Rejtélyes Réunion

Kalandozás a csodák szigetén, a vízesések és vulkánok otthonában

Van egy parányi sziget az Indiai-Óceánon, Madagaszkár és Mauríciusz közt, ami méltatlanul ismeretlen szomszédaihoz képest, pedig természeti csodáiban messze lekörözi azokat: homokos tengerpartok, dús trópusi erdők, 2-3ezer méter feletti csúcsok, meredek hegyoldalakat tarkító vízesések jellemzik a Nógrád megyénél is kisebb vulkanikus szigetet.

A hegyvidék belsejében nem ritka, hogy 1400 méter magas vonulatok emelkednek a túrázók fölé. A partok és a hegyek oldalában burjánzó egzotikus növényzet és a vulkanikus területek kifejezetten élettelen sivársága bámulatos kontrasztot alkot. Autóval utazva lépten nyomon vízeséseket látunk magunk körül, némi túrával pedig még monumentálisabb kilátások tárulnak a szemünk elé. Számtalan felfedezni való vár ránk!

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Párizs - St. Denis

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • Lélegzetelállító tájak - kalandos túrák a trópusi hegyvidéken
  • Hihetetlen panorámák
  • Piton des Neiges - magashegyi trekking az Indiai-Óceán csúcsára
  • Túra egy aktív vulkánhoz
  • Fürdés homokos partokon és vízesések lábainál

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  AKKLIMATIZÁCIÓ

Autóbérlés után az első napot Saint-Paul városában töltjük. Megismerkedünk a helyi kultúrával és éttermekkel, bevetjük magunkat a híres kreol-piac nyüzsgésébe és csobbanunk egyet a Bassin des Aigrettes vízesésnél, a nap végén pedig a homokos tengerparton, a plázson pihenve élvezzük a naplementét.

2. nap  VÁNDORTÚRA - 1.NAP

Az autókat a városban hagyjuk és busszal utazunk el a túránk kiindulópontjához. A Canalisation des Orangers ösvény egy igazán egyedi és különleges túra. A Cirque de Mafate belsejébe vezető néhány járható út egyikén halad a túránk ami viszonylag könnyű, ennek ellenére lélegzetelállító panorámával kecsegtet ahogy megnyílik előttünk a Rivière des Galets völgye. A hegyoldalba vájt ösvény egy vízvezeték számára készült, de a turisták is előszeretettel használják, nem véletlenül. Ilet des Oranges a szállásunk helye, egy elszilegtelt, parányi falu a hegyek ölelésében.

Táv: 16 km, Szint: 650 m felfelé, 100 m lefelé
Menetidő: kb. 5-6 óra

3. nap VÁNDORTÚRA - 2.NAP

Másnap elbúcsúzunk az összesen kb. 90 főt számláló településtől és egy rövid, viszont igen meredek úton felkaptatunk a Le Maido kilátópontig. A kilátó a sziget egyik leghíresebbje, a 2205 méteres magasságból fantasztikus kilátás nyílik előző napi szállásunkra és az egész Cirque de Mafate-re, valamint nyugat felé az óceánra is.

Táv: 8 km, Szint: 1200 m felfelé, 250 m lefelé
Menetidő: kb. 4 óra

Innen a szerpentines úton busszal jutunk vissza a kocsikhoz, majd egy kis autózást követően elfoglaljuk a szállásunkat a hátralévő napokra.

4. nap  KELETI OLDAL

Ezen a napon nem lesz megerőltető túra, cserébe viszont a sziget számtalan vízesése közül felkeresünk egy olyat, ami lábánál kiváló lehetőség van megmártózni is. Réunion keleti partjainak közelében, egy bő fél órás kirándulással, a Rivière des Roches folyó látványos szurdoka mentén jutunk el a Bassin la Paix (béke), majd a Bassin la Mer (tenger) medencékhez. A Bassin la Paix Réunion egy rejtett gyöngyszeme, ugyanakkor veszélyes is: szigorúan csak a vízeséstől távol szabad fürdeni, persze csak ha nem túl hideg a víz :)

A nap hátralévő részében a híres csodatévő templomhoz autózunk, ami megállította a lávafolyást. Az autóút a leglátványosabb megszilárdult lávafolyamot, a Grand Brûlé-t szeli át, az egykori (és jelenlegi) vulkánkitörések valószerűtlenül átalakították a tájat. Saint-Philippe városában egy autentikus botanikus kertben, a fűszerek és illatok kertjében megismerkedünk a helyi növényvilággal.

5. nap  DZSUNGELTÚRA 

Ma a sziget talán leghíresebb erdejébe, a Bélouve-erdőbe utazunk. Egy út vezet ide be, ugyanaz ki. Egy könnyű sétával pedig egy nem mindennapi kilátóponthoz érünk, a grandiózus Trou de Fer kanyonhoz és hatalmas vízeséseihez: a legnagyobb több mint 700 méter magasból zúdul alá.

Táv: 11 km, Szint: 300 m felfelé és lefelé
Menetidő: kb. 3-4 óra

A Takamaka erdő egy igazi áthatolhatatlan rengeteg. Az itt tekergő ösvényeken összesen 26 létrát helyeztek el, ebből mi is sokat meg fogunk mászni. Az erőfeszítés megéri, hiszen az egyedi dzsungel-élmény után hamarosan varázslatos, paradicsomba illő tavacskák mellett találjuk magunkat.

Táv: 11 km, Szint: 700 m felfelé és lefelé
Menetidő: kb. 4-5 óra

6. nap  STRAND

Egy újabb vízesést keresünk fel egy igen látványos túra során. A csak gyalog megközelíthető, hatalmas sziklafalakkal határolt Grand Bassin vízesés és környéke több szempontból is különleges. A terület számos őshonos madárnak nyújt otthont, pl. a kihalás-közeli, a világon már kizárólag csak itt fészkelő mauritiusi viharmadárnak. Meredek ösvényen ereszkedünk le az impozáns látványt nyújtó vízeséshez, a lábánál lévő tavacskában pedig kedvünkre hűsölhetünk mielőtt nekivágunk a visszaútnak.

Táv: 10 km, Szint: 900 m felfelé és lefelé
Menetidő: kb. 4-5 óra

Délutáni programunk helyszíne a Plage Grande Anse, egy tökéletes piknikező hely és strand, rövid sétával elérhető sziklákkal, mesés kilátással az óceánra.

7. nap  VULKÁNTÚRA

Hajnalban kelünk, hogy a felszálló párát megelőzve élvezhessük a mai nap különleges célpontját, a Piton de la Fournaise vulkánt. Réunion egyetlen aktív vulkánja (ami rendszeres kitörései miatt az egyik legaktívabb a világon) valószínűleg a sziget legnépszerűbb turistacélpontja. A gyakori erupciók következtében az ösvények nyomvonalai is folyamatosan változnak (legutóbb 2018 júliusában tört ki). A kopár, holdbéli táj meghökkentő színei és kietlensége maradandó élmény mindenkinek.

Táv: 13 km, Szint: 600 m felfelé és lefelé
Menetidő: kb. 5 óra

Délután levezetésképpen a Cascades du Bras d'Annette vízeséseket látogatjuk meg. Epifiton növényekkel benőtt hatalmas eukaliptusz és kámforfák alatt indul az ösvény, ami megkerüli a Grand Étang tavat. “Anett karjai” kis kitérővel csodálhatók meg amint aláhullanak a magasból.

Táv: 8 km, Szint: 80 m felfelé
Menetidő: kb. 2 óra

8. nap  CSÚCSTÚRA 1. NAP 

Délelőtt a sziget minden bizonnyal leghíresebb vízeséseihez látogatunk, a Cascade du Trou Noir akár Reunion jelképének is nevezhető. A vízesés alatti hűs vízben való csobbanás kiváló lazítás az utolsó nagy kaland előtt: pihenés után irány Cilaos! A névadó Cirque de Cilaos mélyén fekvő hegyi faluba egy elképesztően szerpentines úton jutunk el. Kis városnézés után egy rövid, viszont igen meredek túra következik, egy lépcsőkkel is könnyített, de gyakran csúszós kaptató a 2478 méteren fekvő menedékházhoz.

Táv: 4 km, Szint: 1130 m felfelé
Menetidő: kb. 2 óra

9. nap  CSÚCSTÚRA 2. NAP 

A helyi hagyományt követve már kora hajnalban felkelünk és még sötétben nekiindulunk a hegynek, hogy a napfelkeltét Réunion, és egyben az Indiai-Óceán legmagasabb pontjáról, a 3069 méter magas Piton des Neiges csúcsáról csodálhassuk meg. Az óceánon tükröződő felkelő nap sugarai és a lenyűgöző hegyvidéki körpanoráma az elmúlt hét méltó megkoronázása, de a felhők felett állva is olyan élmény ami csak keveseknek adatik meg. Miután a telefonjainkon már nem maradt szabad hely újabb fényképeknek, vissza indulunk a menedékházhoz, ott elfogyasztjuk jól megérdemelt reggelinket, majd a térdizületeket nem kímélve leereszkedünk az autókhoz.

Táv: 13 km, Szint: 800 m felfelé, 2000 m lefelé
Menetidő: kb. 6-7 óra

Ha marad még rá idő (és erő), strandolunk egy utolsót a gépünk indulása előtt, majd elbúcsúzunk egymástól és a réunioni trópusi paradicsomtól.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. november 2-12

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szervezés
* szállás és turistaszállásokon, többszemélyes szobákban
    ~ 1 éj St. Paul környékén, többágyas szobákban
    ~ 6 éj turistaszállásokon, többágyas szobákban 
    ~ 1 éj Refuge de la Caverne Dufour menedékházban
* Parfums et des Epices Garden botanikus kert belépőjegy
>  Összesen 610 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 2 hónappal fizetendő.

Egyénileg fizetendő további költségek:

* repjegy I Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat:
    ~ Budapest - Párizs: 4
0-60.000 HUF - retúr
    ~ Párizs - St. Denis: 180-240.000 HUF - retúr
* autóbérlés és helyi közlekedés busszal:

    ~ 185-200 EUR/fő
* az étkezések és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>


Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l
Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Az utazás programjában gyalogtúrák szerepelnek, melyek közepesen nehéz - nehéz besorolásúak, fárasztóak, de akitől nem idegen a mozgás, sport teljesíteni tudja. A napi távolságok nem nagyok, bár a szintemelkedések jelentősek. A gyalogtúrák kitaposott ösvényeken vezetnek, a nehézséget a sáros, csúszós, meredek kaptatók, illetve a Takamaka-erdőben a vizenyős talaj és a magas acéllétrák megmászása jelenthetik. A Piton des Neiges túra a program legnehezebbje, a csúcsról lefelé vezető út a leginkább megterhelő az igen komoly szint miatt. A túrák során többnyire melegre kell számítanunk, így minden alkalommal sok vízre lesz szükségünk. Túrázási tapasztalat, magabiztos mozgáskoordináció és szédülés-mentesség ajánlott.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, szúnyogriasztóra, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során turistaszállásokban éjszakázunk. Mindenhol lesz ágynemű, de higiéniai okok miatt egy nyári hálózsák, vagy hálózsákbélés jól jöhet. A Piton des Neiges-en nem számíthatunk luxusra hiszen egy magashegyi menedékházban fogunk aludni. Nincs fürdési lehetőség és ivóvíz sem (palackos víz vásárolható), illetve a magasság miatt a hálózsák itt kifejezetten ajánlott. 
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A vezetékes víz iható, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető. Bevásárlásra a csúcstúrát leszámítva mindenhol lesz lehetőség, így itthonról mindenki saját belátása szerint készüljön hideg élelemmel. 
IDŐJÁRÁS:
Október környékén kezdődik a trópusi nyár, ez azt jelenti, hogy a magasabb hőmérséklet (tengerszinten 21-28 °C, felfelé haladva viszont egyre hűvösebb, akár 10-15°C) mellett a csapadék mennyisége is jelentősen megnő a korábbi időszakhoz képest. Az óceán hőmérséklete úszásra kiválóan alkalmas (az arra kijelölt helyeken), kb. 25°C meleg. A sziget ilyenkor mutatja meg igazi arcát: a virágok elkezdenek nyílni, a növényzet dúsabb és élénkebb színű, a hegyoldalakat pedig ellepik a vízesések. A magas páratartalom miatt a hegyek és a vulkán hamar felhőtakaróba burkolóznak, ezért némelyik túrán számítani kell korai indulásra.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak Reunionba, de ha nem EU-n belüli átszállással utazol, az útlevél megléte kötelező! Az útlevélnek mindenképpen érvényesnek kell lennie a hazautazás dátumától számított további 6 hónapig. Ha korábban jár le az útleveled, inkább kérj újat. Továbbá az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak. Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes francia nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
Reunion pénzneme EUR, készpénz kivitelét ebben a formában ajánljuk. Érdemes a váltást még itthon megoldani, de több helyen válthatunk kinn is, jellemzően a repülőtéren és a szállodákban. A nagyobb településeken fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Egy nagyobb hátizsákba vagy utazótáskába érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Mivel a hosszabb túrák is csak kétnaposak és a hegyi szállásokon élelmet is fogunk kapni, elég egy közepes, kb. 30l-es hátizsákot pakolni az utazótáska mellé. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a kocsiban/szálláson hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező védőoltás nincsen, ajánlott oltások: hastífusz elleni és hepatitis A elleni védőoltás. Sárgaláz elleni védőoltás kötelező ha fertőzött országból érkezik az utazó. Szúnyogriasztó spray ajánlott. A WHO ajánlása ide kattintva megtekinthető.

Réunion Franciaország tengerentúli megyéje, ebből kifolyólag az Európai Unió tagja, hivatalos fizetőeszköz az Euró. Bár a lakosság nagy része a helyi, réunioni kreol nyelvet is beszéli, a hivatalos nyelv a francia. Az első kereskedők a 16. században érkeztek a szigetre, a francia kolonizáció 1665-ben vette kezdetét. A sokáig Île de la Réunion-nak hívott gyarmatot később Bourbon-ra változtatták, majd az 1848-as francia forradalom során kapta vissza eredeti nevét (ekkor törölték el a rabszolgaságot is). A sziget relatív jóléte főleg az anyaország támogatásának köszönhető, a gazdaságot leginkább a jelentős cukornád-, rum- és Bourbon vaníliaexport mozgatja. 

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Apró, 63x45 km-es területéhez képest hihetetlenül változatos felszínnel és természeti adottságokkal büszkélkedhet. Réunion (akárcsak pl. Hawaii vagy Izland) egy ún. forró ponton fekszik, ahol a vulkanikus tevékenység a föld felszínén is szemmel látható tevékenységet végez. Ugyanez ez a tevékenység hozta létre a szomszédos Mauríciuszt, és Rodrigues-szigetet. A Piton des Neiges ősvulkán kb. kétmillió évvel ezelőtt emelkedett ki a tengerből és bár kb. húszezer évvel ezelőtt kihunyt, a kitörések emlékét a mára erősen erodálódott kráterek, az ún. “Cirque”-k őrzik. A három kaldera, Mafate, Cilaos és Salazie karakteres formája könnyen felismerhető a levegőből is. Jellemzően nehezen megközelíthetőek, sok kisebb település kizárólag csak gyalog vagy helikopterrel érhető el, éppen ezért kedvelt turistacélpontok. A gyalogtúrázók mellett a  búvárkodás, sznorkeling vagy akár a kanyoning szerelmesei is megtalálják a kedvükre való kalandot a szigeten. 

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Klímája trópusi, a hőmérséklet Májustól Novemberig enyhe és száraz, November és Május közt meleg és esős. Jellemzőek azonban a szigeten belüli jelentős különbségek: a hegyekben akár 15 °C-kal is hűvösebb lehet, mint tengerszinten, a keleti oldalán pedig nem ritka a hatszor annyi csapadék sem a nyugatihoz képest.

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Természetesen nincs hiány homokos tengerpartokban, ám fürödni csakis a kijelölt strandokon szabad a komoly cápaveszély miatt.  Különlegesség L’Etang-Salé tengerpartja, itt a homok fekete a vulkanikus bazalt miatt. Saint-Philippe partjai bár nem homokosak, de egy 1986-os vulkánkitörés emlékét őrzik: a part közelében lévő kráterből az óceánba ömlő láva nem mindennapi fekete sziklás tengerpartot hozott létre.

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

2010 óta Réunion is a UNESCO világörökségi listájának tagja. Állat- és növényvilága rendkívüli, a legnagyobb szárazföldi állat a párduckaméleon, őshonos madarai pl. a réunioni csuk, a fehérfarkú trópusimadár, a paradicsom-légyvadász vagy a veszélyeztetett réunioni rétihéja. A vizek élővilága kifejezetten gazdag: a nyugati part menti (sajnos már kiszürkült) korallzátony a tengerisün és a papagájhal lakhelye, de a tengeri teknősök és a delfinek szintén őshonosak. A téli hónapok (a déli féltekén Június–Szeptember) legnagyobb szenzációja a hosszúszárnyú bálnák násza, kedvelt párzó és táplálkozó helyük ugyanis a sziget környéke.

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

Trópusi kalandnyaralás az Indiai-Óceánon - Réunion

 Képek forrása: Thibaut Chanfray, Ludovic Riviere, france.fr, reunion.fr, mejorimagen.eu, maximumwall.com, travel-experts.be, travelguide.michelin.com,
3wallpapers.fr, theincidentaltourist.com, cartedelareunion.fr, tropicalherping.com, wikimedia.com, wallhere.com, Frog Photographies 

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>