Kalandtúra a Fekete hegyek országába

A vadregényes Montenegró

Hat napos, átlagos kondícióval teljesíthető nyári túránk a Fekete-hegyek országába, Montenegróba vezet. A 2006 óta önálló államnak számító dél-adriai ország (eredeti nevén Crno Gora) nemcsak mediterrán tengerpartjáról nevezetes, hanem felbecsülhetetlen természeti kincseket és ezek vadregényes változatosságát tartogatja a turisták és kalandorok számára.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Budapest - Zabljak, 720 km; 11 óra

0. nap   Utazás Montenegróba

Estefelé a sofőrök összeszedik a csapatot, majd megkezdjük utazásunkat Montenegróba...

1. nap   Érkezés Zabljak-ba

Érkezés Durmitor „fővárosába”, Zabljakba. A szállás elfoglalása után megismerkedünk a településsel, valamint pár órás "bemelegítő" sétára indulunk a Fekete-tó (Crno jezero) körül. Este pihenés, ismerkedés, a következő napi programok átbeszélése.

2. nap   Túra a Savin kuk-ra (2319m) + Fekete tó (Crno Jezero)

A szállásunkról autóval elmegyünk a Fekete-tó (Crno jezero) előtti parkolóig, ahonnan a mai túránk indul. Déli irányban indulunk a hegyek közé. Csodás panoráma tárul a szemünk elé, ahogy a sziklák körbefogják a tavat. A Tocak-forrás mellett (1540 m) elhaladva, egyenesen tovább haladunk a Mioc Poljana (1549m) felé, majd a Poljana után jobbra fordulva a Derneci nyergen keresztül vezet utunk. Még érintjük a Savina forrást (2212m) mielőtt elérnénk a csúcsra, 2313 méter magasra. Gyönyörű panoráma tárulkozik ki előttünk a Durmitor-hegység további részeire. A csúcsról továbbhaladva egy bivakházhoz érünk, majd a Struga-nál (1910m) lévő elágazáshoz. Jobbra tartva visszaereszkedünk a Mioc Poljana-ig, illetve később a Fekete-tó partjára. Ha időnk és energiánk engedi 1-2 órás könnyű sétával körbekerülhetjük a tavat.

Távolság: 18 km, szintemelkedés: 1000 méter, menetidő: 8-9 óra.

3. nap   Túra a Medve-hegyre (2287m)

Célunk a Medve-hegy (Medjed) meghódítása. A szállásunkról autóval megyünk a tegnap már megismert Fekete-tó (Crno jezero) előtti parkolóig, ahonnan a mai túránk is indul.

A megismert útvonalon emelkedünk a Tocak forrásig, majd a Strugánál lévő (1910 m) elágazásig. Itt ezúttal jobbra fordulva már sziklák között mászunk tovább a 2170 méteren lévő nyeregbe. Enyhén kapaszkodós mászás következik a Kis-Medve csúcsig (Mali Medjed, 2223m). Továbbindulva érünk előszőr a Devojka-nyeregbe (2160 m), majd a Nagy Medve hegy (Veliki Medjed) kettős csúcsaira (Severni vrh 2287 m, Juzni vrh 2285 m). Leereszkedünk a 2145 méteren lévő nyeregig, a Katun lokvice pásztorkunyhót valamint az Öreg malmot (Stari mlin) érintve, hogy elérjünk a Fekete-tó partjához az autóinkhoz.

Távolság: 13 km, szintemelkedés: 1100 m, menetidő 7-8 óra

4. nap   Túra a Bobotov kuk-ra (2522m) + Ledena Pecina jégbarlang

A már jól ismert Fekete-tó (Crno jezero) partján reggelizünk ismét. Az Öreg malomnál balra fordulva, sziklák között barangolva hamarosan elérjük a jégbarlangot az Obla glava hegy oldalában. A Biljegov do-nál tovább haladunk a Valoviti do katlanba (1970m). Szerpentinezve emelkedünk a Bobotov-nyeregbe, ahonnan egy kicsit meredekebb kapaszkodás után érkezünk fel magára a csúcsra (2522m). Teljes körpanoráma fogad minket a Durmitor hegységre. A csúcsról az érintett útvonalakon haladunk visszafelé. A fölöttünk emelkedő Obla glava-hegy (2303 m) oldalában megbúvó természeti csoda, a jégbarlang, túránk egyik gyönyörű látnivalója. Ha időnk és a körülmények engedik, leereszkedünk a barlangüregbe egy kb. 40 m hosszú hóval-jéggel fedett lejtőn. A barlang alja kb. 40 m hosszú, 30 m széles, magassága pedig helyenként eléri a 15 m-t. A lecsöpögő víz mesésen oszlopokká fagy, mind az aljzaton, mind a mennyezeten. Kigyönyörködve magunkat a jégbarlang csodáiban, visszamászunk az útra és folytatjuk túránkat a végcél, a Fekete-tó felé.

Távolság: 16 km, szintemelkedés: 1200 méter, menetidő: 11-12 óra

5. nap   Budva

Reggeli után összepakolunk, és egy 3 órás autózás keretében Budva-ba érkezünk, amely a legnagyobb tengerparti város, Montenegró turisztikai metropolisza. A napot strandolással és pihenéssel töltjük a tengerparton. Itt lehetőség nyílik bármilyen a résztvevők által választott programra, szabadprogramra.

6. nap   Utazás haza...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

A Fekete hegyek vadregényes vidékén - Kalandnyaralás a mediterrán Montenegróban

Megtalálhatók itt szubalpin jellegű, karsztvíz- és gleccser- vájta teknővölgyek és 2000 m fölötti magas hegycsúcsok, karsztos mélyedések, sűrű, mérsékelt övi lombhullató és tűlevelű fákból és törpefenyvesekből álló őserdők, hegyi, virágpompába öltözött kaszálórétek, apró hegyi falvak, csodálatos tengerszemek, jégbarlang, akár 1000 m mélységet is meghaladó lenyűgöző szurdokvölgyek és vízesések.

Gyalogtúráink során a Durmitor- hegységet, a Balkán-félsziget fő gerincét képező Dinári-hegység legmagasabbra emelkedő hegységét ismerjük meg. A Durmitor legmagasabbpontja a 2522 méteres Bobotov Kuk, mely az UNESCO által 1980-ban természeti világörökségnek nyilvánított Durmitor Nemzeti Parkban található. A Bobotov Kuk azonban Montenegrónak nem a legmagasabb csúcsa, ugyanis a három legmagasabb csúcs az albán határon található, a határon magasodó Prokletije-hegységben.

Földrajzi értelemben a Durmitor-hegység három különböző jellegű övezetre vagy magassági szintre osztható fel. Az egyik természeti övezetét a vidéket behálózó, hatalmas mélységű szurdokvölgyek képezik. Ezek közül leghatalmasabb az ország legnagyobb folyója, a Tara-szurdoka, amely Európa legmélyebb szurdokvölgyeinek egyike. A Durmitor- hegység középső övezetébe tartozik a „Durmitor fővárosától”, Žabljaktól keletre húzódó Jezera vidéke (a Tóvidék), amely a szemet gyönyörködtető virágpompával díszített kaszálórétekkel borított vidéket jelenti.

Ebből a gyönyörű környezetből emelkedik a májusig hóborította csúcsaival még több mint 1000 métert a legmagasabb természeti övezet, az alpesi virágok színeivel tarkított vad sziklavilág, a magas hegyek vidéke. Itt több mint 48 hegyes és meredek alpesi csúcs emelkedik 2000 m fölé, melyeknek a gerincük csipkésen éles hátú. A magasabb területek hatalmas méretű és igen meredek falú katlanokkal, ún. cirkuszvölgyekkel tarkítottak.

A hegység apró selymes kék gyöngyszemei, a rengeteg kisebb-nagyobb és különböző mélységű tengerszem. Tengerszem található a magas sziklavilágban 2028 m-en is (Zeleni vir [Zöld-medence]), valamint az alacsonyabban fekvő sűrű erdőségekben vagy virágos mezőkön. Legmélyebb (49 m) és legnagyobb a híres sötét vizű, festői környezetű, évszázados öreg és hatalmas fenyőfák árnyékában megbúvó jég vájta tengerszem, a Crno Jezero (Fekete-tó). A Fekete-tó szépségét a környezetében található mohával sűrűn benőtt fenyves és a tó mögött magasodó 2287 m-es Medve-csúcs teszi még lenyűgözőbbé.

A Durmitorban vad, néhol szinte érintetlen helyeken túrázhatunk, tehát kiváló úti cél a háborítatlan természet szerelmeseinek.

Bővebb információ:

http://montenegro.lap.hu/
http://www.montenegro-info.hu/

Képek forrása: MAKASE, wikipedia.org, picssr.com, flickr.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>