Az „Elvetemült” Via-ferrata zarándokút

A „LEG”-ek ÚTJA - 5 ország, 3 nagy tó, egy 3500-as csúcs Európa legmagasabb via-ferrata útjával

A nyár legnagyobb dobására készülsz? Ne keress tovább! A Te Nagy Kalandod története itt kezdődik és biztosíthatunk, hogy minden képzeleted felülmúlja!
Az élmények spektruma a Comói-tó luxusától, Nyugat-Európa színvonalas campingjein át, a 3000 méter felett való nomád, hegyen alvásig tart. 4 ország, 3 nagy tó, egy 3500-as csúcs Európa legmagasabbra futó via ferrata útjával, sztárok villái és Ausztria legnagyobb vízesése. Gyönyörű tavak feletti hegyekre kapaszkodunk fel, via ferratázunk, magashegyi túrákat teszünk, a kontinens legmagasabb csúcsai között járunk, a Comói-tó partjának villái, cukrászdái varázsolják el fantáziádat...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

 

1. nap   Utazás a Mondsee-tóhoz (Ausztria, Felső-Ausztria), klettersteig, fürdés a tóban
Menetidő:
 Budapest – Sankt Lorenz, Ausztria (4,5-5 óra, M1, A1 autópályán)

Találkozó: 11 órakor a Nussbaumer Campingben (Camping Gries-Plomberg)

Program: Elfoglaljuk a szállást, majd a közeli Drachenwand csúcs meghódítása a rajta futő klettersteig úton. A parkolóból 160 métert kell felfelé gyalogolni a beszállási pontig. Ezután 400 métert emelkedik a klettersteig út az 1060 méteres csúcs tetejéig mintegy 4,2 km hosszan. Felfelé kb. 2 óra az út, lefelé a jelölt turistaúton 1,5 óra. Fentről a tó és a környező vidék panorámájának megcsodálása, leereszkedés a campingbe, strandolás, lazítás, majd felkészülés a másnapi korai indulásra.

2. nap   Utazás Galtürbe, kemping, klettersteig, pihenés
Menetidő: 
St. Lorenz – Galtür (4,5-5 óra)

Program: Sátort verünk a családias Zeinissee kempingben, majd 11-dél körül nekiindulunk az innen induló Silvapark klettersteignek. Ez egy nem túl nehéz, jórészt B/C ferrata amiben van két C/D-s szakasz, viszont annál látványosabb, hiszen felvisz egészen a Ballunspitze 2671 méteres csúcsáig. A pálya maga kb. 2 órát vesz igénybe plusz a ki- és beszállás, így délutánra vissza is érünk a kempingbe.

3. nap   Utazás a Comói-tóhoz (Olaszország, Lombardia), városnézés, via ferrata
Menetidő:
 Galtür – Oliveto Lario (Lombardia, Olaszország) (kb. 5-6 óra)

Program: Ezen a napon kicsit több utazás vár ránk, így már korán elindulunk, hogy délre a kempingbe érjünk. Választható programként bejárjuk a környéket gyalog, várost nézünk, fagyizunk, a tóban fürödve készülünk fel a következő napokra, vagy egy kb. fél órás autózás után egy izgalmas via ferrátán, a Gamma Uno (C) létráin mászunk fel a Pizzo D’Erna 1375 méteres csúcsára a Resegone hegységben.

4-5. nap   Utazás az Aosta-völgybe, gyalogtúra, bivakolás, via ferrata
Menetidő: 
Oliveto Lario – Pila (3 óra)

Program: Reggel az Aosta-völgy felé vesszük az irányt, hogy egy igazi magashegyi túrára induljunk, teljes menetfelszerelésben. Jól meg kell fontolnunk, mit viszünk magunkkal, hiszen két napot a hegyen fogunk tölteni. Első éjszakánkat a Bivacco Federigo-Zullo menedékházban fogjuk tölteni, hogy másnap a Monte Emilius 3559 méterre felvezető via ferrata utat megtéve ereszkedjünk vissza az autónkhoz.

6. nap   Utazás a Krimmli vízeséshez
Menetidő:
 Pila (IT) – Wald im Pinzgau (Salzburg, Ausztria) (7-8 óra)

Program: Reggel indulunk Pilából, megérkezés után sátrat verünk Wald in Pinzgau egyik campingjében, majd átautózunk a kb. 5 km-re lévő Krimmli vízeséshez. Itt erőnlétünk és kedvünk szerint bejárjuk a vízesés mentén kiépített turistautakat, majd délután/kora este visszatérünk a kempingbe.

7. nap   Könnyes búcsú, hazautazás
Menetidő:
 Wald im Pinzgau (AT) – Budapest (HUN) (7 óra)

Délután érkezés Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

  Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A „LEG”-ek ÚTJA - 5 ország, 3 nagy tó, egy 3500-as csúcs Európa legmagasabb via-ferrata útjával, Ausztria legnagyobb vízesése ás számos lélegzetállító klettersteig...

Az Aosta-völgyig vezető háromállomásos utunk első megállója a Mondsee tó Felső-Ausztriában, Salzkammergut régióban. A tó délnyugati partja jelenti a határt Felső-Ausztria és Salzburg tartományok között.

Hossza 11km, maximális szélessége 1,5km területe 14,2km2 legnagyobb mélysége 68m. Neve a monda szerint onnan ered, hogy egy éjszaka a Drachenwand (Sárkányfal – a tó délnyugati partján emelkedő hegy) hátsó részén lovagló Odilo von Bayern herceg lováról leesvén a tóban visszatükröződő Holdat pillantotta meg. A szájhagyomány szerint innen ered a tó neve. Valójában azonban a név nem a Hold után eredeztethető, hanem Mannsee (egy régi nemesi család) után kapta azt. A Mannsee-ből az idők folyamán lett Mondsee.

A Mondsee a 18. század óta magántulajdonban van – ezzel kivételes a helyzete az ausztriai nagy tavak közül. Jelenlegi tulajdonosa Nicolette Waechter (Höribachhof, Sankt Lorenz), becsült értéke 16M EUR. A hölgy a tavat 1977-ben elhunyt öccsétől örökölte. 2008 augusztusában szó esett a tó eladásáról, azóta is folynak tárgyalások az illetékes önkormányzattal.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A terület története régre nyúlik vissza és igen gazdag. A középkorban fontos kulturális központ volt. A Mondsee-tó észak-nyugati végénél terül el Mondsee város. A város partközeli területén és a tónál a víz alatt települések maradványait találták meg, és gazdag leletállományt tártak fel, melyek bizonyítékai a kora-kőkori fazekasságnak és a kő és csonteszközök használatának. A leleteket az egykori cölöpépítkezési kultúra maradványainak tartják. A tudomány a fő leletek feltárása után kezdte a Mondsee-kultúra kifejezést használni. A Mondseeland Múzeum terjedelmes cölöpépítkezési gyűjteménnyel rendelkezik. 748-ban alapította a bajor Odilo herceg a Mondsee kolostort, mely így Felső-Ausztria legöregebb kolostora lett. A vidék fejlődését innentől kezdve mind szellemi-kulturális, mind gazdasági szempontból a kolostor irányította, és egyedi vonásokkal rendelkező kultúrvidéket hagyott kifejlődni. Mondsee városát a kora-kereszténység fontos helyévé változtatta Felső-Ausztriában. Röviddel 800 után itt keletkezett az ún. Mondsee Matthäus-az első német bibliafordítás, 831-től 1106-ig pedig a regensburgi püspökök székhelye volt.

A Mondsee-tó délnyugati partján emelkedik az 1060 méter magas Drachenwand. Erre vezet fel elsőként megcélzott via-ferrata utunk. Függőhídja és a már-már szürreális, sziklafalra szerelt, semmibe-lógó fapadja igazán emlékezetes alkotóelemei, minden mászó fényképein szerepelni szoktak. A panoráma szinte minden részéről lenyűgöző, nemcsak a csúcson állva.

 

Második napunkon az Olaszországba való érkezésünk előtt – a hosszú autózást elkerülendő – még teszünk egy megállót Ausztriában, Voralberg és Tirol határán, egészen pontosan a Silvretta-Alpokban. Galtür városában lesz a kempingünk, innen indítjuk újabb via ferrata programunkat a Silvapark klettersteig-re. Ez egy nem túl nehéz (C/D), de hihetetlenül látványos útvonal, egy igazi magashegyi jellegű túrán vehetünk részt miközben felmászunk a Ballunspitze 2671 méteres csúcsán felállított keresztjéhez. A csúcsot jelen esetben annyira szigorúan kell értelmezni, hogy egy nagyobb létszámú csoportkép elkészítése már komoly problémákba ütközne, hiszen a hegytetőn néhány embernél több csak szűkösen fér el egymás mellett.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


Kempingünk a Zeinissee mellett fekszik, melynek közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Stausee Kops (Kops víztározó). Az 1969-ben épült mesterséges tó a Zeinisjoch (1842 m) alatt terül el, természetes úton csak kevés patak táplálná, így az erőműveket csak kis mennyiségű vízzel lehetne ellátni. Emiatt több patakot, mely eredetileg a Trisanna-ba, a Rosanna-ba, végül a Dunába folyna, alagút segítségével vezettek a víztározóhoz, a Silvrettai mesterséges tóból szintén alagúton keresztül jut el ide a víz. Az átvezetésekkel együtt a Stausee Kops vízgyűjtő területe mindegy 170 km2-re terjed ki.

A Silvretta-hegység Tirol és Voralberg tartományok találkozásánál fekszik, a Montafon, Paznaun és Engadin völgyek közvetlen közelében. A Silvretta-Alpokon Ausztria és Svájc közösen osztozik, az egész hegységet gleccserek veszik körül, ezért szokták is „Kék-Silvrettának” is hívni. Legmagasabb csúcsa a Piz Linard (3410 m) Svájc keleti részén fekszik. A környék télen híres síparadicsom, Ernest Hemingway például a húszas években itt töltött élményeiről be is számolt Vándorünnep (A Moveable Feast) című könyvében. Rengeteg síút gondoskodik a téli sportolók szórakoztatásáról, a közeli Ischgl városát Európa egyik legjobb télisport városának tartják, ahol számtalan koncert, fesztivál és sportesemény teszi felejthetetlenné az itt töltött időt. Nyáron természetesen ugyanez a terület átváltozik a gyalogtúrázók, hegymászók, via ferrátázók és a hegyi kerékpározók otthonává.

 

Következő állomásunk Észak-Olaszország, Lombardia régió, Comói-tó. Ez az a tó, ahol még George Clooney-nak is van nyaralója. De nem csak ő, hanem számos más világhírű sztár is akart itt egy villát magáénak mondani. Ezek után sejthető, hogy érdemes időt szánni egy kis parti menti autózásra és városnézésre. Építészete és természeti adottságai is figyelemre méltóak.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A tó (olasz nevén Lago di Como) a harmadik legnagyobb az országban (146 km2), valamint Európa legmélyebb tavai közé tartozik, hiszen legmélyebb pontját Nesso és Argegno közt éri el 414 méteres mélységgel. Különleges fordított Y formája a különböző szabadidős tevékenységek szerelmeseinek kedvelt helyszínévé vált, nemcsak a vízi sportolók, hanem túrázók, sziklamászók, via ferratázók, kerékpárosok kedvence is. A part menti villák a környéken évszázados hagyományokkal rendelkező fényűzésről tanúskodnak.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A Lariano-háromszög (a tavat más néven Larionak is hívják), a fordított ipszilon szárai által közrefogott félszigetszerű terület a kerékpárosok zarándokhelye. Olyannyira, hogy a Magreglio városkájában felállított Madonna del Ghisallo kápolna mellett bringás múzeum is található az egykori olasz aranyérmes olimpikon, Fabio Casartelli emléktáblája és kiállított versenybiciklije mellett. A legenda szerint Ghisallo, egy középkori gróf egyszer rablótámadás áldozata lett, mikor is megjelent neki Szűz Mária és így megmenekült támadóitól. Madonna del Ghisallo az utazók, majd később a kerékpárosok védőszentje lett.

A Lariano-háromszög és a Comói-tó

Magyar vonatkozás: A tó partján húzódó Val-Tellina vasútvonal villamosítását a Ganz gyár vállalta, így jött létre a 20. század elején a világ egyik első villamosított vasútvonala, a Kandó Kálmán által tervezett mozdonyok pedig Olaszország szerte elterjedtek.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A parton és az azt körülölelő hegyek közt utazva egy ősi legendákkal teli világ tárul elénk, lenyűgöző látványt kínálva. A csendes itáliai kisvárosok nyugalma, a környéket ellepő villák pompája, az azok fölé magasodó csúcsok felejthetetlen élményekben részesítik az ide látogatókat. Az itt eltöltött napunkon gyalogtúrázunk, vagy a Resegone csúcsaira ferrátázunk egyet.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A Lecco városától keletre található Gamma Uno via ferrata út az egyik lehetséges helyi úti célunk. Ez egy nem túl hosszú C-s ferrata, ami a Resegone (más néven Monte Serrada) egyik csúcsára vezet (Pizzo D’Erna, 1375 m). A hegység Lecco és Bergamo tartományok határán fekszik, a Bergamo-Alpok része Lecco városa felett. Népszerű hely a túrázók, via ferratázók és sziklamászók körében is, hiszen több karbantartott útvonallal rendelkezik, az északi csúcsok déli és nyugati falai pedig sok lehetőséget tartogatnak a mászók számára is. Nevét a fűrész jellegű formájáról kapta (resegare=fűrészelni), hiszen 11, szinte azonos magasságú csúcsa van egymáshoz közel. Útközben, vagy visszafelé megpihenünk a Rifugio Stoppani menedékháznál, de akár a felvonót (funivia) is használhatjuk a fel- vagy lejutáshoz.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés

 
Utunk negyedik állomása az Olaszország észak-nyugati szegletében, Piemont tartományban található Aosta-völgy.

A régió csaknem teljes egészében hegyvidék, és területe tulajdonképpen egybeesik a Dora Baltea folyó völgyével, és annak Pó-síksággal való egyesüléséig tart. Itt találkozik egymással a Nyugati-és a Közép-Alpok. Legfontosabb hegycsúcsai a Gran Paradiso (4061 m, Piemonttal és Franciaországgal közös), a Monte Bianco, ismertebb nevén Mont Blanc (4810 m, Franciaországgal és Svájccal osztozik rajta), a Cervino, amit főleg Matterhornként hallunk említeni (4478 m, Svájccal közös), és a Monte Rosa (Dufourspitze 4633 m, Svájccal közös). Így elmondható, hogy a régiót Európa négy legmagasabb hegye öleli körül. Területének déli részét a Gran Paradiso Nemzeti Park foglalja el, amely számos kihalással veszélyeztetett fajnak ad otthont.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


Célunk Európa legmagasabbra vezető via-ferrata útjának megmászása. A Monte-Emilius 3559 méteres csúcsára vezető „vasalt út” meghódítása két napot igényel. Pila síközpontjának parkolójában hagyjuk az autóinkat, innen mászunk fel az első napon a 3000 méteren lévő bivakházhoz, a Nona Becca és a Monte Emilius csúcsok közötti Carrel hágón lévő Bivacio  Federigo Zullohoz. Valószínűleg marad elég időnk ahhoz, hogy az energiától túltengő mászók még meghódítsák a Nona Beccát és visszatérjenek naplementéig a bivakházhoz (ami egy konténer emeltes ágyakkal). Másnap korán reggel indítjuk a csúcshódítást, mivel ez egy hosszú via-ferrata út lesz.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés 

Utolsó állomásunkként a hazafelé vezető úton a Krimmli vízeséssel zárjuk túránkat. Az egész heti túrázás, via ferrátázás fáradalmait egy kellemes délutáni sétával pihenjük ki, a szombati napon a hazavezető hosszú utat megfelezve, kb. 7-8 óra autózás után a Hohe-Tauern Nemzeti Park talán legnépszerűbb turistalátványosságát tekintjük meg. A Krimmli vízesés Ausztria legmagasabb vízesése, de világviszonylatban is az ötödik legnagyobbként tartják számon. Teljes magassága 380 méter, ahonnan a víz három lépcsőben zúdul alá, vízhozama évszaktól függően jellemzően 500 és 20.000 m3/h között mozog. A kb. 4 km hosszú kiépített turistaút néhány óra alatt kényelmesen bejárható, a 10 kilátópont fantasztikus élményt nyújt erről a ritka természeti képződményről. Estére kényelmesen visszaérünk a kempingbe, hogy másnap reggel egy felejthetetlen héttel a hátunk mögött térjünk vissza Magyarországra.

Az "Elvetemült" Via-ferrata zarándokút: Mondsee – Stausee Kops – Comói-tó – Aosta-völgy – Krimml-vízesés


A túra
nehézsége:
Közepesen nehéz túrára  és mászásra kell számítani, viszonylag kis távolságokkal ugyan, de jelentős szintemelkedéssel.

Képek forrása: MAKASE, kepguru.hu, de.wikipedia.org, flickr.com

Németh Gábor - Schmittinger László

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>