A Rákóczi-túra

Háromnapos gyalogtúra a történelem nyomában

Rutinos túrázó vagy de a sátorozás eddig még kimaradt?

Egy komolyabb külföldi vándortúrára készülsz de előtte szeretnéd kipróbálni magad és a felszerelésed? 

Mindig is szerettél volna több napra elvonulni az erdőbe de sosem volt kivel? 

Netán a bivakolás vagy a szabad ég alatt alvás az ami vonz? 

Ha a fenti kérdések közül legalább egyre igennel tudsz válaszolni, akkor ez a túra Neked való :) Tapasztalt túravezetőink segítségével kipróbálhatod magad egy vérbeli trekking túrán, bármi is legyen a motivációd. A Nomád Vándorlások túrasorozat nem titkolt célja, hogy egy kicsit kiszakítson a mókuskerékből és valamit megpróbáljon visszaadni a hagyományos túrázás értékeiből. Tematikus túráink során több napon keresztül járjuk az ország hegyeit és igyekszünk egyedi perspektívába helyezni a vándortúrázást.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás, menetidő: 

Utazási menetidő autóval: Budapest - Füzér kb. 3,5 óra

Tömegközlekedéssel: Budapest - Sátoraljaújhely - Füzér kb. 5,5 óra

Mivel vándortúrázunk, máshová fogunk érkezni, mint ahonnan indulunk. Az autóval érkezőknek ezért érdemes Sátoraljaújhelyen, a vasútállomás parkolójában hagyni a járművet és onnan busszal menni Füzérre. A túra végén Sárospatakról vonattal lehet majd Sátoraljaújhelyre visszautazni.

Találkozó: 11:30-kor Füzéren a buszmegállóban

A túrát 11:45-kor indítjuk!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap    Megérkezés és rövid bemutatkozás után megkezdjük nomád hétvégénket és bevetjük magunkat a Zemplén sűrűjébe. Az indulásunk helye Füzér és az itt magasodó, nemrég korhűen felújított vár, ahol 1526-27-ben a Szent Koronát is őrizték. Magyarország legészakibb települése egyben a legszebb fekvésű vár címéért is bátran indulhatna. Az 552 méter magas vulkanikus kúpra épült vár valószínűleg már a tatárjárás előtt is állt. A falut elhagyva utunk Hollóházára visz, ami a nemzetközi hírű porcelángyára mellett arról is nevezetes, hogy itt található az Országos Kéktúra egyik végpontja is. Következő állomásunk Telkibánya, ami az Anjou-korban híres bányavárosként volt ismert, főleg arany- és ezüstércet bányásztak itt egykor. Itt feltankoljuk vízkészleteinket mert a táborhelyünk közelében erre nem lesz lehetőség. Néhány kilométerrel később, a potácsházi kulcsosháznál verjük fel a sátrainkat.

Táv: 17 km
Szint: 475 m fel, 575 m le

2. nap    Hosszú és meglehetősen combos napnak nézünk elébe, reggeli és táborbontás után szedjük sátorfánkat és pár száz méter megtétele után már a 14-15. századi pálos kolostor romjait csodálhatjuk. Következő megállónk az Amádé-várrom, Aba Amádé nádor, későbbi kiskirály egykori székhelye. A maradványok melletti sziklaszirtről gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Teszünk egy kis kitérőt a Borsó-hegyre, a 2006-os repülőgépszerencsétlenség helyszínén állított emlékparkba, majd egy újabb remek kilátópontot érintünk (Sólyom-kő - ahonnan tiszta időben akár még a Magas-Tátra is látszik). Hamarosan elérjük Regéc községet és felkapaszkodunk a közeli várba ahol II. Rákóczi Ferenc gyermekkori éveit töltötte. Az utóbbi években komoly rekonstrukciós munkákon átesett romról szintén pazar kilátást élvezhetünk. Ezután letérünk a piros jelzésről, hogy megkeressük a lehető legideálisabb táborhelyet az éjszakára. 

Táv: 23 km
Szint: 918 m fel, 869 m le

3. nap    Az utolsó napunk is hosszú lesz de szintemelkedésben már jóval barátságosabb. Erdőhorváti, Komlóska és Hercegkút a célpontjaink, utóbbi a jellegzetes építészeti emlékeiről híres, a 18. századi pincesorok 2002 óta a Tokaj-Hegyalja Borvidék részeként a Világörökség részei. Az utolsó kilométereket gyakorlatilag sík terepen tesszük meg Sárospatakig, ahol a vármúzeumnál van az utolsó ellenőrzőpont. A vár az egyik legépebb fennmaradt kastély az országban, számos történelmi esemény színhelye és nem mellesleg az ötszáz forintos bankjegy dísze. Itt ér véget az izzasztó túránk, elbúcsúzunk egymástól és haza vagy a Sátoraljaújhelyen hagyott autókhoz vonatozunk. 

Az igazolófüzeteket a túra végeztével összegyűjtjük és a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség közreműködésével mindenkinek postán juttatjuk vissza a jól megérdemelt jelvénnyel együtt.

Táv: 24 km
Szint: 305 m fel, 498 m le

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. Június 12-14

Részvételi költség vendégként:

7.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* A túravezetést, szervezést, egy éj sátorhely díját, az igazolófüzet és jelvény díját, postázási költségeket

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az autókat segítünk összeszervezni

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége: 

HALADÓ - Rendszeres mozgáshoz szokottak számára. Túrázási tapasztalattal, aktív életmód mellett minden egészséges felnőtt számára teljesíthető. A nehézséget a hosszú távok, a szokásosnál nehezebb hátizsák jelentheti és hogy három napon keresztül fogunk túrázni a teljes felszerelésünkkel a hátunkon. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk. Az esti táborozáshoz egy váltás lábbeli jól jöhet. 

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább napi 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából három napi mennyiséggel kell számolni (szendvicsek, főzni- és sütnivaló, szárított leves és túrakaja, zab, gyümölcs stb.), továbbá csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett. A túra során vízutánpótlásra nem mindenhol lesz lehetőség, erre mindig felhívjuk majd a figyelmet. Bár minden nap érintünk lakott települést, nem garantált, hogy találunk nyitva tartó élelmiszerboltot, így feltétlenül teljes önellátásra kell készülni.

Felszerelés - Az éjszakázáshoz derékalj, hálózsák (min. 10°C körüli limittel), sátor/függőágy/bivakzsák/ponyva mindenképpen ajánlott, de aki a szabad ég alatt szeret aludni, annak az utóbbi akár el is hagyható :) Továbbá érdemes csomagolni a hosszabb túrákhoz és a táborozáshoz szükséges alapvető kiegészítőket (bicska, tisztálkodószerek, elsősegély, szúnyog- és kullancsvédelem stb.)

LEAVE NO TRACE: A lábnyomainkon kívül mást ne hagyjunk hátra! Részesítsük előnyben a biológiailag lebomló, természetes alapanyagokból készült tisztálkodószereket, ill. vigyük magunkkal minden szemetünket a következő szelektív gyűjtőig!

Egy igazi klasszikus. Az országban rengeteg jelvényszerző mozgalom létezik, de a Rákóczi-túra mindenképpen a legszebbek közt foglal helyet. Az 1966-ban létrehozott, Sárospatak és Füzér közt húzódó kb. 60 km-es ösvény fantasztikus élményt nyújt a kalandvágyó turistáknak. A Zemplén vadregényes erdein, remek kilátópontjain, csendes völgyein kívül számtalan történelmi és kulturális emlékkel is találkozhatunk nem csak a Rákócziak idejéből.

Teljesítménytúrának is tökéletes, de mivel teljesítése nem időhöz kötött, így mi egy ésszerű, de semmiképp sem könnyű megoldást választunk: sátorral a hátunkon járjuk végig az útvonalat. Három napon keresztül végig a piros jelzés mentén haladunk (kivéve amikor nem ;) ) és gyűjtjük az ellenőrzőpontoknál elhelyezett pecséteket. A túra végeztével nemcsak remek élményekkel, hanem egy csinos kis jelvénnyel is gazdagabbak leszünk.

A Zempléni-hegység vagy Tokaji-hegység a Bodrog és a Hernád között húzódó Eperjes–Tokaji-hegység déli, Magyarországon található része. A Nagy-Milictől Tokajig húzódik. A hegységet hivatalosan Zempléni-hegységnek, a földtani irodalomban Tokaji-hegységnek nevezik. Ez utóbbi pontosabbnak tekinthető, mivel a hegység keleti fele található csak Zemplénben, a nyugati Abaúj területére esik, a névadó Zemplén település pedig ma Szlovákiában található. A Zempléni-hegység elnevezés az I. világháború után kezdett elterjedni, először a turistatérképeken.

A Zemplén az Északi-középhegységhez tartozik, legmagasabb hegyeként a Nagy-Milicet (895 m) szokták megjelölni. A 100 legmagasabb magyar hegycsúcs listáján 4 zempléni található. A hegység vulkanikus eredetű, kőzetanyaga riolit és andezit, illetve ezek tufája. A vulkánosság fiatalabb, mint az Északi-középhegység többi tagjáé, a miocén korszak végén alakult ki. Leglátványosabban fennmaradt vulkáni tevékenység tanújelét mutató hegye a Kopasz-hegy (Tokaji-hegy). Délkeleti és délnyugati része puha tufa, amelyet vastag lösz borít, ez a Hegyalja nevű híres szőlőtermő vidék.

A Zempléni-hegység térsége századokon át az ország egyik legfontosabb része volt. Anonymus forrásaiból ismeretes, hogy ez volt a honfoglaló magyarság első megtelepedési helye, de kőkori leletek is bizonyítják, hogy már az időszámítás előtt is éltek itt. Zemplén továbbá egyike volt az első királyi vármegyéknek is. Vitathatatlan történelmi jelentőségéről ma a középkorban épült várak tanúskodnak; a Füzéri, a Boldogkői és a Regéci vár a tatárjárás, a török idők és a szabadságharc emlékeit hirdetik. Túránk során nem lesz lehetőségünk az összes várat bejárni, de aki teheti, mindenképpen szánjon rá időt. A jelenleg is felújítás alatt álló romokat a szakemberek igyekeznek korhűen, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján helyreállítani, így adve hiteles képet az egykori erősségekről és a bennük zajló életről.  


 

Képek: szallas.hu, castle.reblog.hu, turizmus.com, wikipedia.org, Garancsi Kata (turistamagazin.hu), hellozemplen.hu (Kaszás, Károly, Lovász Róbertné, Molnár Péter, Tomka Mihály), maratonom.blog.hu, flickr.com (Szürös Bertalan, Makse Balázs, Szabolcs Nikolett), vaskarika.hu, szepkilatas.blog.hu. cotime.blog.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>