Kerékpárral a Dolomitokban

Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén

Óriási reneszánszát éli a kerékpározás, tőlünk nyugatra milliók töltik szabadságukat két keréken, és szerencsére hazánkban is úrrá lett a "két keréken láz". A kerékpározás egy csodálatos és nagyon egészséges módja a szabad idõ aktív eltöltésének. Ha már unod a zsúfolt charter repülő járatokat, a tömeg-nyaralóhelyeket, pattanj nyeregbe és meglátod, hogy egészen különleges, természetközeli élményben lesz részed!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Tatabánya - Cortina d'Ampezzo  (8 - 9 óra)

1. nap   

 • Kora reggeli indulás Magyarországról, s találkozás a megbeszélt szálláson. Röviden átbeszéljük a programot.
 • Kerékpárral felderítjük Cortina d'Ampezzo-t és környékét
 • Délután érkezés a kempingbe (megbeszéljük a másnapi útitervet)
 • Este szabadprogram, vacsora

2-4. nap   

 • Reggel 9 órakor indulás a szálláshelyről.
 • Kerékpártúra a választott útvonalon - www.dolomitisupersummer.com
 • Este szabadprogram, vacsora.

5. nap   

 • Reggel 8 órakor indulás a szálláshelyről.
 • Kerékpártúra a választott útvonalon - www.dolomitisupersummer.com
 • Délben visszatérünk autóinkhoz, majd irány Magyarország.

 

Egyéb információ:

 • Kitűnő minőségű aszfaltos és hegyi kerékpárutakon tekerünk. A napi távolságok könnyűek illetve közepes nehézségűek, átlagsebesség körülbelül 15-20 km/óra, ami azt jelenti, hogy ezt a sebességet szinte mindenki, aki átlagosan sportos erőnléttel rendelkezik, hosszú időn keresztül tudja tartani. Meleg időjárásra kell számítani. Néhol előfordulhat csapadék, de nagyon hideg időjárás nem várható. A reggelek hűvösek is lehetnek, napközben 25-30 C fokra kell számítani, estefelé 20 C fokra.
 • A túra alatt biztosítjuk a kerékpárok javítását, asszisztenciáját!

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között túracipőre, túrazokni (+ tartalék), esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt) és fejlámpára. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

Utazásunk célpontja az Olaszországban található mesés Cortina d'Ampezzo és környéke. Ez a kis ódon település 2500-3300m magas hófedte hegyek közt bújik meg, világviszonylatban is egyedi panorámát biztosítva felfedezőinek. Csodálatos magashegyi növényzet és kristálytiszta, szikrázó tengerszemek szegélyezik utunkat, elhagyott világháborús romok és kazamaták mentén. A végletek vidéke ez, mely soha nem engedi majd, hogy elfelejtsd.

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

A kerékpáros turizmus szempontjából Európában az egyik legjobban kiépített és felfejlesztett mountain bike úthálózattal rendelkezik. A városban egymást érik a különböző nemzetközi outdoor rendezvények.

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

A túraútvonalakat folyamatosan bővítik, bármely sport művelői megtalálhatják a számukra megfelelő játszóteret. Ha csak a kerékpározásról beszélünk, a trekking, dirt, DH és Freeride kedvelői számos egyedi kijelölt ösvénnyel, kerékpárúttal találkozhatnak.

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

Szintkülönbségben és időben széles skálán váltózó útvonalakból válogathattok nyaralásunk alatt, de az biztos, hogy mindegyik festői környezettel és varázslatos panorámával garantálja a felejthetetlen élményt.

Kerékpár túra a Dolomitokban - Cortina d'Ampezzo

Célpontunk a Dolomitok (olasz nyelven Dolomiti; német nyelven Dolomiten; friuli nyelven Dolomitis), az Alpok egyik hegycsoportja. Olaszországban terül elBelluno, Bolzano (Bozen) és Trento megyék területén. Hagyományos határai nyugaton az Adige (Etsch) folyó völgye, keleten pedig a Piave völgye (Pieve di Cadore). Északon a Puster völgye (Val Pusteria, Pustertal) választja el az olasz-osztrák határt átszelő Tauerntől, délen a Sugana völgye (Val Sugana) választja el a Lombard-Venetói-síkság felé átmenetet képező Elő-Alpoktól. A Dolomitok hegycsoportja azonban túlnyúlik ezen hagyományos határokon, kelet felé a Piave folyón túl terül el a Dolomiti d’Oltrepiave(Piavén-túli Dolomitok), nyugat felé pedig az Adige völgyén túl terülnek el a Nyugati-Dolomitok, más nevén a Brenta-csoport. Trento (Trident) és Vicenza megyék területén fekszik a Piccole Dolomiti (Kis-Dolomitok) hegycsoport. A Dolomitok vidéke 2009 óta része az UNESCO Világörökségének.

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

A Dolomitok a nevét a francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az Déli-Mészkőalpok ezen részén található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik.

 

Geológiai jellegzetességei

A mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve (a triászban) kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserek, majd a folyók mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája. Az erodálódott mészkőszikláknak a lábait általában hatalmas törmelékkúpok borítják.

A völgyekben gyors sodrású hegyi patakok folynak, helyenként kiszélesedve tavakat alakítva ki. A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl. Napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglüh, a sziklacsúcsok izzása.

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

Élővilág

A kiterjedt platókat havasi legelők borítják. A délebbre fekvő völgyekben gesztenyések, mandula és olajfák, szőlők és gyümölcsösök, cédrusok és agavék flórája virul. A magasabban fekvő vidékeken tűlevelűek élnek (vörösfenyő, közönséges jegenyefenyő, erdeifenyő).

A Dolomitok területén több természetvédelmi terület létezik:

 • Bellunói Dolomitok Nemzeti Park
 • Ampezzói Dolomitok Természetvédelmi Park
 • Fanes - Sennes e Braies Természetvédelmi Park
 • Paneveggio - Pale di San Martino Természetvédelmi Park
 • Sciliari Természetvédelmi Park
 • Sestói Dolomitok Természetvédelmi Park
 • Puez Odle Természetvédelmi Park
 • Adamello-Brenta Regionális Természetvédelmi Park
 • Friuli-Dolomitok Természetvédelmi Park


Néprajz

Néprajzilag is különleges vidék. Az ősi hegylakók, a svájci (graubündeni) rétoromán törzsekkel rokon ladinok élnek itt, akik a régi latin nyelv egy egyedi változatát beszélik, amely sokban eltér az olasz nyelvtől. Több helyen, így a Pusteria völgyben, Bolzano és Merano környékén, németajkú lakosság él, amely tirolinak vallja magát. A második világháború óta e régió (Trentino-Alto Adige) széles körű autonómiát nyert, amellyel azonban a német nacionalista elemek elégedetlenek, Ausztriához való csatolásuk mellett tüntetnek. A kérdés megoldása azért bonyolult, mert a nemzetiségi válaszvonal nem a természetes határként adódó hegygerinceken húzódik, a nyelv területek erősen egymásba nyúlnak. 

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

Történelem

A vidék történelmét az határozta meg, hogy a Brenner-hágón, az Adige és Isarco (Issar) völgyén át bonyolódik le ősidők óta az Észak- és Dél-Európa közötti forgalom zöme. Ennek köszönhetik fejlődésüket Bolzano, Trento és a völgyek kisebb városai. A középkorban Trento (Trident) és Bressanone (Brixen) püspökei gyakoroltak fejedelmi hűbérhatalmat a Dolomitok keleti, illetve déli határáig, ahol Velence területe kezdődött. Az Adige felső völgye a tiroli grófok hűbére volt, akik a Merano (Meran) melletti Tirol várában székeltek. (E családból származott a „Bánk bán” c. mű királynője, Gertrúd.) A férfiág kihaltával, a 14. században, a Habsburgok örökölték Tirolt. Trento az ellenreformációt megindító, itt tartott tridenti zsinat (1545-1563) miatt került a világtörténelembe. Napóleon hatalmi törekvései Tirolban találták először szemben magukat a népfelkeléssel. A turistáknak annyi örömet okozó pompás hegyi utak, amelyek a Dolomitokat megnyitották az idegenforgalom előtt, az első világháború évekig tartó borzalmas állóharcai (Piave-front) során épültek ki, a csapatok utánpótlása érdekében. Ennek az időszaknak maradványai az utast lépten-nyomon megrendítő nagy katonatemetők és a szédítő meredélyeken kiépített bonyolult katonai állásrendszerek.

 Kerékpárral a Dolomitokban - Mountain Bike-kal Cortina d'Ampezzo varázslatos vidékén 

Turizmus

A turistaforgalom két időszakban éri el tetőfokát. A téli sportidény decemberben kezdődik és március végén zárul. A fennsíkok, havasi rétek széles, hullámos lejtőikkel eszményi síterepek, ezért a Dolomitok a téli sportok egyik központja. A júliustól szeptember 15-ig tartó nyári szezon még ennél is keresettebb, ilyenkor a legnehezebb szállást kapni. Ezekben a hónapokban a sziklamászók, túrázók, kerékpárosok lepik el a Dolomitokat, mert a meredek ösvények, varázslatos hegyormok a legváltozatosabb túrákra nyújtanak lehetőséget. Sok orom függőlegesen meredek fala alig mászható meg, vagy a felhatolás nyaktörően veszélyes. Vannak viszont vad sziklabércek, melyek más oldalukról elég könnyen megközelíthetők, és hála a jó turistautaknak — néhol még a járatlanabbak is vezető segítsége nélkül juthatnak fel ezen csodálatos helyekre. Sok jól kiépített kerékpár túra útvonal található a szerte a Dolomitokban, s bárhol szállunk meg, szinte utaznunk sem kell, mert a kempingből kilépve is számos vadregényes kalandból választhatunk.

Képek forrása: redbull.com, reviews.mtbr.com, italycycleresorts.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>