Spanyolország

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas egy távoli hegyi falu Északnyugat-Spanyolország El Bierzo tartományában, drámai fekvésű, narancsos-vöröses meredélyek, alagutak és csúcsok gyűrűjében, melyekben mintegy 2000 évvel ezelőtt római rabszolgák kutattak arany után. Az ősi iparnak és bányászatnak ezek a faragványai egy kör alakú castro, azaz falu körül csoportosulnak, melyet az őslakos asztúrok építettek ki a bronzkorban. A szenvedélyes, függetlenségre törekvő törzs tagjai (a szomszédos Cántabros lakóival egyetemben) az lbériai-félsziget utolsó lakói közé tartoztak, akiket a rómaiak le tudtak igázni i. e. 25-ben. Több mint két és fél évszázadon át ez a hely lett a Római Birodalom legnagyobb aranybányája, a messze szétágazó Hispania Ulterior provincia területén.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Porto, Portugália

1. nap   Kalandtúránkat Portóból, Portugália második legnagyobb városából indítjuk | Érkezés repülővel, autóbérlés a reptéren, majd szállásunk elfoglalása | Városnézés Portóban, vacsora, borozgatás.

2. nap   Egy vadregényes gyalogtúra vár ránk Río Pavia völgyében | Miután kellemesen elfáradtunk, tovább utazunk a térség világhírű bortermelő régiójába, a Douro völgyébe | Az egyik pincészet meglátogatása során megismerkedünk a hosszú évszázadok óta Portugália egyik legfinomabb exportcikkének számító portói bor készítésének rejtelmeivel.

3. nap   Egy nagyobb lépéssel immáron Galíciában folytatjuk a lélekzetelállító folyóvölgyek és mellettük elterülő szőlőültetvények felfedezését | A Sil folyó mentén titokzatos erdőkben és az ókori idők óta teraszosan művelt szőlőültetvények között tett gyalogtúra során ma sem maradunk a mennyi nedű kóstolása nélkül | Tehetjük ezt miközben a kanyon hatalmas sziklafalait a partról vagy a folyón egy katamarán fedélzetéről csodáljuk. 

4. nap   Az elmúlt napok során fokozatosan felvértezve magunkat egyhetes körutazásunk központi, egész napos trekkingtúrájára, kora reggel útra kelünk a LIC Pena Trevinca nemzeti parkba, ahol szép idő esetén csodálatos panoráma tárul elénk | A nap második részében a közelben az egykoron a Római Birodalom legfontosabb aranybányájának számító Las Médulas izgalmas túraösvényeit hódítjuk meg, egy narancssárgán vakító varázslatos környezetben. 

5. nap   Utunkat észak felé folytatjuk, ahol a Coruña városa mellet elterülő Fragas do Eume természetvédelmi terület eldugott, misztikus és legendákkal teli kelta ösvényeit gyűjtjük tarsolyunkba, ismét vegyítve a szárazföldi és vízi kalandokat | A nap végén A Coruña tengerparti városát fedezzük fel.

6. nap   Galícia kelta kincseinek nyomában az Atlanti-óceán partján eljutunk a Szent Jakab-út (más néven El Camino) végéhez Santiago de Compostelaba, a térség fővárosába, mely az egyik leghíresebb katolikus zarándokhelyként ismert | Felfedezzük a várost, ahol az éjszakát is töltjük.

Santiago de Compostela - a Spanyolországban található Galícia autonóm közösségének fővárosa, mely az egyik leghíresebb katolikus zarándokhelyként ismert - itt ér véget a Szent Jakab-út. A legenda szerint Compostela Idősebb Szent Jakab (spanyolul Santiago) apostol temetkezési helye.

7. nap   Portugáliába visszatérés előtt a határfolyót még a spanyol oldalról megszemléljük Galícia egyik leghíresebb látványosságáról, az A Guarda városa melletti Santa Trega hegyen fekvő castrexo-római erőd romjaitól | A nap második felében immáron Portugália legrégebbi városkájának, Ponte de Lima-nak római kori hídját, az évről évre itt megrendezett Nemzetközi Kertfesztiválnak otthont adó mesés parkjait és szűk utcácskáit járjuk be | Naplementekor pedig a városkát átszelő Limia folyó felső szakaszán, a Peneda-Gerés Nemzeti Parkban lehet részünk még egy utolsó vizes élményben mielőtt visszaérkeznénk Portoba.

8. nap   Porto városával ismerkedünk meg nappali szépségében is és gyűjtjük be az ajándéknak szánt portóikat, mielőtt repülőre szállnánk hazafelé.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. május 19 - 26.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést
* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

 

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a helyszíni utazást bérelt autókkal
* szállást apartmanokban (helyenként a reggeli árát is tartalmazza)
* belépőket az alap programhoz: Paiva Walkways, szőlőbirtok-látogatás, Las Médulas, Fragas do Eume kajak, Torre de Hercules, Monte de San Pedro lift (a többit ld. lentebb, az opcionális belépőknél)
> Összesen: 430 euró/fő, mely a túra kezdete előtt 2 hónappal fizetendő

 

Egyénileg fizetendő további költségek:

* utazás repülővel (egyénileg intézendő) | Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat. 
* az étkezések
* az opcionális belépők, programok: exkluzív katamarán túra borkóstolással (22 €/fő), Santiago de Compostela katedrális (12 €/fő), Ponte de Lima kajakozás (30 €/fő)
* az esetleges fizető parkolókat
* és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 4-5 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Várható hőmérséklet: 16-20 celsius fok

Utazásaink alkalmával kempingekben vagy egyszerű apartmanokban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kalandtúra Portugália és Spanyolország titokzatos ösvényein

Az i. sz. 3. századra a rómaiak máig ismeretlen okokból elhagyták az aranybányákat. A bizarr holdbeli táj, a rozsdaszínű sziklák és ormok nagyrészt változatlanul fennmaradtak az azóta eltelt kétezer év során. A legteljesebb kilátás a tájra Orellán falu_kjlátóponjáról (Mjrador de Orellán) nyílik, ahová egy meredek, 800 méteres út vezet fel, gesztenyefák között.

Forrás: National Geographic

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

„Világ közepe” a világ végén (Spanyol-Galícia)

Amerika felfedezése előtt Galíciát a „világ végének” nevezték, legnyugatibb pontja a Finisterre nevet viseli. A négy tartományból (Lugo, Pontevedra, Ourense, Coruna) álló terület ma is Európa „végvidéke”, a Kantábriai hegyvonulat nem csupán a kontinens többi népétől, de a spanyol anyaországtól is elzárja a gallegókat. Nekik azonban itt, Európa szélső szögletében van a „világ közepe”.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 
Ereikben ibér, főníciai, kelta, római, gót és arab vér folyik, és nagy-nagy öntudattal őrzik sokszínű hagyományaikat, történelmüket. Pedig a gallegóknak a legutóbbi időkig nagy nehézségekkel kellett szembenézniük. Földrajzi helyzetüknél fogva lakóhelyükön csakis az óceán és a hegyi legelők nyújtottak számukra megélhetést.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

Galícia flórája valóban megkapóan szép. Galícia verde – zöld Galícia: ez a mindenütt olvasható elnevezés találó; elegendő a jól kiépített autóutakon száguldanunk ahhoz, hogy ezt beláthassuk. Ahhoz azonban, hogy megérthessük, mit takar a „zöld” jelző, hogy beszívhassuk azt a csodálatos levegőt, mely szennyezett Európánkban már olyan ritka, ki kell szállnunk járművünkből, és sétálnunk kell a legelőkön vagy az erdei ösvényeken. Galícia másik nagy ajándéka az utazónak: a tenger. Aki a Földközi-tenger langyos vizéhez szokott, Galíciában, lehet, fázni fog a strandokon, noha körülbelül háromszázat talál. Galíciában a tenger a „lélek fürdetésére” szolgál, a jó időben is tomboló, zabolázhatatlan víz arra csábít, hogy partján ülve az ember elmerengjen a sorsán, és ez a galíciai talán az egyik utolsó tengerszakasz földrészünkön, ahol bármikor lehetünk egyedül, mindig akad egy magányos szikla, ahová letelepedhetünk.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

A római hódítás alatt

A pun háborúk után a rómaiak nyugodtan be tudták fejezni Hispánia meghódítását. Kr.e. 137-ben a Douro folyó völgyében vívott csata során mért vereséget a Gallaeci törzsre a római konzul, Decimus Junius Brutus, aki ezután felvehette a Gallaicus nevet. A vereség után a rómaiak Gallaecia néven alapítottak provinciát, a galiciaiaknak pedig megengedték, hogy a római hadseregben szolgáljanak.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

Las Médulas

Las Médulas történelmi helyszín Spanyolországban, közel Ponferrada városhoz, León tartományban. Egykor a Római Birodalom legfontosabb aranybányája volt, ahol Kr. e. I. századtól kezdve kétszáz éven át folyt a bányászat.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

A római hadsereg mérnökei vízvezetékeikkel és magas fejlettségű hidraulikus bányász módszereikkel újraformázták a Las Médulast körülölelő tájat. Az idősebb Plinius által ruina montiumnak (hegyrombolás) minősített bányászati rendszer a víz erejét hasznosította a sziklák és a föld eltávolítására. Utakat, gátakat, csatornákat, zsilipkamrákat és -kapukat készítettek, hogy a vizet az óriási víztározókban tarthassák, illetve csatornákon át elvezessék. A lentebbi zsilipkapuk nyitásával a gravitáció okozta víznyomást használták fel, hogy az ár elsodorja a koszt, a sziklákat és a leülepedett aranyat a lenti aranymosó helyek felé.

  

Portugália, Porto

A város történeti múltja a 4. századig és a római időkig nyúlik vissza, mindazonáltal kelta és elő-kelta ősi erődítmények maradványait is megtalálták a város mostani központjában. Portugália megalakulása előtt a város neve Portus Cale volt.
Portót a hidak városának (portugálul Cidade das Pontes) is nevezik, jelenleg öt híd köti össze a folyó déli partján fekvő, pincéiről híres Vila Nova de Gaia-val. Ennek a folyóhoz közeli pincéiben (portugálul caves) évszázadokkal ezelőtt kezdték készíteni a Douro felsőbb folyása mentén termelt szőlőkből bárkákon ideszállított mustból, töményebb szőlőpárlat hozzáadásával a hosszú tengeri utakon minőségét megőrző, magasabb alkoholtartalmú, nevezetes portói bort.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein