Túra kevélyen a Kevélyen,

azaz dacolva a nyári meleggel

Mit gondolsz? A nyári kánikulában menni fog a túrázás? Ha kevélyen rávágod a fotelban ülve, hogy naná, hisz csak 14 km, akkor tényleg legyél bevállalós és túrázz velünk a Kevélyen!

„Hogy mi a túrázás? Hát amikor csak mész, sétálsz a természetben és gyönyörködsz a látvány látványában.” (Hadházi László)

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Pilisborosjenő  (kb. 45 perc a belvárosból, 14 km-re Budapesttől) 
Az utazást összeszervezzük telekocsi rendszerben. Aki szeretne, jöhet busszal is az Árpád híd autóbusz állomásról induló 840-es busszal, 7:15-ös járattal ( 660 Ft a jegy oda-vissza ).

Találkozó: reggel 8 óra, Pilisborosjenő, orvosi rendelő előtti parkoló (itt van a 840-es busz megállója is).

Tervezett túraútvonal (túra hossza 14 km, várható szintkülönbség 365m)Pilisborosjenő, Kálvária, Teve-szikla, Egri várrom, Mackó-barlang, Kis-Kevély (488m), Nagy-Kevély(534m), Pilisborosjenő.

A túra várható teljes ideje (a pihenőkkel és meglepetésprogramokkal együtt): kb. 5 óra.

 

1. nap Túránkat Piliborosjenőről indítjuk a parkolóból (215 m), miután mindenki repülőgépes üzemmódba kapcsolta a telefonját. A Fő utcán megyünk észak felé, majd néhány méter után balra fordulunk és átmegyünk a patak felett hídon, ami még a XVIII. században épült. A Budai úton jobbra, majd balra a Bodza utcán, a folytatásán egészen Határ utcéig, ahol élesen jobbra fordulva rátérünk K kék sávval jelzett túraútvonalra. Egy pár perc után erről balra letérünk és teszünk egy rövid kört a település szélén fekvő Kálváriánál (Vendel-hegy, 278 m), ami első állomásunk. Mivel egy kis meglepetéssel készültünk, itt egy pár percet elidőzünk, ahogy majd a túra minden további állomásán is. Utána visszatérünk az országos kék túra útvonalára és folytatjuk utunkat kicsit ereszkedve a Teve-szikla (250 m) felé, ami a második állomásunk. Megnézzük a régi kőbánya falát, a fal tövéből a sziklát, majd közelebbről is szemügyre vesszük. Körbejárjuk, alábújunk, felmászunk rá, ki-ki vérmérséklete szerint. Aztán a legjobb képek elkészítése miatt kénytelenek vagyunk fel is mászni a kőfal tetejére, s a fotózás után visszatérünk a K kék sáv jelzésre. Rövidesen elérünk egy kereszteződét, ahol az eddigi jelzés jobbra tart, de mi a kék kerékpáros útvonalon megyünk tovább egyenesen. Egy kis idő múlva egy jelzetlen ösvényre térünk le balra, amin hamar elérjük az Egri várat (230 m). Ez túránk harmadik állomása. Itt is eltöltünk egy pár percet, ami elég arra, hogy egy kicsit kifújjuk magunkat, fotózzunk és folytatódjon a meglepetés programunk, amiről annyit elárulhatunk, hogy nemcsak a lábakat tornáztatjuk meg a túra során. Ezek után egy másik jelzetlen ösvényen vissztérünk a K kék sávra, amin tovább megyünk. A Rédlinger Adolf úton elhaladunk a Nagy-Kevélyi kőfülke alatt. Egy idő után letérünk a S sárga sáv jelzésű turista útra és ezen érjük el következő célpontunkat, a Mackó-barlangot (390 m). A barlang előtti padokon leülve tarthatunk egy rövid pihenőt, de benézhetünk magába a barlangba is, ahol egykor őseink is meghúzódtak. A S sárga sávon tovább haladunk, majd balra letérünk egy jelzetlen ösvényre. Szép lassan kerüljük a Kis-Kevélyt, de közben felfelé kaptatunk, aztán egy kanyarral a csúcs felé vesszük az irányt (461 m). A tetőt elérve megpihenünk, élvezzük a kilátást. Összeszedjük erőnket, s az ösvényen folytatva az utunkat előbb elérjük a K kék sáv jelzést, majd egyenesen haladva rátérünk a P piros sávra, s felkapaszkodunk a Nagy-Kevélyre (534), túránk utolsó állomására. Majdnem teljes körpanorámában lehet részünk. Bár még van előttünk néhány km, de már nem kell különösebben megizzadnunk. A P piros sávot követjük tovább, majd jobbra térünk a piros négyzetre. Már csak lefelé haladunk egy időszakos vízmosásban a fölénk hajló ágak jóleső árnyékában. A települést elérve is követjük a jelzést, ami visszavezet bennünket parkolóba. pontunkra.

A túra körtúra, tehát a kiinduló pontra érünk vissza, azaz Pilisborosjenőre, ahol a kocsikat hagytuk.

A csapat erőnlététől és összetételétől függően itt lehetőség adódik a 200 m-re lévő étteremig elsétálni és ott megünnepelni a török és a magunk felett aratott győzelmet.

 

Általános információk:

  • A napi táv közepesen hosszú, így kényelmes öltözék ajánlott, aminek feltétlenül a része a jó túrabakancs vagy túracipő. Az érzékenyebb bőrűeknek javasolt a hosszúnadrág is.
  • Vízhatlan öltözéket valamint váltóruhát is érdemes bepakolni. És persze ne feledkezzetek meg a tevegelő ruháról és a török elleni harcban szükséges felszerelésekről sem!
  • Élelmiszert a túra előtt érdemes beszerezni vagy hozni, ugyanis túra közben nem lesz erre lehetőség.
  • Fejenként legalább 2 liter folyadékot ajánlott magunkkal hozni.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

Jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Túra kevélyen a Kevélyen, azaz dacolva a nyári meleggel

Vidám bakancsparti a Pilisben

Gyere velünk a Pilisbe a nyár utolsó hétvégéjén túrázni (és persze hozz magaddal még egy embert). Pilisborosjenőről indulva bejárjuk a Kevély leglátványosabb részeit. Túránk során tevegelhetsz, azaz megmászhatod a Teve-sziklát, egy időugrással a török elleni védőharc részese lehetsz, de lehetsz mackó a barlangban és megismerheted a környék faunáját és flóráját is. Ha szerencséd van, akár még az ebédre valót is hazaviheted, mint mi a túrabejáráskor. (Nyugi, a siklót nem bántottuk, a gyíkot és a madarakat meg még lefényképezni sem sikerült, de az óriás pöfeteg nagyon finom volt.)

 

A Pilis

A Budapesttől észak-nyugatra fekvő, nagyjából 400 km2-es hegyvidéket sokáig egyetlen hegységnek tekintették annak ellenére, hogy tudták, hogy 2 része alapvetően kőzettanilag különbözik. A Visegrádi-hegység vulkanikus eredete miatt valójában az Északi-középhegységhez tartozik geológiai szempontból, míg a Pilis üledékes kőzetekből álló hegyei a Dunántúli-középhegység részei. Látvány szempontjából azonban mindenképpen indokolt volt az elnevezés. A Pilis szláv eredetű neve valójában a szerzetesek fején kiborotvált foltot, a tonzúrát jelentette. A két hegység 500 m fölé emelkedő csúcsok is ilyenek, mert a kevés, tápanyagban szegény talaj nem teszi lehetővé a rendes erdők kialakulását, csak a sziklagyepek igénytelen növényeinek a megtelepedését.

 

Pilisborosjenő

Már 1284-ben is említik egy iratban Burusjenew alakban. Már a nevében is benne van, mivel foglalkozott a lakossága leginkább. A török uralom alatt elnéptelenedett, utána német családokkal telepítették be. Leszármazottaikat a II. világháború után telepítették ki, s a helyükre felvidéki és erdélyi magyarok települtek.  1756-ban barokk stílusban épült a római katolikus templom, s ugyanebben a században a plébániaház, valamint a patakon átívelő két kőhíd is.

 

Kálvária

Utunk első állomása a Pilisborosjenő szélén lévő Kálvária. Itt egy pillanatra megállunk, hogy megtudjuk, mit is jelent ez valójában és honnan ered kálvária szavunk, aminek mai hétköznapi jelentése már túlmutat az eredeti jelentésén.

 

A Teve-szikla

Túra kevélyen a Kevélyen, azaz dacolva a nyári meleggel

A Teve-szikla Pilisborosjenő északnyugati határában, az Országos Kéktúra útvonala mellett található. Morzsalékos dolomit alkotta szirt. A nevét nyilvánvalóan az alakja után kapta, bár ahhoz, hogy ezt jól lássuk, a közeli kőfal tetejére mindenképpen fel kell másznunk. Egyébként is innen megyünk majd tovább. Ez a fal egyébként egy korábbi dolomit-bánya maradványa.

 

Az Egri várrom

Túra kevélyen a Kevélyen, azaz dacolva a nyári meleggel

A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, amelyet rögtön újjá is építettek. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta. A várat az Egri csillagok  forgatása után még számos magyar filmhez használták forgatási helyszínül, pl.: Gyula vitéz télen-nyáron, Sztrogoff Mihály, Rab ember fiai, Angyalbőrben, Magyar vándor, stb.

 

A Mackó-barlang

A Pilisborosjenő északnyugati határában lévő Mackó-barlang már a jégkorszakot követően menedéket adott az embernek. Hillebrand Jenő ásatása során – melyet a Barlangkutató Bizottság megbízásából végzett – sok állat (rénszarvas, ló, barlangi medve, gyapjas orrszarvú, őstulok,hiéna) maradványaira és régészeti leletekre bukkant, amelyek azt bizonyítják, hogy valaha ősember is élt itt.

Dachsteini mészkőben kialakult inaktív forrásbarlang. Hossza 65 méter, vertikális kiterjedése 14 méter (-3 méter, +11 méter). Néhány kicsi cseppkőcsapon és -zászlón kívül a barlangban más képződmény nincs. A falakon néhol gömbüstök (a lecsapódó pára hatására jön létre), ujjlenyomat karrok találhatóak.  Az őskori leleteken kívül bronz-, római és Árpád-kori leletek is előkerültek az ásatások során.

A „Szpeleológia” Barlangkutató Csoport 1970-es kézirata alapján: Kétbejáratú barlang. Egy nagy teremmel kezdődik, ami befelé szűkül. Ez a rész rövid kürtővel egy kis felső teremben ér véget. A terem a közelmúltban szakadhatott fel, így keletkezett egy második bejárat. Fokozottan védett barlang.

 

Kis-Kevély

Egy 1335-ből származó oklevélben a Kis-Kevélyt Likaskőnek (Likaskw) említik a Mackó-barlang miatt.

 

Nagy-Kevély

Túra kevélyen a Kevélyen, azaz dacolva a nyári meleggel

A Nagy-Kevély egy 534 méter magas sasbérc a Pilis hegységben. A 488 méter magas Kis-Kevéllyel a a turisták körében rendkívül népszerű túracélpontnak számító Kevély-nyereg kapcsolja össze. A Kevélyek vonulatán számos barlang található, közvetlen szomszédságában északnyugati irányban Csobánka található, míg kissé távolabb, északkeleti irányban Pomáz, dél-délkeleti irányban Pilisborosjenő, délnyugat felé pedig Pilisvörösvár A hegy lejtőit a törökök kiűzése után letelepedett szerb lakosság „kovily”-nak nevezte el, ami árvalányhajat jelent. Szerb nyelvterületen így nevezik azokat a hegyoldalakat, amelyek legeltetésre alkalmatlanok, és csupán árvalányhajas sziklagyep nő rajtuk.

Forrás:  Wikipédia,  Cartographia

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>