Erdély, Pádis kalandtúra

Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben

Hallottál már a Pádis-fennsík szépségeiről, és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Tarts velünk a májusi hosszú hétvégén és fedezzük fel együtt a karsztforrásokban, szurdokvölgyekben és barlangokban gazdag csodálatos vadregényes tájat!

A jó kondícióval teljesíthető túrák során Czárán Gyula nyomdokaiban járunk.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Budapest - Pádis-fennsík (6 - 7 óra)

1. nap   Utazás Erdélybe – Pádis – Ponor rét – Csodavár – Glavoi - Pádis

Találkozó a Pádison 11:00-kor. A szállásunkról a csomagok leadása után 12:00-kor indul a napi túránk, melynek során a Ponor réten átkelve a Csodavár karsztrendszere lesz a célpontunk. A Csodavárban láncokkal és korlátokkal biztosított szakaszon ereszkedünk le Kárpátok legmagasabb barlang bejáratához, az Alvilág 73 m-es kapujához, ahol lehetőség nyílik megtekinteni a belső várudvart is. A barlang szájától visszamászva egy vaslétrán (alacsony vízállás esetén akár a barlangon keresztül) folytatjuk utunkat a hármas várudvarba. A „Várkörúton” a hegygerincen haladva visz utunk, ahonnan szédítő kilátás nyílik a korábban bejárt katlanokra. A Glavoi réten igény szerint megpihenünk, majd túránk utolsó szakasza visszavezet a Pádis fennsíkra.

Teljes körút 12 km, menetidő kb. 5- 6 óra, szintkülönbség felfelé/lefelé is 550 m.

2. nap   Pádis – Varasó rét - Aragyásza barlang - Szamos bazár – Varasó rét - Pádis

Reggeli után autóval elmegyünk a Varasó menedékházig, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat az Aragyásza barlang bejáratáig, „Babilon kapujáig”. A barlangon való átkelést láncok fogják megkönnyíteni, majd a „Medúza-zug” sziklakanyonon fogunk távozni. Ez ezután következő sok szép látványosság adta az ihletet Czáránnak a „bazár” elnevezéshez, mivel a természeti kincsek egész láncolata a legkellemesebb változatosságban követi egymást. A Szamos- bazár körutat jobb oldalról kezdjük, több kilátópontról is lélegzetelállító látvány fog nyílni a Meleg- Szamos kanyon szerű szűk völgyére és a túloldal sziklafalaira. A patakon átkelve folytatjuk utunkat immár visszafelé. Ezúttal az Aragyásza barlang feletti jelzett ösvényen haladunk, mígnem visszaérkezünk az autóinkhoz.

Teljes menetidő kb. 6-7 óra, szintkülönbség felfelé: 580 m, lefelé 450 m, teljes körút 10 km.

3. nap   Pádis – Glavoi - Galbina körút – Glavoi - Pádis

Reggeli után autóval elmegyünk a Glavoi- rétig, ahol autóinkat letesszük. Innen indul a napi túránk, melynek során a Galbena körútja lesz a célpontunk. A Galbena–szirtről páratlan kilátás nyílik a Pádistól délre eső Bihari tájakra. Utunk innen a gerinc alatt fekvő Eszkimó- jégbarlang jéghdeg áramlatot lehelő bejáratához vezet, ahonnan egy kis kilátóról láthatjuk a kb. 2000 éves jégképződményt. A jégbarlangtól egy napsütötte domboldalon haladunk a Flóra rétre, majd ezen érkezünk túránk legizgalmasabb részére, a Galbena- szurdokba. Itt acélsodronyokon és láncokon keresztül fizikailag megerőltető, de annál látványosabb szakaszon jutunk el a Galbena- kitöréshez, ami összegyűjti a Pádis-Csodavár zárt medencéjében lévő felszín alatti vizeket. Innen egy meredek kaptatón keresztül jutunk vissza a Csodavárhoz, majd a jól ismert „Várkörúton” keresztüljutunk vissza a Glavoi-ig.

Teljes menetidő kb. 8-9 óra, szintkülönbségek felfelé kb. 1180 m, teljes körút 12 km.

4. nap   Pádis - Nagy Medve Barlang - Utazás haza

Reggeli után összepakolunk és autóval kb. 1,5 óra alatt érünk Kiskóh-ra, ahol angol nyelvű idegenvezetés mellett megtekintjük a Nagy Medve Barlangot.

A kb. 45 percet tartalmazó látogatás a Medvék folyosóján kezdődik, ahol több barlangi medve csontvázát is megtalálták. A barlangban egy valóságos álomvilág tárul a szemünk elé. A cseppkövek ezrei drapériákat, orgonákat, megkövesedett zuhatagokat, képzeletbeli őslényeket és egyéb csodalényeket varázsolnak elénk.

A barlangtúra végeztével elköszönünk egymástól és elindulunk hazafelé.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. április 28. - május 2.

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   -

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben 

Kalandtúra a Pádis-fennsík vadregényes vidékén - Erdélyi barangolások

A magyar hegyvidéki feltáró turizmus egyik legértékesebb tagja Czárán Gyula (1847-1906), aki szinte egész életét az Erdélyi-szigethegység népszerűsítésére szentelte. A mai Magyarország természetjáró társadalmának vezéregyénisége, akit kortársai "Galbena fejedelme", majd az őt követő generáció a "bihari turistaság apostola" névvel illetett.

 Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben 

Az Arad megyei birtokos élete javát és tekintélyes jövedelmét ennek a hegység felfedezésére áldozta. A saját költségén létrehozott turistaút hálózat nagy része addig alig járt, ismeretlen vadonokba vezette az érdeklődőket. A felszínen számos turistaút jelzése és létesítése kötődik a nevéhez, azonban nem csak a felszín látványosságai, hanem a barlangok mélységeinek felkutatása is vonzották. Ezen a vidéken a földalatti (és föld feletti) látnivalók, cseppkő-formák többségének ő a keresztapja. A legtöbb elnevezést a görög-római és a zsidó-keresztény mitológiából merítette.
Munkája során hegyi ösvényeket vágott a vadonba, sziklákba, erdőkbe és oszlopokkal, táblákkal jelezte őket. Létrákat és kábeleket szerelt a nehezen megközelíthető részekre, barlangok bejárataihoz, barlangon belüli átjárókhoz. Egyik nagy munkája a Galbina völgy "kiépítése" volt. Nem csak az utak kivitelezésére volt gondja, hanem azok ismertetésére is. Fő műve a "Kalauz biharfüredi kirándulásokra”, mely ma már turistatörténeti ritkaság.
A "Bihar grófja" által kiépített és ismertetett körutak összhossza 664 km. Munkássága nyomán olyan helyszínekre juthatunk el, amelyek a mesterséges kiépítés nélkül ma sem lennének járhatóak.

 Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben 

Az Erdélyi-középhegység vagy Erdélyi-szigethegység a Kárpát-medence keleti részén terül el, a Nyugati-Kárpátok északi csoportjaként. Románia nyugati részének meghatározó hegytömbje, területe 20 000 km2, átmérője 140–160 km. Három hegycsúcsa éri el az 1800 m magasságot: Nagy-Bihar (1847 m), Öreghavas (1825 m), Vlegyásza (1836 m).
A magyar-román határtól mindössze 100 km-re, a hegység közepén található a Pádis-karsztfennsík, mint a Közép-Európa leglátványosabb karsztegyüttese. Az 1225 m magasságban fekvő Pádis magába foglalja a Pádis fennsík és a Csodavár által behatárolt medencét 36 km² alapterületen, beleértve a Galbina szorost és a Flóra rétet és a Szamos-bazár vidékét. A turisták még a Pádis vidékhez sorolják a Boga völgyét is.

 Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben 

A Pádis-Csodavár zárt medencéje olyan terület, ahol a víznek nincs lefolyási lehetősége, 8 kisebb, zárt medencéből áll, amelyek között a víz csak a föld alatt, a sziklákban váj magának utat. A maroknyi területen annyi természeti csoda található, mint talán sehol az egész Földön. A jellegzetes karsztvidéken sziklaszorosok, víznyelők, barlangok, exo-karszt és eróziós jelenségek, búvópatakok, források, szurdokvölgyek, vízesések, dolinák, aknabarlangok, vízgyűjtőtavak, völgyzárógátak, jégbarlangok, hosszú vízifolyosók váltogatják egymást máshol nem látott sokféleségben.

 Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben  

További információk a célpontról:

http://erdelyiszigethegyseg.lap.hu/
http://padis.hu/

 
Nagy Medve Barlang

 Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben

Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben

Erdély, Pádis kalandtúra - Czárán Gyula nyomdokain az Erdélyi-szigethegységben

Képek forrása: MAKASE, panoramio.com, wikipedia.org

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>