Panorámatúra a Boldog Özséb kilátóhoz - óévbúcsúztató bejgli lejárás a Pilis szeméhez

Ha már jól kipihented magad a karácsonyi ünnepek alatt és mielőtt még beleveted magad a szilveszteri partik forgatagába, gyere velünk, és nézzük meg együtt a Pilis legszebb kilátója által nyújtott panorámát a Pilis tetőről. Tarts velünk, hogy egy kellemesen fárasztó, téli túra keretében együtt mondjunk búcsút a 2019-es túra szezonnak!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

PROGRAMTERV:

Utazás menetidő:  Budapest-Pilisszántó kb. 27 km (autóval kb 45 perc) - Találkozó: 8:30  Pilisszántó, Szikla Színház parkolója - A túrát 9 órakor indítjuk!

 

A túránk Pilisszántóról indul a Szikla Színház parkolójából. Előbb végigjárjuk a Csillagösvényt - érintve a mészégetők kútját és a Pilisi Boldogasszony kápolnát, majd hosszabb panorámás szerpentinen haladunk felfelé Pilis szeméhez, a Boldog Özséb kilátóhoz. A kilátót 2014-ben egy geodézia torony átalakításával hozták létre a 756 méteres hegy csúcsán. Tiszta időben csodálatos panoráma nyílik a Visegrádi-, a  Budai-hegységre és a Gerecse vonulataira. A kilátó környékén lehetőség lesz a volt rakéta állomás silóinak megtekintésére. Ezt követően a csodás téli erdőn átkelve érjük el a Két-Bükkfa-nyereg parkolót, ahonnan kisebb pihenőt követően indulunk vissza. Pilisszántóra.

Túra hossza, szintemelkedés: 15 km, szintemelkedés: 580m menetidő: 6-7 óra 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. december 30.

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

         - a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
         - a szervezést
        

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezést
- a sport biztosítást (nem kötelező), mely itt megköthető >>   

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

Boldog Özséb kilátó:

17 méter magas kilátó, a 756 méter magas Pilis-tetőn található, 2014-ben egy geodézia toronyból kialakított 360°-ban körbejárható kilátó torony. Nevét a pálos rend alapítójáról kapta, aki a XIII. században remeteként élt a Pilisben. Fentről, tiszta időben csodálatos kilátás nyílik a Visegrádi-, a  Budai-hegységre és a Gerecse vonulataira. A téli panoráma egyediségét fokozza, hogy amíg a völgyben köd van, addig a kilátó környéke napsütésben úszik, 

Panorámatúra  a Boldog Özséb kilátóhoz - óévbúcsúztató bejgli lejárás  a Pilis szeméhez

Panorámatúra  a Boldog Özséb kilátóhoz - óévbúcsúztató bejgli lejárás  a Pilis szeméhezPanorámatúra  a Boldog Özséb kilátóhoz - óévbúcsúztató bejgli lejárás  a Pilis szeméhez

Boldogasszony kápolna, Csillagösvény

A kápolnához vezető köves út maga a Csillagösvény. Az utat a parkolótól tábla jelzi. Az ösvény mentén Nimródot, Attilát, Árpádot, Szent Istvánt, Szent Lászlót, Boldog Özsébet valamint Hunyadi Mátyást ábrázoló szobrok vannak. Hunyadi Mátyás szobrát 2007-ben, a reneszánsz év keretén belül avatták fel, Árpádét szintén ekkor a téli napfordulókor az Árpád év befejezésekor emelték.

Panorámatúra  a Boldog Özséb kilátóhoz - óévbúcsúztató bejgli lejárás  a Pilis szeméhez

Pilisszántói-kőfülke

László kúpja alatt, az Orosdy kastélytól néhány száz méterre található a piros, majd a zöld jelzés mentén. Régészeti és őslénytani jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték a Pilisben. Pilisszántó határában, a volt Orosdy-kastély fölött, 437 m tszf. magasságban nyílik. A triász időszaki mészkőben kialakult, egyetlen nagy teremből álló üreg hossza alig 9 m. Vastag kitöltéséből gazdag jégkorszaki őslénytani lelet, valamint a jégkor emberének tűzhelye s eszközei kerültek elő. 

Forrás: pilisszanto.hu

Panorámatúra  a Boldog Özséb kilátóhoz - óévbúcsúztató bejgli lejárás  a Pilis szeméhez

Források: varkapu.info, pilisszanto.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>