Erdély újratöltve

Torockói kalandtúra az Erdélyi-szigethegységben

Még nincs programod az októberi hosszú hétvégére? Már sokat hallottál Torockó szépségeiről és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Tarts velünk és fedezzük fel együtt a völgyekben és szurdokokban gazdag csodálatos vadregényes tájat!

Az átlagos kondícióval teljesíthető túrák során ezúttal a Torockói- hegység rejtelmeit ismerjük meg gyalogszerrel.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az esemény hossza: 4 nap / 3 éj

Kiinduló pont: Torockó

Rekreációs szint: közepes
Aktív, élvezetes kihívás mindenki számára, közepes fizikai megterheléssel. Előzetes mászótudás nem szükséges.

A túra költsége tartalmazza: 

  • Szakmai vezetés (túravezető)

Az utazás egyénileg történik teleautós rendszerben. Az autókat segítünk összeszervezni!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Ártánd- Torockó autóval, 500 km; 6,5-7 óra

1. nap   Utazás Erdélybe –Tordai- sóbánya – Tordai- hasadék –Torockó

Találkozó a 11:00-kor Tordán.

 Találkozás és köszöntés után ellátogatunk a Tordai Sóbányába, ahol egy másfél-két órás séta keretében bejárjuk a múzeummá alakított egykori bányát, majd utunk a Tordai - hasadékhoz vezet.

A Bors Mihály - menedékháztól mesterségesen kialakított lépcsős úton indulunk lefelé egy erdős sétányon majd a sziklába vájt útszakaszon helyenként a falba rögzített sodronykötelek segítik előrehaladásunkat. A hasadékba beljebb hatolva függőleges falak tárulkoznak elénk, majd rövidesen elérünk a Barlangközbe, majd a hasadék tágulni kezd. Áthaladunk a mesterségesen kivájt Sziklakapun, majd a hasadék felső peremén vezet vissza utunk.

Teljes körút 6 km, menetidő kb. 3,5 óra, szintkülönbség felfelé/lefelé is 300 m.

2. nap   Torockó – Székelykő – Torockószentgyörgyi vár- Torockó

A faluból kiérve a Nagy-Árok katlanába vezet utunk majd meredek kaptatón felérve az árok tetejére a Székelykő gerincére vezet tovább utunk. Elérjük a legmagasabb pontját (1128m), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik akár az egész Kárpátok ívét is láthatjuk. A csúcsról dél felé a gerincen tartunk tovább majd megkezdjük a Torockószentgyörgyre való leereszkedést. Beérve a faluba egy meredek katatót leküzdve megtekintjük a 13. százedbeli vár romjait, majd  túránk befejező szakaszaként visszasétálunk a szállásunkra Torockóra.

Teljes menetidő kb. 5-6 óra, szintkülönbség felfelé: 800 m, lefelé 800 m, teljes körút 15 km.

3. nap   Remetei kolostor + Remetei sziklaszoros

Reggeli után autóval elutazunk Remete községbe, ahol a kolostor parkolójában letesszük autóinkat is indítjuk napi túránkat, amely a Remetei sziklaszorosba, a hegység egyik legvadregényesebb szurdokába vezet. A Remete patak völgyét követve hamarosan elérkezünk a szoros bejáratához, melyet a kb. 20m magas sziklakapu jelez. A szorosban helyenként sodronykötelek és fémből készült létrafokok teszik könyebbé az előrehaladásunkat, magasabb vízállás esetén akár az is előfordulhat, hogy csak a vízben gázolva tudunk bizonyos részeken áthaladni.

Teljes menetidő kb. 5-6 óra, szintkülönbségek felfelé kb. 300m, teljes körút 12 km

4. nap   Torockó városnézés - Néprajzi múzeum – Torockói sajtgyár - Utazás haza 
Reggeli után teszünk egy sétát a faluban, lehetőségünk lesz vásárlásra, a helyi látnivalók megtekintésére. Megtekintjük a helyi Néprajzi Múzeumot majd a Torockói Sajtgyárat ahol kóstolásra, vásárlásra is lehetőségünk adódik.

A városnézés után elköszönünk egymástól és elindulunk hazafelé.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Erdély újratöltve - Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben 

Az Erdélyi- szigethegység keleti peremén húzódó Torockói- hegységben a mészköves fennsíkokról csak helyenként, szigetszerűen, elszigetelt csúcsok formájában emelkednek 1200 m fölé a magaslatok. A szomszédos völgyekből nézve a magasban tornyosuló csúcsok és sziklagerincek impozáns tömböknek tűnnek, a szintkülönbségek pedig elérhetik az 1000 métert. Az üledékes kőzeteken kialakult domborzati formák, a felszíni és felszín alatti karsztjelenségek igazi turistaparadicsommá emelik e szépséges vidéket. A környék több sziklaszorost és hasadékvölgyet rejt magába, melyek közül a leghíresebbek a következők: Tordai- Túri- hasadék, Remetei- szoros.

 Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben


A hegység legnagyobb szurdoka a Tordai- hasadék. Keletkezésének természettudományos magyarázata, hogy a földtörténet során lerakódott üledékes mészkő a későbbi felszínformáló erők hatására hegyekké gyűrődött, melyekbe helyenként repedések keletkeztek. Itt a beszivárgó esővíz üregeket vájt, melyekbe később a Hesdát- patak barlangokat mélyített, majd újabb kéregmozgások következtében beszakadt.  A Tordai- hasadék kialakulásához legenda is fűződik, miszerint amikor egyszer Szent László király vadászott e környéken, az ellenséges kun seregek váratlanul megtámadták és a túlerővel szemben vissza kellett vonulnia a hegy irányába, de a kunok üldözőbe vették a magyar sereget. Szent László aranypénzt szórt a kunok elé, míg azok azt összeszedték, egy kis egérutat nyert a magyar sereg. Majd a király feltekintett az égre és Istenhez fohászkodott; ebben a pillanatban a hegy kettéhasadt és az aranypénzek lapos kövekké váltak.


Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben


A Tordai- hasadék elsősorban turisztikai, természeti- és sziklamászói értékű, azonban Torockó és Torockószentgyörgy főként néprajzi és történelmi értékeiről híres. A Torockói- hegység leglátványosabb és legváltozatosabb tájegysége a Torockói- medence. Látványosságát a keretként ölelő sziklabércek adják, elsősorban a Székelykő, Ordaskő és a torockószentgyörgyi várrom.

Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben


 A Székelykőnek, mint impozáns, hatalmas sziklatömbnek a legmagasabb pontja 1129 m. Mint azt Jókai is írta, Torockón kétszer kel fel a nap. Ez leginkább a Székelykő alakja miatt tudható be. Először kakasszóra bújik elő pirkadatkor. Ezt követően hirtelen eltűnik az 1100 m magas Székelykő mögé. Pár perc múlva ismét „felkel” és finom sugaraival a falu lakóit ébreszti.

Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben


Bővebb információ:

http://torocko.lap.hu/

http://www.torocko.eu/

http://www.welcometoromania.ro/DN75/DN75_Rimetea_m.htm

 Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben

Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben

Erdély újratöltve, Torockói kalandtúra az Erdélyi- szigethegységben

Torockói kalandtúra az Erdélyi-szigethegységben

Torockói kalandtúra az Erdélyi-szigethegységben

Képek forrása: MAKASE, worldwideromania.com, panoramio.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>