Dél-Portugália meseszép partjain

A teljes szabadság nyomában

Fedezd fel velünk az azúrkék Portugáliát a Halászok útján egy hátizsákkal. Tapasztald meg  a természet nyers erejét, a lélegzetelállító sziklák és a romboló hullámok találkozásánál!

Lisszabon sokszínű pezsgése után egy kevesek által ismert, szűk ösvényre lépve kelünk útra 4 napos gyalogtúránkra. Az arany ezernyi árnyalatában szikrázó homokdűnék, meseszép öblök és meredek sziklafalak szélén haladva lépésről lépésre élhetjük át a végtelen óceánba vesző teljes szabadságot. Utunk végén bakancsunkat kajakokra és hajóra cserélve fedezzük fel Algarve rejtett öbleit és barlangjait és pihenjük ki gyalogtúránk fáradalmait a méltán híres portugál tengerparton. Mindeközben belekóstolunk a helyi konyha remekeibe és átéljük a fado hazájának egyedi világát.

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Lisszabon

MIRE SZÁMÍTS?
  • Lisszabon nappal és éjjel
  • Gyalogszerrel a Halászok útján
  • Tengeri sportok: SUP-ozás, tengeri kajakozás
  • Pihenés Európa legszebb partjain

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  Lisszabon

Érkezés után egy gyors szállásfoglalás és már nyakunkba is vesszük a várost. keresünk egy kellemes kis éttermet. Megkóstoljuk az eredeti pastel de natat, Portugália ikonikus süteményét. Vacsora után irány az éjszakai város.

2. nap  Halászok útján - 1.nap

Kései reggeli után buszra szállunk Porto Covo felé, ahonnan megkezdjük kalandos, négynapos túránkat a halászok tengerparti ösvényein. A függőleges sziklafalakat öblök, homokos partok szakítják meg, utunkat több ízben is homokdűnés szakaszok és a tengeri szél nehezíti. Este érkezünk meg Vila Nova de Milfontes-be, ahol elfoglaljuk szállásunkat.
20km/167m fel - 149m le

3. nap  Halászok útján - 2.nap

Utunkat a part felé vesszük, ahol kipróbálhatjuk a SUP-ozást a tengerbe ömlő Mira folyón, majd ebéd után nekivágunk aznapi, 15km-es túránknak, mely akácosok, legelésző tehenek és lélegzetelállító fekete sziklák mentén vezet. Szállásunkat elfoglalva Almograve kis városában kihasználjuk a nap utolsó sugarait és megmártózunk az óceánban, majd megkóstoljuk a helyi ételeket és felkészülünk a következő túranapra.
15km/ 88m fel - 116m le

4. nap  Halászok útján - 3.nap

A Halászok útjának egyik leglátványosabb szakasza következik: vörösen izzó homokdűnék, fenyvesek, éles sziklaperemeken fészkelő madarak jellemzik Zambujeira do Mar-ba vezető utunkat. Ebédünket a Knight Beach-en költjük el, majd rövid pihenő után nekivágunk az aznapi 22km-es táv második szakaszának, elhaladva a Cabo Sardão világítótorony mellett . Szállásunkra érkezve közös kerti grillezéssel lazulunk..
22km/203m fel - 193m le

5. nap  Halászok útján - 4.nap

Korai reggeli után a Halászok útjának utolsó szakaszának vágunk neki. 18km-es túránk első megállója a mesébe illő Praia das Costas do Lajao, ahol a fürdőzést egy kis tengerparti jógával és sziklamászással egészítjük ki. Ezután hátizsákjainkat újból vállunkra véve, feltöltődve vágunk neki a következő szakasznak. Azenha do Mar kis falujába érve megebédelünk, illetve csónakokba szállva átélhetjük a halászok mindennapjait jelentő nyílt tenger élményét. Célpontunk ezután a Seixe, ahol a tengerbe ömlő folyó által szállított hordalék látványos földnyelvet alkot a torkolatban. A folyón való átkelést, így a programunk további menetét a természet erői, az árapály jelenség határozza meg. A méltán híres Odeceixe tengerparton fürdőzéssel, bodyboardozással zárjuk a napot, majd szállásunk elfoglalása után a városban vacsorázunk, búcsúzva a  Halászok útjától.
18km/263m fel - 283m le

6. nap  Lagos és környéke

Buszra szállunk Lagos felé, ahol kötetlenül ki-ki bejárhatja a macskaköves utcácskákat és felfedezheti a partokat. Délután hajókon járjuk be a rejtett öblöket és barlangokat, vagy grotto-kat. Vacsora után pedig belevetjük magunkat a pezsgő éjszakai életbe.

7. nap  Tengeri kajakozás

Autót bérelve indulunk el a déli partok felfedezésére: kajakokkal evezünk végig Benagil sziklái között és látogatjuk meg a tenger által alakított barlangokat. Délután útba ejtjük a zöldellő dombok között megbújó Silvest, Algarve egykori fővárosát. A narancsfák közül kiemelkedő vöröstéglás erőd a mór idők emlékét őrzi. Ezután visszaindulunk Lagos-ba. Kalandozásaink vége felé programunkból nem maradhat ki a tradícionális portugál fado sem, melyet vacsora közben egy pohár bor mellett hallgatunk meg.

8. nap  Lisszabon

Reggel buszra szállunk Lisszabon felé, érkezés után rögtön nyakunkba vesszük a várost: célpontunk elsőként a  Tejo folyó partján fekvő Belém, ahonnan Vasco da Gama indult egykor nagy felfedezéseire. Körüljárjuk a Belém-tornyot és a Szent Jeromos kolostort, majd megkóstoljuk az eredeti pastel de natat, Portugália ikonikus süteményét. Ebédünket a Tejo partján elköltve tovább kalandozunk a történelmi utcákon, majd a Szent György vár után a  helyieket követve megmásszuk Lisszabon 7 dombjának egyikét, ahonnan a várost a lemenő nap fényeiben is megcsodáljuk. Elfoglaljuk szállásunkat, vacsora után pedig éjszakai sétára indulunk.

9. nap  Lisszabon

Mindenki kedvére kalandozhat a kis utcákon, kereshet és vásárolhat szuveníreket. Délután együtt kapaszkodunk fel a Miradouro de Santacatarina-hoz, ahol a naplemente fényénél koccintva, méltóképpen búcsúztatjuk utolsó napunkat Portugáliában. Vacsora után immáron utoljára vesszük vállunkra hátizsákjainkat és elindulunk a reptérre.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. október 4-13

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

26.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a túravezetők költségeit

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szervezés
* szállás hostelekben és hotelekben 8 éjszakára
* 4 reggeli

* Autó bérlés, üzemanyag
* Kajak bérlés
* Hajókázás
>  Ősszesen 288 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 1-2 hónappal fizetendő. (Utalás forintban.)

Egyénileg fizetendő további költségek:

* Repjegy I Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat:
    ~ Budapest - Lisszabon: 50.000 HUF-tól
- retúr - Egyéni foglalás esetén. 
* Belépők és fakultatív programok költségei: kb. 23-103 EUR között egyéni döntések függvényében
* Tömegközlekedés költségei kb. 53 EUR - Fix költség
* Az étkezések és a biztosítás, mely itt megköthető >>


Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l
Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni, illetve számolni kell a hátizsák súlyából adódó plusz nehézséggel. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre) - vagy kényelmes bakancsra illetve túraszandálra (homokos útvonalakon kellemetlen, mikor homok megy a bakancsba!), túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre, fürdőruhára, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), szúnyogriasztóra, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet..
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Két- vagy többágyas szobákban. A túra útvonalából fakadóan bizonyos esetekben csak többágyas szobákkal rendelkező szállásra van lehetőség.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A legtöbb szálláson lesz reggeli. A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A vezetékes víz iható, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető. Bevásárlásra szinte mindenhol lesz lehetőség, így itthonról mindenki saját belátása szerint készüljön hideg élelemmel. Javasoljuk, hogy legfeljebb az első napi reggelire és ebédre.
IDŐJÁRÁS:
Október elején nyár végi kellemes időjárás a jellemző, ez azt jelenti, hogy nappal 21-31 °C, éjszaka 13-19 °C közötti hőmérséklet várható. A csapadék mennyisége általában nem számottevő, jellemzően napos idő várható, előfordulhat kisebb eső. Nagyobb esőzésre az esély minimális. Az óceán hőmérséklete úszásra  alkalmas (az arra kijelölt helyeken), kb. 20°C-os, a tenger Algarve-nál általában 1-2°C-kal melegebb.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Portugáliába. Portugália pénzneme az EUR, készpénz kivitelét ebben a formában ajánljuk. Érdemes a váltást még itthon megoldani, de több helyen válthatunk kint is, bankokban, pénzváltóknál. A legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport honlapján olvasható. Egy kellőképpen strapabíró, 50l körüli hátizsákba érdemes pakolni felszerelésünket, ruháinkat, úgy, hogy lehetőleg a súlya a 8-10kg-ot ne haladja meg, hiszen szinte minden nap a hátunkon lesz. Vastag, sok helyet foglaló ruhára nem lesz szükség. További táskát, csomagot nem érdemes hozni, hiszen tárolása nehézkes lenne, a négynapos gyalogtúrára pedig nem tudjuk magunkkal vinni. Illetve minden napra nem kell váltópóló/zokni, a szállásokon ki lehet ezeket mosni kézzel (érdemes gyorsan száradó anyagot választani), ezzel is csökkentjük a hátizsák súlyát.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező vagy ajánlott védőoltás nincsen. Szúnyogriasztó spray, naptej, napellenző sapka ajánlott.

Portugália:

Az Ibériai-félszigeten helyezkedik el és bár Magyarországgal közel azonos alapterületű, gyökeresen eltérő kultúrával és természeti képződményekkel rendelkezik. Fővárosa Lisszabon, mely a Tejo partján dimbes-dombos területre épült, tele hangulatos kis utcákkal, templomokkal és persze sajátos mediterrán romantikával. A település kedvező helyzetéből adódóan már a korai időkben is a hajózás és a kereskedelem központja volt, így nem csoda, hogy a nagy portugál felfedezők, mint pl. Vasco da Gama is innen indult.

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Portugália határai 1139 óta változatlanok, Lisszabonban található Európa leghosszabb hídja és legrégebbi könyvesboltja. Itt számolták fel először a rabszolgaságot és törvény tiltja a bikák megölését viadalok során. Parafa nagyhatalom, szörfparadicsom és nem mellesleg az egyik legszebb tengerparti túraútvonal otthona.

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

A Fishermen’s Trail

A Halászok útja Délnyugat-Portugália Alentejo tartományát és a Vicientine Coast nemzeti parkot szeli át. Monumentális sziklafalak és a végtelen óceán határán kanyarogva igazán különleges élményt biztosít azoknak, akik a helyi halászok nyomába lépve végigjárják Európa egyik leglátványosabb tengerparti túraútvonalát. Évmilliók alatt a természet erői egyedülálló formakincset alakítottak ki a térségben, mely számos különleges mediterrán növény- és állatfaj otthonául szolgál.

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

Európa nyugati peremének felfedezése - Dél-Portugáliában a teljes szabadság nyomában

 Képek forrása: En.rotavicentina.com, Flickr, Joao Figueiredo, images.robertharding.com, Bluewings.finnair, Azuldiving, Fine art america, Experitour, Essentialportugal.com, Near&Yonder, Passportandcoffee, Wikipedia, Wingspreadtraveler, Prof.clara, Jose Mattoso, Trover, Oranginas.nl, Thenaturaladventure, Static1.squarespace, Timandvictoria, Tr-images.condecdn.net, Sayyestonewadventures, Bing

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>