Kalandozások a Királyok tava körül

5 napos gyalog-és hegyitúra a német Königsee melletti hegyekben

Csatlakozz hozzánk a németországi Berchtesgaden Nemzeti Park csodás vidékén tett túránkhoz! 5 napos barangolásunk során körbejárjuk a vízhangjáról világhíres Königssee tavat és annak kistestvérét, az Obersee-t. Majd felkapaszkodunk a keleti oldalra, hogy megcsodáljuk az alpesi legelők varázslatos világát. Végezetül pedig túránkba egy kis történelmet is beleszövünk, meglátogatjuk Hitler kedvenc nyaralóhelyét, a Sasfészket.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Schönau am Königsee, Németország 6-7 óra / 580 km

1. nap   Érkezés, Ostwandlager

Érkezést követően egy rövid tájékoztatót tartunk, majd hátunkra vesszük túrazsákjainkat és nekivágunk ötnapos túránk első szakaszának. Egy hirtelen emelkedéssel kezdünk a Kührointhüttéig, majd leereszkedünk az Ostwandlager-ig, ahol az éjszakát töltjük.

Táv: 11 km, szint: 900 m fel, 900 m le, menetidő: 4 óra.

2. nap  Ostwandlager - Wasseralm in der Röth (1423 m)

Második napunk első megállója a szállásunk mellett található St. Bartholomä kápolna, mely jellegzetes, két hagymakupolás tornyával és piros tetejével a Königsee leghíresebb nevezetessége. Miután körbejártuk, nekivágunk a túránknak. Kezdetben a smaragzöld tó partján haladunk, majd körülbelül 2 km megtétele után a vadregényes Schrainbach vízeséshez érkezünk, mely közvetlenül a tóba ömlik. Itt tartunk egy rövid fotószünetet, majd egy kanyargós emelkedő után erdős terepen folytatjuk utunkat, mígnem kilyukadunk a Königsee dél-keleti partján, ahol fenséges látvány tárul elénk, ahogy az Obersee kristálytiszta vizében visszatükröződnek a Hagengebirge hatalmas sziklái. Ezt követően végigsétálunk az Obersee nyugati oldalán, majd egy jól kiépített túraútvonalon, sok lépcsőzést leküzdve elérjük a 470 méter magas Röthbachfall nevű vízesést. Itt szusszanunk egyet, mert innen még egy rövidebb meredek szakasz vár ránk a mai napi szállásunkig, a Wasseralmig.

Táv: 12 km, szint: 1300 m fel, 500 m le, menetidő: 5-6 óra.

3. nap   Wasseralm in der Röth - Gotzenalm (1685 m)

Reggelit követően búcsút veszünk az idilli környezetben fekvő hütténktől és elindulunk Gotzenalmba. Visszaereszkedünk 970 méterig, és amikor az erdő kitisztul, felbukkan szemünk előtt a gyönyörű Obersee és az őt körülvevő hegyóriások. Majd fokozatosan ismét felfelé haladunk, utunkon legelők és dzsungelszerű erdők váltják egymást. Felérve a csúcsra egy békés, tehenekkel teli, csodaszép alpesi legelő vár minket. Miután a hüttében egy kicsit megpihentünk, felsétálunk a Feuerpalfen kilátóponthoz, ahonnan meseszép kilátás nyílik a Szent Bartholomäre és a Watzmann keleti oldalára.

Táv: 9 km, szint: 900 m fel, 600 m le, menetidő: 4-5 óra.

4. nap   Gotzenalm - Dr. Hugo Beck-Haus (1260 m)

A mai napunkon leginkább lefelé fogunk ereszkedni. Nem sietünk, csak élvezzük a táj szépségét. Utunk több, nyugodt hangulatot árasztó alpesi legelőn is keresztülvezet, melyek mellett fogadók állnak. Az egyik ilyen házikónál mi is megpihenünk, és megkóstoljuk a helyben készített sajtokat, szalonnát és sonkát. Majd továbbvándorolunk, míg végül megérkezünk a Dr. Hugo Beck-Haus nevű hüttébe, ahol utolsó éjszakánkat töltjük.

Táv: 10 km, szint: 300 m fel, 800 m le, menetidő: 4-5 óra.

5. nap   Dr. Hugo Beck-Haus - Schönau am Königsee

Visszatérés a civilizációba. Reggeli után egy könnyed, rövid túra vár még ránk. Leereszkedünk a Königsee partjára, Schönauba, ahol négy nappal ezelőtt autóinkat hagytuk. Ám még mielőtt Magyarországnak vennénk az irányt meglátogatjuk a Kehlstein-hegyen található Sasfészket, mely Adolf Hitler kedvenc tartózkodási helye volt 1938 és 1945 között. Az 1834 méter magasan fekvő épületben ma étterem működik.

Táv: 6 km, szint: 500 m le, menetidő: 2 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja. A túrán nem tudjuk garantálni, hogy mindig sikerül elérni és vagy helyet foglalni a menedékekben és hüttékben. Így bivak felszerelés hozatala kötelező! Viszont mivel sátrazni tilos a park területén, így azt ne hozz! Úgy készülj, hogy korlátozottak lehetnek a készletpótlási lehetőségek, így minimum 2 napra elegendő étel és ital legyen nálad!

A túra időpontja:

2018. július 25 - 29.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 10.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák
   ~ 25 euró / autó - parkolás

* szállást:
   ~ 30 euró / fő / éjszaka - menedékház

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (buszjegy a Sasfészekhez: 16,6 euró / fő) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel.

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Berchtesgaden Nemzeti Park

Az 1978. augusztus 1-jén megalakult a Berchtesgadeni Nemzeti Park, az Alpok legrégebbi védett területei közé tartozik. Jelenlegi területe 210 négyzetkilométer és az UNESCO elismert bioszféra-rezervátumként tartja számon. Bajorország déli részén fekszik, tájait a berchtesgadeni Alpok egyedülállóan szép szeglete határozza meg a varázslatos hegyekkel, túrautakkal, tavakkal és erdőkkel.

 Kalandozások a Királyok tava körül - 5 napos gyalogtúra a német Königsee melletti hegyekben

Königsee

A Berchtesgadeni Nemzeti Park közepén terül el a smaragdzöld színű, meredek sziklafalak közé fjordszerűen beékelődő Königssee. A 8 kilométer hosszú tó legszélesebb pontján eléri az 1250 métert és helyenként a 200 méteres mélységet. A tó védelme érdekében, 1909-től a hajók, csak elektromos meghajtásúak lehetnek. A tó vize annyira kristálytiszta és érintetlen, hogy ivóvíz minőségűnek nyilvánították.

Kalandozások a Királyok tava körül - 5 napos gyalogtúra a német Königsee melletti hegyekben

Königsee visszhangja

A tavat körbevevő hegyek miatt kialakuló visszhang világhírű, és a sétahajózásnak mindig része a visszhang bemutatása. Amikor a hajó eléri az Echowand-ot (Visszhang-falat), a kapitány egy trombitaszólóval mutatja meg, hogyan verődik vissza a dallam a sziklafalról.

Képek forrás: MAKASE, mymountains.de, zugspitze.de, auf-die-zugspitze-wandern.info, featureshoot.com