Azori-szigetek 2. felvonás

Túra és kanyoning Flores, Pico és Faial lenyűgőző tájain

Megalkottuk méltán népszerű Azori-szigeteki túránk párját, amely a többi, kisebb sziget krémjét vonultatja fel számotokra: Flores - a vízesések, a zöld ezer árnyalatának szigete, Faial - hatalmas, lélegzetelállító krátere a túránk egyik csúcspontja, Pico - vulkánja, amely az egész szigetet uralja, Portugália legmagasabb pontját adja. Mindehhez jönnek a csodálatos, természetes sziklás medencék az óceánparton, gyönyörű kilátópontok, kulináris élvezetek és kulturális kitekintés - meg még sok minden más, amitől tátva marad a szánk...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az esemény hossza: 8 nap. Ebből 1 nap kanyoning, ami opcionális, e túrával párhuzamosan kalandtrekking is választható.

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Ponta Delgada

1. nap   Érkezés
Budapestről utazunk Lisszaboni átszállással késő este érkezünk Ponta Delgada városába. Ezt az estét a városban töltjük, hogy következő nap továbbinduljunk Pico szigetére.

2. nap   Pico - Faial
Korán reggel kelünk, hogy 8 órai járatot elérjük Picóra. Itt rögtön kompra szállunk, és tovább indulunk Faial szigetére. Felvesszük autóinkat, majd felfedezzük a varázslatos vulkáni krátert: Caldeira do Cabeço Gordo. A kráter peremén egy pár órás könnyed túrát tudunk tenni körbe, miközben magunkba szívjuk a varázslatos kilátást, és a friss óceáni levegőt. Délután strandolunk egyet a sziget gyönyörű partján, majd este közös vacsora mellett igyekszünk jobban megismerni egymást.

3. nap   Faial - Flores
Meglátogatjuk Faial szigetének ámulatba ejtő vulkáni tájegységét: Capelinhos. Holdbéli tájra emlékeztet ez a vidék, amelynek felvigyázója egy világítótorony. Aki szeretne, az megtekintheti az aljában található múzeumot, és felmehet a világítótoronyba is (belépő: 10€). Délután ismét repülőre ülünk, hogy túránk egyik csúcspontjára, Flores szigetére teleportáljunk. Itt is autókba ülünk, majd elfoglaljuk szállásunkat, és bőségesen megvacsorázunk, hogy rápihenjünk három izgalmas napunkra a szigeten.

4. nap   Flores
A sziget talán leggyönyörűbb pontjára látogatunk: Poço da Alagoinha. Ez a szinte érintetlennek tűnő természeti látványosság álomszép vízesésekkel kápráztat el, melyek lent egy kristálytiszta tóban egyesülnek. Egy könnyed negyed órás kis túrával érjük el. Következő célpontunk két tó: Lagoa Negra és Lagoa Comprida. Egy hosszabb túrát teszünk it, melyről több ponton gyönyörű kilátásunk nyílik ezekre a régi kráterekben kialakult tavakra. Hazaúton még Flores egyik legszebb kilátópontjánál is megállunk, és próbálunk betelni azzal, hogy mennyire fotogén ez a sziget.

5. nap   Flores - kanyoning!
Délelőtt magunkra öltjük a neoprén öltözékeinket és meghódítjuk a sziget egyik leglátványosabb, kezdők számára is teljesíthető kanyoning útvonalát. Az izgalmas ereszkedésekkel és csobbanásokkal tarkított útvonal gondoskodik adrenalinszintünkről. Délután a kultúrának, kulináris élvezeteknek hódolunk, egy helyi méz- és sajtműhelyt keresünk fel. A sziget egyik fantasztikus strandját is útbe ejtjük, és persze meg is mártózunk: a part menti sziklákon kialakult természetes árapály-medencékben való pancsolás igazán különleges élményt ad.

6. nap   Flores - Pico
Leadjuk Flores-i autóinkat, majd repülőre szállunk vissza Faial felé. Itt egy kis pihenő után kompra váltunk, hogy visszatérjünk Pico szigetére. Ezen a napon a nagyon érdekes helyi mezőgazdasággal ismerkedünk meg: lávamezőkön termő szőlőföldeket látogatunk meg - nem kell aggódni, este a végtermék megkóstolására is lesz lehetőség, akinek van hozzá kedve. A szőlőföldeknél egy múzeum is található, ahol megnézhetjük az itt készült bor termelésének menetét. Következő célpontunk egy lélegzetelállító barlang: Gruta das Torres. A lávabarlangba helyi vezető kíséretében le is lehet menni (le is megyünk), és megszemléljük a látványos, egymásra rakódott lávarétegeket, -formációkat.

7. nap   Pico - vulkánmászás!
Nagy fába vágjuk a fejszénket: a Pico vulkán grandiózus alakját igyekszünk leküzdeni utolsó túranapunkon. Ez az egész napos trekking igazán embert próbáló - ha megnézed a vulkánt, akkor megérted miért: alázatot parancsolóan hasít a magasba ez a monstrum, könyörtelenül emelkedik utunk, ahogy meghódításán fáradozunk. Egészen 2351 m magasra tör, így túránk vége felé a magashegyi körülményekkel is meg kell küzdenünk. Utána óceáni fürdőzéssel lazítjuk megfáradt tagjainkat. Egy közös vacsora keretében veszünk búcsút egymástól és elevenítjük fel élményeinket.

8. nap   Hazautazás 
Ponta Delgadán és Lisszabonon keresztül egy hosszú nap alatt hazarepülünk...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 13 - 20.

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* az egyesületi tagságot, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szállást apartmanokban 7 éjszakára
* autóbérlést (üzemanyaggal és biztosítással)
* kompjegyeket
* retúr repjegyet Faial és Flores között

összesen: 240.000 Ft (két hónappal a túra előtt fizetendő):

Egyénileg fizetendő további költségek:

* az utazás | Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat
   ~ 90.000 HUF + poggyász / fő, retúr jegy - Repülő
* az étkezések
* a neoprene ruha ajánlott (egyénileg)
* az opcionális belépők (Capelinhos múzeum - 10€, borászati múzeum - 5€, borkóstolás - 13€)
* és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. A három kanyon kivételével minden program szinte bárki által teljesíthető, és jólesően fárasztó. A kanyonos programok feltétele az úszni tudás.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, szúnyogriasztóra, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.
A kanyoning programhoz szükséges ruházatot (neoprén ruha, esetleg neoprén zokni, egy nem túl vékony talpú kényelmes cipő) is mindenki magának hozza.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során apartmanokban éjszakázunk. Mindenhol lesz ágynemű, de aki higiéniai okok miatt igény tart rá, annak egy nyári hálózsák, vagy hálózsákbélés jól jöhet. A szállások ára helyenként reggelit tartalmaz. 
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A vezetékes víz iható, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető. Bevásárlásra mindenhol lesz lehetőség, így itthonról mindenki saját belátása szerint készüljön hideg élelemmel. 
IDŐJÁRÁS:
Az Azori-szigetek időjárása egész évben kiegyensúlyozott. Szeptember is 17-24°C-ra kell számítani. Az időjárás más óceáni szigetekhez hasonlóan nagyon változékony, átlagban minden másnap van kisebb-nagyobb mértékű, hosszabb-rövidebb időtartamú eső - ezért az esőruházat elengedhetetlen. Az óceán hőmérséklete úszásra kiválóan alkalmas (az arra kijelölt helyeken), kb. 24-25°C meleg.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Mivel a szigetek Portugáliához tartoznak, magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak be. Úti okmányodnak ajánlott érvényesnek lennie a kiutazás dátumától számított további 6 hónapig. Ha korábban jár le a személyid, útleveled, inkább kérj újat.
Az Azori-szigetek pénzneme ezek után természetesen az EUR, készpénz kivitelét ebben a formában ajánljuk. Érdemes a váltást még itthon megoldani, de több helyen válthatunk kinn is. A legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Többféle "taktikával" el lehet jutni Ponta Delgadába, így a poggyászokkal kapcsolatos tudnivalókat a saját légitársaságotok honlapján kell keresni (vagy Google-be beírva: "[légitársaság neve] + baggage". Ami biztos, hogy a szigetek között mindenki a SATA (Azores Airlines) gépeivel fog utazni. Ennek a légitársaságnak a poggyászinfóját itt találjátok. Egy nagyobb hátizsákba vagy utazótáskába érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a kocsiban/szálláson hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Az Azori-szigeteket mindenféle különösebb oltás nélkül túl lehet élni. :)
 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Szurdoktúra, kanyoning az Azori-szigeteken

Igazi ínyenceknek való desztináció, amely a mai napig számos titkot, eldugott és felfedezetlen látnivalót tartogat hódítóinak. Itt a nyüzsgés a kirándulások sokaságából áll és a nyaralás inkább a sportos, aktív pihenésről szól, nem csak a napon való sütkérezésről. A tömegturizmus mint fogalom nem ismert ezen a helyen...

Azori-szigetek 2. felvonás - Túra és kanyoning Flores, Pico és Faial lenyűgőző tájain 

Kalandnyaralás a nyugalom szigetén

Azori sajátosságát az adja, hogy izgalmasan keverednek benne a tropikus jellegzetességek, a helyi viszonyokhoz érdekesen idomuló európai életmód és a semmilyen más hellyel nem hasonlítható egyediségek. Egy tökéletes hely ez azok számára, akik szeretnének kikapcsolódni, távol lenni az otthoni stressztől, a városok zajától.

Azori-szigetek 2. felvonás - Túra és kanyoning Flores, Pico és Faial lenyűgőző tájain 

A szigetcsoport 1500 kilométerre van a szárazföldi Portugáliától. Kilenc vulkanikus szigetből áll: Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores, Corvo. Faial, Flores és Pico szigetei ahhoz képest igen különböző természeti adottságokkal rendelkeznek, hogy ilyen közel fekszenek egymáshoz - így egy nagyon változatos kalandnyaralást biztosítanak számunkra. A túrák során gazdag, egzotikus növényvilág látható. Az egész évben tavaszias klímának, az óceáni éghajlatnak köszönhetően burjánzanak a pálmafák, a hortenziák, a banánligetek, az ananászültetvények. A legérdekesebbek azonban azok a növények, amelyek csak itt, ezen a szigetcsoporton láthatók. Legalább hatvan ilyen növényfaj található itt! 

Azori-szigetek 2. felvonás - Túra és kanyoning Flores, Pico és Faial lenyűgőző tájain 

Képek: dreamstime, depositphotos