Everest Alaptábor Trekking - 2020

A mitikus hely, amiről mindig is álmodtál

Túl vagy az összes hegymászó filmen? Képzeletben már többször bebarangoltad a Hatalmasok völgyeit, de mégsem játszottál el a gondolattal, hogy e varázslatos masszívumok közé akár élőben is eljuthatnál?

Itt az ideje, hogy végre a tettek mezejére lépj! Ezúttal nem kisebb kalandra invitálunk téged, mint a világ tetejének, a Föld istenasszonyának meglátogatására! Túránk célja az 5364 méteren elterülő legendás Everest alaptábor, ahol a hegymászás legnagyobb legendái íródtak és íródnak!

S hogy milyen érzés az Everest lábai között túrázni? Nyilvánvaló a válasz, úgysem tudjuk neked leírni, ezt magadnak kell megtapasztalnod! Amit garantálunk neked az a tőlünk megszokott minőség, egy fergeteges életvidám csapat és megannyi fantasztikus élmény!

Ízelítőképp fogadjátok szeretettel túratársunk Eszter hiteles naplóbejegyzéseit, melyeket olvasva biztosan megérint benneteket is az az érzés, hogy milyen lehetett lelkileg és fizikailag először bebocsájtást nyerni a 8000-ek világába!

Namaste!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap    Utazás a Budapest – Kathmandu útvonalon (a repjegyek kiválasztásához és foglalásához pontos és részletes tájékoztatót nyújtunk számotokra). Érkezés Kathmanduba. Elfoglaljuk a szállásunkat - kényelmes belvárosi hotel -, s nem is lustálkodunk sokat, belevetjük magunkat a város színes forgatagába. Célpontjaink a Thamel negyed valamint a Durbar tér látványosságai... Felejthetetlen kultúrsokk!

"Kathmandunál porosabb, zűrösebb várost még nem láttam - pedig Peking többször is megvolt! Az emberek 90%-a arcmaszkban közlekedik, nincs közvilágítás, szemétszállítás, de van sok-sok sportbolt, klassz étterem, kávézó free wifivel... :D"

2. nap  Egy varázslatos reggel Kathmanduban, az utolsó nagy szusszanás a túra előtt. Előkészítjük vándorlásunkat, pénzt váltunk, beszerezzük a még szükséges felszereléseinket, összekészítjük a csomagjainkat. Korán fekszünk, mert másnap hajnalban indul a nagy kaland!

"Két izgalmas vásárlással teli nap után egy szőrösbelű és egy pufinaci boldog birtokosaként izgatottan vártam a Lukhlaba repülést!"

3. nap   Ismét a reptéren, hogy mintegy fél órás repülést követően megérkezzünk Luklába (2860m). Belevágunk élménydús túránkba, 2610 méterig ereszkedünk Phakding településéig.

"A világ legveszélyesebbnek tartott kisrepülését végigszundítottam, aztán abbéli örömömben, hogy az én zsákom is megjött, ittam egy kávét és elindultunk Padhingba..."

4. nap   Kapaszkodunk felfelé. Nyugodtan, lassan haladunk a 3440 méteren található Namche Bazarig, miközben egy emblematikus függőhídon áthaladva, először tárul szemünk elé a völgykatlan végén elterülő Mount Everest csúcsa!

"...gyalog a falvakon keresztül, teraszos művelés, szép, dús vegetáció, rhododendronok végig az úton. Délutánra értünk fel a Namche Bazarba, ez már 3400m magasan van, klassz hely, tele sütis bolttal és free wifivel, étteremmel és sok-sok sportbolttal, ha valamire még szükség van, itt mindent meg tudsz venni eredetiben, vagy copyban. Jól elfér egymás mellett mind a két műfaj..."

5. nap   Mai napunk az akklimatizáció jegyében telik, a rendkívül hangulatos Namche Bazarban lazíthatunk egy kicsit. Lehetőség van felszerelés pótlásra, s az étel-ital készletek feltöltésére. A nap hátralévő részében akklimatizációs túrára is indul a csapat. 4000 méteres magasságig túrázunk, majd kis pihenő után visszatérünk kiindulópontunkhoz.

"Kathmanduban még nem éreztem szükségét a hajmosásnak, de itt már nagyon. Mivel semmiféle hajszárítási lehetőség nem volt adott a lodgeban, megkerestem az egyetlen fodrászt/borbélyt és kértem egy wash and dry-t, amibe, mint utóbb kiderült, szárítás nem tartozott, így tiszta, de verébszerű hajjal távoztam. Sebaj, már rá is húztam a sapkát. A borbélynál ült egy szakállas, borzoshajú dögös hegymászó, de mire végeztek vele, gyógyszerügynök kinézete lett! :D Jól meg lehet különböztetni az útirányt, a hegyről lejövő férfiak mind szőrösek, a nők elcsigázottak, míg a felfelé haladók civilizáltabb külsővel bírnak. Eszméletlen jó a hangulata a településnek..."

6. nap  Most, hogy hagytunk egy kis időt szervezetünknek hozzászokni a magassághoz, tovább folytatjuk utunkat. Célunk a 3870 méteren fekvő Tengpoche, egy gyönyörű és misztikus kolostor...

"Az éjszaka meglepően sok és mély alvással telt. Reggel kinéztem az ablakon, sugárzott a nap, megvilágította az Everest csúcsát, a Lhotse-t, a Nuptse-t és az Ama Dablam-ot. Lenyűgözött! Aztán megharcoltam a közösségi angol wc-be való bejutásért és a hidegvizes arcmosásért. Meglepett, hogy az arckrémem az éjszaka befagyott, s a zacskós dolgok felpuffadtak, kb. mint az arcom, és a pumpás napvédő krémem is feladta... Szóval, azért érezhető a magasság..."

7. nap   A szokásos bőséges reggeli elfogyasztása után először emelkedünk 4000 méter fölé. Kora délutánra érkezünk a 4410 méteren elterülő festői Dingpocheba...

"Az idàig vezető út csodás, sodró patak felett, körben a 8 ezres hegyek, az úton fiatalok és idősek küzdik magukat előre. Erős a nap, kell az arcmaszk, napszemcsi és a fejre is valami. Közben tibeti jak csapatok dübörögnek el, és egymással dumáló, nevető, tibeti/nepáli zenét üvöltető serpa fiatalok - eszméletlenül megrakva - szaladnak mellettem..."

8. nap   Az Everest alaptábor előtti utolsó állomásunk következik. 500 méter szintemelkedést teljesítve, délután érkezünk Lobucheba településre - 4910 m.

"Vacsi kb. 6 felé, fincsi, lelkiismeret furdalás nélkül lehet enni tésztalevest és utána spagettit. Ilyenkor szoktam a guide-dal jókat beszélgetni, én nem értem a kiejtését, ő az enyémet, így az elmélyülés megmarad a másnapi időjárás szintjén... :D"

9. nap   E különleges napon megkoronázzuk a már egy hete tartó csodálatos túránkat. Teljes valónkban léphetünk be a kultikus helynek számító Everest alaptábor kapuján, s megízlelhetjük milyen érzés elérni a kevesek által látogatott 5000 méter tengerszint feletti magasságot. 
Reggel Lobucheból indulunk Gorak Shepbe, az utolsó emberlakta településre, hogy kis pihenő után továbbindulva elérjük az 5364 méteren elterülő alaptábort. Felkavaró és megtisztító pillanatokat élhetünk át a „világ anyja - Csomolungma” ölében. Lenyűgöző és monumentális! Késő délután ereszkedünk vissza Gorak Shepbe és 5140 méteren töltjük az éjszakát!

"Az út a 8000m magas hegyek között csoda! Volt megint függőhíd, yak csapat szép számmal. Pár óra és egy meredek fal megmászása után érkeztünk meg az emlékhelyre, amelyet többek között Scott Fischer, az 1996-ban meghalt hegymászó emlékére emeltek. Felemelő, de félelmetes is a sok elhunyt lélek között állni és fényképezkedni. Lengtek a nepáli imazászlók és közben szikrázott a nap, a hegyeken körben csillogott a hó. Boldog vagyok, szeretek gyalogolni, élvezem a viszonylagos csendet, a hegyek közelségét, befelé fordulok, csak a testemre, az érzeteimre hangolok. Ezért a látványért, érzésért érdemes egy kicsit kiesni a komfortzónából..."

"...az Everest Alaptábor volt a cél, aztán szépen lassan indult a menet, csodaszép napsütésben hosszú-hosszú sziklás terepen emelkedtünk. Egyszer csak elénk tárult a tibeti zászlókkal jelzett " kapu" és mögötte a véget nem érő expedíciós sátortáborok, olyan mennyiségben, hogy felfogtuk, a magyar csapatot nem lesz könnyű megtalálni! Szabadon sétálgathattunk a táborhelyek között, persze bebámultunk a sátrakba, megnéztünk több pudzsát, amikor a szerzetesek áldást, szerencsét kérnek az útra. A szent helyeken le volt rakva a rizstől kezdve a virágig minden félé dolog, és csak az áldás után vághatnak neki a hegymászók a hegynek. Brutális volt közelről látni, ahogy a táborhelyek mellől a gleccsereken indulnak tovább, véget nem érő magasságba. Láttam a jégen gyakorlatozókat és távcsővel azokat is, akik a "pattogatott kukorica" szakaszon már túljutva haladtak. Közben a jakok és a serpák tolták fel a cuccokat, komplett konyhákat, zsákokban a sok élelmiszert, stb. Kavarog az élet, ima, főzés, takarítás, kövek pakolása, a gleccserből víz gyűjtése és szinte menetrendszerűen jönnek-mennek a helikopterek. Hihetetlen, hogy mennyi expedíció, mennyi ember van ott fent. Előttem vonszoltak egy ájult serpát, nem volt jó érzés látni, hogy még velük is előfordul ilyesmi. Huh, azért belegondoltam bármennyire varázslatosak körben a hegyek, a gleccserek, mégis pusztító lehet két hónapot itt lehúzni..."

10. nap   Egy trekking túra keretében meghódítjuk utunk legmagasabb pontját, az 5643 méter magas “Fekete sziklát”, a Kala Pattar csúcsot. Legendásan lenyűgöző kilátás nyílik az Everestre és számos más környező csúcsra. E kihívás lesz a legmegterhelőbb eddigi kalandunkban, mert meglehetősen nagy távolságot kell megtennünk - a csúcshódítás után - Lobuchén keresztül egészen Dingpochéig.

"Reggeli, 7 előtt indulunk, hogy megmásszuk a Kala Pathart, feljussunk az 5643 m magas csúcsára. Gorak Shep-ig Lobucheból 7 km a távolság, viszonylag hosszú egyenes szakasszal. Körben a nagy hegyek, az Ama Dablam, Lobuche, Nuptse, Khumbutsi, Pumori, aztán az Everest csúcsa is megmutatja magát a szikrázó napsütésben. Csodás az idő, az úton tömegével a hozzám hasonló kalandorok, s amikor arra gondolok, hogy huha, mire vállalkoztam, csak körbe kell nézni, mert fiatalok és 70 plusszosok is tolják itt ezerrel. Gorak Shep-ben lesz az alvás, egy frankón tyúkolnak kinéző lodge-ban! :D Visszatérve a szállásra érzem, hogy borzasztóan fáradt vagyok, gyorsan enni kell, tésztaleves, citromos tea, kóla, szóval minden, amit egyébként nem szoktam és már újra optimistán várom a holnapot... Kész csoda, hogy egészséges vagyok, mert azért a nepáli ÁNTSZ még a burmait sem éri el, whiskyt nem merek inni, és a kézfertőtlenítőmet is Kathmanduban hagytam, így a nedves törlőkendő tisztaságom egyetlen záloga... Külsőmről már nem igen tudok, a tükör már nem a barátom. Kezemet látván, mintha a Fény utcai piacon árulnám a zöldséget. :D Csak szénhidrátot eszem, nem tudom, hogy hízok, vagy fogyok, de az tuti, hogy fel vagyok fújódva, mint a fogkrémem, ami aranyosan ki is nyitotta magát, hogy a neszeszerem teljes terjedelmében szétterülhessen..."

11. nap   Dingpocheban ketté válik kis csapatunk. Azok akik fokozni szeretnék az adrenalin éhségüket, lehetőségük lesz megmászni a 6189 méter magas Island Peak-et. A teljes mászás 3 napos, így a hódítók 3 nappal később csatlakozhatnak majd a többiekhez Kathmanduban.

A csoport másik része egy könnyed túrát követően Tengpocheig ereszkedik vissza.

"Ma este egy malajziai lánnyal vacsorázom, egyedül túrázik, holnap indul fel az EBC-hez és annyira izgul, mint anno én... Egyikünk sem bír enni, de próbálkozunk és isszuk a citromos teát felváltva a vízzel. Ez a kulcsa mindennek sokat-sokat inni, de nem könnyű, amikor se éhes, se szomjas nem vagy. Hányingerem van, de a szokásos tésztás leves és a tojásos curry teljesen rendbe hozott, persze a felét sem bírtam megenni. Fél 9h-ig elvagyunk a közös helyiségben, amit egy vaskályha melegít, aztán jön a jeges lefekvés, bár ma éjjel melegem volt, a szívem kalapált, hiszen azért még mindig a Mont Blanc csúcsának magasságában vagyunk..."

"...visszafelé Dingbocheba, az út megint csodás, minden pillanatban fényképeznék, nem lehet csak úgy elmenni a természet ezen csodái mellett. Scott Fischer emlékét újra lefényképezem és megtaláltam Rob Hallnak emelt kőrakást is. Eddig mázlink van az idővel, mert bár a köd leszállt, azért lefele menet melegszik az idő. Jönnek szembe a megrakott jakok, a serpák és a turisták, mindenféle korosztályban.

"Island Peak - ...az indián külsejű Yeti próbál tanítani, hogy a jumart, amit a kifeszített kötélbe kell majd akasztani, hogy kell majd használnom, bólogatok lelkesen, de egy vak hangot sem értek belőle, elhatároztam, hogy mögötte fogok haladni és majd segít... :D Elindultunk, s kb. 10 perces vízszintes gyaloglás után Chatam rákanyarodott a hegyre, konkrétan toronyiránt, azaz meredeken felfelé meneteltünk. Fèl órával később megkérdeztem a srácot, hogy meddig lesz ez így, mire Ő mosolyogva mondta, hogy végig. Uram-atyám, kizárt, hogy ezt túlélem. Lassan mentünk, időnként megálltunk inni, levegőt venni, mert már 5600 m felé járhattunk... Többször és többen leelőztek, de két kanyarral később azok álltak ki. Felértünk 5800m-re, ott fel kellett venni a hágóvasat, a túrabotot jégcsákányra cserélni, mert innentől gleccseren átkelés következett. Mi remekül haladtunk, ez a rész nagyon tetszett, a sok jégszakadék csodás látványt nyújtott, már világos is volt, nem kellett fejlámpázni.Talán a Grand Paradiso-n és a Mont Blanc-on szerzett sikerélményem okán ennél a szakasznál már nem gondoltam arra, hogy feladom. Csigalassúsággal, de haladtunk szépen felfelé, elértük a 6000métert. Egy pillanatra kiderült annyira, hogy láttam a csúcsot, vagy a hegy tetejét, mondtam magamnak, most már csakazértis!!! Kérdeztem Chatam (egyébként ez a fiatal gyerek már ötször mászta meg az Everest-et), még mennyi idő szerinte, két óra, volt a válasz. A hó pedig szakadt, köd mindenütt, de a north face cuccaim jól szerepeltek, nem áztam át, nem fáztam. Kb. Reggel 7h, fél 8h felé elértük az utolsó, sziklamászós szakaszt, amikor a jégcsákány helyett a jumáré volt a főszerep. Használata jól ment, mert a falmászásnál a biztosítás mozdulata hasonló, így szinte élveztem, csak minden nagyobb fellépés után kapkodtam levegőért, kiugrott a szívem és arra gondoltam, hogy tényleg nem vagyok normális. Az utolsó már szinte vízszintes kötélszakasz végén ott a csúcs!!! Basszus, egy kb. másfél négyzetméternyi placc, tele kifakult, elhasználódott valaha nepáli, vagy tibeti zászlócska maradvánnyal... A hóeséssel olyanok lettek a képek, mintha műteremben, fehér vászon előtt pózoltunk volna, nem pedig 8000-ek között. 7 óra alatt értünk fel, a fotók reggel fél 9h-kor készültek. De a köd ellenére az a tudat, hogy ott vagyok, hogy képes voltam erre, az felülmúlhatatlan nagy érzés!!!"

"...reggel már annyira kész voltam , hogy észre sem vettem, folyik az orrom. Padam tett diszkréten elém egy csomag papírtörlőt. Cuki volt, jót nevettünk. Már fel sem tűnt, hogy 4 napja kezet sem mostam. Lefelé egyszerűen szárnyaltam, ugráltam kőről-kőre, végre felfedeztem a csodát, ami egész úton ott volt, de az aggodalomtól, izgalomtól nem tudtam eléggé átélni. Jöttek a jakok, a serpák, körben pedig a nap sütötte a hatalmas hegycsúcsok. Láttam a felfelé haladók arcán ugyanazokat a félelmeket, igyekezetet, ahogy végtelen lassúsággal mennek felfelé a bizonytalanba..."

12. nap   Tengpocheból, Nache Bazaron keresztül - ahol csak pihenni áll meg a csapat – a 2740 méteren levő, völgyben megbújó Jorsale településig menetelünk. A sok oxigénben szegény nap után olyan érzés ebbe a magasságba érkezni, mint mikor az óceánpart párás levegőjét először szippantjuk száraz tüdőnkbe...

'"Kb. 1h-re értünk le ide és kicsit aggódtam, hogy mivel töltöm el a délutánt, de a tisztálkodás és a ruhák szétválogatása egészen sok ideig tartott. A közérzetem is jó, hiszen ereszkedtünk jó pár száz métert, és a furnérlemezekből összetákolt ám lehúzós angol wc-vel bíró szállásom felszabadít. Délután meleg is volt a szobában, de láttam a réseket, kemény éjszaka lesz..."

13. nap   Jorsaleból kipihenten indulunk tovább, s délutánt már az ismerős Lukla településen töltjük. Utolsó éjszakánk a Himalája bérceinek bűvöletében.

"...jó nézni az embereket, a nepáliakat és turistákat vegyesen, nincs különbség, naplemente után mindenki fázik, körbeüljük a kályhát és hallgatunk vagy beszélgetünk. Komoly hangulat van esténként, de semmi kicsapongás vagy ilyesmi. Ma tudatosult, hogy megcsináltam az Island Peak-et..., csak kacarászok egész este a semmin.
A visszaereszkedés igazán kellemes túra volt, jó sok emelkedővel, ami most meg sem kottyant. Már tudtam igazán fényképezni, bámulni a varázslatos tájat. Időközben a rothodentronok virágba borultak, és az út mentén lila, pink, rózsaszín csodák, távolabb pedig a 8000-esek követnek. Az Ama-Dablam úgy tette oda magát végig, hogy szinte felkínálkozott egy következő mászására..."

14. nap   Búcsú a Himalája fenséges világától! Visszarepülünk Kathmanduba, ahol az estét már egy luxusnak számító étteremben vagy éppen pubban tölthetjük, felidézve az elmúlt két hét álomszerű élményeit!

Kathmandu - ...van hangulata. A Durbar tér az első attrakció, ami inkább több tér egy rakás templommal. Délután még belefér a Majom templom (van rendes neve is: Swayambhunath, de ezt úgysem fogják sokan megjegyezni). Ez meglepetésre egy majmoktól hemzsegő hegyen áll. És itt nem úgy látni majmot, hogy valahol a faágak között talán egy pillanatra felbukkan, hanem tucatjával rohangálnak mindenfelé, az óvatlanok kajáját is lenyúlva!

15. nap   Az utolsó napunk sem marad eseménytelenül. A hotelszobában való lustálkodás helyett - túravezetőink segítségével - egy egész napos városnéző túra keretében fedezzük fel a Kathmandu völgyet!

A Katmandu-völgy (nepáli काठमाडौं उपत्यका) Ázsia ősi civilizációinak találkozási pontja. A területen közel 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található...

16. nap   Hazautazásunk napja...


A túravezetők a túra útvonalát az időjárási körülményektől függően módosíthatják.

A túra időpontja:

2021. április 18. - május 04.

Részvételi költség:

60.000 Ft

Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

Jelentkezési határidő:

2019. december 31. illetve amíg a max. létszám be nem telik

A részvételi költség tartalmazza:

* a magyar túravezetés és szervezés díját (képzett túravezetőkkel)
A részvételi költség nem tartalmazza:

* utazás repülőgéppel Kathmanduba és vissza
   ~ 195.000 - 260.000 Ft / fő - egyénileg foglalandó, a repjegyek kiválasztásához és foglalásához pontos és részletes tájékoztatót nyújtunk számotokra

* utazás repülőgéppel Luklába és vissza
   ~ 115.000 Ft / fő - helyszínen foglalandó, a repjegyek kiválasztásához és foglalásához pontos és részletes tájékoztatót nyújtunk számotokra

* > 15 éjszaka szállás hotel, hostel illetve Tea house szállásokon
   > 11 túrázós / mászós napon félpanziós ellátás, azaz reggeli és vacsora!
   > reggeli a kathmandui szállás napjain
   > helyi, angolul beszélő, engedéllyel rendelkező túravezető a teljes túra alatt (6 fő túrázóként 1 vezető)
   > csomagszállító porterek díja (2 fő túrázónként 1 porter)
   > shuttle buszok díja
   > engedélyek díja
   > elsősegély nyújtás és ahhoz szükséges felszerelés
   ~ 950 dollár / fő az említett csomag (egyénileg fizetendő a helyszínen)

* a technikai ruházatot, túrázáshoz szükséges felszerelést, ajánlott borravalót (~ 55 dollár) a helyi guide-oknak, portereknek és a KÖTELEZŐ extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>* OPCIONÁLIS PROGRAM - Island Peak csúcsmászás: ~ 900 - 1000 dollár (lészámfüggő), borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek, személyzetnek: ~ 55 dollár

* a csúcsengedélyhez, a nemzeti park belépőhöz, a trekking regisztrációs laphoz, a vízumhoz 4 db igazolványkép szükségeltetik!

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NAGYON NEHÉZ - Az út kitett és fárasztó, jó fizikai és szellemi állapotot követel. Előny a sportos életmód valamint kellő kitartás szükséges. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet nagy meglepetés. Természetesen túravezetőink is mindent megtesznek ennek érdekében, mindenkire külön figyelmet fordítva. A napi túrák távolsága 9–13 km, időtartamuk 4-6 óra

A tüneteket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is. A megelőzés legfontosabb eleme a fenti tényezők többségének kiküszöbölése: a fokozatos emelkedés, a jó általános fizikai állapot, a szervezetre káros hatások kerülése.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/4205/hegyi-betegseg-odema
A tüneteket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is. A megelőzés legfontosabb eleme a fenti tényezők többségének kiküszöbölése: a fokozatos emelkedés, a jó általános fizikai állapot, a szervezetre káros hatások kerülése.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/4205/hegyi-betegseg-odema

Akklimatizáció, akklimatizációs nehézségek:
Mitől függ, hogyan reagál szervezetünk a magasabbra túrázás miatti légköri nyomás csökkenésére? Az oxigén parciális nyomása a légköri nyomással arányosan csökken minél magasabbra emelkedünk. Szervezetünk kénytelen alkalmazkodni a megváltozott nyomásviszonyokhoz, és a csökkent nyomás miatt keletkezett oxigénhiányt különféle kompenzáló mechanizmusokkal igyekszik orvosolni. Szervezetünknek a megváltozott viszonyokhoz való adaptációs folyamatát nevezzük akklimatizációnak. Mitől függ, hogy kinél milyen gyorsan vagy éppen lassan megy végbe ez a folyamat? A különböző nem kívánatos tüneteket, hegyi betegségeket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is.

Fizetőeszközök, belépők, helyi árak:
A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR = 2,2 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a városokban gond nélkül lehet nepáli rúpiára váltani. 1USD = ~ 90-100 NPR, 1 Euro = ~ 120-130 NPR. A USD-t jobban szeretik. Bankkártya használatára több helyen is van lehetőség - leginkább a VISA terjedt el.

* Opcionális belépők:

 • Swayanbhunath: 200 NRP
 • Kathmandu - Durbar Square: 750 NRP
 • Patan - Durbar Square: 750 NRP
 • Pashupatinath: 1000 NRP
 • Bodhnath: 200 NRP
 • Bhaktapur: 1200 NRP
* Élelmiszer árak:
 • Étteremben > hamburger sült krumplival - 550 NRP, bécsi szelet sült krumplival - 700 NRP, pizza - 200 NRP, MOMO - 200 NRP, sör - 300 NRP
 • Boltban > pékaru - 100-250 NRP (francia kenyer, fahejas csiga, almás pite, stb.), 1 liter viz - 40-50 NRP, sör - 150 NRP
 • A hegyen... > 1 liter víz - 150-200 NRP, pizza - 600-700 NRP, levesek (kiadós) - 300NRP, sajtos, paradicsomos spagetti - 450-500 NRP, MOMO - 400-450 NRP, tea, kávé - 60-80 NRP, ...már minden drágább!!
* Csomag túlsúly díja belső repülésnél: kb. 1USD / 1 kg túlsúly (15 kg engedett)
 

Vízum:
A nepáli vízum a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 50 USD (30 napos vízum – 1 igazolványkép kell hozzá). Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra.

Ajánlott felszerelés és ruházat az Everest Alaptábor Trekking túrához:

 • Fleece kabát vagy pulóver
 • Fleece Wind-Stopper kabát
 • Vízálló softshell kabát
 • kesztyűk
 • túrakalap, sapka és csősál
 • UV védős napszemüveg
 • Pólók
 • Túra shortok
 • Vékony hosszú szárú túranadrág
 • Vízálló shoftshell túranadrág
 • Túrazoknik
 • Túrabakancs
 • Esőkabát vagy poncsó
 • Kamásli

Egyéb szükséges felszerelések:

 • Fejlámpa
 • Műanyag zsák – szemetes zsák (ruházat szárazon tartásához a táskákon belül)
 • Napi túrákhoz kishátizsák – kb. 15-20 literes
 • Vízes palackok
 • WC papír
 • Kicsi törülköző
 • Nagytáska a portereknek – 25-30 kg (2 emberre jut egy porter)

 

Miért nem kell izgulnod, ha velünk tartasz?

 • Tapasztalt magyar és nepáli túravezetők vesznek részt a kalandtúrán.
 • A felmerülő költségeket a helyszínen magadnak fizeted, így nincs közvetítői díj, rejtett költség.
 • A túra során 6 fő túrázónként legalább egy helyi túravezető biztosított.
 • 2 túrázóként egy csomagszállító porter bérelhető, ezáltal nekünk csak a napközbeni túrázáshoz szükséges kis hátizsákot kell cipelnünk.
 • A Makase angolul beszélő magyar túravezetői is kísérik a csapatot, így nyelvi akadályok nem merülhetnek fel a kaland során.
 • A túra során - Kathmandut kivéve, itt csak reggeli - félpanziós ellátás, azaz bőséges reggelit és vacsorát biztosítanak a szállások, így az étkezéssel sem kell bajlódnod!
 • Csapatunk a teljes túra alatt a lehetőségekhez mérten legcivilizáltabb szállásokon lesz elhelyezve. Kényelmes világunkból kiindulva, el sem hiszed, mennyit fog jelenteni egy-egy meleg zuhany :D

 

Fotók: MAKASE, wallpapercave.com, theplanetd.com

Fotók: MAKASE, wallpapercave.com, theplanetd.com

 

MAKASE TEAM