El Caminito del Rey - A király ösvénye

Extrém trekking és kalandtúra

Alig van szabid amit nyaralásra fordíthatsz? Vagy nem tudsz elszabadulni a munkahelyedről hosszabb időre? Megdolgoztál a pihenésért, de nem tudod hová menj pár napra? Szereted a kihívásokat? Szeretnél egy extrém kalandot és aktív kikapcsolódást erre az évre? Tarts velünk Spanyolországba a világ legextrémebb gyalogos ösvényére az El Camino del Rey-re.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Malaga

1. nap   Malaga, Spanyolország

Utazás Budapestről Malagára repülővel (a repülőút kb. 4 óra). A szállás (Torremolinos camping) elfoglalása után meghódíthatjuk a mesés spanyol tengerpartot. A strandokat sokszor élő flamenco-zene teszi még jobbá, és tengerparti promenád köti őket össze. A több tucat strandból nehéz választani. Kavicsos-sziklás strandoktól a fehér, és sötét homokos partokig, az elhagyatott strandoktól a zsúfoltakig minden megtalálható a városban, így mindenki az igényeinek megfelelő helyet találhatja a fürdéshez. Malaga két fő strandja a híres La Malagueta, és a Pedregalejo, vagy más néven Las Acacias. A La Malagueta rendkívül népszerű a helyiek körében. 1200 méter hosszú, és 45 m széles, sötétedés után pedig a strand környéki szórakozóhelyeken beindul az éjszakai élet.

2. nap   A király ösvénye

Malagától alig több mint 40 km-re található Álora, innen indul a túránk. Az El Camino Del Rey nem illegális, viszont a síneken rohangálást valóban 6000 eurós büntetéssel sújtják. Eredetileg a vasúti hídról lehetett legegyszerűbben megközelíteni az ösvényt, viszont lebontottak egy bő 20
métert, ezért kezdődik a sziklafalon, a semmi közepén az út, ezzel is megnehezítve a feljutást. Most ahelyett, hogy rásétálnál, alulról kell felmászni az útra. De leírások helyett beszéljenek inkább a képek. A végén záró akkordként 27 méter magasból kötélen ereszkedtünk le egyesével.

3. nap   Gibralfaro vár, botanikus kert, Malaga bor

Alcazaba a mór erődítmény a 8. században épült, bár számos része a 11. századból származtatható. A malagai Alcazaba a város kormányzóinak palotája volt. 
A malagai Spanyolország legépebben megmaradt Alcazabája (az Alcazaba szó mór erődöt jelent). Az erődítmény egykor több mint 100 toronyból, valamint három palotából állt, és három fal védte (amelyekből kettő mai napig is áll). Az Alcazaba alatt, annak bejárata mellett egy, a Kr. e. 1. századra datált, ingyenesen megtekinthető római amfiteátrum maradványai találhatóak, amelynek néhány részét felhasználták az Alcazaba építéséhez. Az Alcazaba fölött magasodó, XIV. századi Gibralfaro várról csodálatos kilátás nyílik a bikaviadal arénára, a kikötőre, és a tengerre, illetve másik oldalra nézve a hegyekre. Helyén korábban egy főniciaiak által épített világítótorony állt. A vár arról is híres, hogy helyszíne volt egy 14. századi ostromnak, melyet Malaga lakói hajtottak végre a katolikus uralkodók ellen - a malagaiak bukásához végül az éhség vezetett.
A várlátogatás után megnézhetjük a La Concepción botanikus kertet. Gyönyörű, 1855-ben létrehozott botanikus kert, egzotikus növényekkel, és római szobrokkal.
A délután utolsó meglepetésként a borkedvelőknek kedvez. A Malaga kb. 17 százalékos alkoholtartalmú csemegebor, de sokan az édes borok közé sorolják Aki nem kóstolta még, az nem tudja, hogy milyen a jó bor! Elsősorban az édes borok kedvelőinek ajánljuk, de kinek ne ízlene?
A borkóstolás és vásárlás után elérkezik a hazaút ideje.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Az El Caminito del Rey (magyar fordításban: A király ösvénye) egy hegyi ösvény, avagy via ferrata, Spanyolországban, Málagatartományban Álorához közel, az El Chorrokanyon falára erősítve. 1901-ben született meg az ötlet, hogy a Chorroés a Gaitanejo vízeséseknél készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások számára egy átjárót alakítsanak ki a két vízesés között, melyen keresztül a nyersanyagellátást megoldhatják.

Az ösvény kiépítése négy évig tartott, 1905-re fejeződött be. A munkások építőanyagok és élelmiszer szállítására használták a gyalogösvényt, a karbantartók pedig a csatorna folyamatos ellenőrzéséről, tisztításáról gondoskodhattak az út segítségével. 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király is végigment rajta a Conde del Guadalhorce védőgát felavatásakor, ennek kapcsán kapta az út a jelenleg is ismert nevét.

Egy méter szélesen (3 láb és 3 hüvelyk) és 100 méter (350 láb) magasan halad a folyó felett, 3 kilométer hosszan.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>