Varázslatos hótalpas és via ferrata túra a Dolomitokban

Karácsonyi kalandok Cortina d’Ampezzo környékén

Ha valami igazán különleges téli élményre vágysz, akkor tarts velünk a Dolomitokba! Téli túránk célpontja az Alpok (szerintünk) legszebb hegycsoportja, mely 2009 óta az UNESCO Világörökség része. A magyar túrázók között leginkább via ferratáiról ismert hegycsoport egy másik oldalát szeretnénk most megmutatni Nektek - méghozzá havon közlekedve!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Villabassa, 9-10 óra - 800 Km

1. nap  Indulás Magyarországról a délelőtti órákban. A szállás elfoglalása, majd közös vacsora közbeni ismerkedés, a másnapi pontos program kihirdetése.

2. nap  Amennyiben a hóhelyzet engedi, hótalpas túra keretében kerüljük meg a Cinque Torri sziklatornyait, megszemléljük a szabadtéri múzeumot. Felmegyünk a 2574 méter magasan található Nuvolau menedékházhoz. A Dolomitokban elsőnek megépített, 1883-ban átadott turistaháztól páratlan kilátás nyílik a környező vidékre. A fantasztikus látványban gyönyörködve elfogyasztjuk ebédünket. Innen vesszük az irányt vissza autóinkhoz, csak most a Cinque Torrit a másik oldaláról kerüljük, és járjuk ezzel teljesen körbe. Az egész napos program keretén belül mintegy 10 km-t teszünk meg, és leküzdünk 600 m szintemelkedést.

3. nap  Ismét felcsatoljuk hótalpainkat, és nekivágunk a Dolomitok jelképévé vált Tre Cime di Lavaredo felfedezésének. A Három Nővérnek is nevezett hegycsoport legmagasabb tagja mintegy 2999 méteres.
Túránkat a Misurina-tó mellől indítjuk. Első körben felmegyünk a Rifugio Auronzo menedékházig. Megebédelünk, majd a Nővérek nyugati oldalán haladva a gerincig megyünk.  Innen az autóinkhoz fotókkal és élményekkel gazdagodva térünk vissza. A várhatóan egész napos program keretében 15 km körüli távot teszünk meg, de csak 500 m szintemelkedést kell legyűrnünk. Lefelé van lehetőség 5 euró/fő áron szánkózni. 

4. nap  A Dolomitokban eltöltött időnk nem múlhat el via ferrata nélkül. Így még hazaindulás előtt megnézzük, milyen állapotban van a Sentiero dei Canyons e delle Cascate nevet viselő, könnyű, "B"-s ferrata. Ha szerencsénk van, befagyott vízesések mellett és mögött mászhatunk megkoronázva ezzel fantasztikus kalandunkat. 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja. Hóhiány esetén a hótalpas túrák gyalogtúraként kerülnek megrendezésre. Az évszakhoz képest extrém meleg esetén pedig lehet számítani több könnyű via ferrata pályára. 

A túra időpontja:

2020.02.27-03.01.

Részvételi költség vendégként:

25.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

10.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést, a szükséges felszerelést (hótalpak, hágóvas, csákány, via ferrata szett)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást 2020.02.27-03.01.:
   ~ 48 € / fő / éjszaka, 3-4 fős szobák 3 csillagos szállodában reggelivel, wellnesz részleggel
   ~ 63 € / fő / éjszaka, 2 fős szobák 3 csillagos szállodában reggelivel, wellnesz részleggel - Jelentkezéskor kérjük feltüntetni az igényt.

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel. Napi túra időtartama 7-9 óra.

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás végett használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (pl.: magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a legszélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyűre, csősálra / símaszkra, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energiaszelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos esetben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége, illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Dolomitok

A Dolomitok a nevét a francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az Déli-Mészkőalpok ezen részén található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik. 

Olaszországban terül el Belluno, Bolzano (Bozen) és Trento megyék területén. Hagyományos határai nyugaton az Adige (Etsch) folyó völgye, keleten pedig a Piave völgye (Pieve di Cadore). Északon a Puster völgye (Val Pusteria, Pustertal) választja el az olasz-osztrák határt átszelő Tauerntől, délen a Sugana völgye (Val Sugana) választja el a Lombard-Venetói-síkság felé átmenetet képező Elő-Alpoktól. A Dolomitok hegycsoportja azonban túlnyúlik ezen hagyományos határokon, kelet felé a Piave folyón túl terül el a Dolomiti d’Oltrepiave(Piavén-túli Dolomitok), nyugat felé pedig az Adige völgyén túl terülnek el a Nyugati-Dolomitok, más nevén a Brenta-csoport. Trento (Trident) és Vicenza megyék területén fekszik a Piccole Dolomiti (Kis-Dolomitok) hegycsoport. 

 

Geológiai jellegzetességei

A mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve (a triászban) kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserek, majd a folyók mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája. Az erodálódott mészkőszikláknak a lábait általában hatalmas törmelékkúpok borítják.

A völgyekben gyors sodrású hegyi patakok folynak, helyenként kiszélesedve tavakat alakítva ki. A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl. Napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglüh, a sziklacsúcsok izzása.

Élővilág

A kiterjedt platókat havasi legelők borítják. A délebbre fekvő völgyekben gesztenyések, mandula és olajfák, szőlők és gyümölcsösök, cédrusok és agavék flórája virul. A magasabban fekvő vidékeken tűlevelűek élnek (vörösfenyő, közönséges jegenyefenyő, erdeifenyő).

A Dolomitok területén több természetvédelmi terület létezik:

  • Bellunói Dolomitok Nemzeti Park
  • Ampezzói Dolomitok Természetvédelmi Park
  • Fanes - Sennes e Braies Természetvédelmi Park
  • Paneveggio - Pale di San Martino Természetvédelmi Park
  • Sciliari Természetvédelmi Park
  • Sestói Dolomitok Természetvédelmi Park
  • Puez Odle Természetvédelmi Park
  • Adamello-Brenta Regionális Természetvédelmi Park
  • Friuli-Dolomitok Természetvédelmi Park

Néprajz

Néprajzilag is különleges vidék. Az ősi hegylakók, a svájci (graubündeni) rétoromán törzsekkel rokon ladinok élnek itt, akik a régi latin nyelv egy egyedi változatát beszélik, amely sokban eltér az olasz nyelvtől. Több helyen, így a Pusteria völgyben, Bolzano és Merano környékén, németajkú lakosság él, amely tirolinak vallja magát. A második világháború óta e régió (Trentino-Alto Adige) széles körű autonómiát nyert, amellyel azonban a német nacionalista elemek elégedetlenek, Ausztriához való csatolásuk mellett tüntetnek. A kérdés megoldása azért bonyolult, mert a nemzetiségi válaszvonal nem a természetes határként adódó hegygerinceken húzódik, a nyelv területek erősen egymásba nyúlnak.

 

Történelem

A vidék történelmét az határozta meg, hogy a Brenner-hágón, az Adige és Isarco (Issar) völgyén át bonyolódik le ősidők óta az Észak- és Dél-Európa közötti forgalom zöme. Ennek köszönhetik fejlődésüket Bolzano, Trento és a völgyek kisebb városai. A középkorban Trento (Trident) és Bressanone (Brixen) püspökei gyakoroltak fejedelmi hűbérhatalmat a Dolomitok keleti, illetve déli határáig, ahol Velence területe kezdődött. Az Adige felső völgye a tiroli grófok hűbére volt, akik a Merano (Meran) melletti Tirol várában székeltek. (E családból származott a „Bánk bán” c. mű királynője, Gertrúd.) A férfiág kihaltával, a 14. században, a Habsburgok örökölték Tirolt. Trento az ellenreformációt megindító, itt tartott tridenti zsinat (1545-1563) miatt került a világtörténelembe. Napóleon hatalmi törekvései Tirolban találták először szemben magukat a népfelkeléssel. A turistáknak annyi örömet okozó pompás hegyi utak, amelyek a Dolomitokat megnyitották az idegenforgalom előtt, az első világháború évekig tartó borzalmas állóharcai (Piave-front) során épültek ki, a csapatok utánpótlása érdekében. Ennek az időszaknak maradványai az utast lépten-nyomon megrendítő nagy katonatemetők és a szédítő meredélyeken kiépített bonyolult katonai állásrendszerek.


Turizmus

A turistaforgalom két időszakban éri el tetőfokát. A téli sportidény decemberben kezdődik és március végén zárul. A fennsíkok, havasi rétek széles, hullámos lejtőikkel eszményi síterepek, ezért a Dolomitok a téli sportok egyik központja. A júliustól szeptember 15-ig tartó nyári szezon még ennél is keresettebb, ilyenkor a legnehezebb szállást kapni. Ezekben a hónapokban a sziklamászók lepik el a Dolomitokat, mert a meredek szirtek, hegyormok a legváltozatosabb túrákra nyújtanak lehetőséget. Sok orom függőlegesen meredek fala alig mászható meg, vagy a felhatolás nyaktörően veszélyes. Vannak viszont vad sziklabércek, melyek más oldalukról elég könnyen megközelíthetők, és hála a jó turistautaknak — néhol még a járatlanabbak is vezető segítsége nélkül juthatnak fel. Nagyon sok jól biztosított via ferrata túra útvonal található a szerte a Dolomitokban, így bárhol szállunk meg, szinte utaznunk sem kell a klettersteig-ig, annyira sűrűn hálózzák be az egész környéket.

Képek forrása: stmed.net, wallpapersite.com, photographybyko.com, italymagazine.com, Califan

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>