Mászó túra a Johanniták szigetén

Őszi nyaralás a mediterrán Máltán

A szigetről:

Málta egy Szicíliától délre fekvő kis sziget (pontosabban sziget csoport), mely mediterrán klímájával egész évben kellemes célpont a túrázni és utazni vágyóknak. A szigetre érkezőket szinte minden évszakban kék ég, kristálytiszta tenger és napsütés fogadja. A nyár nagyon forró és száraz, viszont cserébe a fagy teljesen ismeretlen arrafelé. Ennek a szinte paradicsomi helynek az egyetlen problémája az ivóvíz, ugyanis a szigeten már vagy ezer éve nincs állandó vízfolyás. Az édesvíz egy része így a kőzetekben és a külön erre a célra épített alagutakban megrekedő téli csapadékból származik; míg egy másik részét a tengervíz sótalanításával állítják elő, ám ez sajnos eléggé megterhelő a környezetre, hiszen az ehhez szükséges energia fosszilis üzemanyagok elégetéséből származik. A sziget az európai madárvonulási útvonalak fő megállóhelye Afrika felé, így a vonulási időszakban rengeteg madár tanyázik a szigeten, ami miatt az ornitológusok látogatják szívesen a szigetet ebben az időszakban.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Luqa, Málta repülőtér

Túra program   A legolcsóbb és legkényelmesebb repülővel utazunk a szigetre. A Wizz Air és az Air Malta is indít közvetlen járatokat Budapestről. Találkozó Ferihegyen majd egy alig két órás repülés után megérkezünk a máltai nemzetközi repülőtérre, ahol autót bérelünk, amivel eljutunk a szállásunkra, majd a hét további részében a mászó helyekre. Ott egy könnyű vacsora közben átbeszéljük a másnapi mászást. Mivel a sziget nem túl nagy ezért bármelyik mászó helyet könnyen elérjük autóval. A hőmérséklet októberben 18-25 fok, a tenger pedig átlagosan 23 fokos.

Málta rengeteg lehetőséget kínál a sziklamászóknak legyen szó akár sportmászásról, akár klasszikus mászásról, akár az egyre népszerűbb DWS-ről (deep water solo, lásd lentebb). A legtöbb mászó hely és boulder park azonban a sziget déli csücskén található, így valószínűleg itt töltjük majd időnk nagyobbik részét. A nittelt utak legtöbbje, valamint a DWS lehetőségek is mind a déli és nyugati partvonal mentén találhatóak. Ezek közül a sziklák közül számosat csak a víz felől tudunk megközelíteni, amihez hajót bérlünk majd. A klasszikus mászás szerelmeseinek érdemes ellátogatni a Victoria Lines-hoz, ahol több mint 200 út vár meghódításra és számos boulder probléma megoldásra. A túrához nincsen meghatározott tapasztalati vagy tudásbeli elvárás, hiszen ennyi lehetőség között mindenki megtalálhatja a tudásának és érdeklődésének megfelelő mászást. Így az egyetlen elvárás a minimális kötéltechnikai ismeret.

A deep water solo:

Azaz a mély víz feletti szólózás, a sziklamászás egy viszonylag új keletű ága, melyben a cél a parti szirtek biztosítás nélküli megmászása. Tulajdon képen ez a szóló mászás egy biztonságosabb verziója, hiszen ha az ember leesik, maximum a vízbe pottyan (ami egyébként ezeken a helyeken kifejezetten mély, mint azt az elnevezés is mutatja). Így ez egy remek lehetőség megtapasztalni a teljes kitettség és a tiszta, kötelek és biztosító eszközök nélküli mászás érzését.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

És történetéről:

A sziget első lakói még a kőkorszakban (Kr.e. 5200 körül) érkeztek a szigetre és egy földműves, állattartó, megalitikus kultúrát alakítottak ki. Az általuk épített templomok legtöbbje idősebb mint a Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok; közülük több még ma is látható (Ġgantija, Tarxien, Mnajdra, Ħaġar Qim). Ez a kultúra Kr.e. 2500 körül nyomtalanul eltűnt. Az ez után következő időkben előbb a föníciaiak (ők nevezték el Malet-nek, „biztonságos kikötőnek”), majd a Karthágóiak, majd a rómaiak fennhatósága alá tartozott. A Római birodalom bukásának környékén előbb a vandálok, majd az osztrogótok, végül a kelet római birodalom kezébe került (535). Tőlük egy arab sereg ragadta el 870-ben. Ebből az időből származik a máltai nyelv alapja és a legtöbb helységnév. Az 1090-es normann hódítással a kereszténység térhódítása vált véglegessé. Az arab lakosság áttért és egybe olvadt az olasz és normann lakosokkal létrehozva a máltai népet és nyelvet.

 

A következő fontos dátum 1530. október 26, amikor is V. Károly német-római császár a jeruzsálemi Szent János lovagrendnek adományozta a szigetet, akik a terjeszkedő oszmán birodalommal háborúztak éppen (és űzettek el Rodoszról). 1565-ben sikeresen visszaverték a több hónapos török ostromot és ezt követően végleg megtelepedtek és elkezdték az új főváros, Valetta építését. 1798-ban Napóleon seregei megszállták a szigetet és elűzték a lovagokat, ám az ez után kitört felkelés miatt sosem tudták megszilárdítani hatalmukat. Ebben a zavaros időszakban egy brit kormányzó irányította nemzetgyűlés kezében volt a hatalom. Az 1802-es amiens-i békében még a lovagrendnek ítélték a szigetet, ám az 1814-es párizsi béke már brit koronabirtokká nyilvánította.

Ez után Málta főleg haditengerészeti központként és egészségügyi háttér bázisként szolgált a különböző háborúkban (Krimi háború, első és második világháború). A második világháború idején tanúsított bátorságáért a lakosság kollektíven megkapta a György keresztet, mely az óta is zászlajukon szerepel. Az ország 1964. szeptember 21-én vált függetlenné, ám 1970-ig még II. Erzsébet volt a hivatalos államfő.

 

Videók:

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>