Az első négyezresem

Gran Paradiso mászás (4061 m)

Az Alpok négyezresei különleges hegyek egytől-egyig. A mászótörténelem sok szép dicsőséges és tragikus története kapcsolódik hozzájuk. Valami megváltozik 4000 felett...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts?

  • Akármilyen sokan is jutnak fel a csúcsra, a túra megköveteli a szédülésmentességet, magabiztos mozgáskoordinációt, magashegyi jártasságot vagy vezetőt, megfelelő felszerelést, illetve a kellő ismeretet az objektív veszélyekkel (időjárás, jég/hó, sziklaomlás) kapcsolatban.


FIGYELEM! A következő túrák kombinálhatóak:

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Aosta,  1131 km (10-11 óra) 

0. nap  

  • Az előre egyeztetett időpontban elindulunk autóinkkal Olaszország felé Magyarországról, illetve aki a Grossglockner mászással kombinálja az Ausztria felől érkezik.

1. nap  

  • Találkozó reggel 8-kor Aosta-ban, majd Pont település felé orientálódunk, mely következő célpontunk a Gran Paradiso lábánál fekszik.
  • Összepakoljuk a felszereléseinket, majd letudván az aznapi 800 m-es szintet, megpihenünk a Rif. Vittorio Emanuel II vendégháznál és élvezzük a méltán híres olasz konyhát.

2. nap  

  • Kora reggeli (5 óra) indulásunk után, hamar elérjük a Gran Paradiso palástként elterülő gleccserét. Szinte a csúcsig jégen és havon haladunk tovább, hogy a "Madonna" előtti 50 m-en próbára tehessük "sziklamászó tudásunkat". A csúcson csodálatos körpanoráma fogad minket, képeslapba illő jelenetekkel.
  • Napunk hátralévő részében visszaereszkedünk a Rif. Vittorio Emanuel II vendégházig, ahol ismét egy éjszakát töltünk.

3. nap  

  • Másnap reggel utoljára megcsodáljuk a lélegzetállító panorámát, és az ismert útvonalon visszatérünk a parkolóig. Bepakolunk gépjárműveinkbe, és túránk végcélja Aosta ódon települése felé vesszük az irányt.
  • Innen csapatunk két részre válik, lesz aki elindul haza Magyarország felé és lesz aki velünk tart a Mont Blanc-ra.. :) 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk.  Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Gran Paradiso, egy "könnyű" négyezres

Ezt az igazi alpesi túrát azoknak ajánljuk akik szomjaznak a magasságra és ha a teljes felszerelésüket magukkal kell cipelniük és azoknak, akik nem bánják, ha a teljes felszerelésüket magukkal kell cipelniük. Célpontunk az Aosta-völgy, ahol felejthetetlen napokat töltünk el Európa legmagasabb csúcsaival körülvéve. Túrázunk a felhők felett, gleccsereket szelünk át, s tengerszemek vizébe mártózunk.

A régió csaknem teljes egészében hegyvidék, területe egybeesik a Dora Baltea folyó völgyével, és annak Pó-síksággal való egyesüléséig tart. Itt találkozik egymással a Nyugati-és a Közép-Alpok. Legfontosabb hegycsúcsai a Gran Paradiso (4061 m, Piemonttal és Franciaországgal közös), a Mont Blanc (4810 m, Franciaországgal és Svájccal osztozik rajta), a Matterhorn (4478 m, svájccal közös), és a Monte Rosa (4633 m, Svájccal közös). Így elmondható, hogy a régiót Európa négy legmagasabb hegye öleli körül. Területének déli részét a Gran Paradiso Nemzeti Park foglalja el, amely számos kihalással veszélyeztetett fajnak ad otthont.

A túra ajánlott a Mont Blancra indulóknak, felkészülésként és akklimatizációra.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>