazautazás 

Délelőtt még van időnk egy utolsót mártózni az óceánban, élvezni a napfényt aztán, ‘adiós’-t intve spanyolhonnak, az esti órákban indulunk haza Santander repteréről.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 04 - 11.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

 • a szervezést
 • a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

 • szállást ( a menedékházban félpanzióval, Poncebosban reggelivel)
 • autóbérlést (üzemanyag, parkolás)

összesen:.270 € /fő /7 nap

Egyénileg fizetendő további költségek:

 • az utazás | Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat
     ~ kb.60.000 HUF + poggyász / fő, retúr jegy - Repülő
 • az étkezések
 • az opcionális belépők
 • az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Jó állóképességet követelő túra, ha sportos életmódot folytatsz nem lehet gond. A túra nehézségét főként egy dolog adja; a Pico de Urriellu menedékházhoz 1700 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, ami nem kis teljesítmény, majd másnap visszaereszkedni. A túrák változatosak, hol könnyed gyalogtúra, máskor trekking nehezebb, sziklás terepen. A napi túrák időtartama átlagosan 5-7 óra. Szédülésmentesség és magabiztos mozgáskoordináció alapfeltétel

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre, túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. A csomagok nagy részét az autókban tudjuk hagyni, de a napi túrákhoz egy kisebb kb. 30 literes hátizsák legyen mindenkinél, amivel egy éjszakát el tud tölteni a menedékházban is.

Bár júliusban látogatunk Spanyolországba, itt északon mindig valamivel hűvösebb az idő, ezért fontos a réteges öltözködés, hiszen a hegyekben akár 10 fok köré is süllyedhet a levegő. Ezek mellett naptej, napszemüveg és fürdőruha is kerüljön a poggyászba. Mégis csak nyár lesz...

SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Szállásaink hostelben (hálóterem), két csillagos hotelben (reggelivel) lesznek, máshol opcionálisan. Egy éjszakát menedékházban töltünk, ahol szintén van lehetőség igény szerint vacsorázni és reggelizni is.
ÉTKEZÉS:
Bevásárlásra a túránk elején és végén Santanderben lesz lehetőség. Mivel a többi nap kis falvakban állomásozunk, készüljetek úgy, hogy ott nem lesz lehetőség vásárlásra, viszont az ottani szállásainkon lesz reggeli, vacsorát is lehet kérni, és a menedékházban is lesz lehetőség étkezésre. Napközbenre elegendő munícióval (szendvicsek, snackek, energiaszeletek) kell készülni.
IDŐJÁRÁS:
Észak-Spanyolországban a mérsékelten nedves klíma a jellemző, nyáron 23-25 fokra kell készülni. Beljebb a hegyekben hűvösebb is lehet az idő.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárként érvényes személyi igazolvánnyal tudunk utazni. Szerencsénkre júniustól a Wizzair közvetlen járatot indít Santanderbe, úgyhogy kényelmes, kb 3 órás repülés vár majd ránk.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:

Egy nagyobb hátizsákba vagy utazótáskába érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. A hosszabb túrákra elég egy közepes, kb. 30l-es hátizsákot pakolni az utazótáska mellé. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a buszban/szálláson hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni.

Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 
 
 

  

Los Picos de Europa

A Picos de Europa Nemzeti Park a Picos de Europa hegységben található, Észak-Spanyolország területén. Három tartomány, Asturias, Cantabria és Castilla y León találkozásánál fekszik. Ez volt az egyik első Nemzeti Park az országban. 1918-ban, amikor a parkot kialakították, a covadongai tavak területét helyezték a középpontba, és akkori nevét is erről a régióról kapta. 

A Picos de Europa-t három fontos rész alkotja, a Keleti-hegység vagy Andara, a Közép-hegység vagy Urrielles és Nyugati-hegység vagy Cornión. A Közép-hegység a legnagyobb kiterjedésű, benne találjuk a legmagasabb csúcsokat, mint a Torrecerredo (2646 m), Naranjo de Bulnes (2519 m), illetve a Pico Tesorero (2.570 m). Ez a terület igazi hegymászóparadicsom.

 

Ruta del Cares

A Cares út a Picos de Europa Nemzeti Park területén található, két apró falut köt össze, Poncebost és Caínt. Az “Isten torka”-ként is ismert út a sziklákba vájva halad, végigkövetve a szurdokban folyó patakot. Spanyolország egyik legszebb túraútvonalaként tartják számon.

 

Santander

Santander Spanyolország északi részén található, Cantabria régió központja, és 185 ezer lakosával legnépesebb városa. Nem kifejezetten a legszebb spanyol város mert sajnos az 1941-es nagy tűzvész a régi, történelmi épületek nagy részét elpusztította, teljesen lerombolta a középkori városközpontot, így azóta Santander elég modern városnak számít. És abban is modern, hogy egy okosváros: 20 ezer szenzor működik, melyek a lég- és zajszennyezést, a forgalmi és a parkolási helyzetet értékelik ki, segítik a város működtetését, és a közbiztonságot. Mindezek mellett ugyanakkor Santander elegáns, pezsgő, hangulatos, autentikus hely, csodálatos természeti környezetben. Számos nagy, gyönyörű, homokos, tiszta stranddal, híresen kiváló gasztronómiával, magas színvonalú kulturális kínálattal büszkélkedhet. És kevesebb turistával. Itt Spanyolország egy másik arca ismerhető meg.

Altamira-barlang

Az Altamira-barlang az őskőkorszaki művészet egyik legfontosabb lelőhelye. 1985-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 2001-ben nyílt meg turisták számára a barlang „hasonmás” változata, az Altamira Múzeum. Az őskőkori ember bölények, mamutok, szarvasok és vaddisznók élethű, színes képét festette a falakra. Az agyagtalajban megtalálták a kovaeszközöket is.


magashegyi trekking Asztúria 2000 méteres hegycsúcsai között

magashegyi trekking Asztúria 2000 méteres hegycsúcsai között

magashegyi trekking Asztúria 2000 méteres hegycsúcsai között

magashegyi trekking Asztúria 2000 méteres hegycsúcsai között

 

magashegyi trekking Asztúria 2000 méteres hegycsúcsai között

FORRÁSOK

https://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/santander.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Altamira-barlang
http://www.rutadelcares.org/
www.flickr.com
google.com
https://vjm.hu/wp-content/uploads/2017/09/shutterstock_638032498-Basilica-of-Santa-Maria-Covadonga.jpg

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>