Meseszép körutazás egy viking vidéken

Lofoten - Norvégia ékkövei

Lofoten a sarkkörön túl fekvő több száz szigetet magában foglaló mesevilág. Ha a norvégok nyaralni indulnak ők is ide jönnek. Ez az a hely, ahol a jellegzetes piros házas halászfalvak és a mélykék tengerbe szakadó haragoszöld hegyek között egyáltalán nem lepődnél meg ha trollok jönnének veled szembe :)
Igazi felfedezőkhöz méltó kalandunk talán a világ legrövidebb nevével ellátott falucskájában kezdődik. Å (ejtsd: O) a legnyugatibb még a szárazföldön elérhető település. Innen vezet utunk kelet felé Sørvågen és a múzeumtelepülésként fennmaradt Nusfjordon keresztűl Lødingenbe, majd vissza Bodø-ba ahonnan hazarepülünk.
Utunk során megszállunk nem egy rorbuban. - A halászok korábban használt szezonális faházikóit hívják így - A partra a vízbe épültek, cölöpökre és fecskék helyett sirályok fészkelnek rajtuk. :) De lesz, hogy hegyi menedékházban töltjük az éjszakát. 
Ha elmenekülnél az itthoni hőségből, egy a vikingek által meghódított igazi vad vidékre, vagy Norvégia eszenciáját keresed, akkor ez az a túra amit neked találtunk ki. Tarts velünk 10 napon keresztül a tengerbe vesző alpesi jellegű hegyek, fjordok és rusztikus halászfalvak közt, ahol túrázva, máskor meg kajakozva fedezzük fel a vidéket.

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Oslo - Bodø

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • Lélegzetelállító tájak - kalandos túrák a hegyek és fjordok között
  • Egyedülálló kilátások
  • Nusfjord az eredeti állapotában legjobban megmaradt halászfalu a szigeteken
  • Homokos tengerpartok
  • Kajakozás fjordokban

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  Utazás

Ferihegyről Oslo-i átszállással érkezünk Bodø városába. Autóbérlés és igény szerinti városnézés után egy közeli kemping faházikóiban töltjük az éjszakát. 

2. nap  Lofoten, Å

Bodø-ból Moskenes-be kompozunk, kora délután érkezünk a szigetekre. Ha az időjárás kedvező, akkor a kilátásért megmásszuk a Reinebriggent (448m), majd elfoglaljuk szállásunkat Å településen.
Más esetben a falu mellett fekvő Agvatnet tavat kerüljük meg egy 7-8 km hosszú helyenként a sziklafal oldalában láncokkal biztosított, máskor pallókon és gázlókon át vezető ösvényen. 
Szállásunk a tengerparton cölöpökön álló piros kis halászépületekben lesznek, melyeket komfortos apartmanokká alakítottak. 

3. nap  Sørvågen, hegyi túra

Hegyeken, patakokon keresztül, számtalan tó mellett elhaladva szeljük át a vidéket, túránk egyik legnehezebb útvonalán. Sørvågen faluból indulva a Monkebu Hut a túránk célpontja. Itt megpihenünk majd ebéd után hazaindulunk.

Táv: 10km, Szint: 700m fel, 700m le.

Extra program lehetőség a Menedékház mellett egy kisebb 700m-es vagy 800m-es hegy megmászása. Az útvonal minkét esetben kitett helyeken is vezet, így a jó lépésbiztonság és szédülésmentesség elengedhetetlen. 

4. nap  Vissza Å -ba, tengeri kajakozás

Reggel indulás le vissza a hegyi házból ( Monkebu hut ) Sørvågenbe és vissza Å-ba . Kajakkal kievezünk mintegy 5 km-re nyugatra a part mentén. Gyönyörködünk ebben az igazán csodalatos partszakaszban és a nyílt óceánban. Pihenőnket a parton egy kis tó mellett fogjuk tölteni, majd visszaevezünk Å-ba. Szállásunk a már korábban megismert rorbukban (halász házak) lesz.

Ez a túra csak jó idő esetén lehetséges. Evezésre alkalmatlan időben programváltozás lesz.

5. nap  Reine, Vindstad, Bunes tengerpart

Reine városából indulva kajakokkal meghódítjuk a városról elnevezett csodás fjordot. Vindstand falucskában megállunk egy kávéra, majd tovább evezünk északnak, hogy elérjük a sziget északi partján elhelyezkedő csodás homokos Bunes tengerpartot. Itt a bátrak strandolhatnak a 12 fokos vízben, míg a többiek napoznak. Aki pedig nem fáradt még el kellő képen tehet egy 8km-es túrát az 554 méter magas Helvetestinden csúcsra. Programunk Reine faluba való visszaevezéssel zárul. Szállásunk Sørvågen faluban lesz, ismételten gyakorlatilag luxus körülményekre berendezett cölöpökön álló halászházikókból kialakított apartmanokban.

Rosszabb idő esetén kajakozás helyett hajóra szállunk és így jutunk el Vindstandba és teljesítjük a fentebb említett túrát.

6. nap  STRAND

Kipihenjük az elmúlt napok kellemes fáradalmait. Egy kicsike 2,5 km-es túrát teszünk az északi part egyik eldugott strandjára, ahol megebédelünk majd irány Fredvang falucskája, ahol egy tó melletti szaunában eresztjük ki a gőzt :)
Szállásunk már Nusfjord faluban lesz. Itt aki akar Wellnessbe is mehet.

7. nap  Nusfjord, Nesland

Nusfjord az eredeti állapotában legjobban megmaradt halászfalucska a szigeteken, ami ma múzeumtelepülésként működik. Megtekinthető itt többek között kovácsműhely, csónakház, pékség és vegyesbolt, ami pl. a mai napig működik annak ellenére, hogy kiállítóteremként is funkcionál. A hamisítatlan hangulatot a piros és sárga házikók ablakpárkányain fészkelő sirályok teszik teljessé. 
Innen indul gyalogtúránk Neslandra. A rövid 3-5 km-es utat gyönyörű tengerparton tesszük meg, amit visszafelé másik szemszögből is megcsodálunk, mert kajakjainkkal evezünk Nusfjordba. A szállásunk Leknes város közelében lesz, de természetesen a tengerparton. 

8. nap  Leknes, Unstad, Henningsvær

Az artic egyik legnépszerűbb és leghíresebb szörfhelye lesz mai napunk célpontja. Unstand strandja. Itt aki szeretne tud szörf leckéket venni vagy pihenhet a strandon, esetleg más vízi sportot tud kipróbálni. 
Másik lehetséges program egy Kleivheia csucs megmászása. A 360m magas domb kellemes sétát biztosít a túrázás szerelmeseinek. A délután Leknes városában visszatérünk a modern civilizációba. Az itt található bevásárlóközpontban mindenféle terméket megtalálunk ami csak kellhet. Az esti szállásunk Henningsvær városkában lesz.

Henningsvær Lofoten "Velencéje". Mikor meglátjuk a két szigetre épült városkát, melyeket csak egy híd köt össze, egyből megértjük mért hívják így. Szinte minden ház cölöpökön áll. A hangulatot továbbá pedig az adja meg, hogy a falu a terület jelképévé vált tőkehal halászat központja. Itt lehet kapni tőkehalat minden elképzelhető formában, egészben, fejjel, fej nélkül, csak fejet, májat, füstölve, szárítva.... Ehhez persze hozzá tartozik, hogy a falu körül ott vannak a halszárító állványok sokasága, megadva ezzel illatában is a hely egyediségét. 

9. nap  Henningsvær, Vågakallen

Vågakallen (1050) mászásunk lesz a legnehezebb túránk itt-tartózkodásunk alatt. Henningsvær faluból autókkal megyünk el Vågakallenhez, túránk "beszálló" pontjához.  Majd egy megerőltető 900m-es szintkülönbséget győzünk le alig 3,5 km alatt. Visszafelé ugyanezt tesszük meg, így  lesétálunk 7km-t 1800m szinttel.

Alternatív útvonal a Festvågtind 500m-es csúcsának a megmászása.

Szállásunk egy a Svolvær falu melletti kemping faházaiban lesz.

10. nap  Trollfjord

A mai nap utoljára kerülnek elő kajakjaink nem kisebb cél érdekében, mint, hogy beevezzünk a térség leghíresebb fjordjába a Trollfjordba. Utunkat pedig a motoros járművekkel meg nem közelíthető Troll huttéhez folytatjuk. Ha minden jól megy és megkapjuk a kulcsokat, akkor ezekben a fűthető menedékházakban fogjuk tölteni az éjszakát. (Ellenkező esetben még aznap visszamegyünk a civilizált világba.)
Ezen a világtól elzárt helyen veszünk búcsút Lofoten varázslatos vidékétől. 

11. nap  Utazás haza

Korai indulás és némi autózás után dél körül már Bodø városában leszünk. Innen indul haza repülő járatunk a délutáni órákban.  Ezzel be és lezárul norvégiai körtúránk. 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. augusztus 

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a felszerelések bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szervezés
* szállás apartmanokba, többszemélyes szobákban
* Autóbérlés, kompozás 2x 
>  Ősszesen 1180 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 1-2 hónappal fizetendő. (Utalás forintban.)

Egyénileg fizetendő további költségek:

* repjegy I Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat:
    ~ Budapest - Bodø: 130.000 HUF-tól
- retúr - Egyéni foglalás esetén. 
* A kajakokat mi szállítjuk, melyhez mindenkinek egy 20kg-os csomagot kell vennie(a felszerelésnek kell 15 kg-nyi hely), különben vízi programjaink nem lehetségesek. 
* Üzemanyag és esetleges parkolási díjak.
* Belépők és fakultatív programok költségei.
* az étkezések és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>


Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l
Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Az utazás programjában gyalogtúrák és kajaktúrák szerepelnek. Általánosan mondható, hogy közepesen nehéz, helyenként nehéz a túra programja. A kiemelkedően nehéz programoknak mindig van alternatívája. Részletek a napi bontásnál. 
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-45l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), szúnyogriasztóra, igény esetén túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. 
Vízi túráinkhoz elengedhetetlen a neoprén ruházat. Egy teljes testes min. 3mm vastag darabot mindenkinek hoznia kell. Bérlésre nincs lehetőség, sem a helyszínen, sem tőlünk.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során apartmanokban fogunk aludni. Ezek legtöbbje teljesen felszerelt, konyha, fürdőszoba, stb. Mindenhol lesz ágynemű, de higiéniai okok miatt egy nyári hálózsák, vagy hálózsákbélés jól jöhet. Az apartmanok átlagosan 4-6 fősek, így privát szobákkal nem tudunk szolgálni.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A vezetékes víz iható, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető. Bevásárlásra ugyan van lehetőség, de a szigetek még Norvégiához képest is drágák. Így itthonról mindenki saját belátása szerint készüljön hideg élelemmel. Megérkezésünk után még Bodø-ban viszonylag jó árakon lehet vásárolni.
IDŐJÁRÁS:
Augusztusban a lofoteni hőmérséklet 15 és 25 fok között ingadozik napközben, míg éjszaka 8-10 fok körül alakul. Itt is igaz, hogy a hegyen kevésbé van meleg. Tenger közelsége végett számítani lehet viharokra, csapadékra. 
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak Norvégiába, de ennek vagy az útlevélnek érvényesnek kell lenni az utazás teljes időtartama alatt. Norvégia pénzneme a NOK - Norvég korona -, melynek értéke kb. 33 HUF.
Érdemes a váltást még itthon megoldani, de több helyen válthatunk kinn is, jellemzően a repülőtéren és a szállodákban. A nagyobb településeken fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Egy nagyobb hátizsákba (40-45l) érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a kocsiban/szálláson hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni.
Egy 20 kg-os poggyász (személyenként) kell a felfújható tengeri kajakoknak és a hozzájuk tartozó felszerelésnek. 
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező védőoltás nincsen. Szúnyogriasztó spray ajánlott.

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

Lofoten - Norvégiai kalandtúra

 Képek forrása: MAKASE, guce.oath.com, trover.com, slb-photography.com, imgur.com, nordnorge.com, fjordtravel.no, rewallpaper.blogspot.com, bingwallpaperhd.com, wall.alphacoders.com, robertharding.com, flickr.com

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>