Andalúz kalandtúra

az El caminito del Rey árnyékában

Ha igazi kalandot keresel, akkor megtaláltad! Mutatunk pár helyet, ahol csillapíthatod kalandvágyadat egy csodálatos vidéken. És ahol megvan minden szükséges elem a boldogsághoz: víz, hegyek, völgyek, erdő, szél, napsütés és RENGETEG kaland!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Malaga, Spanyolország 

1. nap  Malaga

Érkezés repülővel Malagába az esti órákban. Autóbérlés a reptéren majd szállásunk elfoglalása. Esti szabad program, strandolás, borozás.

2. nap  Kanyoning a javából!

A hegyek felé vesszük az irányt, hogy bevessük magunkat a környék legszebb kanyonjaiba. Ugrunk, úszunk, ereszkedünk - ez egyik legszórakoztatóbb dolog, amit az ember kitalált a természetben. Aki esetleg inkább túrázna egyet a hegyekben, erre is lehetőséget biztosítunk.

3. nap  Gibraltár

Reggel 9-kor találkozó majd indulás a Gibraltárba. Túránk során átintegetünk tunéziai "szomszédainknak", strandolunk, várost nézünk. Délután visszaindulunk a hegyekbe, hogy rápihenjünk következő kalandunkra.

4. nap  Barlangtúra - Lovaglás / Trekking

Bázisunktól nem messze található egy csodálatos barlang, melynek helyi vezetővel vágunk neki. Az itt található cseppkőformáktól és a belsejében található tavas (!) teremtől garantáltan le fog esni az állunk! Kezdő "barlangászok" számára is ideális program, de természetesen itt is biztosítunk alternatívát. Innen a Sierra de las Nieves Nemzeti Parkba robogunk, ahol ketté válunk, hiszen akinek van kedve, lóháton tehet egy túrát. A hely minden perspektívából csodás, így a társaság másik része gyalog indul neki.

5. nap  Via ferrata - Ronda - Antequera

Reggel el sem hisszük, hogy még csak a túra felénél járunk, és már ennyi kalandban volt részünk! Ronda városába indulunk, és nekivágunk aznapi kalandunknak a település szimbólumának nevezett Új Híd lábánál. A Guadalevin-folyó vízeséséhez mászunk bemelegítésképpen, majd egy csodás ferrátával csillapítjuk kalandvágyunkat. Levezetésnek a nap további részében városnézés. Akinek még kilométerhiánya van (azta, nem semmi!), az a városban mászkálást lerövidítve még velünk tarthat egy rövid ferratára. Este elfoglaljuk a szállásunkat.

6. nap  A lényeg! El Caminito del Rey

Habár eddig sem unatkoztunk - sőt -, elérkeztünk túránk csúcspontjához. A legendás El Caminito del Rey útvonal bejárása egész napunkat igénybe veszi, de nem kérdés, hogy megéri. Hú, de még mennyire... A Király Ösvényét felújították, megközelítése már nem tilos, ám kalandos. És talán még rejtett utakra is lelhetünk a csodálatos szurdokok közt...

El Caminito del Rey, azaz "a király utacskája" onnan kapta nevét, hogy 1921-ben még maga XIII. Alfonz király is végigment rajta, a Conde del Guadalhorce védőgát felavatásakor. Az út karbantartása hosszú évekig elmaradt, így kifejezetten veszélyessé vált a használata. Érdekesség, hogy az ösvény "Az elrabolt expresszvonat" c. 1965-ös filmben is szerepel, amely részben a rongálódásáért is felelős - hiszen repülőgépeket zuhantattak le itt.

Az 1999-ben és 2000-ben történt 4 haláleset után a hatóságok lezárták az út mindkét bejáratát. Ettől függetlenül a kalandvágyó túrázók továbbra is be-bemerészkedtek ide, hogy végigjárják ezt az ikonikus via ferratát. Végül 2011-ben az andalúz és a malagai önkormányzat összefogásával megkezdődött a felújítása, amelyet több év alatt fejeztek be - összesen 9 millió euróból. Így 2015-ben újra megnyitott az út a látogatók előtt, akik immár teljes biztonságban járhatják - kinek nagy, kinek kevésbé nagy örömére :)

7. nap  El Torcal - Granada

Reggel indulunk az El Torcal Nemzeti Parkba egy kalandos túrára a jellegzetes szikláiról ismert Sierra Del Torcal hegységben. Délután egy alapos városnézést tartunk Granadában - ez a város igazán megérdemli. Este még egy kis kulturális élményt csempészünk a programunkba: flamenco-estre látogatunk.

8. nap  Kanyontúra - Malaga

Utolsó nap sem maradunk olyan program nélkül, ami endorfinnal tölti meg egész lényünket! Egy gyalogos kanyont veszünk be, amelyben a természet által kialakított kis fürdőmedencékben pancsolhatunk, miközben vízesések masszírozzák megfáradt hátizmainkat. Délután Malagában búcsút intünk kalandjainknak, és hazaindulunk...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. május 09 - 16.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a via ferrata szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szállást
* autóbérlést
* belépőket (Gibraltár, Caminito)

összesen: 385 euró - a túra kezdete előtt 2 hónappal fizetendő

Egyénileg fizetendő további költségek:

* az utazás:
   ~ 40-50.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülővel
* az opcionális programok: kanyoning (54 €, felszerelést és helyi vezetést tartalmaz), tereplovaglás (35 €/2 óra), barlang (50 €, felszerelést és helyi vezetést tartalmaz)
* az étkezések
* és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 3-5 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny. Claustrophobia esetén a barlangtúra nem ajánlott.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet (figyelem: túrabot csak feladandó poggyászban szállítható). És ami ehhez a túrához elengedhetetlen: a fürdőruha! Lehetőleg legyen Nálad egy "játszós" is a barlanghoz.
Utunk során majdnem minden este más szállásunk lesz, és többféle is: a lehetőségekhez és az ár/érték arányhoz mérten hotelekben, jól bevált vendégházakban és kitűnő minőségű hostelekben alszunk. A szállásokon helyenként reggeli is biztosított.

 

Andalúz kalandtúra az El caminito del Rey árnyékában 


Andalúzia tartomány Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól egészen a Costa Del Sol homokos tengerpartjáig terjed. Costa Del Sol annyit jelent „napos part” amit azért visel büszkén, mert évente 320 napot biztosan süt a nap. Ennek a csodának érkezésünk napján részesei lehetünk és mesés kagyló gyűjteményre is szert tehetünk. A tartomány világszerte ismert bikaviadalairól és borairól valamint varázslatos városairól is.

Következő állomásunk Gibraltár. Egy 425 m magas és 1250 m széles mészkőszirt, a Gibraltár – szikla, mely brit tengerentúli városállam. 6.5 négyzet km területtel bír mely nagyságnál fogva például elsőbbséget kell adnunk a közúti forgalomban az utat keresztező repülőtérre érkező repülők számára. Sziklaszirtjéről tiszta időben jól láthatóak az Észak Afrikai Marokkói Királyság partja és hegyvonulatai. A katonai emlékhelyek nyomában sétálhatunk és fényképezkedhetünk majmokkal, de nyitva csak a bátrak felejtsék az autójukat.

 Andalúz kalandtúra az  El Caminito Del Ray árnyékában 
Fergeteges felfedezőutunk következő állomása Andalúzia szívében található, egy turisták tömegétől mentes, monumentális kanyon. Bámulatos környezetben kóstolhatunk bele a canyoningozás alapjaiba. Trópusi növényzettel tarkított hihetetlen sziklaképződmények között, varázslatos katlanokat fedezünk fel. Érintetlen ösvényeken közelítjük meg az óriások lakhelyének látszó hatalmas szurdokot. Élménydús kalandunk után meglátogatunk egy közeli ódon fellegvárat, majd frissítő fürdőt veszünk a mellette elterülő kristálytiszta, türkiz színekben pompázó tóban.

 Andalúz kalandtúra az El caminito del Rey árnyékában 

Andalúzia gyöngyszemeként ismert Ronda lesz következő programunk helyszíne. Az andalúz falvak legszebbikének látnivalói között az Új híd, - melynek tövében mi is időnk nagy részét töltjük- a Mór Király háza és a Bikaviadal Aréna is szerepel többek között. Rondát a Guadalevín folyó szeli ketté, elválasztva a két legnagyobb városrészt egymástól. A közlekedést a városrészek között sokáig az arabkori öreg híd, majd a rómaiként emlegetett, de ugyancsak arabkori San Miguel híd kötötte össze. 
Az új hidat 1735-ben adták, ám alig 6 év múlva 35 méteres íve leomlott, félszáz halottat hagyva maga után. Újjáépítéséhez 1758-ben kezdtek hozzá, és közel 30 év alatt, 1787 szeptemberére készült el a mára a városjelképének számító híd.

 Andalúz kalandtúra az  El Caminito Del Ray árnyékában 
Az El Torcal De Antquerra egy természetvédelmi terület a Sierra Del Torcal hegységben. Köztudottan szokatlan felszíni formákkal és Európa legimpozánsabb karsztos tájával rendelkezik. Mi is túrázunk egyet a mészkő labirintusban megcsodálva a egyedi állat és növényvilágát e tájnak. A nap további részében Egy mór kastélyt hódítunk meg, mely kalandhoz egy kalandos via ferrata segít hozzá.

 Andalúz kalandtúra az  El Caminito Del Ray árnyékában 
Utolsó napunkon feltesszük a koronát az utazásunkra és ellátogatunk az El caminito del Rey avagy a Király ösvényéhez. A több mint 100 éves utat tavaly lezárták, és az Európa egyik legveszélyesebb ösvényeként nyilvántartott párkányt felújították. Az útról nem is mesélnénk többet, majd mesélnek a képek, és aki azoknak sem hisz csak a szemének, az tartson velünk egy fantasztikus úton és készítse el saját fotóit, gyűjtse be emlékeit, hogy legyen mit mesélni az utókornak a Nagy kalandokról...

 

Andalúz kalandtúra az El caminito del Rey árnyékában  

Andalúz kalandtúra az El caminito del Rey árnyékában

 

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>