Az aranyhajú szirén legendája

Németországi bringatúra a Rajna völgyében

Fedezd fel velünk a Rajna kincseit két keréken! Öt nap aktív kikapcsolódás Németország legnagyobb folyója mentén.

A Rajna-vidék különösen Mainz és Bonn között csudaszép. Majd minden percben új rom tűnik fel a folyamot szegélyező hegyláncolatokon, melyeknek mindegyikéről érdekes regék élnek a nép emlékében, s kivált lefelé menve minduntalan új meg új s érdekes látomás kínálkozik a szemnek.” (Irinyi József)

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Mainz, Németország 1000 km/10 óra

1. nap    Mainz

Találkozó Mainzban, a szálláson délután 17:00 órakor. A szobák elfoglalása után szabadprogram keretében Mainz történelmi óvárosának felfedezésére indulunk. Megcsodáljuk Németország egyik legjelentősebb szakrális épületét, a több mint ezeréves Dómot, majd továbbkalandozunk az innen induló macskaköves utcákban, és ha úgy tartja kedvünk, megpihenünk az itt található hangulatos borospincék egyikében.

2. nap  Mainz – Rüdesheim – Bingen – Oberwesel

Reggeli után nyeregbe pattanunk, és megkezdjük ötnapos biciklitúránkat. Kezdetben a Rajna jobb partján haladunk, ahol még a folyó nyugodt, és több kis romantikus szigetet ölel körbe. Az első állomásunk Eltvilleben, a favázas házak és rózsák városában lesz, ahol némi szusszanásképpen megtekintjük a városháza rózsakertjét, majd elindulunk felfelé az Eberbach Apátsághoz. Innen visszagurulunk a Rajna partra és eltekerünk Rüdesheimba. Ki gondolná, hogy ennek a 10000 fős lakossággal bíró kisvárosnak világhíres sétálóutcája van! A Drosselgasse, ami annak ellenére, hogy csak 144 méter hosszú és 2 méter széles, mindent kínál, ami a boldogsághoz kell: pezsgő élet, vidám emberek, finom ételek, jó borok és zene minden mennyiségben. Ha kinézelődtük magunkat, akkor komppal átkelünk a túlpartra és a kijelölt bicikliúton folytatjuk túránkat. Több, kisebb nagyobb vár, kastély, kolostor teszi izgalmassá utunkat, melyek közül némelyiket egészen közelről is megcsodálunk. Késő délután érünk szállásunkra, Oberweselbe.

Táv: 70 km; szint: fel 470 m, le 430 m; menetidő: 6-7 óra.

3. nap  Oberwesel – Boppard – Spay – Koblenz

Ma egy könyebb nap vár ránk, kevesebb kilométer, ugyanakkor a festői táj látványa felejthetetlenné teszi utunkat. A Rajna két oldalán húzódó, részben szőlőültetvényekkel borított dombok, részben várak, kastélyok uralta sziklás magaslatok kápráztatnak el bennünket. Boppard-nál egy kis emelkedőt legyőzve csodás panorámában lesz részünk, felülről láthatjuk a nagy Rajna hurkot, ahol a folyó egy hatalmas fordított S-kanyart ír le. Majd mielőtt beérünk Koblenzbe, még megcsodáljuk a Rajna felett magasodó, porosz romantikus építészet legjelentősebb alkotását, a 19. századi Stolzenfels kastélyt.

Táv: 40 km; szint: fel 230 m, le 250 m; menetidő: 3-4 óra.

4. nap  Koblenz – Laacher See – Koblenz

A mai nap vulkanikus területekre kalandozunk. Nemzetközi kutatások alapján az Eifel hegység alatt, a Föld mélyén óriási vulkán szunnyad. Egy kis koblenzi városnézést követően, első állomásunkon, Andernachban rögtön meg is bizonyosodunk erről, ugyanis itt található a világ legmagasabb hideg-vizes gejzírje. Ha szerencsénk van, épp láthatjuk, ahogy a földben lévő víztömeg közel 50 méter magasságig lövell. Majd továbbhaladunk, és célba vesszük a 275 méter magasan fekvő, Laacher tavat. A tó a világ egykori leghatalmasabb vulkánjának kalderájában keletkezett, melyet egy gyönyörű erdei ösvényen körbe is járunk. Menetközben néhány helyen láthatjuk a tó alatti vulkanikus tevékenység eredményeként létrejövő bugyborékolást, valamint a sziklákra rakódott vulkáni hamu rétegződését. Ebédszünet után megszemléljük a tó nyugati felén álló Maria Laach apátságot, mely a német romantika legszebb alkotása és a mai napig is szinte teljesen az eredeti formájában pompázik.

Táv: 70 km; szint: fel 700 m, le 700 m; menetidő: 6-7 óra.

5. nap  Koblenz – Bad Ems – Sankt Goarhausen

Reggelit követően elindulunk vissza délre, Mainz felé, ám a mai nap a Rajna jobb oldalán magasodó, dimbes-dombos vidéken keresztül haladunk. Koblenzet elhagyva a Lahn folyó völgyében tekerünk egészen Bad Ems nevű városkáig. Az egykoron császári üdülőhelyként funkcionáló, gyógyvizekkel és hőforrásokkal teli városban több látnivaló is akad. Az utcákon kanyarogva szebbnél szebb barokk stílusú épületeket és művészien megtervezett üdülőházakat látunk, valamint itt találjuk Németország legrégebbi kaszinóját is. Még mielőtt továbbindulnánk, mindenképpen útba ejtjük a város legjobbnak vélt fagyizóját, ahol isteni fagylaltkölteményeket és különféle kávéspecialitásokat rendelhetünk. Ezt követően délnek vesszük az irányt és egy meredek kaptatót legyőzve letérünk az aszfaltozott útról és átadjuk magunkat a terepkerékpározás örömteli érzésének.

Táv: 50 km; szint: fel 550 m, le 550 m; menetidő: 5-6 óra.

6. nap  Sankt Goarhausen – Bacharach – Ingelheim – Mainz

Utolsó tekerős napunk első állomása Loreley, az aranyhajú szirén, aki egy hatalmas szikla tetején csücsül. Egészen közel merészkedünk hozzá, meglátjuk, hogy sikerül-e elcsábítania bennünket. Ha nem, akkor kompra szállunk és visszatérünk a Rajna bal partjára. Útközben megtekintünk néhány kihagyhatatlan látnivalót, amit odafelé menet kihagytunk, és Mainz előtt, Ingelheimban, ahol a Rajna sodrása kevésbé intenzív, lekanyarodunk a partra, felkapjuk fürdőruháinkat és csobbanunk egyet a folyóban.

Táv: 60 km; szint: fel 120 m, le 130 m; menetidő: 4-5 óra.

7. nap  Hazautazás

Reggelit követően búcsút veszünk egymástól és elindulunk Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. július 07 - 14.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 20.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 29 euró / fő / éjszaka - hotel, ifjúsági szálló (bőséges svédasztalos reggelivel)

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! A túra a sorozatterhelés miatt nehezebb! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: elsősorban túrakérékpár, trekking, mountainbike.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

Bringatúránk a Rajna leglátványosabb szakaszán, a Mainz és Koblenz között elterülő Közép-Rajna vidéken vezet. A festői szépségű vidéket teraszos szőlőültetvények, vadregényes hegyek, erdővel tarkított, meredek sziklák jellemzik.

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

A leghíresebb szikla a Loreley, ami a Rajna legkeskenyebb pontja felett magasodik. Ehhez fűződő legenda szerint itt ült az aranyhaját fésülgető gonosz tündér, Loreley, aki énekével olyannyira elbűvölte a rajnai hajósokat, hogy azok zátonyra futottak és vízbe fulladtak.

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

A természeti látnivalók mellett az épített örökségek is rengetek érdeklődőt vonzanak: számos középkori várakastély, várrom és kolostor található itt.

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

A vidék életében a turizmus mellett a borkultúrának is meghatározó szerepe van, érdemes megkóstolni a helyi pincészetek által készített minőségi fehérborokat vagy a rizlingpezsgőt. Aki viszont nem rajong az efféle italokért, annak kitűnő választás lehet a rüdesheimi kávéspecialitás.

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

Képek forrása:mecklenburger-radtour.de, commons.wikimedia.org