Mesés téli kaland Székely Tündérországban

hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra Erdélyben

Ha valami igazán különleges téli élményre vágysz, akkor tarts velünk január végén Tündérországba, egy mesés, havas kalandtúrára a Székelyföldi Marosfőre. Meglátogatjuk a Parajdi sóbányát, hótalpazunk és gyalogtúrázunk, ha elfáradtunk lovasszánra váltunk, medvéket lesünk és kipróbáljuk a csobbanást egy forróvizes dézsafürdőbe! Esti szállásunkon pedig finom Erdélyi ételek, remek helyi áfonya pálinka, és határtalan Székelyföldi vendégszeretet vár minket. Gyertek velünk, nézzük meg az igazi telet! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Parajd 610 km kb. 8 óra

1. nap  Indulás Magyarországról a reggeli órákban, útközben egy rövid pihenőt tartunk és meglátogatjuk a Parajdi sóbányát., majd tovább utazunk Marosfőre. Elfoglaljuk szállásunkat és vacsora után szabadtéri máglya mellet melegedve akklimatizálódunk az igazi Erdélyi télhez.

2. nap  Reggeli után kocsival átgurulunk a közeli Balánbányára, ahonnan hótalpakkal és hágóvassal felszerelkezve bevesszük az Egyeskő oldalát. A csúcsra érve az Egyeskői menedékházban némi forralt bor vagy forró tea mellett kicsit felmelegszünk, majd visszaindulunk Marosfőre. Este kipróbáljuk a híres Erdélyi sós dézsafürdőt, ahol felmelegítjük elgémberedett végtagjainkat .

3. nap Reggeli után lovasszánnal járjuk be a környéket, majd egy késői ebéd után irány a medveles. A közeli Borzonton várnak minket, ahonnan terepjárókkal visznek ki a biztonságos medvelesre. Ott alkalmunk nyílik megfigyelni a medvéket, szarvasokat, őzeket és más erdei állatokat természetes környezetükben.

4. nap  A mai nap Hótalpas túrát teszünk egészen a Maros forrásig, ahol lehet, hogy még Maros tündérrel is találkozunk. Túra után este hangulatos népzenével, énekkel, tánccal búcsúzunk Székelyföldtől. 

5. nap    Hazautazás

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. 01. 22 - 26.

Részvételi költség vendégként:

28.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

8.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést, a szükséges felszerelést (hótalpak, hágóvas, csákány)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 45 € / fő / éjszaka, 2 - 3 - 4 fős szobák félpanziós ellátássall
  

* az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel. Napi túra időtartama 7-9 óra.

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (pl.: magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Mesés téli kaland Székely Tündérországban - hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra Erdélyben

Maros forrás

A Maros-völgyébe látogató turisták számára a legfontosabb turisztikai célpont a Maros folyó forrása, amely sokak szerint egyben a legendák forrásai is. "Rengeteg nagy sziklahegy emelkedik Balánbánya fölött: Tarkő a neve. Arról a szépséges szép tündérasszonyról nevezik Tarkőnek, aki ennek előtte több ezer esztendővel itt lakott aranypalotában. Volt mindene, amit szeme-szája kívánt; volt két nevendék leánya: Maros és Olt, mind a kettő szép, mint a ragyogó nap, s Tarkő tündér mégis szomorú volt mindég. Naphosszat elüldögélt a palota ablakában, mely keletre nézett, szeméből folyt a könny, s a szívéből sűrű sóhajtás szállott a magas egekbe. Sok nagy szomorúságot okozott anyai szívének a két leányzó, akik folyton perlekedtek, vetélkedtek. Maros, az idősebb, csendesebb természetű volt, de bántotta erősen, hogy a könnyen lobbanó, tüzes Olt mindenben első akart lenni. "A folyó tiszta vizű forrásának kibuggyanása 1350 méter magasságban, a Fekete Rez hegy oldalában, egy varázslatos szépségű helyen található, ám maga a folyó három patak vizéből táplálkozva válik Marossá: A Kis-patak és a Meszes-patak a Nagy-patakba folyik bele. A mese folytatását meghallgathatjátok Erdélyben, ahol felkeressük a Maros forrását is.

Mesés téli kaland Székely Tündérországban - hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra Erdélyben

Medveles

A Gyergyószentmiklóstól 17 km-re található medveles Erdély egyik legszebb területén található. A szervezők a medveles lábáig szállítják a vendégeket mivel  fontos a vendég biztonsága! A program több felügyelő jelenlétében zajlik. A vadlesek zártak és fedettek, el vannak látva  wifi lehetőséggel, telefon, fényképezőgép, kamera töltési lehetőség is van! Télen fűthetőek!

Mesés téli kaland Székely Tündérországban - hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra ErdélybenMesés téli kaland Székely Tündérországban - hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra Erdélyben

Mesés téli kaland Székely Tündérországban - hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra Erdélyben
 

Parajdi sóbánya

Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya és a falu melletti holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék. A Parajd környéki Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt. A gigantikus sóbányába külön busszal indulhatnak el a falu központjából egy nagy „Jó szerencsét!” feliratú bejáraton át a sóhegy gyomrába egy másfél kilométer hosszú alagúton. Odalent nemcsak a só gyógyító erejét kihasználók, de a kikapcsolódni vágyók is bőven megtalálhatják számításukat. A 90-es évektől folyamatosan kiépülő turisztikai központ a szórakozások gazdag tárházát biztosítja. Világítással és szellőztető rendszerrel ellátott tárnákban alakítottak ki kalandparkot, játszóteret, szobrász és festőtáborok működnek, sőt ökumenikus istentiszteleteket is tartanak az itt megépített kápolnában. 2009-től már étterem is működik, a helyi finom ételek kóstolása mellett a borok szerelmesei  a táj különböző fajtáival ismerkedhetnek. A hőfok állandóan 16 celsius. 

Mesés téli kaland Székely Tündérországban - hótalpazással, medvelessel és lovasszánozással fűszerezett téli túra Erdélyben

forrás: depositphotos, salinapraid.ro, medveles.eu, kirandulastippek.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>