Dolomitok via ferrata túra I.

Cortina d'Ampezzo legizgalmasabb via ferrata útjai

Via Ferrata túránk célpontja a világszinten 2. legszebb és legegyedibb hegyvidék, az olaszországi Dolomitok (UNESCO Világörökség).  Csipkés tornyainak és káprázatosan csillogó marsbéli völgyeinek legszebb részeit fedezzük fel egy szűkebb hét alatt. Sziklafalakon vezető mesterséges útvonalon, létrák, hidak és pallók segítségével olyan varázslatos helyekre jutunk el, mely eddig csak a sziklamászók különleges kiváltsága lehetett.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Cortina d' Ampezzo, 6-8 óra

1. nap   Indulás Budapestről, kora délután érkezük az olaszországi Dolomitok varázslatos hegycsúcsai közé. Szállásunk Cortina d' Ampezzo egyik legszebb kempingjében lesz.

2. nap   Bemelegítő túránk a híres Lavarendo tornyoktól (Tre Cime vagy Drei Zinnen) indul. Izgalmas via ferrata útvonalon jutunk fel a 2744m magas Monte Paterno csúcsára, mely szakadékok mentén vezet, páratlan kilátással a Tre Cime karnyújtásnyira elhelyezkedő hatalmas tömbjére. Amennyiben a csapat tagjaiban ezek után is túlteng az energia, még izgalmasabb via ferrata útvonalon megmásszuk a 2617m magas Toblin tornyot.

3. nap   Felvonóval jutunk el a Lorenzi menedékházhoz, ahonnan két óra via ferratázás a 3154m magas Cristallo di Mezzo csúcs. Ezek után belekóstolunk a Dolomitok egyik leghíresebb via ferrata útvonalába, s átkelünk a Cliffhanger című amerikai filmből jól ismert 27m hosszú függőhídon.

4. nap  Mai útvonalunk a Giovanni Lipella via ferrata. Az előző napok közepes nehézségű ferrátái után egy rendkívűl látványos, technikás, egész napos megpróbáltatás következik, melynek célja a Tofana di Rozes impozás tömbjének körbetúrázása.

5. nap   Városnézés illetve hazautazás Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 01 - 05.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges útmutatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 15.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15 euró / fő / éjszaka - Kemping
   ~ 30 euró / fő / éjszaka - Apartman - egyénileg foglalandó

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

Kiknek ajánljuk e via ferrata túrákat? Bárkinek aki szereti a kihívásokat és kacérkodik a hegymászással. Nem riad vissza, ha szűz sziklán kialakított, néhol mesterséges fogásokkal kiegészített meredélyeken és kitett útvonalakon haladunk. Jutalmunk nem kevesebb, mint az érzés, hogy igazi sziklamászók vagyunk, hiszen saját erőnkből érhetünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat, csúcsokat. Minden résztvevő sisakot és egy speciálisan kialakított egyéni védőfelszerelést visel, melyet a sziklához rögzített drótkötélpályához biztosít. Kitett sziklapárkányokon, éles gerinceken haladunk, ahová egyszerű turistaösvényen soha nem juthatnánk fel. A túrán való részvételnek nem feltétele, hogy rendelkezz bármi féle hegymászó-ismeretekkel, de előnyt jelenthet a sportos és aktív életmód.

 

Dolomitok via ferrata túra kezdőknek és középhaladóknak

 Dolomitok via ferrata túra I. - Cortina d'Ampezzo legizgalmasabb via ferrata útjai kezdőknek, középhaladóknak 

Dolomitok

A Dolomitok a nevét a francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az Déli-Mészkőalpok ezen részén található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik. A mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve (a triászban) kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserek, majd a folyók mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája

 

A Dolomitok királynője: Cortina d' Ampezzo

Cortina d'Ampezzo Olaszország leghíresebb és legismertebb outdoor központja, gyönyörű fekvésű, patinás üdülőhely, a Best of the Alps szövetség tagja. Az 1956-os téli olimpia helyszíne volt, tehát jégstadionnal, bobpályával is rendelkezik. A 19. század közepén igen kedvelt kiránduló- és üdülőhely volt, néhány évtizeddel később pedig már a Dolomitok királynőjeként emlegették, amelyet páratlanul szép fekvésének is köszönhetett.

A középkorban Ampezzo az Aquileiai Patriárchátusnak (a Német-római Birodalom hűbéres államának) volt alárendelve. 1420-ban a falucskát a Velencei Köztársaság hódította meg. 1508-tól az itáliai háborúkban a Habsburgok több hadjáratban próbálták fennhatóságuk alá vonni. 1511-ben, Peutelstein erődjének eleste után az ampezzóiak meghódoltak I. Miksa császárnak, aki a hűségesküért cserébe számos kiváltságot biztosított az „Nagytekintélyű Ampezzói Elöljáróságnak” (Magnifica Comunità d'Ampezzo). Noha a vidék (Tirol részeként) 1919-ig osztrák fennhatóság alatt maradt, lakosai nem németesedtek el, megőrizve eredeti nyelvüket a ladint.

Az első világháború idején (Olaszország 1915-ös hadba lépésétől 1917 végéig, a caporettói áttörést követő olasz összeomlásig) heves összecsapások zajlottak e vidéken az olasz és az osztrák-magyar hegyi csapatok között – ezeknek állít tanulságos emléket a környékbeli szabadtéri múzeum. A világháborút lezáró saint-germaini békeszerződés hatályba lépése (1920) után a település Dél-Tirollal együtt az Olasz Királysághoz (Trentino tartományhoz) került.

 Dolomitok via ferrata túra I. - Cortina d'Ampezzo legizgalmasabb via ferrata útjai kezdőknek, középhaladóknak 

A Dolomitok geológiai jellegzetességei

A völgyekben gyors sodrású hegyi patakok folynak, helyenként kiszélesedve tavakat alakítva ki. A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl. Napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglüh, a sziklacsúcsok izzása.

 

Élővilág

A kiterjedt platókat havasi legelők borítják. A délebbre fekvő völgyekben gesztenyések, mandula és olajfák, szőlők és gyümölcsösök, cédrusok és agavék flórája virul. A magasabban fekvő vidékeken tűlevelűek élnek (vörösfenyő, közönséges jegenyefenyő, erdeifenyő).

A Dolomitok területén több természetvédelmi terület létezik:

  • Bellunói Dolomitok Nemzeti Park
  • Ampezzói Dolomitok Természetvédelmi Park
  • Fanes - Sennes e Braies Természetvédelmi Park
  • Paneveggio - Pale di San Martino Természetvédelmi Park
  • Sciliari Természetvédelmi Park
  • Sestói Dolomitok Természetvédelmi Park
  • Puez Odle Természetvédelmi Park
  • Adamello-Brenta Regionális Természetvédelmi Park
  • Friuli-Dolomitok Természetvédelmi Park

 Dolomitok via ferrata túra I. - Cortina d'Ampezzo legizgalmasabb via ferrata útjai kezdőknek, középhaladóknak 

Néprajz

Néprajzilag is különleges vidék. Az ősi hegylakók, a svájci (graubündeni) rétoromán törzsekkel rokon ladinok élnek itt, akik a régi latin nyelv egy egyedi változatát beszélik, amely sokban eltér az olasz nyelvtől. Több helyen, így a Pusteria völgyben, Bolzano és Merano környékén, németajkú lakosság él, amely tirolinak vallja magát. A második világháború óta e régió (Trentino-Alto Adige) széles körű autonómiát nyert, amellyel azonban a német nacionalista elemek elégedetlenek, Ausztriához való csatolásuk mellett tüntetnek. A kérdés megoldása azért bonyolult, mert a nemzetiségi válaszvonal nem a természetes határként adódó hegygerinceken húzódik, a nyelv területek erősen egymásba nyúlnak.

 

Történelem

A vidék történelmét az határozta meg, hogy a Brenner-hágón, az Adige és Isarco (Issar) völgyén át bonyolódik le ősidők óta az Észak- és Dél-Európa közötti forgalom zöme. Ennek köszönhetik fejlődésüket Bolzano, Trento és a völgyek kisebb városai. A középkorban Trento (Trident) és Bressanone (Brixen) püspökei gyakoroltak fejedelmi hűbérhatalmat a Dolomitok keleti, illetve déli határáig, ahol Velence területe kezdődött. Az Adige felső völgye a tiroli grófok hűbére volt, akik a Merano (Meran) melletti Tirol várában székeltek. (E családból származott a „Bánk bán” c. mű királynője, Gertrúd.) A férfiág kihaltával, a 14. században, a Habsburgok örökölték Tirolt. Trento az ellenreformációt megindító, itt tartott tridenti zsinat (1545-1563) miatt került a világtörténelembe. Napóleon hatalmi törekvései Tirolban találták először szemben magukat a népfelkeléssel. A turistáknak annyi örömet okozó pompás hegyi utak, amelyek a Dolomitokat megnyitották az idegenforgalom előtt, az első világháború évekig tartó borzalmas állóharcai (Piave-front) során épültek ki, a csapatok utánpótlása érdekében. Ennek az időszaknak maradványai az utast lépten-nyomon megrendítő nagy katonatemetők és a szédítő meredélyeken kiépített bonyolult katonai állásrendszerek.

 Dolomitok via ferrata túra I. - Cortina d'Ampezzo legizgalmasabb via ferrata útjai kezdőknek, középhaladóknak 

Turizmus

A turistaforgalom két időszakban éri el tetőfokát. A téli sportidény decemberben kezdődik és március végén zárul. A fennsíkok, havasi rétek széles, hullámos lejtőikkel eszményi síterepek, ezért a Dolomitok a téli sportok egyik központja. A júliustól szeptember 15-ig tartó nyári szezon még ennél is keresettebb, ilyenkor a legnehezebb szállást kapni. Ezekben a hónapokban a sziklamászók lepik el a Dolomitokat, mert a meredek szirtek, hegyormok a legváltozatosabb túrákra nyújtanak lehetőséget. Sok orom függőlegesen meredek fala alig mászható meg, vagy a felhatolás nyaktörően veszélyes. Vannak viszont vad sziklabércek, melyek más oldalukról elég könnyen megközelíthetők, és hála a jó turistautaknak — néhol még a járatlanabbak is vezető segítsége nélkül juthatnak fel. Nagyon sok jól biztosított via ferrata túra útvonal található a szerte a Dolomitokban, így bárhol szállunk meg, szinte utaznunk sem kell a első via ferrata útvonalig, annyira sűrűn hálózzák be az egész környéket.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>