Télen a hévízi éren

Kenu- és gyalogtúra a Hévíz-patakon és a Keszthelyi-hegységben

Beköszöntött a tél, de te mégis a természetbe mennél? Gyere velünk Hévízre vízitúrázni, és a Keszthelyi hegységbe gyalogtúrázni, garantáltan nem fogsz csalódni.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Hévíz  2 óra / 200 km

Találkozó: Szombaton a hévízi zsilipnél, a patak bal partján a fizetős parkoló után

1. nap   Kenutúra a Hévíz-patakon -
A patak besorolása könnyű síkvíz, a túra teljesítéséhez nem szükséges előképzettség. A víz hőfoka a kiindulópontnál téli időszakban eléri a 25 Celsius fokot, majd folyamatosan hűl. A vízmélység 30 cm és 1 méter közötti. A szokásos téli túrafelszerelésen kívül egyéb nem szükséges, váltóruhát és cipőt egy esetleges borulásra felkészülve azonban mindenki hozzon.

Az evezés után lehetőség lesz fürdőzésre, illetve a túravezetőinkkel be lehet barangolni a város nevezetességeit is. A csobbanásra a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőt ajánljuk, amely télen változatosabb és melegebb vizű, mint a Hévízi Tófürdő. Este borozgatás, majd elfoglaljuk kényelmes szállásainkat egy közeli szálláson.

2. nap   Gyalogtúra a Keszthelyi-hegységben -
A Keszthelyi-fennsík igen különleges, kevésbé ismert részét mutatják meg Nektek túravezetőink a Vállus és Gyenes közötti vadregényes terület túraútvonalain, valamint meglátogatjuk a Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincének Zalaszántói-medencére néző fokán álló Rezi várának romját...

>> További információkat a környékről itt találhatsz - https://www.bfnp.hu/hu/keszthelyi-hegyseg

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. december 07 - 08.
2019. december 27 - 28. (péntek-szombat)
2020. január 11 - 12.
2020. január 18 - 19.
2020. február 08 - 09.
2020. február 29 - márc. 01.

Részvételi költség vendégként:

9.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.500 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* túraszervezést, az engedélyeket, túravezetést, a kenukat és a szükséges felszereléseket

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszerben (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 7-8000 Ft / fő / apartman (6-3-2 ágyas szobák) - Hévíz

* az étkezéseket, az opcionális Kehida Termálfürdő belépőt 2900-5300 Ft (csomagtól függően: pl. szaunavilág)

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-6 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

 

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk. A szokásos téli túrafelszerelésen kívül egyéb nem szükséges, váltóruhát és cipőt egy esetleges borulásra felkészülve azonban mindenki hozzon.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 
 

 

Kenuval a gőzölgő Hévíz-patakon, bakanccsal a Keszthelyi-hegységben

Túránk első napján a meleg vizű hévizi éren csordogálunk végig hajóinkkal, hogy a gőzölgő patakról csodáljuk meg a téli természetet, a tündérrózsákat. 2017 januárjában, a vízitúránk kezdetekor a Hévízi Televízió egy rövid riportot készített a téli kenutúrákról. Alul a videóban a túra körülményeiről, valamint a terület gazdag növény- és állatvilágáról is szó esik. 

Másnap a Keszthelyi-hegység igen különleges, kevésbé ismert részét mutatjuk meg nektek a Vállus és Gyenes közötti vadregényes terület bakancsos útvonalain. Biztosra veheted, hogy találkozni fogsz az erdő lakóival, s gyönyörű téli tájak tárulnak majd eléd.

A Hévízi-tó

Nemcsak gyógyhatásában, de élővilágában is kuriózum a Hévízi-tó. A világon is egyedülálló meleg vizű Hévízi-tó gyógyhatása meglehetősen ismert, kevesebb szó esik azonban arról, hogy magának a tónak és környékének milyen különleges az élővilága. 

Télen a hévízi éren - Kenu- és gyalogtúra a Hévíz-patakon és a Keszthelyi-hegységben 

Nem egy gyógyvizes medencéről, hanem egy élő tóról van szó ugyanis,  amelyben akadnak olyan növény- és állatfajok, amelyek a Földön másutt nem léteznek, vagy a sajátos körülmények miatt legalábbis ritkaságnak számítanak. A tó élővilága igazán télen "éled fel", amikor csak kevés fürdőző merészkedik ki a szabadba, s persze a téli körülmények közepette a meleg vizű tó vonzza a madarakat. A különlegességek persze nem mindig látványosak, ezért a gyógyulni vágyók vagy sétálók talán észre sem veszik őket. 

Télen a hévízi éren - Kenu- és gyalogtúra a Hévíz-patakon és a Keszthelyi-hegységben 

Madárvilág télen-nyáron

Az állatvilág képviselői közül számos apró rágcsáló lakik a tó körül, így előfordulnak vízi cickányok, vízi pockok, de olyan denevérfajok is, amelyek igénylik a víz közelségét, anélkül ugyanis könnyen kiszáradnának. A korábbi tanulmányok szerint hétféle denevért is találtak, köztük vízi és tavi denevéreket, sőt az igazán ritka alpesi fajtát is. Ezek egy része a tavon cölöpökön álló épületek alatt, a tó felszíne fölött fészkel, akárcsak a molnár- és füstifecskék, amelyek száma örvendetesen nőtt a korábbi évek csökkenése után. A madarak köréből a fürdővendégek által is kedvelt kis vöcsök különleges szokást vett fel, ugyanis vándormadár léte ellenére egy-két család rendszeresen itt telel át, ami meglehetősen ritka.

Télen, amikor a Balaton befagy, a hévízi tóra és a melegen párolgó lefolyójára több madár is átköltözik, például a fokozottan védett kis kárókatona néhány példánya, néha egészen nagy mennyiségű szárcsa, de a szintén nem védett körbe tartozó kárókatonák és tőkésrécék képviselői is megjelennek, néha még egy-két szürke gém és hattyú is tiszteletét teszi. 

Télen a hévízi éren - Kenu- és gyalogtúra a Hévíz-patakon és a Keszthelyi-hegységben 

A fürdőzők néha megijednek a siklóktól, de ezek igazán ártatlan kockás és vízi siklók, jelenlétük pedig a kiváló vízminőségre utal. Nagy számban találhatók békák és unkák. A tó meleg vizű lefolyójában mocsári teknősök élnek, de találni néha vörös fülű ékszerteknőst is. Utóbbiakat felelőtlenül a terraristák engedik itt szabadon, ami azért veszélyes, mert ha szaporodnak - bár eddig a tojásaik nem élték túl a telet - inváziós fajként kiszoríthatják a mocsári teknősöket.

 

Az akvárium helyett a tóban kötöttek ki

Ma már nehéz lenne rekonstruálni, milyen volt a tó kétszáz vagy kétezer évvel ezelőtti élővilága. A Balaton közelsége és a felelőtlen akvaristák ugyanis furcsán alakították a tó állományát. Ismeretes például, hogy a ma leggyakoribb, alig két-három centiméteres szúnyogirtó fogasponty az 1930-as években szabadult el egy kísérlet során. Azt vizsgálták, hogy megeszi-e a Magyarországon is honos maláriaszúnyogokat, de mára olyan tömegben vannak, hogy mindenevőkké váltak. Szívesen csipkedik az emberi elhalt hámszöveteket is, vagyis ugyanazt elvégzik, amit az ázsiai "gyógyító" halak. A tó lefolyójában ma vagy húszféle vízi lénnyel lehet találkozni, magában a 36 méter mély tóban azonban csupán öt faj él.

A hévízi tóban előforduló naphal a Balatonból érkezett, a Közép-Amerikából származó szivárványsügér pedig nagyjából tíz éve akvaristáknak köszönhetően honosodott meg. A nyolc-tíz centiméteres faj ma az egyedüli, amelyik kiválóan érzi magát itt. Invazív faj az ezüstkárász, a különleges, kisméretű vadponty viszont kétezer éve a tó lakója. Ez utóbbi azért egyedülálló, mert fajtársaival ellentétben elviseli a meleg vizet. Alfajjá nyilvánítása folyamatban van.

Forrás: MTI - Lendvai Éva

A Keszthelyi-hegység

A Keszthelyi-fennsík hegyei főleg mészkőből, dolomitból, kihűlt bazaltlávából és a Pannon-tenger egykori üledékeiből állnak. A triász időszakban, mintegy 180 millió éve tenger borította ezt a területet. Az ebben élő alacsonyrendű állatok mészvázából több ezer méter vastag dolomit-mészkő lerakódás keletkezett. A mai felszíni kőzetek és talajok kialakulásában a Pannon-tenger is meghatározó szerepet játszott, amely fokozatosan édesvizűvé vált, és a miocén kor végére, mintegy 10 millió éve feltöltődött. A pliocén kor végén, mintegy 5 millió éve a kéregmozgások következtében a fennsík területe is kiemelkedett: ekkor jött létre a magyar középhegységi rendszer, amelynek legnyugatibb láncszeme a Keszthelyi-fennsík. A kéregmozgások vulkáni tevékenységgel is jártak, ennek következménye például a Kovácsi-hegy és a Tátika létrejötte Zalaszántó közelében. 

Télen a hévízi éren - Kenu- és gyalogtúra a Hévíz-patakon és a Keszthelyi-hegységben 

A Keszthelyi-fennsíkra a dolomit a jellemző. Dolomit kőoszlopok és látványos természetes kőzetfeltárások is megtalálhatók. A változatos karsztjelenségeket (barlangok, víznyelők, töbrök) mutató terjedelmes hátakat helyenként vad szurdokvölgyek választják el. A Kovácsi-hegy és a Tátika a Keszthelyi-fennsík bazaltvidéke. Tanúhegyek, bazaltplatók, sokszög alakú bazaltoszlopok, 10 m-nél is magasabb falak díszítik a tájat. Ritka jelenségnek számítanak és ezért érdekes látnivalók a Bazaltfolyosó (Kovácsi-hegy) és az álkarsztos jelenségként számon tartott bazaltdolinák, melyek mélyedéseiben apró tavacskák húzódnak meg.

Forrás: wikipedia.org

NÉMETH ESZTER - SEFFER ISTVÁN

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>